Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Όλες οι αλλαγές για την αυτόνομη θέρμανση στις πολυκατοικίες


Engineer

Recommended Posts

Σε μία "ιδανική" περίπτωση, που η υπάρχουσα κατανομή αποτυπώνει την πραγματική κατάσταση, ο αποκοπτώμενος.

 

Επειδή όμως όλοι ξέρουν τι γίνεται (κλεισίματα Η/Χ, αλλαγές σωμάτων, boiler τριπλής εκ των υστέρων κλπ) και αν συμφωνήσει η πολυκατοικία ότι θέλει μια σωστή κατανομή, τότε πληρώνουν όλοι.

 

(άποψή μου ....μη βαράτε !!!)

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 22
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Την κατανομη δαπανων ποιος την πληρωνει ομως? Αυτος που αποφασιζει μονος του να αποκοπει η ολοι οι υπολοιποι?

 

Δώρο με την μελέτη φ. αερίου... :mrgreen:

Link to comment
Share on other sites

Νομίζω νέο ΠΕΑ πρέπει να βγει και όταν γίνει οποιαδήποτε εργασία η οποία επηρεάζει την ενεργειακή κατανάλωση του κτηρίου. Στη ριζική ανακαίνηση ούτως ή άλλως υποβάλουμε και ΜΕΑ.

...

Έτσι θεωρώ πως θα έπρεπε να γίνεται, αλλά ο Ν.4409/2010 στο άρθρο 49 (Τροποποιήσεις του Ν. 4122/2013 (Α’42)), λέει ότι:

<<2. Στο άρθρο 11 του Ν. 4122/2013 (Α’42) προστίθεται παράγραφος 6 ως εξής:

«6. Το Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ) είναι δεκαετούς ισχύος κατ’ ανώτατο όριο. Εάν στο κτίριο ή στην κτιριακή μονάδα γίνει ριζική ανακαίνιση πριν παρέλθει το διάστημα των δέκα (10) ετών, η ισχύς του ΠΕΑ λήγει κατά το χρόνο ολοκλήρωσης της ανακαίνισης.

Εφόσον υπάρχει ΠΕΑ σε ισχύ, δεν απαιτείται έκδοση νέου ΠΕΑ για τις περιπτώσεις της πώλησης ή μίσθωσης κτιρίου ή κτιριακής μονάδας»>>.

 

Επίσης, στο άρθρο 12 του Ν.4122/2013 γράφει ότι:

<<Άρθρο 12

Έκδοση Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ)

1. Η έκδοση ΠΕΑ είναι υποχρεωτική:

α) μετά την ολοκλήρωση κατασκευής νέου κτιρίου ή κτιριακής μονάδας, με την επιφύλαξη της παραγράφου 4,

β) μετά την ολοκλήρωση ριζικής ανακαίνισης κτιρίου ή κτιριακής μονάδας,

γ) ...

δ) ...

ε) ...>>.

 

Κακώς ή καλώς, για οποιαδήποτε άλλη εργασία η οποία επηρεάζει την ενεργειακή κατανάλωση του κτηρίου, αλλά δεν συνιστά ριζική ανακαίνιση, δεν μπορεί να εκδοθεί νέο ΠΕΑ, εφόσον υπάρχει ΠΕΑ σε ισχύ (δεν έχει παρέλθει η δεκαετία).

Edited by panos-vicious
Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Καλησπέρα. Στο ἀρθρο 127 του 4495/2017 για την αποκοπή απο την κεντρική θέρμανση γράφει <<7.Αν η συνέλευση συνιδιοκτητών λάβει αρνητική απόφαση ή δεν λάβει απόφαση εντός τριάντα (30) ημερών από την ημερομηνία της πρώτης σύγκλησής της, ο ιδιοκτήτης που ζήτησε τη σύγκλησή της δικαιούται, με δική του δαπάνη, ευθύνη και επιμέλεια και κατά τρόπο που να μη θίγει τη θέρμανση των ιδιοκτησιών των λοιπών συνιδιοκτητών, να αποσυνδέσει την ιδιοκτησία του από το σύστημα κεντρικής θέρμανσης του κτιρίου με μόνωση των σωλήνων της κεντρικής θέρμανσης που διέρχονται από την ιδιοκτησία του και να τη συνδέσει αυτόνομα με το δίκτυο φυσικού αερίου ή να εγκαταστήσει σε αυτήν αυτόνομο σύστημα θέρμανσης κατά τα οριζόμενα στην παρ. 5. >> 

