Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Επιθεώρηση Εργασίας σε οικοδομικά έργα;


Julius Caesar

Recommended Posts

Χθες συζητούσα με έναν ΔΥ και μου έλεγε ότι σύμφωνα με νέο νόμο, ακόμη και για απλά οικοδομικά έργα (π.χ. επένδυση κατοικίας με εξωτερική θερμομόνωση), ο εργοδότης είναι υπόχρεος τήρησης βιβλίου προσωπικού.

Δηλαδή εκτός από τον "φόβο" επιτοπίου ελέγχου από το ΙΚΑ, ο εργοδότης (νομίζω με συνυπεύθυνο τον εργολάβο/μηχανικό; ) υπάρχει και ο "φόβος" της Επιθεώρησης Εργασίας που θα ελέγξει αν έχουν δηλωθεί οι εργαζόμενοι στο βιβλίο προσωπικού και αν πληρώνονται υπερωριακά.

Ισχύουν όλα αυτά; Αν ναι, ποιος βλάκας θα βρεθεί να κάνει οποιαδήποτε οικοδομικής εργασία;

Link to comment
Share on other sites

Αυτό γενικότερα υπήρχε από τον ν.1836/1989 (Α΄79), άρθρο 33.

 

Τώρα με τον ν.4488/2017 (ΦΕΚ Α’ 137/13-9-2017), άρθρο 37 "Ηλεκτρονική αναγγελία του απασχολούμενου προσωπικού επί εκτέλεσης οικοδομικής εργασίας ή τεχνικού έργου"

το άρθρο 33 του ν. 1836/1989 (Α΄ 79) αντικαταστάθηκε ως εξής:

 

"[...]

Αρθρο 37 "Ηλεκτρονική αναγγελία του απασχολούμενου προσωπικού επί εκτέλεσης οικοδομικής εργασίας ή τεχνικού έργου"

«1. Εργοδότης που εκτελεί οικοδομική εργασία ή τεχνικό έργο, υποχρεούται να αναγγέλλει ηλεκτρονικά στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα του ΣΕΠΕ (ΟΠΣ-ΣΕΠΕ) το απασχολούμενο προσωπικό, πριν από την έναρξη κάθε ημερήσιας απασχόλησης. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με τα ανωτέρω επιβάλλονται οι διοικητικές κυρώσεις του άρθρου 1 της υπουργικής απόφασης 27397/122/2013 (B΄ 2062).

2. Αντίγραφο του εντύπου της ως άνω αναγγελίας για κάθε ημέρα απασχόλησης τηρείται στον τόπο εκτέλεσης του έργου με ευθύνη του εργοδότη και τίθεται στη διάθεση των ελεγκτικών οργάνων, προς έλεγχο, οσάκις ζητείται. Σε περίπτωση μη τήρησης της ως άνω υποχρέωσης επιβάλλονται οι διοικητικές κυρώσεις του άρθρου 24 του ν. 3996/2011 (Α΄ 170).

3. Για τους σκοπούς του παρόντος, ως εργοδότης θεωρείται ο εργολάβος και ο υπεργολάβος που έχουν αναλάβει την εκτέλεση της οικοδομικής εργασίας ή του τεχνικού έργου.

4. Με απόφαση του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης καθορίζεται η διαδικασία της αναγγελίας, τα στοιχεία που περιλαμβάνει, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του παρόντος.

5. Η ισχύς του παρόντος άρθρου αρχίζει από την έκδοση της απόφασης της παραγράφου 4.».

[...]"

 

Η ισχύς όμως αρχίζει από την έκδοση της απόφασης του Υπουργού Εργασίας, όπου θα καθορίζεται η διαδικασία της αναγγελίας, τα στοιχεία που περιλαμβάνει, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή της διάταξης αυτής.

Επομένως μέχρι την έκδοση της σχετικής Υπουργικής Απόφασης, εξακολουθεί να ισχύει η χειρόγραφη τήρηση του βιβλίου απασχόλησης προσωπικού στα οικοδομικά και τεχνικά έργα.

 

Επιπλέον στα πλαίσια του αρχικού νόμου ( ν.1836/1989 (Α΄79), άρθρο 33) για την διευκρίνηση του άρθρου  του είχε βγει η Υ.Α. 1801/89, παρ. 1α,6 όπου ανέφερε ότι δεν υποχρεούνται στην τήρηση του εν λόγω βιβλίου οι εργοδότες-ιδιοκτήτες για μικροεπισκευές των κατοικιών τους, όταν δεν απαιτείται άδεια οικοδομικών εργασιών και εφόσον δεν απασχολούν περισσότερους του ενός εργαζόμενους, επισης για εργασίες σε ασκεπή χώρο και έως τα μπετά.

 

Στα πλαίσια όμως του ν.4488/17 με την αντικατάσταση (και όχι κατάργησή) του άρθρου 33 πιστεύω (??) ότι εξακολουθεί να έχει ισχύ και η Υπουργική Απόφαση !!!

Τα "??" διότι η ΥΑ είχε βγεί στα πλαίσια των αναγραφομένων στο τότε άρθρο και όχι στην αντικατάστασή του. Είναι ένα θέμα αυτό ερμηνείας!!! 

 

Κι άλλο ένα ακόμη "επιπλέον"  :grin:  ότι από 12/11/2012 σύμφωνα με το Ν.4093/2012 έχει καταργηθεί και η θεώρηση του Βιβλίου Ημερήσιων Δελτίων Απασχολούμενου Προσωπικού οικοδομικών εργασιών και τεχνικών έργων από την επιθεώρηση εργασίας. Τηρείται πλέον αθεώρητο.

Edited by georgegaleos
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Και η σχετική σημερινή γνωμοδότηση του φοροτεχνικού συμβούλου του ΣΑΤΕ κ.Γιαννίρη.

2017SATE-31703.pdf

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Δηλαδή θα πρέπει να σημειώνω και τις υπερωρίες των εργατών; Να υπολογίζω πόσο % παραπάνω δικαιούται σε μια υπερωρία ένας τεχνίτης οικοδομικών;  Άντε στα γραφεία πάει κι έρχεται, σε ένα σπίτι που βάζω μόνωση έχουν νόημα οι υπερωρίες (ή ακόμη και οι "υπο-ωρίες"!);

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Υπάρχει κάποιο νεότερο; Σε οικοδομικά έργα τι κάνετε συνάδελφοι; Συνεχίζουμε να τηρούμε αθεωρητο το βιβλίο;;

Edited by nascar1
Link to comment
Share on other sites

Ακριβώς 'οπως το λες. Αθεώρητο βιβλίο με προσωπιό εργατοτεχνικό στο οποίο περιλαμβάνονται και οι υπεργολάβοι οι οποίοι πρέπει να τηρούν αντίστοιχο βιβλίο για το προσωπικό τους

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.