Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Giorgos1987

Recommended Posts

Μερική κατάρρευση κτηρίου σημειώθηκε στην οδό Καραΐσκου στον Πειραιά. Δεν έχει βρεθεί έως τώρα κάποιος αγνοούμενος στο διώροφο παλαιό εγκαταλελειμμένο κτίριο στην οδό Καραϊσκου 25Α στον Πειραιά τμήμα του οποίου κατέρρευσε το απόγευμα υπό αδιευκρίνιστη αιτία, ωστόσο οι έρευνες της πυροσβεστικής και της ΕΜΑΚ συνεχίζονται. Στην επιχείρηση συμμετέχουν 6 πυροσβέστες με δύο οχήματα καθώς και 6 πυροσβέστες από την ΕΜΑΚ με τρία οχήματα και διασωστικό σκύλο.

 

Φωτογραφίες του κτιρίου μετά την κατάρρευση.

 

Posted Image

 

Posted Image

 

Posted Image

 

Posted Image

 

Πηγή: http://www.athina984...egklovismenous/

 

Φωτογραφία του κτιρίου από Google Earth (προ της κατάρρευσης).

 

Posted Image

 

Posted Image

 

Posted Image

 

 

Το κτίριο είναι χαρακτηρισμένο διατηρητέο από το ΥΠΕΧΩΔΕ με την αριθμόν 21745/1214α/ 16.03.1987 απόφαση του ΦΕΚ Δ-420 α/ 15.05.1987.

 

Φωτογραφία αρχείου την εποχή του χαρακτηρισμού.

 

Posted Image

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

Είναι διπλή η ντροπή που μας λούζει. Μία για το πόσο υπολογίζουμε την ζωή και την  περιουσία των διερχομένων, και μία για το πόσο υπολογίζουμε την αξία του αρχιτεκτονικού πολιτισμού μας που εμείς οι ίδιοι κρίναμε ως διατηρητέο  με έγγραφα και βούλες. Κι εδώ θα πω πραγματικά "λεφτά υπάρχουν" για σωστή μέριμνα...!

Αυθόρμητες κατεδαφίσεις λόγω κεκριμένων στατικών ελαττωμάτων έχουμε δει να γίνονται μόνο σε χώρες όπως πρόσφατα Ινδία, Αίγυπτο, αλλά κτίρια που επί τριάντα χρόνια (2017-χαρακτηρισμός 1987) να "φωνάζουν" ότι θα πέσουν και απλά οι "υπεύθυνοι" να περνούν από το άλλο πεζοδρόμιο  μόνο εδώ τα βλέπουμε.

Αλήθεια, θα ιδρώσει κανενός το αυτί, (ή τα παράσιτα δεν έχουνε αυτιά?), θα ξυπνήσει από τον λήθαργο  π.χ για τα παρακάτω, ένα στην περιοχή Κυψέλης Αθηνών και το άλλο στην περιοχή της Πλάκας ;

post-27255-0-53740100-1507629023_thumb.jpg

post-27255-0-77156800-1507629230_thumb.jpg

post-27255-0-82099100-1507629291_thumb.jpg

Edited by Anton_civeng
Link to comment
Share on other sites

Έτσι θα καταντήσουν τα περισσότερα διατηρητέα με τη νοοτροπία των αρχαιολόγων και όχι μόνον....

Είναι πλέον σχεδόν αδύνατο με τη σημερινή συγκυρία της έλλειψης χρημάτων και τις υπερβολικές απαιτήσεις της σχετικής νομοθεσίας να προβεί κάποιος και στις ελάχιστες επισκευαστικές εργασίες....

Ας τα αφήσουν λοιπόν να ρημάξουν...

Link to comment
Share on other sites

Μένοντας και εγώ σε διατηρητέο, συμφωνώ απόλυτα μαζί σας. Τύχη δεν υπάρχει για αυτά τα κτίσματα πέραν λίγων εξαιρέσεων.

 

Εδώ εξάρχεια να δείτε τι γίνεται με κάτι κτίσματα που μπαίνουν κατά καιρούς και βάζουν φωτιές. Ένα κτίριο μάλιστα συνορεύει με το δικό μου, είχε ανακαινιστεί το 2003, λογικά πέθανε ο ιδιοκτήτης, οι κληρονόμοι έκαναν αποποίηση και έκοψαν το ρεύμα ενώ έμεναν ενοικιαστές μέσα πλέον δεν ενδιαφέρεται κανένας για την τύχη του κτιρίου, αυτοί που έμεναν άρχισαν να καταστρέφουν εσωτερικά το κτίριο, μάλιστα κάποιοι μπήκαν να βάλουν και φωτιά, το καλοκαίρι πήρε φωτιά η μια στέγη και κατέρρευσε. Αν και το κτίσμα πριν 10 χρόνια ήταν πλήρως λειτουργικό, σε 20-30 χρόνια προβλέπω να έχει την τύχη του παραπάνω.