Στην παράγραφο 5 γράφει <<Με την ίδια πλειοψηφία και ανεξαρτήτως αν υπάρχει αντίθετη πρόβλεψη στον κανονισμό σχέσεων των συνιδιοκτητών της οικοδομής λαμβάνονται και οι αποφάσεις για τη μόνιμη αποσύνδεση από το δίκτυο κεντρικής θέρμανσης του κτιρίου κύριων μεμονωμένων ιδιοκτησιών στις οποίες οι ιδιοκτήτες τους προτίθενται να τοποθετήσουν ανεξάρτητη μόνιμη εγκατάσταση θέρμανσης με χρήση φυσικού αερίου ή να εγκαταστήσουν αυτόνομο σύστημα τηλεθέρμανσης ή γεωθερμίας ή αντλιών θερμότητας ή άλλο αυτόνομο σύστημα θέρμανσης. Και στην περίπτωση αυτή πρέπει να προκύπτει ότι η ανεξάρτητη μόνιμη εγκατάσταση θέρμανσης βελτιώνει την ενεργειακή αποδοτικότητα της ιδιοκτησίας σύμφωνα με τις διατάξεις του Κανονισμού Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων (Κ.Ε.Ν.Α.Κ).>>

Ερώτηση για περίπτωση που έτυχε τώρα στην οικοδομή μου. Ιδιοκτήτης ζητἀει να αποκοπεί απο την κεντρική θέρμανση ώστε να μην συμμετέχει καθόλου στα έξοδα της κεντρικής θέρμανσης, αλλά δεν έχει δηλώσει οτι θα εγκαταστήσει κάποιο αποδοτικότερο σύστημα θέρμανσης βάση της παραγράφου 5 του νόμου.

 

Η ερώτησή μου είναι μπορεί να αποκοπεί ή οχι αν δεν εγκαταστήσει κάποιο αποδοτικότερο σύστημα θέρμανσης ἠ δεν εγκαταστήσει καθόλου κάποιο σύστημα θέρμανσης? Ευχαριστώ προκαταβολικά.

Edited by tzitzikas
Link to comment
Share on other sites

η παρ. 7 ειναι συνεχεια της 6

και  παραπεμπει στην 5,  στην οποια παραπεμπει και η 6

 

Η παρ.  5 οριζει ρητα "..προτιθενται να εγκαταστησουν ανεξαρτητη μονιμη με αεριο ή αυτονομο ή αλλο αυτονομο"...

και εξεταζεται η βελτιωση βασει ΚΕΝΑΚ.

 

Επομενως, υποχρεουται να αποδειξει  οτι βελτιωνει την ενεργειακη αποδοτικοτητα της ιδιοκτησιας......με βαση την παρ. 5

 

[το προβλημα  δεν ειναι να μη κανει αυτα που λεει...διοτι  χωρις αυτα δεν μπορει να προχωρησει...

 

Το θεμα  ειναι οτι,  μετα την εγκατασταση, να  μην το χρησιμοποιει μονον  μιση ωρα την ημερα.

Και δεν βλεπω "δυνατοτητα ελεγχου" ως προς την χρηση που θα κανει καθε αποκοπτομενο

Link to comment
Share on other sites

η παρ. 7 ειναι συνεχεια της 6

και  παραπεμπει στην 5,  στην οποια παραπεμπει και η 6

 

Η παρ.  5 οριζει ρητα "..προτιθενται να εγκαταστησουν ανεξαρτητη μονιμη με αεριο ή αυτονομο ή αλλο αυτονομο"...

και εξεταζεται η βελτιωση βασει ΚΕΝΑΚ.

 

Επομενως, υποχρεουται να αποδειξει  οτι βελτιωνει την ενεργειακη αποδοτικοτητα της ιδιοκτησιας......με βαση την παρ. 5

 

[το προβλημα  δεν ειναι να μη κανει αυτα που λεει...διοτι  χωρις αυτα δεν μπορει να προχωρησει...

 

Το θεμα  ειναι οτι,  μετα την εγκατασταση, να  μην το χρησιμοποιει μονον  μιση ωρα την ημερα.

Και δεν βλεπω "δυνατοτητα ελεγχου" ως προς την χρηση που θα κανει καθε αποκοπτομενο

Σε ευχαριστώ πολύ. Η ίδια ισχυρίζεται οτι έχει συμβουλευτεί δικηγόρο και της είπε οτι μπορεί να αποκοπεί. Αλλα δεν δήλωσε οποιαδήποτε πρόθεση να εγκαταστήσει κάποιο αποδοτικότερο ή άλλο σύστημα θέρμανσης.

