Μετάβαση στο περιεχόμενο

Νέος νόμος αυθαιρέτων - Το σχέδιο νόμου "έλεγχος και προστασία δομημένου περιβάλλοντος"


yian

Recommended Posts

αρθρο 100

12. Για κύρια και μοναδική κατοικία, εφόσον ο ιδιοκτήτης ή ο σύζυγος ή οποιοδήποτε από τα ανήλικα τέκνα αυτού δεν έχει δικαίωμα πλήρους κυριότητας ή επικαρπίας ή οίκησης σε κατοικία ή σε ιδανικό μερίδιο αυτής που πληροί τις στεγαστικές ανάγκες της οικογένειάς του ή δικαίωμα πλήρους κυριότητας σε οικόπεδο οικοδομήσιμο ή σε ιδανικό μερίδιο οικοπέδου στο οποίο αντιστοιχεί εμβαδόν κτίσματος που πληροί τις στεγαστικές του ανάγκες και βρίσκονται σε δημοτικό ή κοινοτικό διαμέρισμα με πληθυσμό άνω των τριών χιλιάδων (3.000), καταβάλλεται ποσοστό 40% του ενιαίου ειδικού προστίμου, όπως υπολογίζεται με τις διατάξεις του παρόντος. Θεωρείται ότι πληρούνται οι στεγαστικές ανάγκες εφόσον το άθροισμα της συνολικής επιφάνειας που τους αντιστοιχεί δεν υπερβαίνει τα εβδομήντα (70) τ.μ. Η επιφάνεια αυτή προσαυξάνεται κατά τριάντα (30) τ.μ. για μέχρι δύο τέκνα και κατά είκοσι (20) τ.μ. για πάνω από δύο τέκνα, τα οποία βαρύνουν τον υπόχρεο ή τον άλλο σύζυγο.

Η προϋπόθεση της κύριας κατοικίας για την εφαρμογή του παρόντος άρθρου πληρούται εφόσον για τις στεγαστικές ανάγκες των ανωτέρω προσώπων το άθροισμα της συνολικής επιφάνειας που τους αντιστοιχεί δεν υπερβαίνει τα εβδομήντα (70) τ.μ. Η επιφάνεια αυτή προσαυξάνεται κατά δεκαπέντε (15) τ.μ. για κάθε τέκνο.

 

λαθος

 

το σωστο ειναι "αρθρο 103"

οπως το παληο 19 παρεπεμπε στο 17

Αλλα τα ανακατεψαν τοσο που στο τελος μπερδευτηκαν...

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

Η έκθεση της Επιστημονικής Υπηρεσίας για το νομοσχέδιο «Έλεγχος και προστασία του δοµηµένου περιβάλλοντος»

Πηγή: Taxheaven © Δείτε περισσότερα https://www.taxheaven.gr/news/news/view/id/37301#

Edited by GriGaS
Link to comment
Share on other sites

Ως προς την προτεινόµενη διάταξη που αφορά τον σχηµατισµό και τη συµπλήρωση της ηλεκτρονικής ταυτότητα των κτηρίων, είναι σκόπιµο να ρυθµισθούν οι περιπτώσεις κατά τις οποίες είτε δεν είναι δυνατή η πρόσβαση στα στοιχεία που απαιτούνται για την έκδοση της οικοδοµικής άδειας, για λόγους µη οφειλόµενους στους κυρίους των ακινήτων, είτε έχουν συντελεσθεί αυθαίρετες προσθήκες, µεταβολές και αλλοιώσεις των κτηρίων. Επίσης, σκόπιµο είναι να διευκρινισθεί ποιές διατάξεις θα εφαρµόζονται ως προς τα ελλείποντα στοιχεία σε σχέση µε τη συµπλήρωση της ηλεκτρονικής ταυτότητας: ερωτάται, εάν εν προκειµένω, εάν θα έχουν εφαρµογή οι κανονιστικές και νοµοθετικές ρυθµίσεις που ίσχυαν κατά τον χρόνο εκδόσεως της αδείας ή αυτές που ισχύουν κατά την συντέλεση της διαδικασίας συµπλήρωσης της ηλεκτρονικής ταυτότητας του κτηρίου.