Link to comment
Share on other sites

Αφου το κρατος ήθελα να τα κηρύξει διατηρητεα, ας τα απαλλοτρίωνε.

Οχι να τα κηρυσουμε διατηρητεα, να "τρωμε" τον συντελεστη απο τους ιδιοκτητες, αλλα να πληρωνουν φορους κανονικα και για το οτιδήποτε να πρεπει να περναν γενεες δεκατεσσερις στις πολεοδομιες και τις αρχαιολογίες Νεωτέρων Μνημείων αν θελήσουν ακομα και καρφι να βαλουν.

Αλλα και κατι ακόμα γιατι ασχολήθηκα με διατηρητεο κτίσμα (δυστυχως για εμενα). Η νομοθεσία καθιστα αποκλειστικα υπευθυνο τον ιδιοκτητη για την συντήρησή του.

Οπότε ο εν λόγω ιδιοκτητης δεν γλίτωσε την ταλαιπωρία με την καταρρευση.

Ευτυχως που δεν θρηνησαμε νεκρούς.

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφε da-mi  ας μην δίνουμε καταφύγιο σε κάποιους μιλώντας για "τη σημερινή συγκυρία της έλλειψης χρημάτων" που ανέφερες.  Το είχα προβλέψει και το ετόνισα παραπάνω.  Αρκεί να σου πω ότι το ιστορικό διατηρητέο μνημείο - κατοικία στην Κυψέλη της ηρωίδας της Εθνικής Αντίστασης Λέλας Καραγιάννη κλείνει σε κάποιους μήνες 30 χρόνια κατάληψης από "αναρχοαντιεξουσιαστές" και φυσικά ως έρμαιο της φθοράς του χρόνου θα καταντήσει αυτοκατεδαφιζόμενο όπως τα υπόλοιπα.

Το ιλαροτραγικό δε ήταν ότι στα 30 αυτά χρόνια η αστυνομία διάλεξε να "διενεργήσει εκκένωση" ημέρα που ο δρόμος είχε λαική αγορά !!!! (φωτο) :shock:

 Χρήματα υπάρχουν ακόμη  και τώρα, αλλά πολύ περισσότερο υπήρχαν μέχρι το 2009! Χρήματα π.χ που μοιράζονται από τους Δήμους που είναι οι καλύτεροι πελάτες της αγοράς των φεστιβάλ (!!!)*   για πολιτιστικά δρώμενα - γιορτές και πανηγύρια σε παλιά νταμάρια, ξέφωτα, και όχι μόνο.   Εξ΄άλλου, μιλώντας για χρηματοδότηση, από παλαιότερα υπάρχει νομοθετημένη υποχρέωση των Δήμων να αποπερατώνει προσόψεις ημιτελών κτιρίων (υπό προϋποθέσεις) που ...χαλάνε την μόστρα της πόλης των αρχόντων.....

Τα διατηρητέα μνημεία λοιπόν δεν αξίζουν τουλάχιστον αντίστοιχης μέριμνας στοιχειώδους συντήρησης από τα κονδύλια αυτά ;........  

 

*πηγή : εταιρία Prospero - Κατερίνα Σταματάκη

 

 

 

Συνάδελφε Giorgos1987 πράγματι εκεί  στα Εξάρχεια έχεις την πικρή εμπειρία καθημερινά. Τι να λέμε όμως όταν:

 

  • παλαιότερα πολιτευτές της σημερινής αντιπολίτευσης κατέβαιναν και στα μουλωχτά συναλλάσσονταν (μη το πω αλλιώς) με αναρχοαντιεξουσιαστές των Εξαρχείων...   (μη πω κανένα ανδρείο όνομα τώρα.....),
  •  όταν ο τέως πρθ/γος Γιωργάκης είπε: " είμαι κι εγώ αντιεξουσιαστής και πολεμώ την εξουσία από μεσα" .....
  •  πλέον σήμερα στα φανερά έχουμε πρωθυπουργό που είπε:  « και τι κακό έχουν οι μολότοφ, εξαρτάται σε ποια μεριά είσαι όταν πέφτουν οι μολότοφ! Εκεί που τις ρίχνουν ή εκεί που πέφτουν»!

