Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Τι θα γίνει μετά τις 11-12-2017


πετρος748

Recommended Posts

Eγω με αυττα που εγγραφαν τα παιδια καταλαβα οτι αιτηση κανεις μονο αν εισαι σε αυτες τις κατηγοριες και θες να συνεχισεις να πληρωνεις επικουρικο και ΕΦΑΠΑΞ αλλιως οχι...

 

Αν εβγαλες ακρη για κατι διαφορετικο (Γτ περασε και 1 μηνας απο το ποστ σου αν μπορεις ενημερωσε)

 

Όχι δεν έβγαλα κάποια άκρη για οτιδήποτε διαφορετικό, δυστυχώς.

 

Από αυτό που γράφεις καταλαβαίνω ότι ο ΕΦΚΑ θα κρίνει ο ίδιος (από τον ΚΑΔ και μόνο?) εάν εργαζόμαι ως μηχανικός ή εάν είμαι απλά μέλος ΤΕΕ και η εργασία μου δεν συνδέεται με την ιδιότητά μου ως μηχανικός (ώστε να μην επιβάλει την πληρωμή επικουρικού και εφάπαξ).

 

Από που προκύπτει όμως αυτό; Από κάποιον συγκερκιμένο νόμο ή εγκύκλιο; Έχει ρωτήσει κανείς τον ΕΦΚΑ ή το ΤΣΜΕΔΕ και πήρε σαφή απάντηση;

Link to comment
Share on other sites

Επειδή την άλλη βδομάδα θα είναι γενικά πιο χαλαρά στο ΤΣΜΕΔΕ, αν μπορέσω θα κάνω μια βόλτα από εκεί. Όχι πως αναμένω απάντηση, αλλά αν δεν έχουν απάντηση αυτοί, επίσημη ή ανεπίσημη, δε νομίζω να έχει κάποιος άλλος. Είμαστε τελείως καφενείο όμως σαν Ταμείο (αφήστε τη χώρα), χύμα στο κύμα, επιβεβαιώνεται ακόμα μια φορά.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Καλησπέρα,

Είμαι μηχανικός, μέλος ΤΕΕ και απο το 2009 μέχρι το Νοέμβριο 2017 που απολύθηκα πλήρωνα εισφορές ως μισθωτός. Δεν έχω ανοίξει ποτέ μπλοκάκι.

Αξίζει να πάω να ζητήσω να αποσυνδέσω την ασφάλιση μου από την ιδιότητα μου?

Αν με επαναπροσλάβουν ως μηχανικό θα πληρώνω κανονικά πάλι στο ΤΣΜΕΔΕ?

Εαν αποσυνδέσω την ασφάλιση μου και πάω στο ΕΦΚΑ, θα έχω στο μέλλον λιγότερη σύνταξη?

 

Ευχαριστώ εκ των προτέρων

Link to comment
Share on other sites

Εάν έχεις τα 168 ευρώ νομίζω ότι αξίζει να παραμείνεις ασφαλισμένος (δηλ. να μη την αποσυνδέσεις)

 

Εάν επαναπροσληφθείς (και την είχες αποσυνδέσει) θα επανασυνδεθεί.

 

Στον έφκα έχεις πάει αυτομάτως. Εάν την αποσυνδέσεις, ουσιαστικά από τον έφκα αποσυνδέεσαι. Το πόση σύνταξη θα έχεις εξαρτάται από τα εισοδήματα που δηλώνεις. Αν όντας άνεργος πληρώνεις μόνο τα 168, ε τότε κάτι ανάλογο θα πάρεις και για σύνταξη σε σχέση με άλλους που πληρώνουν πολλαπλάσια. Εάν αποσυνδεθείς για πάντα θα πάρεις τη σύνταξη που θα πάρουν (αν πάρουν) και οι λοιποί ανασφάλιστοι. Εάν επανασυνδεθείς θα πάρεις μεν τη σύνταξη που θα αντιστοιχεί στο σύνολο των εισφορών σου, εφόσον πληροίς και τις υπόλοιπες προϋποθέσεις (ηλικία, έτη ασφάλισης κλπ). 