Οµοίως, πρέπει να διευκρινισθεί εάν, σε περίπτωση έλλειψης ουσιώδους στοιχείου της ηλεκτρονικής ταυτότητας που απαιτεί την πραγµατοποίηση αντίστοιχης εργασίας στο κτήριο, εντός ποιού χρονικού διαστήµατος θα απαιτείται να πραγµατοποιηθεί αυτή κ.λπ.

 

Ανακαλυπτουμε τον τροχό??Το νομοσχέδιο θέλει καθαρογράψιμο γιατί έχει ασυναρτησίες.Εκτός από τις ''αλλαγές'' που διαρρεύσαν (ΜΜΕ)  έχει ακουστεί τίποτα άλλο (κοντός ψαλμός αλληλούια δε)?
 

Edited by Elounda
Link to comment
Share on other sites

http://www.protothema.gr/economy/article/723124/adisudagmatikes-diataxeis-tou-neou-nomou-gia-ta-authaireta-leei-i-epistimoniki-epitropi-tis-voulis/

Aντισυνταγματικές διατάξεις του νέου νόμου για τα αυθαίρετα, λέει η Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής

Mαλλον εχουμε ακομα μελλον!!!

Link to comment
Share on other sites

http://news247.gr/eidiseis/koinonia/perivallon/aythaireth-domhsh-plhrwse-gia-na-to-swseis-ektos-an-einai-pros-katedafish.4895161.html

 

..καταλήγει σ' αυτό ....το οποίο καταλήγει στο υπογραμμισμένο 

 

Τα αυθαίρετα που δεν θα νομιμοποιηθούν δεν θα μπορούν να μισθώνονται. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα γίνεται έλεγχος, αλλά ο ιδιοκτήτης θα είναι υπόλογος με βάση τον αστικό κώδικα.

Θα υπάρχει, ωστόσο, πάντοτε η πιθανότητα ο ενοικιαστής να καταγγείλει τον ιδιοκτήτη ή ακόμη και να παζαρεύει το ύψος του ενοικίου.

 

 

δηλαδή δίνει ..ιδέες σε παλιές ενοικιάσεις και ..ενοικιαστές για να πετύχουν καλύτερα  ενοίκια!

Link to comment
Share on other sites

ειχαμε  τον  ν. 4178

 

ειχε "περασει" απο το ΣτΕ και εκεινο που χρειαζονταν ηταν μερικες τροποποιησεις/συμπληρωσεις/διευκρινισεις

 

Ηρθαν οι επιτροπες Τσιρωνη για να συνταξουν "νεο νομο" και εκαναν μια διαβουλευση του σχεδιου νομου,

που ειχε πανω απο 2000 παρατηρησεις...

 

Δεν καταλαβαν τπτ απο τις παρατηρησεις  [ή δεν ηθελαν να καταλαβουν] και μετά,

αλλαξε ο υπουργος  και  φτασαμε μετα απο δυο ή τρεις ακομα επιτροπες να συζητειται ο "νεος νομος"

 

που θα ισχυσει μεχρι να προσβληθει...

 

Ταλαιπωρια πολιτων και μηχανικων,  χωρις λογο

 

Ερωτημα προς τους συντακτες του σχεδιου, τις επιτροπες .."επιδιορθωσης" και όλους οσους ελαβαν μερος στη συζητηση στις επιτροπες της βουλης για το αρθρο 98

- πόσους οροφους μπορει να εχει η οριζοντια ιδιοκτησια

- τι ακριβως σημαινει "ίδια αυθαιρετη"   και ως προς τι? [υλικα, εμβαδα, χρωματισμους???]

- με ποιο  δικαιωμα θα μπορει να εισερχεται και να ελεγχει ο μηχανικος τις αλλες ΟΙ???

 

αρθρο 98

5. Ειδικώς στις περιπτώσεις οριζόντιας ιδιοκτησίας  με  παραβάσεις που αφορούν την επέκταση αυτής (οριζόντιας) και την κατάληψη κοινοχρήστου ή κοινοκτήτου  χώρου, είναι δυνατή η υπαγωγή αυτών στον παρόντα, χωρίς τη συναίνεση των λοιπών  συνιδιοκτητών, μόνο στις εξής περιπτώσεις:
α) όταν η αυθαίρετη επέκταση υφίσταται από την ανέγερση-κατασκευή της  οικοδομής και
β) όταν η ίδια αυθαίρετη επέκταση υφίσταται σε όλους τους ορόφους της οριζόντιας ιδιοκτησίας.
6. Για την υπαγωγή των ανωτέρω περιπτώσεων στις ρυθμίσεις του παρόντος,  απαιτείται, κατά περίπτωση, επιπλέον των υπόλοιπων δικαιολογητικών που ορίζονται στο άρθρο 99:
α)  υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη της οριζόντιας ιδιοκτησίας ότι η οριζόντια ιδιοκτησία του έχει επεκταθεί -καταλάβει κοινόχρηστο ή κοινόκτητο χώρο από τον χρόνο ανέγερσης κατασκευής της όλης οικοδομής,
β) βεβαίωση μηχανικού ότι η ίδια αυθαίρετη επέκταση υφίσταται σε όλους τους ορόφους της οριζόντιας ιδιοκτησίας.

