Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Εξόρυξη χρυσού


georgios_m

Recommended Posts

Με αφορμή την υπόθεση Eldorado, θα παρακαλούσα όποιο συνάδελφο γνωρίζει να μας αναπτύξει το τεχνικό κομμάτι της διένεξης, αγνοώντας τυχόν πολιτικές και κοινωνικές παραμέτρους. Το υπουργείο ισχυρίζεται ότι η εξόρυξη δε γίνεται "περιβαλλοντικά". Δηλαδή τι δεν γίνεται σωστά; Επίσης, ποιά είναι η πρωτότυπη μέθοδος που λέγανε ότι θα εφήρμοζαν;

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Σε γενικές γραμμές υπάρχει περιβαλλοντική δέσμευση να μην χρησιμοποιηθεί κυάνιο για τον διαχωρισμό των μεταλλευμάτων.

Η εταιρία υποστηρίζει ότι θα χρησιμοποιήσει μία μέθοδο, που λέγετε flash smelting, αλλά δεν υπάρχουν επαρκή επιστημονικά αλλά΄και πρακτικά δεδομένα, που να δείχνουν ότι μπορεί όντως να δουλέψει στα συγκεκριμένα πετρώματα.

Από το υπουργείο ζητήθηκε να γίνει λεπτομερής και τεκμηριωμένη παρουσίαση της μεθόδου, ωστόσο η εταιρία δεν έχει να δείξει κάτι απτό, οπότε έχει κολλήσει εκεί το θέμα.

 

Για εισαγωγή, μπορείς να διαβάσεις τα τεχνικά στοιχεία και να βρεις βιβλιογραφία στον παρακάτω σύνδεσμο, ο οποίος βέβαια είναι στρατευμένος κατά της εξόρυξης, αλλά νομίζω ότι έχουν κάνει καλή δουλειά, το λέω μόνο για να ξέρεις τι διαβάζεις και από ποιον και κρίνεις μόνο σου μετά.

 

http://antigoldgr.org/blog/2013/01/28/flash2/

Edited by ted78
  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

Είχε γίνει πριν καμιά 15αριά χρόνια μια πολύ εποικοδομητική διημερίδα από το ΤΕΕ Θράκης σχετικά με το αντίστοιχο πρόβλημα που είχε προκύψει στις Σάπες Ροδόπης. Το ζήτημα είναι ότι η εξόρυξη Χρυσού με Κυάνιο είναι πολύ επικίνδυνη μέθοδος, ότι ο κίνδυνος ατυχήματος είναι μεγάλος και σε περίπτωση ατυχήματος μπορεί να καταστραφεί περιβαλλοντικά ολόκληρη περιοχή και τα υπόγειά της στρώματα όπως έγινε σε άλλες περιπτώσεις.

Link to comment
Share on other sites

Ενώ και το αρσενικό έχει μηδενικό όριο ανοχής στα υπόγεια εδάφη, ύδατα κλπ. Όταν χρησιμοποιηθούν χιλιάδες τόνοι αρσενικού, τότε είναι απολύτως βέβαιο ότι θα μολύνουν την περιοχή.... 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Λοιπόν η κυάνωση του χρυσού δεν αφορά την εξόρυξη κι επειδη είδα πως αναφέρεσαι στην εξόρυξη θα αναλύσω ολόκληρηρη τη διαδικασία εξόρυξη - εμπλουτισμού - μεταλλουργίας χρυσού από τα μικτά θειούχα.

Ο χρυσός παλιά ανευρισκόταν σε μορφή αυτοφυούς με αποτέλεσμα η εξορυξη να αποτελεί το μοναδικό σταδιο της διαδικασίας. Πλέον εξαντληθηκε και ανευρίσκεται αποκλειστικά υπό δεσμευμένος σε άλλες ενώσεις καθώς ο ίδιος δεν μπορεί να σχηματίσει ενώσεις (οξειδωτική βαθμίδα) παρα μόνο να δεσμευτεί κυρίως από σύμπλοκα (εκει ερχεται η κυάνωση).

Τα μικτά θειούχα είναι κοιτάσματα 

PbS

ZnS

FeS2

 

εντός των οποίων βρίσκεται χρυσός και άργυρος. 
 

Η εξόρυξη των μεικτών θειούχων καθώς συνήθως είναι "βαθια" στη γή γίνεται με υπόγεια εκμετάλλευση και αυτό συνεπάγεται μηχανικά μέσα και εκρηκτικά. Στον Ελληνικό χρυσό η εξόρυξη γινεται με εκρηκτικά, σπάζουν - θρυμματιζουν το μεταλλευμα και το μεταφέρουν σε αποθήκες για τον μετέπειτα εμπλουτισμό του. 
 

