Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Πίεση - παροχή σε πυρόσβεση


ilias_77_thes

Recommended Posts

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Έχω κάποια πράγματα μπερδεμένα στο μυαλό μου και ελπίζω να με βοηθήσετε

Συγκεκριμένα: Τα sprinkler έχουν 1/2¨ διατομή με 72lt/min παροχή και ελάχιστη πίεση 1.5bar.

Και ρωτώ. Ποια είναι η σχέση πίεση και παροχής ή ακόμη και διατομής. Δηλαδή η διατομή είναι δεδομένη και δεν αλλάζει. Τότε πως υπολογίζετε η παροχή των 72lt/min και πως σχετίζεται με τη πίεση 1.5bar. Δεν ξέρω παιδιά αλλά έχω απελπιστεί. Δεν βρήκα και τίποτα από την αναζήτηση. Περιμένω τα φώτα σας.

Link to comment
Share on other sites

Κατ'αρχήν η διατομή 1/2" είναι ονομαστικό μέγεθος. ΔΕΝ είναι πραγματικό μετρήσιμο μέγεθος. Οπότε δεν μας λέει τίποτα για την πραγματική διατομή από όπου διέρχεται το νερό.

 

Η παροχή των 72 lit/min δεν υπολογίζεται. Δίνεται ως δεδομένο χαρακτηριστικό του συγκεκριμένου sprinkler από τον κατασκευαστή του, ο οποίος το μέτρησε. Δηλαδή στην είσοδο του sprinkler είχε πίεση 1.5 bar και μέτρησε ότι σε ένα λεπτό, έβγαιναν 72 lit/min.

 

Αν αντί για 1.5 bar είχε περισσότερη πίεση, η παροχή θα ήταν μεγαλύτερη, όχι όμως γραμμικά.

Link to comment
Share on other sites

Άρα αυτό που μου λες είναι οτι δεν υπάρχει μαθηματικός τύπος που να σχετίζει την παροχή με την πίεση. Απλά ότι ο κατασκευαστής έχει πει ότι για να έχουμε την συγκεκριμένη παροχή των 72lt/min χρειαζόμαστε 1.5bar. Σωστά???Τότε πως γίνεται στην Π.Φ. που έχουμε 2" διατομή να υπολογίζουμε ανάλογα με την κατηγορία αλλού 380lt/min και αλλού 1900lt/min με την ίδια πάντα πίεση των 4.5bar???

Link to comment
Share on other sites

Μαθηματικοί τύποι που να συσχετίζουν την παροχή με την πίεση φυσικά και υπάρχουν. Στο αρχικό ερώτημα σου ρώτησες πώς υπολογίζεται η ροή 72 liτ/min, και σου απάντησα ότι δεν υπολογίζεται αλλά δίνεται ως δεδομένο από τον κατασκευαστή. ΔΕΝ εννοούσα ότι δεν είναι δυνατό να υπολογιστεί, αλλά ότι δεν χρειάζεται να υπολογιστεί. Απλά βλέπεις από τον κατάλογο του κατασκευαστή, ποιό εξάρτημα καλύπτει τις απαιτήσεις του σχεδιασμού.

 

Ποιός είναι ο υπολογισμός για τα 380 ή για τα 1900 lit/min ;

Link to comment
Share on other sites

Τα συνιθισμένα sprinkler 1/2" έχουν έναν συντελεστή K=80. Αυτός είναι ο συντελεστής της σχέσης: Q=K*P^0.5

όπου:

Q η παροχη σε lt/min

P η πίεση σε bar

 

Δηλαδή για πίεση 1 bar έχουμε παροχή 80 lt/min. Τώρα θα μου πεις γιατί ζητάμε 1.5bar. Έλα ντε

 

Όσο αφορά τις φωλιές:

Τα 380lt/min είναι για φωλιές συστήματος κατηγορίας 2. Δηλαδή για χρήση από ανεκπαίδευτους

Για κατηγορία 1 υπολογίζουμε τις διαμέτρους με 1200lt/min για μία στήλη και επιπλεόν 750lt/min για κάθε πρόσθετη στήλη. Στην κατηγορία αυτή ανοίκουν οι φωλλιές που χρησιμοποιούνται από τους πυροσβέστες. Επειδή υπάρχει και εδώ ένα μπερδεματάκι μη δίνεις πολύ βάση στα νούμερα. Δες τα ενδεικτικά.

Link to comment
Share on other sites

Η ελάχιστη πίεση υπάρχει για να μπορούμε να πούμε ότι ο καταιονητήρας λειτουργεί και δεν βγάζει απλώς το νερό. Αν θέλεις δηλαδή να στείλεις το νερό σε απόσταση πχ 2μ δεν μπορείς να το κάνεις με πίεση μικρότερη της ελάχιστης.

Link to comment
Share on other sites

Δεν ξέρω αν είναι έτσι. Δηλαδή μας λένε 72lt/min ώστε το sprinkler να κατουράει; Ακόμα και αν αυτό είναι το σκεπτικό, δε λέει κάτι η ελάχιστη πίεση. Πρέπει να το δεις συνολικά, σαν πίεση και παροχή. Αλλιώς πως θα κάνω υπολογισμό των σωληνώσεων; Για μια ελάχιστη πίεση και μια παροχή που δεν αντιστοιχεί σε αυτή την πίεση;

Link to comment
Share on other sites

Σου λέει ότι για να μην "κατουράει" πρέπει να χεις ελάχιστη πίεση 1,5bar.

Όταν δε, έχεις την πίεση αυτή έχεις παροχή 72lit/min (πολύ δεν είναι 72lit/min!).

Link to comment
Share on other sites

Χάρη, με βάση τη σχέση που έγραψα παραπάνω, απαιτείται 0,81bar για τα 72lt/h. Με 1,5bar έχουμε παροχή 98lt/min.

 

Τα 72lt/h προκύπτουν με βάση το απαοτούμενο ύψος καταιόνισης. Ένα sprinkler σε εγκατάσταση συνήθους κινδύνου καλύπτει ως 12m2. Θέλουμε να ψεκάζει νερό ύψους 6mm/min σε αυτή την επιφάνεια. Δηλαδή πρέπει να έχει παροχή 12m2*6mm/min=72*10^-3m3/min=72lt/min. Τα 6mm/min προκύπτουν με βάση κάποιες οδηγίες της πυροσβεστικής. Σε ΠΔ αναφέρονται άλλες παροχές.

Link to comment
Share on other sites

Oκ παιδιά το κατάλαβα. Και να θέσω τώρα έναν ακόμη προβληματισμό. Θα χρειαστεί να κάνω μία μελέτη με 3-4 sprinkler τα οποία αφού είναι λιγότερα από 6 τροφδοτούνται από το δίκτυο πόλης. Τι διατομές θα χρησιμοποιήσω για το δίκτυο??Αααα κάτι ακόμη. Το δίκτυο νερού της πόλης τι πίεση έχει στο περίπου??

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.