Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αντλία θερμότητας υψηλών ή μεσαίων θερμοκρασιών;


nikosmo

Recommended Posts

Καλησπέρα.

Στο σπίτι μου (περίπου 100 τμ) θέλω να βάλω αντλία θερμότητας στην υφιστάμενη εγκατάσταση λέβητα πετρελαίου. Ας υποθέσουμε ότι δεν μας ενδιαφέρει το κόστος αγοράς και εγκατάστασης, ποια από τις παρακάτω αντλίες θα επιλέγατε? ALTHERMA INVERTER DAIKIN EKHBRD011ADV1 / ERSQ11AAV1 υψηλών θερμοκρασιών ή Carrier 30AWH008HD μεσαίων θερμοκρασιών? Το σπίτι είναι επαρκώς μονωμένο με διπλά τζάμια. Και βασικά η ερώτηση μου είναι: Αν ρυθμιστεί η DAIKIN να λειτουργεί σε θερμοκρασίες 55-60 δεν θα είναι καλύτερη από την CARRIER? Έχω ακούσει ότι η DAIKIN είναι κορυφή στο συγκεκριμένο κομμάτι. Το έχουν επισκεφτεί μηχανολόγοι το σπίτι και άλλοι μου προτείνουν μεσαίων, άλλοι υψηλών θερμοκρασιών!  

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων  

Link to comment
Share on other sites

Κανείς δεν μπορεί να σας απαντήσει κατηγορηματικά χωρίς περισσότερα στοιχεία. Το τί είδους Α.Θ θα χρειαστείτε έχει να κάνει με τα εγκατεστημένα σώματα και ειδικότερα με το τί θερμοκρασίες προσαγωγής και επιστροφής λειτουργούν. Εάν γνωρίζετε τις θερμικές απώλειες του κάθε χώρου και τις αποδόσεις του κάθε σώματος ανάλογα με τις θερμοκρασίες προσαγωγής μπορείτε εύκολα να αντιληφθείτε ποιά αντλία θερμότητας είναι κατάλληλη για εσάς. Καλό θα ήταν να εξετάσετε και την λύση του φυσικού αερίου εάν έχετε πρόσβαση στο δίκτυο.

Edited by project.breeze
Link to comment
Share on other sites

Κρίσεις με τις διάφορες μάρκες Α.Θ. δεν επιτρέπεται να γίνονται στο forum.

 

Για να πάρετε μιά υπεύθυνη άποψη θα πρέπει να μιλήσετε με κάποιο μηχανολόγο που ασχολείται με το θέμα και δεν έχει οικονομικό συμφέρον από τα υπό σύγκριση μηχανήματα.

 

Πολύ σημαντικότερο για την καλή - αποδοτική και οικονομική λειτουργία του συστήματος είναι η σωστή μελέτη και κατασκευή του, από την επιλογή του ενός ή του άλλου μηχανήματος.

 

Το κόστος μιά σωστής μελέτης από ανεξάρτητο μηχανολόγο, είναι ελάχιστο και θα αποσβεστεί πολύ γρήγορα, σε αντίθεση με μιά πρόχειρη μελέτη που συνήθως γίνεται "δωρεάν" από τον μηχανολόγο ή τον "μηχανολόγο" του εμπόρου που πουλάει το μηχάνημα. 

 

Αυτό που σίγουρα ισχύει είναι ότι σε όσο χαμηλότερη θερμοκρασία δουλεύει μία Α.Θ. τόσο καλύτερα.

 

Εφόσον υπάρχουν εγκατεστημένα θερμαντικά σώματα, πρέπει να δεί κάποιος τις παραμέτρους υπολογισμού τους (με απλά λόγια τι θερμοκρασία νερού απαιτούν για να καλύψουν το χώρο που βρίσκονται).

 

Πολλές φορές, αν είναι εφικτό από τον υπάρχοντα χώρο, επιλέγεται η αντικατάσταση κάποιων σωμάτων με μεγαλύτερα, ώστε να μπορέσουμε να χρησιμοποιήσουμε Α.Θ. χαμηλών θερμοκρασιών. 

 

Υ.Γ. Γράφαμε συγχρόνως με τον συνάδελφο πιό πάνω, και λέμε σχεδόν τα ίδια...

Edited by antloukidis
Link to comment
Share on other sites

Καταρχάς σας ευχαριστώ για τις άμεσες απαντήσεις σας. Λέτε πως "Αυτό που σίγουρα ισχύει είναι ότι σε όσο χαμηλότερη θερμοκρασία δουλεύει μία Α.Θ. τόσο καλύτερα." Αν έχω μια υψηλών θερμοκρασιών και την έχω ρυθμισμένη να δουλεύει σε χαμηλές θερμοκρασίες? Δεν είναι καλύτερο από το να δουλεύει η μεσαίων στο φουλ? Με φοβίζει λίγο το να βάλω μια μεσαίων θερμοκρασιών, να μην μου παράγει τη θερμότητα που θέλω και να μην μπορώ και να την αυξήσω! Τα σώματα που έχω είναι από μελέτη για καυστήρα πετρελαίου..... Για φυσικό αέριο δεν υπάρχει πρόσβαση...  Ευχαριστώ και πάλι.