Η δραστηριότητα η μεταλλευτική για να λάβει χώρα και να ξεκινήσει χρείαζεται αδεια εκμετάλλευσης, εγκριση επέμβασης και ΑΕΠΟ(αποφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων)  - κυρίως αυτά, γενικά θελει πολλά ακομα.

Η ΑΕΠΟ και τα λοιπά αναρτώνται πλέον διαδικτυακα και η συγκεκριμένη εγκριση ορίζει που θα εξορυξεις, πως - μεθοδος (υπάρχουν πολλες δεν θα επεκταθω) και περιβαλλοντικη αποκατασταση κατα τη διαρκεια και στο περας του έργου κ.α.. Αν κανεις διαβασει τις τελευταιες αεπο του χρυσου και χαζεψει google maps με συντεταγμενες θα δει πως γενικα εχει ξεφυγει ενώ ταυτόχρονα αν υπολογισει ογκους εξορυξει εστω και θεωρητικα βλεπει πως δεν χωρουν να μπουνε εκει που θεωρητικα μπαινουν οποτε καπου πανε (1ο ζητουμενο) (περιλαμβανει υποκειμενικη τοποθετηση οποτε ειναι ολα αναρτημενα και οποιος θελει το ψαχνει)

Επομενο σταδιο στο οποιο τελειωνει και η δρραστηριοτητα του ελληνικου χρυσου καθως δεν εχει εφαρμοστει μεταλλουργια ακομα. ΕΜΠΛΟΥΤΙΣΜΟΣ μικτων θειουχων μεσω επιπλευσης. Ειναι ενα σταδιο χημικες επεξεργασιας διαχωρισμου των μεταλλευματων με ενδιαφερον απο το στειρο. Εδω ακολουθειται παγκοσμιως η διαδικασια της επιπλευσης η οποια χρειαζεται χημικα αντιδραστηρια (οργανικα) για δημιουργια αφρου  - φυσαλιδων και ακολουθειται μια διαδικασια προσδωσης υδροφοβιας σε καπια ορυκτα (καθως ολα τα ανοργανα ειναι υδροφυλλα) και επειτα τα υδροφοβα κολλουν στις φυσσαλιδες ενω τα υδροφοβα παραμενουν σε ως ιζημα ή αιωρημα στον αντιδραστηρα και ετσι ο αφρος αποχυνεται και επιτυγχανεται ο διαχωρισμος. 

Προφανως και εδω εχουμε ογκους αποβλητων και βλαβερων.. το τι γινεται με αυτα πολυ με ανησυχει καθως δεν εχω πειστει απο οσα εχω βρει για την ορθη διαχείριση τους...

 

Εκτος δραστηριοτητας

Υστερα αφου εχουμε καθατο μεταλλευμα το περναμε στη λεγομενη κυανωση η οποια αποτελει το τελικο σταδιο. Το μεταλλευμα καταβρεχεται συνηθως σε αντιδραστηρες ή σε σωρους, σε θερμοκρασια περιβαλλοντος, με διαλυμα  HCN, εκει με διαδικασια δεσμευεται ο χρυσος και το κυοφορουν διαλυμα δεσμευται με σκοπο την ανακτηση απο εκει του χρυσού.

Η διαδικασια δεν εφαρμοζεται στην ευρωπη γιατι στην ευρωπη δεν εφαρμοζονται τετοιες διαδικασιες. Παρολα αυτα χρησιμοποιουνται αλλες εξισου επικινδυνες πχ σε σκανδιναβια διαχωρσιμος σπανιων γαιων με οργανικους διαλυτες. Γενικα ο χρυσος στην εξορυξη ειναι επικινδυνος αλλα καθε μεταλλο στην εξορυξη τπυ ειναι επικινδυνο και βλαπτει το περιβαλλον μην εθελοτυφλουμε.. 
Το θεμα ειναι πως ναι ειναι διαδικασια επικινδυνη και εγω ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ με το ιστορικο της συγκεκριμενης εταιρειας δεν θα ηθελα να τη δω να την εφαρμοζει. 
Επσιςη, προς ενημερωση και για περαιτερω ερευνα οι εταιρειες χρυσου ποτε δεν αφησαν καλο αποτυπωμα οπου δραστηριοποιηθηκαν και παντα δραστηριοποιουνταν σε χωρες που μπορουσαν να δρουν ετσι. Δεν ειναι η τεχνολογια προβληματικη, ουτε και αριστη, η εφαρμογη της ομως ειναι προβληματικη οπου κι αν εχει λαβει χωρα.

Τα τελετυαια ειναι επισης προσωπικη τοποθετηση οποτε ψαχτε για να σχηματισετε τη δικη σας αποψη...

