Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Διαζωματική λιθοδομή επί υπογείου από Ω/Σ


 
ankiousis

Recommended Posts

Εχω περιπτωση διωροφης διαζωματικης φερουσας τοιχοποιιας με υπογειο. Τα τοιχεια του υπογειου σκεφτομαι να τα κανω απο μπετον και οχι απο πετρα προκειμενου να εχω 2 οροφους σε σεισμο και οχι 3. Οι πετρινοι τοιχοι της ανωδομης οι οποιοι θα εχουν παχος 50cm., που θα πατησουν στην οροφη του υπογειου αφου στο υπογειο περιμετρικα αλλα και εσωτερικα δεν θα εχω φεροντες τοιχους απο πετρα?

 

Σκεφτομαι να κανω στην στεψη του τοιχειου του υπογειου το οποιο θα εχει παχος 25εκ ενα οριζοντιο διαζωμα 25x30 οπως αναφερει και το βιβλιο της Kαραντωνη στην σελιδα 189 και εκει να πατησει ο περιμετρικος τοιχος της ανωδομης και οσο αφορα τους εσωτερικους τοιχους της ανωδομης να πατησουν σε δοκαρια 30x60 τα οποια θα εδραζονται στα κατακορυφα διαζωματα της φερουσας τα οποια θα κατεβαινουν μεχρι την θεμελιωση. Επαρκουν τα κατακορυφα διαζωματα τα οποια θα εχουν τον ελαχιστο κατασκευαστικο οπλισμο συμφωνα με τον EC-6 προκειμενου να εδραστουν σε αυτα τα εσωτερικα δοκαρια της οροφης υπογειου?  

Link to comment
Share on other sites

Πως συναρτάται η επάρκεια οπλισμών των κατακόρυφων διαζωμάτων με τα δοκάρια του υπογείου;

 

Και σε αυτή την περίπτωση, όπως και σε κάθε άλλη, η διαδικασία είναι η ίδια:

  1. Προδιαστασιολόγηση, ήτοι υπολογισμός των εντατικών μεγεθών κάθε στοιχείου βάσει των φορτίων που προκύπτουν από την επιφάνεια επιρροής του (γίνεται με το χέρι), και βάσει αυτών των εντατικών μεγεθών προσδιορισμός των διατομών.
  2. Μόρφωση προσομοιώματος για τις επιλεχθείσες διατομές, και αναλυτικός υπολογισμός (στον υπολογιστή).
  3. Αν τα εντατικά μεγέθη δεν διαφέρουν ουσιωδώς, βάζεις τους οπλισμούς που απαιτούνται, και τέλος.

Δεν είναι δυνατόν να προτείνει κάποιος διατομές χωρίς να έχει κάνει το πρώτο βήμα...

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστω, συμφωνεις στο οτι αφου δεν θα εχω εσωτερικους πετρινους τοιχους στο υπογειο οι τοιχοι της ανωδομης θα πατησουν περιμετρικα στα τοιχεια του υπογειου και σε εσωτερικους δοκους?Ο τοιχος εχει πλατος 50εκ, ενα εσωτερικο κεντρικο δοκαρι με πλατος 30εκ ειναι αρκετο και να πατησει ο τοιχος σε 10 εκ εκατερωθεν σε πλακα?

 

υπαρχει καποια αλλη λυση? πχ παρολο που θα εχουμε υπογειο απo Ο.Σ θα μπορουσαμε να κανουμε εσωτερικους πετρινους τοιχους 50εκ προκειμενου να πατησουν επανω σε αυτους οι εσωτερικοι πετρινοι τοιχοι της ανωδομης ετσι ωστε να γλιτωσω τα εσωτερικα δοκαρια? αν υποθεσουμε οτι καταφευγουμε σε αυτη την λυση πως θα γινοταν η συνδεση των πετρινων τοιχων στο υπογειο με τα τοιχεια υπογειου ή δεν χρειαζεται συνδεση και απλα εφαπτονται?

 

θα εχω εναν οπλισμο στα κατακορυφα διαζωματα στην σταθμη του υπογειου που θα προκυψει απο τα φορτια και στην συνεχεια στην ανωδομη θα εχω τον κατασκευαστικο απο τον ec-6?

Link to comment
Share on other sites

  • Ναι, δεν απαγορεύεται κάτι τέτοιο
  • Δεν μπορώ να ξέρω αν είναι αρκετό. Μπορεί να αρκεί και μία δοκός 20/50. Το πλάτος της δοκού έχει να κάνει αποκλειστικά με την αντοχή σε διάτμηση και το αν χωράει ο κύριος οπλισμός. Μην το αυξάνεις για ψυχολογικούς λόγους.

 

  • Ναι, υπάρχουν κι άλλες λύσεις. Κι αυτό που λές με τις εσωτερικές λιθοδομές γίνεται. Η σύνδεση γίνεται μέσω των διαζωμάτων και της συνάφειας του κονιάματος.

 

  • Σε όλες τις θέσεις, ο οπλισμός των διαζωμάτων προκύπτει από τα εντατικά μεγέθη, και δεν μπορεί να είναι μικρότερος από τον ελάχιστο. Στο υπόγειο δεν μπορεί να είναι λιγότερος από ο,τι στο ισόγειο, αφού οι αναμονές του υπογείου είναι στο ισόγειο...
Link to comment
Share on other sites

οπως ειπες και εσυ το πλατος δοκου 30 εκ περισσοτερο απο ψυχολογικους λογους το επιλεγω προκειμενου να εδραστει σε αυτο το μεγαλυτερο τμημα απο τα 50 εκ παχους του τοιχου της ανωδομης.

 

η συνδεση των πετρινων τοιχων στο υπογειο με τα τοιχεια του υπογειου θα γινει με αγκυρωση των σιδηρων του διαζωματος του πετρινου τοιχου στο περιμετρικο διαζωμα των τοιχειων του υπογειου τα οποια  θα σκυροδετηθουν μονολιθικα και το εναπομεινων υψος του πετρινου τοιχου θα συνδεθει μονο με κονιαμμα στην επαφη του με το τοιχειο υπογειου ή να βγαινουν και αναμονες απο τα τοιχεια του υπογειου καθυψος στην επαφη με τον πετρινο τοιχο οι οποιες θα εισχωρησουν στο κονιαμμα δομησης για καλυτερη συνδεση? Συνηθως ποια λυση επιλεγεται, αυτη με τα εσωτερικα δοκαρια ή αυτη με τους εσωτ. πετρινους τοιχους? Συγνωμη για τις ερωτησεις αλλα ειναι η πρωτη μου μελετη σε φερουσα.

 

Σε οτι αφορα τον οπλισμο των κατακορυφων διαζωματων αν δεν κανω λαθος αυτος προκυπτει απο τον  ΕC-6 και εινα ο μεγαλυτερος απο As=3cm2 ή 1% της διατομης ο οποιος ειναι κατασκευαστικος μιας και δεν τα λαμβανουμε υποψη μας στην αναλυση. Η υπαρξη τους συνεισφερει στην αυξηση της πλαστιμοτητας γιαυτο και στην διαζωματικη παιρνουμε q=2. Γιαυτο και ειπα στην ανωδομη τον κατασκευαστικο ενω στο υπογειο αφου θα εδραστουν πανω σε αυτα εσωτερικοι δοκοι οτι βγει απο τα φορτια 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.