Link to comment
Share on other sites

Οι αποδόσεις και οι καταναλώσεις του κάθε μηχανήματος φαίνονται στα τεχνικά τους στοιχεία και από εκεί μπορεί να βρεθεί τι είναι καλύτερο, εφόσον έχουμε κάποια γνωστά ζητούμενα.

 

Αυτό μπορεί να το κάνει κάποιος μηχανολόγος στη μελέτη του.

 

Αν θέλετε να μη χρησιμοποιήσετε μηχανολόγο, και να τα κάνετε όλα στο περίπου, η λογική σας ευσταθεί.

 

Το πιό πιθανό όμως είναι ότι έτσι (για να είστε σίγουρος), θα πληρώσετε για την αγορά ενός μεγαλύτερου άρα και ακριβότερου μηχανήματος, που ίσως να καταναλώνει και περισσότερο ρεύμα για την ίδια απόδοση.

 

Τα λίγα σχετικά χρήματα της μελέτης που δεν θα πληρώσετε αρχικά, θα τα πληρώσετε στο πολλαπλάσιο σε όλη τη ζωή της Α.Θ.

 

Το ίδιο θα γίνει και στις σωλήνες, βάνες κλπ εξαρτήματα που θα μπουν μεγαλύτερα (για να είσαστε σίγουρος), ή θα μπούνε μικρότερα (για να χαμηλώσει το κόστος του ο υδραυλικός και να δώσει χαμηλότερη προσφορά).

 

Είναι πολλοί οι χρήστες Α.Θ. που έχουν μετανοιώσει για την εγκατάσταση Α.Θ. και θεωρούν "μάπα το καρπούζι", ενώ είναι το καλύτερο σύστημα αν διαστασιολογηθεί, εγκατασταθεί και ρυθμιστεί σωστά.  

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

ALTHERMA INVERTER DAIKIN EKHBRD011ADV1 / ERSQ11AAV1 υψηλών θερμοκρασιών...

Εγώ πάντως θα τους ρωτούσα πως είναι δυνατόν να βγάλουν 80 oC νερό με ψυκτικό R410a και μάλιστα χωρίς ηλεκτρικό θερμαντήρα!

Link to comment
Share on other sites

Αυτό το "μάλλον" δεν προκύπτει από τις εμπορικές ιστοσελίδες ούτε τα φυλλάδια του εν λόγω μοντέλου π.χ:

https://www.groupeng.gr/DAIKIN-ALTHERMA-EKHBRD011ADV1-ERSQ011AV1

 

Μέχρι τώρα αντλία υψηλών θερμοκρασιών διπλού κυκλώματος R-410a - R134, έχω βρει μόνο σε ένα μοντέλο της LG και μονού κυκλώματος υψηλών θερμοκρασιών με R134 σε ένα μοντέλο της Ecoplas. Αντίθετα και η Daikin και η LG διαφημίζουν μερικά άλλα μοντέλα τους ως υψηλών θερμοκρασιών (80+) μόνο με R-410a. 

 

Ούτε από εκθέσεις έχω πάρει απάντηση από τους Blue Dealers, ή τις αντιπροσωπείες.   

 

Και αν παρακάμψουμε το "πως" (που δεν καταπίνεται αλλά έστω) το ζητούμενο αποτέλεσμα από άποψη οικονομίας στις υψηλές θερμοκρασίες (80) ποιο θα είναι; Διότι αυτά τα COP που δίνουν στα εμπορικά φυλλάδια (3.5, 3, 2.5 κλπ) ανταποκρίνονται στον κύκλο του 410 μόνο σε χαμηλότερες θερμοκρασίες λειτουργίας.

Edited by Konstantinos IB
Link to comment
Share on other sites

οι εμπορικές ιστοσελίδες και τα φυλλάδια προορίζονται για τους ιδιώτες, οι μηχανικοί οφείλουν να ενημερώνονται για τα μηχανήματα που δεν γνωρίζουν από τα τεχνικά εγχειρίδιά τους. Διάβασε το εγχειρίδιο της εσωτερικής μονάδας που έχεις στο link σου.

 

Δεν νομίζω ότι οι μηχανικοί στην αντιπροσωπεία της daikin δεν γνωρίζουν τον τρόπο λειτουργίας των μηχανημάτων τους

Edited by nvel
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.