:shock: :shock: :shock:

 

 

LELA2.jpg

Edited by Anton_civeng
Link to comment
Share on other sites

Μην έχουμε αυταπάτες, μηχανικοί είμαστε ... Στην κοινή ελληνική πραγματικότητα το πράγμα έχει ως εξής :

 

Α. Ο νομοθέτης προέβλεψε και νομοθέτησε τα εξής :

 

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ (3028/2002), Άρθρο 19 - Αποζημίωση για τη στέρηση χρήσης ακινήτου

1.   Για την προστασία μνημείων, αρχαιολογικών χώρων ή ιστορικών τόπων ή για τη διενέργεια ανασκαφών ο Υπουργός Πολιτισμού μπορεί να επιβάλλει προσωρινή ή οριστική στέρηση ή περιορισμό της χρήσης ακινήτου.

2.   Σε περίπτωση ουσιώδους προσωρινού περιορισμού ή ουσιώδους προσωρινής στέρησης της κατά προορισμό χρήσης του όλου ακινήτου, καταβάλλεται αποζημίωση, η οποία υπολογίζεται με βάση τη μέση κατά προορισμό απόδοση του ακινήτου πριν τον περιορισμό ή τη στέρηση της χρήσης, λαμβανομένης υπόψη και της ιδιότητας του ακινήτου ως μνημείου, εφόσον αυτή συντρέχει.

3.   Σε περίπτωση ουσιώδους οριστικού περιορισμού ή οριστικής στέρησης της κατά προορισμό χρήσης του όλου ακινήτου καταβάλλεται πλήρης αποζημίωση. Και στην περίπτωση αυτή λαμβάνεται υπόψη η ιδιότητα του ακινήτου ως μνημείου, εφόσον αυτή συντρέχει.

4.   Σε περίπτωση προσωρινής στέρησης της κατά προορισμό χρήσης του όλου ή μέρους ακινήτου μέσα στο οποίο υπάρχουν μνημεία ή άλλων παρακείμενων ακινήτων, εάν κρίνεται απαραίτητο για την προστασία των μνημείων αυτών, κάθε θιγόμενος μπορεί να υποβάλει αίτηση για αποζημίωση, για τον προσδιορισμό της οποίας εφαρμόζονται οι διατάξεις της παραγράφου 2.

5.   Σε περίπτωση ουσιώδους οριστικού περιορισμού ή οριστικής στέρησης της κατά προορισμό χρήσης τμήματος του ακινήτου, που απαιτείται για την προστασία του μνημείου, η αποζημίωση καταβάλλεται για το τμήμα αυτό, μόνο εάν ο περιορισμός ή η στέρηση δεν επιφέρει ουσιώδη οριστικό περιορισμό ή οριστική στέρηση της κατά προορισμό χρήσης του όλου ακινήτου, οπότε καταβάλλεται η αποζημίωση που προβλέπεται στην παράγραφο 3.

6.   Με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού, που εκδίδεται ύστερα από γνώμη επιτροπής, διαπιστώνεται εάν συντρέχει περίπτωση καταβολής αποζημίωσης κατά τις παραγράφους 1 έως 5, καθώς και το ύψος της. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Πολιτισμού καθορίζεται η συγκρότηση και οι αρμοδιότητες της επιτροπής, η διαδικασία κατά την οποία γνωμοδοτεί, τα στοιχεία που λαμβάνει υπόψη, το είδος και ο τρόπος καταβολής της αποζημίωσης και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια.

7.   Σε περίπτωση κατά την οποία το ποσό που έχει ή προβλέπεται να καταβληθεί ως αποζημίωση λόγω στέρησης ή περιορισμού χρήσης ακινήτου, προσεγγίζει την αξία του ακινήτου τότε αυτό κηρύσσεται απαλλοτριωτέο.

8.   Η προστασία ή η ανάδειξη μνημείων που βρίσκονται σε ακίνητα ιδιοκτησίας Ο.Τ.Α., Ν.Π.Δ.Δ., εκκλησιαστικών νομικών προσώπων, Ν.Π.Ι.Δ. του ευρύτερου δημόσιου τομέα και ιδρυμάτων ή αστικών μη κερδοσκοπικών εταιρειών που έχουν μεταξύ άλλων ως σκοπό την ανάδειξη και προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς, θεωρείται ότι εντάσσεται στην κατά προορισμό χρήση των ακινήτων αυτών.

