Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Αξίζει η εγγραφή στο ΤΕΕ/ΤΣΜΕΔΕ σήμερα;


lostie

Recommended Posts

9 hours ago, georgios_m said:

Όχι, δεν υπάρχει λόγος να τρέξεις. Αν ασχολείσαι μόνο με πληροφορική η άδεια του ΤΕΕ χρειάζεται μόνο για το δημόσιο και καμία αξία προς το παρόν δεν έχει στο εξωτερικό. Αν πάντως γραφτείς, η συνδρομή είναι γύρω στα 50 ευρώ το χρόνο.

Σ' ευχαριστώ πολύ!

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 225
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Σύμφωνοι. Ειδικά όταν είσαι συνδρομητής και σε άλλους φορείς, συλλόγους, περιοδικά κλπ, οπότε συνεισφέρει στο άθροισμα. Σκέτο νομίζω πάει στράφι το πενηντάρι.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Καλημέρα σας!Είμαι Διπλ. Μηχανολόγος Μηχανικός, έχω γραφτεί στο ΤΕΕ και δουλεύω σε μία τεχνική εταιρεία σαν μισθωτός. Δεν έχω καταλάβει εφόσον έχει διαχωριστεί πλέον το ΤΕΕ από το ΤΣΜΕΔΕ αν και πότε  πρέπει-αξίζει να γραφτώ στο ΤΣΜΕΔΕ (πέρα από τους λόγους μέτρησης προϋπηρεσίας σαν μηχανικός και ενασχόλησης με τους δημόσιους φορείς).

Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων.

Link to comment
Share on other sites

Όταν το επιπλέον εισόδημα από την εργασία μηχανικού θα υπερβαίνει το κόστος των επιπλέον εισφορών. Μπορείς επίσης να συγκρίνεις την αξία αυτής της επένδυσης με μια ιδιωτική ασφάλιση. 

Link to comment
Share on other sites

12 ώρες πριν, georgios_m said:

Μπορείς επίσης να συγκρίνεις την αξία αυτής της επένδυσης με μια ιδιωτική ασφάλιση. 

? Πως γίνεται αυτή η σύγκριση;

Link to comment
Share on other sites

Όπως και η προηγούμενη: Θα συγκρίνεις το σύνολο των παραπάνω εισφορών που θα χρειαστεί να πληρώσεις και το ποσό της παραπάνω σύνταξης που θα σου εξασφαλίσουν με την αντίστοιχη απόδοση μιας ιδιωτικής σύνταξης ή οποιασδήποτε άλλης επένδυσης.. 

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Καλησπέρα σας, 

είμαι απόφοιτη Πολιτικός Μηχανικός και τους τελευταίους τρεις μήνες εργάζομαι σε μια τεχνική εταιρία. Σε λίγους μήνες θα δώσω τις εξετάσεις για την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος. Ύστερα από μια συζήτηση που είχα με τον εργοδότη μου, με παραπέμπει να γραφτώ στο ΤΣΜΕΔΕ, αφού πάρω την άδεια. Είμαι λίγο διστακτική, γιατί δεν γνωρίζω ακριβώς τι συμβαίνει με τις εισφορές. Από όσο έχω καταλάβει, σε περίπτωση που γραφτώ στο ΤΣΜΕΔΕ και εργάζομαι σε τεχνική εταιρία, οι εισφορές πληρώνονται από τον εργοδότη μου (τα κρατάει από τον αρχικό μισθό δηλαδή), χωρίς να μεταβληθούν όμως τα καθαρά χρήματα που έχουμε συμφωνήσει . Σε περίπτωση όμως που διακοπεί η συνεργασία με τον εργοδότη μου και μείνω μερικούς μήνες άνεργη, πρέπει να συνεχίσω να πληρώνω εγώ τις εισφορές ή διακόπτονται όταν διακοπεί και η εργασία; 

Επιπλέον, βασική προυπόθεση για να μπορεί ένας μηχανικός να υπογράψει μια μελέτη είναι η άδεια ασκήσεως επαγγέλματος (και η αυτόματη εγγραφή του στο ΤΕΕ) ή χρειάζεται να γραφτώ και στο ΤΣΜΕΔΕ για να μπορώ να υπογράφω; Όσον αφορά την προυπηρεσία ως μηχανικός δεν με ενδιαφέρει ιδιαίτερα γιατί αμφιβάλω αν θα μπορούσα ποτέ να διοριστώ. Συνεπώς μήπως είναι καλύτερα να μην ασχοληθώ καν με το ΤΣΜΕΔΕ; 

Σας ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων 

 

Link to comment
Share on other sites

πλέον δεν υπάρχει ΤΣΜΕΔΕ. Είσαι ήδη "γραμμένη" στον ΕΦΚΑ ως μισθωτή.

¨οσο είσαι μισθωτή πληρώνεις εισφορές μέσω του μισθού (όχι μισθός όχι εισφορές).

Μπορείς να υπογ΄ραψεις αλλά δεν μπορείς να σφραγίσεις. Αν θέλεις να σφραγίσεις τότε πρέπει να κάνεις έναρξη επαγγέλματος και έτσι αλλάζει το καθεστώς ασφαλιστικ΄ς κάλυψης (μικτό). Δεν μπορείς όμως να σφραγίσεις κάτι που απορρέει από τη μισθωτή εργασία. Κατά πάσα πιθανότητα ο εργοδότης θα θέλει να σε γυρίσει σε καθεστώς "μπλοκάκι".

