Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Η αιολική ενέργεια φθηνότερη από τη πυρηνική ενέργεια για πρώτη φορά στην ιστορία


Engineer

Recommended Posts

Ο τελευταίος διαγωνισμός για την παραγωγή αιολικής ενέργειας στη Μεγάλη Βρετανία σηματοδότησε ότι η αιολική ενέργεια είναι φθηνότερη από τη νέα πυρηνική ενέργεια για πρώτη φορά στην ιστορία, και ξεπερνάει γρήγορα την οικονομική αποδοτικότητα της τελευταίας.

 

Οι επιδοτήσεις της Μεγάλης Βρετανίας δεν περιλαμβάνουν απευθείας χρηματοδότηση των εταιρειών, αλλά οι εταιρείες συμμετέχουν σε δημοπρασία και υποβάλλουν προσφορές για τη χαμηλότερη τιμή στην οποία μπορούν να πουλήσουν την ενέργειά τους. Ο τελευταίος γύρος του πλειστηριασμού βρήκε νικήτριες δύο εταιρείες με τιμή 57,50 λίρες ανά μεγαβατώρα.

 

Πριν από πέντε χρόνια, η νικήτρια πυρηνική προσφορά ήταν στις 92,50 λίρες, μετά από προσαρμογή για τον πληθωρισμό. Αυτό δείχνει ότι τα υπεράκτια αιολικά πάρκα είναι πλέον φθηνότερα από την πυρηνική ενέργεια για πρώτη φορά στην ιστορία.

 

Σε δημοπρασία του 2015, οι νικητήριες προσφορές ήταν μεταξύ 114 και 120 λιρών ανά μεγαβατώρα. Αυτό δείχνει πώς η γρήγορη πρόοδος της τεχνολογίας έχει οδηγήσει σε μεγάλη πτώση τιμών σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Ωστόσο, οι περιορισμοί της αιολικής ενέργειας δεν της επιτρέπουν να αποτελεί αξιόπιστη πηγή για την πλειοψηφία των ενεργειακών αναγκών της χώρας, σύμφωνα με το «αντίπαλο» στρατόπεδο της πυρηνικής ενέργειας.

 

«Δεν έχει σημασία πόσο χαμηλή είναι η τιμή της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας. Σύμφωνα με τα στοιχεία του περασμένου έτους, ηλεκτρική ενέργεια παραγόταν μόνο το 36% του χρόνου», δήλωσε ο Τομ Γκρέιτρεξ, διευθύνων σύμβουλος της Ένωσης Πυρηνικών Βιομηχανιών, στο BBC.

 

Πολλοί από τους περιορισμούς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα μπορούσαν να μετριαστούν εάν επικρατούσε ένας εύκολος τρόπος αποθήκευσης μεγάλης κλίμακας της πλεονάζουσας ενέργειας που παράγεται στη διάρκεια ισχυρών ανέμων, για την κατανάλωση όταν δεν υπάρχουν ιδανικές καιρικές συνθήκες παραγωγής ενέργειας.

 

Πηγή: http://www.ellinikig...a-stin-istoria/

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

Ίσως η τρέχουσα στροφή από το πετρέλαιο και τα παράγωγά του στο υδρογόνο, να δόσει λύση και στην αποθήκευση ΑΠΕ, σε συνδιασμό με την ποικιλία τεχνολογιών με διαφορετικές χρονικές περιόδους παραγογής ενέργειας.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.