9.   Σε περίπτωση επιβολής ουσιωδών περιορισμών στους όρους δόμησης ακινήτου για τους οποίους δεν προβλέπεται αποζημίωση ή μεταφορά συντελεστή δόμησης, μπορεί να καταβάλλεται μη χρηματική αποζημίωση στον ιδιοκτήτη, το είδος, οι προϋποθέσεις και η διαδικασία καθορισμού της οποίας καθορίζονται με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται με πρόταση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών, Περιβάλλοντος Χωροταξίας, και Δημόσιων Έργων και Πολιτισμού.

10.  Οι διατάξεις των παραγράφων 2 έως 9 του άρθρου αυτού εφαρμόζονται και στην περίπτωση καθορισμού ζωνών σύμφωνα με τα άρθρα 13, 14, 16 και 17.

 

Β. Όμως το κράτος δε θέλησε ποτέ να πληρώσει. Έτσι οι αποφάσεις και τα προεδρικά διατάγματα, που προέβλεψε ο νομοθέτης, δε βγήκαν ποτέ !

 

Επομένως πέφτουμε στα γνωστά.

Νόμοι που δεν έχουν εφαρμογή. Κοινώς ανυπαρξία κράτους δικαίου. Δηλ. θέλουμε (στην καλύτερη) τουλάχιστον άλλα 100 χρονάκια για να επενδύσουμε σε παιδεία, για να μπορέσει να εμπεδωθεί το αυτονόητο, κλπ. κλπ. .....

Link to comment
Share on other sites

Θα μπορούσε να υπάρχει χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο μέσω των αυθαιρέτων ή από εισπράξεις αρχαιολογικών χώρων...Και φυσικά υπάρχει το ΕΣΠΑ κτλ. 

 

Πάντως για να μην ξεφεύγουμε, όταν ένα ακίνητο είναι έτοιμο να καταρρεύσει ολόκληρο ή τμήμα του δεν χρειάζεται να το κοιτάμε τόσο νομικά ούτε οικονομικά. Μπορούν να γίνουν απλές παρεμβάσεις ίσα ίσα να να αποτρέπεται η κατάρρευση και η προστασία των διερχομένων...όχι η ριζική ανακαίνιση του ακινήτου.

Link to comment
Share on other sites

Kan62 τα ίδια λέμε, κανείς δεν έχει αυταπάτες για το που και πως ζούμε.... Μήπως σε αυτούς που δεν φρόντισαν για την έκδοση των αποφάσεων και των Π.Δ για τα μηνημεία, δεν είναι και αυτοί που προτιμούν να σκορπούν  χρήματα για τα πανηγύρια και τα φεστιβάλ, ακόμη και για να δούμε (λίγο έλλειψε) και τα "Παλλόμενα πέη" στην Επίδαυρο για το οποίο αντιγράφω από τον τύπο:

".....έχει ήδη αρχίσει το κάστινγκ στην Ελλάδα και, όπως εξυπακούεται, η έμφαση δίνεται σε συγκεκριμένα σωματομετρικά χαρακτηριστικά..........",

 "Στο μεγαλύτερο μέρος της παράστασης θα σείουν και θα στροβιλίζουν τους φαλλούς τους ενώπιον του κοινού και, με δεδομένο ότι το θέατρο Επιδαύρου, λόγω του επιβλητικού του όγκου και της απαράμιλλης ιστορίας του ως ζωντανού αρχαίου μνημείου, εκθέτει ανελέητα όσους καθ' οιονδήποτε τρόπο μειονεκτούν........"

 

Αυτό όμως  είναι μόνον το ενδιαφέρον τους : Απλά οι ποσες .......!!!

Link to comment
Share on other sites

και όταν ως μέλος ΣΑ έκανα έκθεση και διαγραμματική πρόταση για την συντήρηση από κάποιον Δήμο κάποιου "επικινδύνως ετοιμόρροπου", πολιτιστικά όμως ενδιαφέροντος, κτιρίου και ενεκρίθη (η εισήγηση) από το ΣΑ

ο Δήμος το κατεδάφισε άνευ ετέρου

διότι ήταν μια απλή γνωμοδότηση και οι "ημέτεροι" εργολάβοι δεν είχαν τα προσόντα για τέτοια (άσε που ήθελε και μελέτες) 

ενώ αντιστοίχως στο γειτονικό (αντιστοίχου ενδιαφέροντος) που ο ιδιοκτήτης το έκανε καφετέρια ενισχύθηκε, αναστηλώθηκε αλλά φυσικά δεν πέρασε από ΣΑ (γιατί και καλά είχε παλιά άδεια ΚΥΕ) και "ανακαινίστηκε", αλλά αισθητικά του γ***σαν -στην κυριολεξία- τα πρέκια

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.