Καλη συνεχεια
επλιζω να βοηθησα

Edited by Katerina D.
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Οσον αφορά στο Flash smelting (φρυξη) αποτελεί όντως κομμάτι διεργασίας ανακτησης μετάλλων από μεικτα θειουχα. Χρησιμοποιειται πχ για ανκτηση Cu και Fe απο χαλκοπυριτη. Αμφιβαλλω, με τις γνωσεις ενος μηχ μεταλλειολογου-μεταλλουργου, για το αν εφαρμοζεται για τον χρυσο. Πιο πολυ θα εφαρμοστει πχ για την ανακτηση του μολυβδου ο οποιος υπαρχει καθως ειναι σε ενα απο τα ορυκτα τοων μεικτων θειουχων PbS.

Η μεθοδος αυτη ειναι μεθοδος πυρομεταλλουργιας συνεπαγεται την φρυξη του μεταλλευματος. Τετοια μεθοδο, περιπου, χρησιμοποιει η ΛΑΡΚΟ στο πρωτο σταδιο μεταλλουργιας του FeNi- στις περιστροφικες καμινους. Πυρωνουμε, δινουμε και οξυγονο, σχηματιζει το θειο πτητικη ενωση με το οξυγονο, φευγει.. τσουπ μενει το μεταλλο. Η πυρωση συχνα ακολουθειται απο τηξη οπου ο διαχωρισμος πλεον ειναι πιο "καλος" (πχ λαρκο καμινια)

Εκει πλεον γινεται διαχωρισμος λογω ειδικων βαρων καθως εχουμε τηγμενες φασεις. 

πχ στη ΛΑΡΚΟ εχουμε τηγμα κραματος μεταλλων  χαμηλα στο καμινι (αφου εινα βαρυ), τηγμα σκωριας ψηλα (αφου ειναι ελαφρια) (σκωρια = λοιπο αχρηστο υλικο).. τρυπαμε το καμινι χαμηλα... τρεχει το μεταλλο..

 

(παραλληλιζω με τη λαρκο γιατι ειναι μια εταιρεια που εφαρμοζει πυρομεταλλουργια και μπορει να ειναι λιγο απτο για να παρετε εικονα)

 

Ολα αυτα κοστιζουν περιβαλλοντικα. 
Σκεφτειτε ποσοτητες ενεργρειας αναγκαιες για αυτες τις διαδικασιες..(πχ τηξη κραματος FeNi 1500+βαθμοι x διαστασεις ηλεκτροκαμινων- Το ύψος του σώματος και των πέντε Ηλεκτροκαμίνων είναι 6 μέτρα, και η διάμετρος τεσσάρων Η/Κ είναι 12, ενώ της πέμπτης είναι 18 μέτρα. )

 
και φυσικα αεριους ρυπους.. εχει και το θειο εκει..

Δεν νομιζω πως η φρυξη αντικαθιστα την κυανωση απλα αποτελει ενα προαπαιτουμενο ή παραλληλο σταδιο.

 

Τελος, και επιπορσθετα η κυανωση αποτελει υδρομεταλλουργικη διεργασια και πχ παρομοιας αλλα δυστυχως απεχει αρκετα θα μπορουσαμε να βρουμε στα δικα μας δεδομενα το ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ του Μυτιληναιου..


Αν δειτε γενικα χαζεψετε τους ογκους απορριψης στη θαλασσα της ΛΑΡΚΟ ή χαζεψετε τα φουγαρα της ή στο μιτυληναιο μετρησετε τα αποβλητα που για 1 τονο αλουμινιου παραγει 3 τονους ερυθρας ιλης θα καταλαβετε πως τα ποσα δεν ειναι αστεια.. Οταν δε κανεις και ο,τι γουσταρεις γινεται χαμος πανευκολα.. 

Αυτο που θελω να πω ειναι μην κοιτατε μονο το CN κοιταξτε τα μεγεθη.. εκει ειναι το προβλημα..

Edited by Katerina D.
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

για όποιον ενδιαφερεται για τις λεπτομερειες της προσφυγης

 

Ποια τα αιτήματα
Το κείμενο της προσφυγής του Δημοσίου στη διαιτησία για τις Σκουριές

 

εδω

 

http://news.in.gr/economy/article/?aid=1500163152

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

Λοιπον αναρτω αναρτητέες σχετικές πραξεις επειδη βλπεω το ψανχετε με τους περιβαλλοντικους ορους. Δυστυχως η μελετη του 2014 στην οποια εχει σταθει το θεμα δεν εχει παρει εγκριση οποτε δεν μπορω να βρω πολλα.

Μια πραξη εχει ανακαλεστει σχετικα με τη εργοστασιο και δεν μπορω να βρω τιποτα.

ΒΟΖΘ0-ΓΞΩ.pdf

Β4ΩΓ0-ΛΞΜ.pdf

Edited by Katerina D.
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.