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

αρθρο 100

"12. ..... Θεωρείται ότι πληρούνται οι στεγαστικές ανάγκες εφόσον το άθροισμα της συνολικής επιφάνειας που τους αντιστοιχεί δεν υπερβαίνει τα εβδομήντα (70) τ.μ."

 

Άντε να το γράψω κι εγώ άλλη μία φορά μπας και το δουν και το αλλάξουν έστω και τώρα. Εκτός αν θέλουν να βάζουμε το 99% των περιπτώσεων κκμ κατοικία για να γίνει και η ζωή μας πιο εύκολη μέχρι να βγάλουν πάλι σχετική εγκύκλιο που να λέει το αντίθετο... Και αυτό το συνολικής θα έπρεπε κάποια στιγμή σε αυτόν ή στους επόμενους copy - paste νόμους αυθαιρέτων να μας διευκρίνίσουν τι ακριβώς σημαίνει...

Edited by pipakos
Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα,


 


σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, δηλώσεις  του 4178 που βρίσκονται σε οριστική  υπαγωγή,  οι οποίες έχουν αυθαιρεσίες κατηγορίας 5 και έχει απομείνει μόνο η πληρωμή των δόσεων,  επιτρέπεται η μεταφορά τους στον νέο νόμο?


Link to comment
Share on other sites

αα) µελέτη στατικής επάρκειας πραγµατοποιείται για κάθε κατασκευή που ανήκει σε µία από τις κατωτέρω περιπτώσεις, εκτός των περιπτώσεων των κατηγοριών 1, 2 και 3 του άρθρου 96 και κτιρίων σπουδαιότητας Σ1 σύµφωνα µε τον Ελληνικό Αντισεισµικό Κανονισµό ( ΕΑΚ):

ααα) κάθε ανεξάρτητη κατασκευή που είναι εξ’ ολοκλήρου αυθαίρετη,

βββ) οι αυθαίρετες κατασκευές που έχουν υπαχθεί στο ν. 4178/2013 και, µε βάση ένα τουλάχιστον από τα υποβληθέντα Δελτία Ελέγχου Δοµικής Τρωτότητας Αυθαιρέτου (ΔΕΔΟΤΑ) που την αφορούν, κατατάσσεται σε µέσης (Μ) ή υψηλής (Υ) προτεραιότητας περαιτέρω ελέγχου,

γγγ) για κάθε αυθαίρετη προσθήκη ή τροποποίηση ή αλλαγή χρήσης που έχει εκτελεστεί ή εγκατασταθεί σε κτίρια κατηγορίας σπουδαιότητας Σ2, Σ3 και Σ4, σύµφωνα µε τον Ελληνικό Αντισεισµικό Κανονισµό,

ββ) δεν απαιτείται υποβολή µελέτης στατικής επάρκειας αλλά τεχνική έκθεση αρµόδιου µηχανικού στις εξής περιπτώσεις:

κλπ..

 

νομίζω ότι είναι σαφές αλλά πείτε μου αν το καταλαβαίνω λάθος..

το να είναι χαμηλής προτεραιότητας στο ΔΔΤ του 4178 δεν ειναι αρκετό γιατί σε όποιο από τα ααα, βββ, γγγ είσαι τότε θες Μ.Σ.Ε..

