Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Διαγραφή από ΤΣΜΕΔΕ - Εγγραφή σε ΟΑΕΕ


dimis308

Recommended Posts

Γεια σας παιδια, ξέρω οτι ανοιγω ενα ΤΕΡΑΣΤΙΟ θεμα αλλα θα ηθελα την καθοδηγηση οποιουδηποτε καταφερε να μεταπηδησει απο το ΤΣΜΕΔΕ στο ΟΑΕΕ. Ειμαι ηλεκτρολογος μηχανικος αλλα δουλευω ως προγραμματιστης..

 

Διαβασα το θεμα της διαγραφης απο το ΤΣΜΕΔΕ ομως στην περιπτωση μου δεν μπορουν να κλεισουν τα βιβλια στη ΔΟΥ πριν αιτηθω διαγραφη καθως εργαζομαι ως ελευθερος επαγγελματιας.

Link to comment
Share on other sites

Εάν δε κάνω λάθος, με βάση τα πολλά thread που υπάρχουν στο φόρουμ σχετικά με το θέμα, εγώ καταλαβαίνω ότι δε μπορείς να κάνεις αυτό που λες. Άπαξ και γραφτείς στο ΤΣΜΕΔΕ και είσαι ηλεκτρολόγος μηχανικός, μένεις τσμεδε.

Εσύ τι θέλεις να κάνεις ακριβώς τα βιβλία να κλεισεις του Ελ Επαγγελματία?

Link to comment
Share on other sites

Οχι βεβαια, θελω να συνεχισω να δουλευω σαν προγραμματιστης. Ομως δε χρειαζεται να πληρωνω το εξτρα 4% και 7% που εχουμε εμεις στο ΤΣΜΕΔΕ. Θα μπορουσα να δουλευω και ωντας απλος ελευθερος επαγγελματιας στον ΟΑΕΕ. Επειδη δεν ασκω το επαγγελμα του μηχανικου δε χρειαζεται να ειμαι στο ΤΣΜΕΔΕ. 

 

Εχω την εντυπωση οτι μια σειρα ως:

1) Εγγραφη στον ΟΑΕΕ

2) Διαγραφη απο ΤΣΜΕΔΕ

 

θα ηταν καπως λογικη μιας και τα ασφαλιστρα πανε βασει εισοδηματος ΕΦΚΑ. Θα μπορουσα να ειμαι γραμμενος σε 2 ταμεια ταυτοχρονα και στη συνεχεια να διαγραφω απο το δευτερο (αν τα καταφερω...)

 

Ειναι παραλογο αυτο που λεω;

Link to comment
Share on other sites

Δεν είναι παράλογο (για τους λογικούς), ....όμως με βάση τη λογική του παραλόγου (που ισχύει σήμερα) είναι παράλογο....

 

Και εξηγούμαι :

 

  • Σε δύο ταμεία δεν μπορείς να γραφτείς (υπάρχει νόμος, εκτός αν είσαι ασφαλισμένος πριν το 1993)
  • Δεν υπάρχουν δύο ταμεία. Ενα είναι το ταμείο (όπως και το κόμα) το ΕΦΚΑ (ούτε ΤΣΜΕΔΕ, ούτε ΟΑΕΕ, ούτε ΙΚΑ κλπ κλπ)
  • Όλα αυτά που αναφέρεις (λογικά είναι ...παιδικές ασθένειες και θα εκλείψουν)
  • Μη μπλέκεις άσκοπα με τη γραφειοκρατία, αφού κανείς υπάλληλος λογικός ή παράλογος δεν ξέρει τι να κάνει με τις (και τους)  μ@@@@@ς που έχουμε μπλέξει... 
Link to comment
Share on other sites

Διαφωνώ ως προς το 1ο (καταργήθηκε ο νομος του 92 που αναφερόταν σε ασφάλιση σε 1 ταμειο). Συμφωνώ ότι κανένας δε ξέρει ακόμα τι του γίνεται και στο πρώην τσμεδε και στον πρώην οαεε (ρωτάω και γω ανά 2μηνο για άλλο λόγο).

Αυτό που παραμένει είναι ότι άπαξ και γραφτείς στο τσμεδε, δεν υπάρχει τρόπος για να βγεις απ οσα γνωρίζω.

Αν το άνοιγαν αυτό το 90% θα πήγαινε ΟΑΕΕ λόγω του 11% και το τσμεδε θα έπαυε ως έννοια.

Εσένα σου είπε κάποιος ότι γίνεται??? 