 

Τα τελευταία περί σύνταξης τα γράφω απλοποιημένα, αν κάποιος τα ξέρει καλύτερα ας τα αναλύσει κι άλλο.

Link to comment
Share on other sites

αν τα 232 είναι μετά αναδρομικών οκ, δε τα υπολόγισα. (επειδή ακόμα ελπίζω πως θα υπάρξουν δυνατότητες αποφυγής τους)

Edited by georgios_m
Link to comment
Share on other sites

Δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα, καθότι:

- Αναμένεται ο συμψηφισμός των εισφορών βάσει των εισοδημάτων του 2016, με τα ειδοποιητήρια του Ιανουαρίου,

- Από φέτος, οι εισφορές θα υπολογίζονται βάσει των ακαθάριστων εσόδων, χωρίς δηλαδή την αφαίρεση των ασφαλιστικών εισφορών που έχουν καταβληθεί, άρα πάμε σε αυξήσεις από 8% μέχρι 38%,

- Μόνο για το 2018, θα λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό των εισφορών το 85% του φορολογητέου εισοδήματος. Από το 2019, η έκπτωση του 15%, δεν θα ισχύει, αυξάνοντας την επιβάρυνση,

- Τον ερχόμενο μήνα ή τον Μάρτιο διάβασα πως αναμένεται να ξεκινήσει η συνείσπραξη από τον ΕΦΚΑ των -αναδρομικών για ολόκληρο το 2017- εισφορών επικούρησης (7%) και εφάπαξ (4%), παράλληλα με τις τρέχουσες εισφορές.

 

Επίσης, σχετικά με την πολυαναμενόμενη συνταξιοδότησή μας - κάποτε, με βάσει τα ποσοστά αναπλήρωσης συντάξεων που ισχύουν σήμερα & τα οποία έχει προβάλει επανειλλημένως γνωστός παρουσιαστής πρωινάδικου του Σαββατοκύριακου, δε φαίνεται να υπάρχει μεγάλη διαφορά (με βάση όσα ισχύουν σήμερα) με κάποιον που πληρώνει τις ελάχιστες εισφορές συγκριτικά με κάποιον που πληρώνει πολύ μεγαλύτερες.

 

Αυτή είναι η εικόνα προς το παρόν, ξέχασα δε να αναφέρω & τα αναδρομικά ΤΣΜΕΔΕ των περασμένων ετών που έρχονται ανά εξάμηνο.

Μια ωραία ατμόσφαιρα...

Edited by Ghostrider
Link to comment
Share on other sites

Τελοσπάντων, για κάποιον που ξεκίνησε το 2009, είναι κάτω από το ελάχιστο (ασφαλιστικά) εισόδημα και αγνοώντας προς το παρόν τα αναδρομικά 168 δεν είναι οι εισφορές; Τα υπόλοιπα αφορούν όσους έχουν (ή είχαν πέρσι ή πρόπερσι) μεγαλύτερα εισοδήματα ή χρέη στο παλιό τσμέδε.

 

Αλλά ασχέτως του ποσού, το αν είναι μικρό ή μεγάλο εξαρτάται από την τσέπη του καθενός. Για κάποιους και τα 420 του τσμέδε ήταν εύκολα να βρεθούν, για κάποιους και τα 168 τα σημερινά είναι δυσεύρετα. Το αν αξίζει να τα δίνεις πχ για την ιατροφαρμακευτική σου περίθαλψη είναι προσωπικό ερώτημα για την τσέπη του καθενός.

Link to comment
Share on other sites

Αξίζει να αποσυνδέσεις, να αιτηθείς να μπεις εθελοντικά στο να πληρώνεις, και να πληρώνεις το ελάχιστο (232-242 πόσο είναι) αν τα έχεις.

Σύνταξη ιδια θα πάρεις στο τέλος είτε δίνεις 242 είτε 1242 :).

Η ουσία ειπναι να είσαι ασφαλΗστικά ενήμερος αν χτυπα ξύλο χρειαστείς κάτι, σύνταξη θα είναι απλά πίνατς

 

 

Sent from my iPhone using Tapatalk

  • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.