 

Ενταξει οι ανθρωποι ειναι τραγικοι. Η Μελετη Στατικης Επαρκειας δεν ειναι ενα κωλοχαρτο. Πρεπει να ξερεις πολυ καλη Μηχανικη του Παραμορφωσιμου Σωματος (Θεωρια Ελαστικοτητας, Τεχνικες Θεωριες Καμψης / Διατμησης / Στρεψης), Θεωρια Πλαστικοτητας, Γραμμικη και μη Γραμμικη Θεωρια Ελαστικης Ευσταθειας, Δυναμικη Αναλυση Κατασκευων, Ωπλισμενο Σκυροδεμα, Μεταλλικες Κατασκευες, Τοιχοποιια, Ξυλινες Κατασκευες κ.α. για να συνειδητοποιησεις ποσο πολυπλοκα ειναι τα πραγματα για να τα εφαρμοσεις σε .... αυθαιρετα κτισματα. χα χα χα!!! Ειναι αστειο!!! Στα καινουργια εχουμε τεραστειες αβεβαιοτητες ποσο μαλλον στα παλια.

 

Μετα ερχεται καπακι οτι ο Πολιτικος Μηχανικος οσο καλη Στατικη και να ξερει ειναι ερμαιο του εκαστοτε (ελληνικου) στατικου προγραμματος για τα οποια ουδεποτε η Πολιτεια ορισε προδιαγραφες ελεγχου της αξιοπιστιας αυτων. Οποτε θες δε θες τα αποτελεσματα του στατικου προγραμματος θα ειναι παντα υπο αμφισβητηση.

 

Επι του πρακτεου: Δεν προκειται να κανω καμια ΜΣΕ. Δεν με ενδιαφερει κιολας να περναω απο κοσκινο τις βλακειες καθε εργολαβου για πενταροδεκαρες οταν αυτος τις χρυσες εποχες χωρις να εχει σπουδασει τιποτα τα τσεπωσε χοντρα και τωρα ειναι αραχτος. Μονο με δουλειες που ο ιδιοκτητης ενδιαφερεται ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ για το κτισμα του θα ασχοληθω και οχι απλα για να κανει μια μεταβιβαση. Αλλα πλεον ΚΑΝΕΙΣ δεν εχει τα χρηματα που απαιτουνται για τοσο σημαντικη δουλεια στην ευρυτερη περιοχη μου. 

 

Ουτως ή αλλως η Ελλαδα ειναι μια πανεμορφη χωρα που μπορεις να κανεις και δευτερο επαγγελμα παραλληλα με του Μηχανικου για να αποκτησεις τα προς το ζειν. Και το συστηνω σε ολους γιατι δυστυχως ανεκαθεν τα αυθαιρετα δεν ειχαν ιδιαιτερο ενδιαφερον.

 

Υ.Γ.1) Ερωτημα: Ποσο Τιμολογια εχει κοψει ο Ε.Λ.Ο.Τ. σχετικα με Ευρωκωδικες σε Ελληνες Πολιτικους Μηχανικους?

Υ.Γ.2) Μπορει ο Ελληνας Πολιτικος Μηχανικος να ανταποκριθει στη ΜΣΕ οταν μεχρι το 2007 τουλαχιστον στο Ε.Μ.Π. αλλα και στο Μεταπτυχιακο Προγραμμα 'Δομοστατικος Σχεδιασμος και Αναλυση Κατασκευων' βασικες εννοιες του Κανονισμου Επεμβασεων (σχεδιο τοτε) δεν ειχαν εκστομιστεί ουτε μια φορα απο τους Καθηγητες του τμηματος? (δεν μιλαω για π.χ. πλαστιμοτητα σε ορους καμπυλοτητων, αλλα για τη γωνια στροφης χορδης).

 

Απο τα δυο τελευταια υστερογραφα γινεται αντιληπτο οτι η ΜΣΕ θα καταληξει ενα κωλοχαρτο. Χειροτερο απο τα ενεργειακα πιστοποιητικα. Και αυτοι που συνεταξαν το νεο Νομο περι αυθαιρετων ψαχνουν αποδιοπομπαιους τραγους. Φορτωνουν σε δευτερο χρονο στην πλατη των Διπλωματουχων Μηχανικων την ευθυνη της επαρκειας των Αυθαιρετων τα οποια η Πολιτεια αφησε να ακμασουν πανελλαδικως για ψηφουλακια. Αλλα οταν γινει η στραβη, στον Μηχανικο που δεν προεβει σε ενισχυσεις στο αυθαιρετο και επεσε θα ριξει τις ευθυνες. Πιο πρόστυχο κρατος απο το Ελληνικο δεν υπαρχει...

Edited by Silent Arrow
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.