Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Στις Περιφέρειες η αρμοδιότητα της κατεδάφισης αυθαιρέτων


Engineer

Recommended Posts

Στις Περιφέρειες περνά η αρμοδιότητα της κατεδάφισης αυθαιρέτων, όπως προβλέπεται στο νομοσχέδιο για τον έλεγχο και προστασία του δομημένου περιβάλλοντος. Πρόκειται για μία πρόσθετη αρμοδιότητα, την οποία αναλαμβάνουν οι Περιφέρειες από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, καθώς οι τελευταίες επικαλούμενες διαφόρων τύπων αδυναμίες, δεν προχωρούσαν σχεδόν ποτέ σε κατεδαφίσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες του epoli.gr, το νομοσχέδιο θα συζητηθεί αυτή την εβδομάδα στις επιτροπές της Βουλής και την ερχόμενη στην Ολομέλεια.

 

Στο νομοσχέδιο αναφέρεται ότι, “το αρμόδιο όργανο για τον εντοπισμό των αυθαιρέτων και τον χειρισμό των καταγγελιών παντός είδους ορίζεται το τοπικό παρατηρητήριο δομημένου περιβάλλοντος, που αποτελεί υπηρεσία και όργανο της Περιφέρειας”. “Πλέον διαχωρίζεται το καθεστώς της έκδοσης των οικοδομικών αδειών από τον έλεγχο αυτών και ορίζεται ως όργανο αυτό του τοπικού παρατηρητηρίου που δρα αυτεπαγγέλτως προς έλεγχο όλων των αυθαιρέτων και τον εντοπισμό αυτών”, προστίθεται.

 

Από τη στιγμή του εντοπισμού του αυθαιρέτου, δύο ελεγκτές δόμησης συντάσσουν έκθεση αυτοψίας και ενημερώνουν την Υπηρεσία Δόμησης, το Δήμο και το Παρατηρητήριο δομημένου περιβάλλοντος. “Μόνο σε περίπτωση αγνώστου ιδιοκτήτη, η πάροδος 60 ημερών από την τοιχοκόλληση στο οικείο δημοτικό ή κοινοτικό κατάστημα θεωρείται ως πλήρης γνώση του ενδιαφερόμενου”, αναφέρεται στο νομοσχέδιο. Ο ιδιοκτήτης του αυθαίρετου ακινήτου μπορεί να προσφύγει στην Επιτροπή Εξέτασης Προσφυγών και με βάση την έκθεση αυτοψίας θα πληρώσει πρόστιμο με έκπτωση κατά 30%.

 

Ωστόσο, για αυθαίρετα μετά την 28η Ιουλίου 2011, προβλέπεται σύντμηση των ημερομηνιών σε μόλις 10 με την υποχρέωση του ιδιοκτήτη να προσκομίσει τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και έπειτα να του επιβληθούν πρόστιμα.

 

Την απόφαση για την κατεδάφιση λαμβάνει η Επιτροπή Εξέτασης Προσφυγών και σε περίπτωση αδυναμίας εκτέλεσης της κατεδάφισης ενημερώνεται ο Περιφερειάρχης. Παράλληλα, ο διευθυντής του παρατηρητηρίου επιβάλλει πρόστιμα από 6.000 έως 10.000 ευρώ.

 

Παρότι οι Περιφερειάρχες εκτιμούν ότι, “το νομοσχέδιο έρχεται να βάλει τάξη στο ζήτημα των αυθαιρέτων”, εμφανίζονται αρνητικοί στο να αναλάβουν την αρμοδιότητα της κατεδάφισης. “Θα αναγκαστούμε να αναλάβουμε ένα βαρύ φορτίο, που το κράτος δεν θέλει να αναλάβει”, υποστήριξαν κατά την πρόσφατη συνεδρίαση της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας. Υπογραμμίζουν, πάντως, ότι δεν υπάρχουν διασφαλίσεις ούτε σε επίπεδο προσωπικού, ούτε σε επίπεδο υλικοτεχνικής υποδομής.

 

Από την πλευρά τους, οι μηχανικοί των τεχνικών υπηρεσιών των Περιφερειών υποστηρίζουν ότι, “για να έχουν εμπλοκή οι ΟΤΑ Β' βαθμού στο έργο της κατεδάφισης θα πρέπει να προστεθεί πρόσθετο προσωπικό”.

 

Να σημειωθεί ότι, με την εφαρμογή του Καλλικράτη το 2011, οι μηχανικοί των πρώην Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων μεταφέρθηκαν κυρίως στους Δήμους, προκειμένου να στελεχωθούν οι υπηρεσίες δόμησης, με αποτέλεσμα οι Περιφέρειες να μείνουν με ελάχιστους εξειδικευμένους μηχανικούς.

 

Πηγή: https://www.epoli.gr...wn-a-91871.html

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

Οι κοτσανες συνεχιζονται.Να πεταμε το μπαλακι και δεν βαριεσε.

Η καθε Περιφερειακη Ενοτητα εχει 4-5 μηχανηματα ολα και ολα και αυτα για να εξυπηρετουν ολοκληρο το νομο!!!

Δωσε λεφτα για να βγαινουν δημοπρασιες κατεδαφισεων  ή μηχανηματα και προσωπικο για να τα κανει η ιδια η περιφερεια και τοτε ναι.

Απλα το μπαλακι να πηγαινει αλλου και τιποτε αλλο.

Link to comment
Share on other sites

Τρία πουλάκια ....ξύνονταν!!!!

post-15892-0-18861300-1506954671_thumb.jpg

Edited by ΙΑΣΟΝΑΣ
Link to comment
Share on other sites

“Θα αναγκαστούμε να αναλάβουμε ένα βαρύ φορτίο, που το κράτος δεν θέλει να αναλάβει”,!!!!

 

ποιο είναι αυτό το ρημάδι το κράτος?

Link to comment
Share on other sites

Χαχα.....έλα ντε. Για μένα στη χώρα που λέγεται Ελλάδα που ακόμη είναι στο 1821, το να μιλάμε για περιφερειακές και δημοτικές υπηρεσίες του στυλ κατεδάφισης αυθαιρέτων είναι ανέκδοτο. Δεν λειτουργούν τέτοιοι θεσμοί και όλοι ξέρουμε το γιατί. Αυτά ακόμη πρέπει να μείνουν κρατικά και όσο το δυνατόν πιο απρόσωπα. Όταν γίνουμε κράτος ας αποκτήσουν οι περιφέρειες αρμοδιότητες.

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφοι τα πράγματα είναι απλά. Μια υπηρεσία αρμόδια για την κατεδάφιση (μόνο μια!), χρήση εξωτερικού εργολάβου - χωματουργού και ο λογαριασμός στον ιδιοκτήτη αυθαιρετούχο. 

Link to comment
Share on other sites

Πιστεύω δεν πρόκειται να γίνει τίποτα για το συγκεκριμένο θέμα. Αν ήταν να γίνει θα είχε γίνει εδώ και χρόνια.

Link to comment
Share on other sites

Να δω κατεδάφιση από την περιφέρεια Αττικής και μετά θα μπορώ να πω οτι τα έχω δει όλα....

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(από την τωρινά εκλεγμένη διοίκηση)

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.