Link to comment
Share on other sites

Αρχικά καλώς ήρθες στο forum. Πάμε τώρα στα θέματά σου:

1) Όπως ακριβώς τα γράφει ο συνάδελφος παραπάνω, ενδεικτικά (... θα προσπαθήσω να καλύψω όλες --θέλω να πιστέυω-- τις περιπτώσεις) μπορείς είσαι στην εταιρεία αυτή [αναφορικά (μόνο) ως προς το ασφαλιστικό μέρος] ως παρακάτω:

α) να συνεχίσεις ως μισθωτή με κωδικό δραστηριότητας στον ΕΦΚΑ και ΕΤΕΑΕΠ και πακέτο ασφάλισης στον ΕΦΚΑ και ΕΤΕΑΕΠ μισθωτού όχι μηχανικού (δηλαδή με το καθεστώς ασφάλισης που ήδη είσαι, όχι μηχανικού), ήτοι σύμφωνα με το άρθρο 38, του ν.4387/16. 

Στην περίπτωση αυτή υπάρχουν εισφορές εργαζόμενου (δικές σου) και εργοδότη (της εταιρείας).

β) αφού αποκτήσεις άδεια ασκήσεως επαγγέλματος και γίνει η εγγραφή στο ΤΕΕ, (δεν κάνεις/χρειάζεται έναρξη στην αρμόδια ΔΟΥ), να συνεχίσεις ως μισθωτή μηχανικός με κωδικό δραστηριότητας στον ΕΦΚΑ και ΕΤΕΑΠ και πακέτο ασφάλισης στον ΕΦΚΑ και ΕΤΕΑΠ μισθωτού μηχανικού. Πρακτικά ίδιο καθεστώς ασφάλισης με το (α), δηλαδή σύμφωνα με το άρθρο 38, του ν.4387/16, αλλά με άλλο πακέτο ασφάλισης/κωδικό δραστηριότητας στον ΕΦΚΑ & ΕΤΕΑΕΠ (δηλαδή, τα σχετικά με μηχανικό).

Και στην περίπτωση αυτή υπάρχουν εισφορές εργαζόμενου (δικές σου) και εργοδότη (της εταιρείας).

γ) αφού αποκτήσεις άδεια ασκήσεως επαγγέλματος και γίνει η εγγραφή στο ΤΕΕ, κάνεις έναρξη εργασιών στην αρμόδια ΔΟΥ, και να συνεχίσεις ως ελ. επαγγελματίας την συνεργασία σου με την εταιρεία μέσω κάποιας σύμβασης που θα υπογραφεί μεταξύ σας και θα καθορίζει απολαβές, κλπ. και ασφαλιστικά σύμφωνα με το άρθρο 39, του ν.4387/16.

Στην περίπτωση αυτή αναλαμβάνεις εξολοκλήρου εσύ το σύνολο των εισφορών

δ) αφού αποκτήσεις άδεια ασκήσεως επαγγέλματος και γίνει η εγγραφή στο ΤΕΕ, κάνεις έναρξη εργασιών στην αρμόδια ΔΟΥ,  και να συνεχίσεις ως ελ. επαγγελματίας την συνεργασία σου με την εταιρεία μέσω κάποιας σύμβασης που θα υπογραφεί μεταξύ σας και θα καθορίζει απολαβές, κλπ. και ασφαλιστικά σύμφωνα με το άρθρο 39, παράγρ.9 του ν.4387/16. Πρακτικά είναι μια υβριδική κατάσταση του (β) και (γ) δηλαδή ελ. επαγγελματίας μηχανικός με εισφορές μισθωτού.

Και στην περίπτωση αυτή υπάρχουν εισφορές εργαζόμενου (δικές σου) και εργοδότη (της εταιρείας).

Υποθέτω ότι η εταιρεία που θα συνεργασθείς εννοεί κάποιο από τα (γ') ή (δ').

2)

13 hours ago, mairte said:

Σε περίπτωση όμως που διακοπεί η συνεργασία με τον εργοδότη μου και μείνω μερικούς μήνες άνεργη, πρέπει να συνεχίσω να πληρώνω εγώ τις εισφορές ή διακόπτονται όταν διακοπεί και η εργασία; 

Ι) Για τα παραπάνω (1.α') και (1.β') ισχύει αυτό που έγραψε ο συνάδελφος, ήτοι:

2 hours ago, maneni said:

οσο είσαι μισθωτή πληρώνεις εισφορές μέσω του μισθού (όχι μισθός όχι εισφορές)

οι οποίες εμφανίζονται ως κρατήσεις στον μισθό σου. Μπορείς να το διαπιστώσεις και στο καθεστώς που τώρα είσαι, αν ανατρέξεις και δεις το μηνιαίο ενημερωτικό της μισθοδοσίας σου.

ΙΙ) Για τα παραπάνω (1.γ') και (1.δ') πληρώνεις εισφορές κανονικά σύμφωνα με το άρθρο 39 (ή το 39.9 αντίστοιχα), του ν.4387/16, αφού πρακτικά έναρξη στην εφορία και ανεργία είναι ασυμβίβαστα.

Αυτό σημαίνει ότι αν για κάποιο λόγο δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις της  παρ. 9 του άρθρου 39, θα καταβάλεις κανονικά εισφορές με βάση το άρθρο 39 (ως μη μισθωτή) για τους υπόλοιπους μήνες του έτους.

Επίσης αν η μηνιαία σου αμοιβή σύμφωνα με το άρθρο 39.9 υπολείπεται της εκάστοτε ισχύουσας ελάχιστης μηνιαίας βάσης υπολογισμού των αυτοαπασχολουμένων (τώρα είναι 650€), επιβαρύνεσαι την διαφορά με βάση το άρθρο 39 (ως μη μισθωτή).
 

Edited by georgegaleos
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.