Edited by sarcs
Link to comment
Share on other sites

Η ιστορια ξεκινησε επειδη προσπαθησα να προσθεσω κατι ΚΑΔ στην εφορια και δε με αφηναν γιατι ημουν ΤΣΜΕΔΕ και οχι ΟΑΕΕ. Επρεπε λεει για τα συγκεκριμενα ΚΑΔ να γραφτω στον ΟΑΕΕ. Συνεπως αναρωτηθηκα (και ρωτησα κ στην εφορια κ συμφωνησαν αν και δεν νομιζω να ξερουν κατι παραπανω) γιατι να μην ειμαι μονο στον ΟΑΕΕ. 

 

Το αποτελεσμα ειναι παντως οτι οσο δεν ειμαι στον ΟΑΕΕ δεν μπορω να δηλωσω κατι ΚΑΔ. Αφου γραφτω λοιπον (και δε θα πληρωνω παραπανω λογω ΕΦΚΑ μιας και το εισοδημα ειναι συγκεκριμενο και πανω σε αυτο υπολογιζονται οι εισφορες) γιατι να μην παω να ζητησω επιμονα να διαγραφω; Ισως απο ΤΕΕ πρωτα; Δεν ξερω.. Ρωταω μηπως το εχει κανει καποιος αλλος. 

 

Εχω φιλους που εχουν διαγραφει λογω εξωτερικου η ανεργιας. Αφου θελω να κανω επαγγελμα ομως που πρεπει να ειμαι στον ΟΑΕΕ γιατι να ειμαι και ΤΣΜΕΔΕ? Αυτη ειναι και θα ειναι η θεση μου κ το επιχειρημα μου στο ΤΣΜΕΔΕ (που ειναι κ αληθεια)

Link to comment
Share on other sites

Δεν μπορώ να βρω πρόβλημα στο να κινήσεις διαδικασίες διαγραφής από ΤΕΕ/ΤΣΜΕΔΕ και αφού αυτές ολοκληρωθούν να ασφαλιστείς στον (ΟΑΕΕ).

Προφανώς, για όσο διάστημα είσαι στον ΟΑΕΕ δεν μπορείς να εκτελέσεις εργασίες μηχανικού.

 

Τα σημεία τριβής είναι: ο χρόνος που θα σου πάρει για να διαγραφείς, καθώς δεν είναι μία γρήγορη διαδικασία και το timing της μετάβασης και τα τυπικά της. Δηλ. ιδανικά θα πρέπει να είναι πάρα πολύ ξεκάθαρο ότι δεν είχες σε καμία περίπτωση διπλή ασφάλιση ΕΕ για να μην τρέχεις να αποδεικνύεις ότι δεν είσαι ελέφαντας.

Link to comment
Share on other sites

Αν επιτρέπεται γιατί λες ότι πρέπει πρώτα να διαγραφω και μετά να εγγραφω και να μην ειμαι και στα δύο ταυτόχρονα; Αφού επιτρέπεται κάτι τέτοιο απόσο ξέρω. Τι προβλήματά θα έχω;

 

Sent from my ONEPLUS A3000 using Tapatalk

Link to comment
Share on other sites

Αν επιτρέπεται γιατί λες ότι πρέπει πρώτα να διαγραφω και μετά να εγγραφω και να μην ειμαι και στα δύο ταυτόχρονα; Αφού επιτρέπεται κάτι τέτοιο απόσο ξέρω. Τι προβλήματά θα έχω;

 

Sent from my ONEPLUS A3000 using Tapatalk

 

Επιτρέπεται. Και έχει συμβεί, συνηθέστερα σε μηχανικούς που είχαν και κάποιου είδους εμπορική/βιοτεχνική δραστηριότητα.

 

Από τη στιγμή που είσαι όμως απλά "υπάλληλος" κάπου (contractor) εκτός από ασύμφορο (οικονομικά ίσως, γραφειοκρατικά είμαι βέβαιος) να τηρείς διπλή ασφάλιση γιατί έχεις διαφορετική δραστηριότητα (ΚΑΔ), με μεγάλη πιθανότητα θα κληθείς από κάποιον υπάλληλο ή κάποια διαδικασία να εξηγήσεις την κατάσταση.

Η προσωπική μου εκτίμηση (και δευτέρου βαθμού εμπειρία) είναι ότι όσο μπορεί κανείς πρέπει να αποφεύγει τέτοιες καταστάσεις. 

Link to comment
Share on other sites

Γιατί να διαγραφείς από το ΤΣΜΕΔΕ;

 

Γράφεσαι ΟΑΕΕ, βάζεις τους ΚΑΔ που θες, αφαιρείς τους ΚΑΔ μηχανικού και οι εισφορές σου από εκεί και έπειτα θα είναι εισφορές ΟΑΕΕ.

Βέβαια αυτή τη στιγμή παίζει το 50% ΟΑΕΕ - 50% ΤΣΜΕΔΕ, αλλά (υποτίθεται ότι) είναι προσωρινό επειδή δε μπορούν ακόμα να διαχωρίσουν τα εισοδήματα και από του χρόνου θα φτιάξει.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.