Jump to content
ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΙΝΑΚΗΣ

Πίεση νερού μετά από εγκατάσταση φυσικού αερίου

Recommended Posts

Το καλοκαίρι που μας πέρασε έκανα εγκατάσταση φυσικού αερίου στο διαμέρισμά μου. Αφού τελείωσαν όλα και έγιναν οι δοκιμές παρατήρησα ότι η πίεση στο ζεστό νερό είναι σχεδόν η μισή απ' ότι στο κρύο νερό. ο μηχανολόγος το δικαιολόγησε λέγοντας ότι η απόσταση από το λέβητα μέχρι την βρύση του μπάνιου για παράδειγμα είναι μεγάλη. Να σημειώσω ότι επρόκειται για διαμέρισμα 75 τ.μ. Παρατήρησα σε σπίτια φίλων ότι η πίεση στο ζεστό νερό τους είναι πολύ καλύτερη παρόλου που εκεί οι αποστάσεις είναι μεγαλύτερες.

 

Επίσης να σημειώσω ότι στο πατάρι που είναι πάνω στο μπάνιο υπήρχε θερμοσίφωνας και ζήτησα να παραμείνει για να χρησιμοποιηθεί εάν χρειαστεί. Εκεί ο εγκαταστάτης έχει βάλει ένα βανάκι στο κρύο που κλείνει όταν δουλεύω το φυσικό αέριο ενώ στο ζεστό δεν έχει βάλει βανάκι. Μήπώς έτσι είναι συνδεδέμενα φυσικό αέριο και θερμοσίφωνας σε σειρά  και εξηγείται η έλλειξη πίεσης;;;;;; Αυτός επιμένει ότι φταίει η απόσταση.... εγώ πάλι δεν θεωρώ ότι η απόσταση είναι τόσο μεγάλη που να εξηγεί την έλλειψη πίεσης...

 

Παιδιά οποιαδήποτε συμβουλή θα ήταν χρήσιμη και καλοδεχούμενη

 

Ευχαριστώ εκ των προτέρων

Share this post


Link to post
Share on other sites

Πώς έχουν γίνει οι συνδέσεις, κανείς δεν μπορεί να ξέρει αν δεν δει.

 

Εκτός της απόστασης πάντως, μεγάλη επίδραση έχουν η πτώση πίεση του εναλλάκτη μέσα στον λέβητα, και η διάμετρος / τύπος / διαδρομή (ευθύγραμμη ή με πολλές καμπύλες) της σωλήνας σύνδεσης.  

Share this post


Link to post
Share on other sites

Πώς έχουν γίνει οι συνδέσεις, κανείς δεν μπορεί να ξέρει αν δεν δει.

 

Εκτός της απόστασης πάντως, μεγάλη επίδραση έχουν η πτώση πίεση του εναλλάκτη μέσα στον λέβητα, και η διάμετρος / τύπος / διαδρομή (ευθύγραμμη ή με πολλές καμπύλες) της σωλήνας σύνδεσης.  

δεν θα έπρεπε όμως για να απομονώνεται ο θερμοσίφωνας να υπάρχει βανάκι και στο ζεστό ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Δεν ειναι απαραιτητο, μαλλον ειναι καλυτερο να μην υπαρχει.

 

Αν υπαρχει πρεπει να μενει ανοιχτο, και να κλεινει μονο αν θελουμε να βγαλουμε τον θερμοσιφωνα

Edited by antloukidis

Share this post


Link to post
Share on other sites

Αν ο λέβητας σου είναι καινούργιος (δεν είναι βρώμικος ο εναλλάκτης) και το φίλτρο νερού καθαρό (αν έχεις τέτοιο) και έχει συνδεθεί στο κρύο στην ίδια σωλήνα με αυτήν που είναι συνδεδεμένος ο θερμοσίφωνας και όταν λειτουργείς τον θερμοσίφωνα έχεις πίεση ενώ όταν λειτουργείς την μονάδα δεν έχεις, το πρόβλημα οφείλεται 90% στην μεγάλη πτώση πίεσης του νερού κατά μήκος των σωληνώσεων από και προς την μονάδα αερίου.

 

Μην ξεχνάς ότι το μήκος των σωλήνων που προκαλεί την πτώση πίεσης είναι το μήκος του κρύου + το μήκος του ζεστού

 

Σε κάθε περίπτωση πάντως θα πρέπει ο θερμοσίφωνας να απομονώνεται εντελώς και στο ζεστό και στο κρύο.

Η γνώμη μου είναι ότι ο θερμοσίφωνας θα πρέπει να αφαιρείται όταν εγκαθιστούμε λέβητα αερίου που παράγει ζεστό νερό, γιατί το μόνο που έχουμε να κερδίσουμε κρατώντας τον θερμοσίφωνα είναι να τρέχουμε όταν αυτός τρυπήσει και γεμίσει τον τόπο νερά.

Ένας θερμοσίφωνας που δεν χρησιμοποιείται, μπορεί να χαλάσει πιο γρήγορα από έναν που χρησιμοποιείται.

Γιατί λοιπόν να αφήσεις μια "βόμβα" στο πατάρι σου;

  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Το ίδιο πρόβλημα έχω και εγώ. Μάλιστα ο ηλιακός μου θερμοσίφωνας που είναι πολύ πιο μακρυά, στην ταράτσα και δίνει πολύ μεγαλύτερη πίεση από τον λέβητα αερίου. Μπορεί να φταίει η πτώση πίεσης στον εναλλάκτη του λέβητα όπως διάβασα πιο πάνω. Το φίλτρο νερού (βιδωμένο στον σωλήνα ακριβώς κάτω απ΄τον λέβητα) δεν τον άνοιξα ακόμα να δω αν θέλει καθάρισμα. Εγώ έδωσα λύση αγοράζοντας ειδικό τηλέφωνο για την ντουζιέρα όπου ανακατεύει αέρα με νερό για να αυξήσει την πίεση με την οποία στέλνει το νερό. Όντως κάνει δουλειά. Η τεχνολογία λέγεται Venturi nozzle. Όλη την δουλειά την κάνει το βίδωμα στο μεταλλικό σπιράλ-σωλήνα της βρύσης και όχι οι άκρες-οπές στο τηλέφωνο. Αυτό το βίδωμα θέλει ξεβίδωμα και καθάρισμα από πετραδάκια μια φορά τον χρόνο.

https://www.ebay.com/itm/WATER-SAVING-65-ECO-CHROME-HIGH-PRESSURE-BOOSTING-SHOWER-HEAD-HANDHELD-BATHROOM/111303028944?hash=item19ea2d70d0:g:7REAAOSwXf9Zmrup

Έχει δύο μορφές ενστάλαξης. Ειδικά στον καταιονισμό και όχι αυτό που μοιάζει με βροχή, η πίεση είναι πολύ μεγάλη. Μπορεί κάποιος να το βάλει για να κάνει και οικονομία στο νερό καθώς πετυχαίνει έτσι υψηλή πίεση με χαμηλή κατανάλωση αφού ανακατεύει νερό με αέρα. Θέλει ο σωλήνας σπιράλ να είναι ενισχυμένος με πλέγμα μέσα, αλλιώς αν είναι απλό πλαστικό σωληνάκι μέσα (σαν αλφαδολάστιχο) αυξάνει πολύ η πίεση και κουνιέται δύσκολα το σπιράλ και χαλάει σε 1-2 χρόνια.

Μοιάζει μ' αυτό μόνο που την ροή αέρα την παίρνει παθητικά εκμεταλλεύοντας την πίεση του νερού.

 

Edited by Homer

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.