Link to comment
Share on other sites

να αποκοπει μεν

αλλα εαν και εφοσον

 

Μετά την παράγραφο 2 προστίθενται νέες παράγραφοι 6, 7 και 8 στο άρθρο 2 του π.δ. 420/1987 Συγκεκριμένα, με τη νέα παράγραφο 6 ρυθμίζεται η διαδικασία σύγκλησης της συνέλευσης συνιδιοκτητών με θέμα τη λήψη απόφασης για την αλλαγή του συστήματος κεντρικής θέρμανσης ή την αποσύνδεση μεμονωμένης ιδιοκτησίας από το σύστημα κεντρικής θέρμανσης του κτιρίου. Με τη νέα παράγραφο 7 ρυθμίζεται η διαδικασία και οι προϋποθέσεις αποσύνδεσης μεμονωμένης ιδιοκτησίας από το σύστημα κεντρικής θέρμανσης του κτιρίου σε περίπτωση που η συνέλευση συνιδιοκτητών λάβει αρνητική απόφαση ή δεν λάβει απόφαση εντός τριάντα ημερών από την ημερομηνία της πρώτης σύγκλησής της. Στην περίπτωση αυτή ο ιδιοκτήτης που επιθυμεί την αυτονόμηση του διαμερίσματος του δικαιούται να προβεί με δική του δαπάνη, ευθύνη και επιμέλεια στην αποσύνδεση της ιδιοκτησίας του, μονώνοντας τους σωλήνες της κεντρικής θέρμανσης που διέρχονται από αυτήν, και, κατά τρόπο που να μη θίγει τη θέρμανση των ιδιοκτησιών των λοιπών συνιδιοκτητών, στην αυτόνομη σύνδεσή της με το δίκτυο φυσικού αερίου ή στην εγκατάσταση σε αυτήν αυτόνομου συστήματος θέρμανσης, πάντα υπό την προϋπόθεση ότι το νέο σύστημα θέρμανσης (φυσικού αερίου ή άλλο) είναι ενεργειακά αποδοτικότερο από αυτό της κεντρικής θέρμανσης. Κατά τ' άλλα, τηρούνται όλες οι προδιαγραφές ασφαλείας και λαμβάνονται όλες οι πολεοδομικές άδειες κατά την εγκατάσταση του νέου συστήματος και ο απαιτούμενος εξοπλισμός τοποθετείται εντός της αυτονομούμενης οριζόντιας ιδιοκτησίας ή σε χώρο που ανήκει στην κυριότητα ή στην αποκλειστική χρήση του ιδιοκτήτη. Τέλος, θεσπίζεται υποχρέωση του ιδιοκτήτη της αυτονομούμενης ιδιοκτησίας να γνωστοποιήσει στους υπόλοιπους συνιδιοκτήτες της πολυκατοικίας την αποσύνδεσή του από το σύστημα κεντρικής θέρμανσης, τον τρόπο όδευσης των σωληνώσεων της παροχής μέχρι την ιδιοκτησία του και το χρόνο έναρξης και την αναμενόμενη διάρκεια των εργασιών εγκατάστασης. Με τη νέα παράγραφο 8 ορίζεται ότι η οριζόντια ιδιοκτησία που αυτονομείται χωρίς απόφαση της πλειοψηφίας των συνιδιοκτητών της πολυκατοικίας, απαλλάσσεται μεν από το σύνολο των δαπανών καυσίμου της κεντρικής θέρμανσης, αλλά συνεχίζει να συμμετέχει στις λοιπές δαπάνες του συστήματος, τακτικές και έκτακτες. Αυτό σημαίνει ότι για τις τακτικές δαπάνες συντήρησης του καυστήρα, αλλά και εάν στο μέλλον αποφασιστεί η αλλαγή του κεντρικού καυστήρα ή χρειαστεί να επισκευαστεί ή αντικατασταθεί λόγω βλάβης το κεντρικό σύστημα θέρμανσης, ο ιδιοκτήτης που έχει αυτονομηθεί θα καταβάλει το ποσό που αναλογεί στην ιδιοκτησία του. Τέλος, ορίζεται ότι με απόφαση της πλειοψηφίας των συνιδιοκτητών της πολυκατοικίας μπορεί να αποφασιστεί η πλήρης απαλλαγή των ιδιοκτησιών που αυτονομούνται.

 

ο νομος και η αιτιολογικη του

https://www.e-nomothesia.gr/law-news/oles-allages-gia-ten-autonome-thermanse.html

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

Η μεγαλύτερη ηλιθιότητα είναι η υποχρέωση συμμετοχής στα έξοδα για την αντικατάσταση λέβητα με νέο σε περίπτωση ζημιάς.

Αφού στην ουσία αυτός αυτή η συμμετοχή έχει να κάνει με την αιτιολογία ότι στην αρχική μελέτη και τοποθέτηση του καυστήρα είχε υπολογισθεί και το εν λόγω διαμέρισμα.ποιος ο σκοπός λοιπόν να συμμετέχει το διαμέρισμα που έχει αποκοπεί στην εγκατάσταση νέου λέβητα ίσης ισχύος με τον προηγούμενο;

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.