Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Να σπουδάσω μηχανικός περιβάλλοντος;


savvoukos_gado

Recommended Posts

φοιτω στη 2α λυκειου,θεσσαλονικη, και τον τελευταιο καιρο ανησυχω παρα πολυ για τις σπουδες που θα ακολουθησω...το συγκεκριμενο επαγγελμα θα με ενδιεφερε ειλικρινα παρα πολυ,καθως με διατρεχουν συνεχεις ανησυχιες για το θεμα-περιβαλλον και πιστευω πως ειναι μια καθαρα αξιοπρεπης σχολη με μελλον και μεγαλες ευκαιριες ανελιξης.βεβαια,εφ'οσον υπαρχουν 2 μονο σχολες στην ελλαδα,μια στα χανια και μια στη ξανθη,δεν ξερω τι να διαλεξω κρινοντας απο το επιπεδο του καθε πολυτεχνειου και της φοιτητικης ζωης!!

 

πλζ οποιος γνωριζει κατι σχετικα με τη ζωη στη ξανθη και στα χανια....και τα αντιστοιχα πολυτεχνεια!

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 115
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Καλημέρα!Σπούδασα στην Ξάνθη Μηχανικός Περιβάλλοντος!Είναι μια πόλη στην οποία πιστεύω ότι θα περάσεις καλά.Η Ξάνθη προσφέρει αρκετές εμπειρίες!!!Εγώ τουλάχιστον πέρασα καλά.Όσο για τη σχολή η κατάσταση είναι μια από τα ίδια με τις υπόλοιπες σχολές στην Ελλάδα (σε θέματα οργάνωσης).Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν έχει αξιόλογους καθηγητές.Μπαίνοντας στη σχολή θα έχεις την άποψη που διατύπωσες παραπάνω βγαίνοντας όμως από αυτή με ελάχιστα δικαιώματα φοβάμαι ότι θα αλλάξεις γνώμη.

 

Άποψη μου είναι ότι αν εσένα σε ενδιαφέρει η σχολή και οι σπουδές στο περιβάλλον να το κάνεις.Πάντως είναι νωρίς να το αποφασίσεις έχεις ένα χρόνο μπροστά σου για να ερευνήσεις και άλλες εναλλακτικές.

Link to comment
Share on other sites

Μπορείς επίσης να πας Πολιτικός Μηχανικός ή Χημικός Μηχανικός και να εξειδικευτείς σε Μηχανικός Περιβάλλοντος.

Link to comment
Share on other sites

Συμφωνώ με τον Χάρη. Γιατί να μη σπουδάσεις Πολιτικός Μηχανικός και να ακολουθήσεις το συγκεκριμένο τομέα; Το πρόγραμμα σπουδών του τμήματος Πολιτικών Μηχ. της Θεσσαλονίκης περιλαμβάνει αρκετά μαθήματα σχετικά με το Περιβάλλον μπορείς να βρεις τον οδηγό σπουδών στο επίσημο site). Η αλήθεια είναι πως δεν ξέρω τι παραπάνω θα μάθεις αν τελειώσεις Μηχανικός Περιβάλλοντος, αλλά σίγουρα δε θα έχεις τις εναλλακτικές που θα έχεις ως πολιτικός μηχανικός.

 

Δεν έχετε κάποιον καθηγητή Σ.Ε.Π. στο σχολείο σου; Καλό θα ήταν να τον ρωτήσεις.

Link to comment
Share on other sites

δυστυχως δεν υπαρχει ενημερωμενος καθηγητης και ας πηγαινω σε ιδιωτικο σχολειο.αλλα αυτο μας παραπεμπει σε μια αλλα συζητηση.καλυτερα να συμβιβαστω με τη δικη μου σχετικη ερευνα.τωρα οσον αφορα την ειδικευση ως μηχανικος περιβαλλοντος...μπορει να ασχοληθει καποιος με τη διαχειριση των αποβλητων και των σκουπιδιων για παραδειγμα ή να συμμετεχει σε ερευνες για αναζητηση ανανεωσιμων πηγων ενεργειας??

Link to comment
Share on other sites

Όσον αφορά τη μεταπτυχιακή εξειδίκευση, μπορείς πρακτικά να διαλέξεις οτιδήποτε, ανεξαρτήτως πρότερων σπουδών (λεφτά να χεις...). Δεδομένου ότι στο εξωτερικό υπάρχει πληθώρα τμημάτων Civil and Enviromental Engineering δεν υπάρχει η παραμικρή περίπτωση να συναντήσεις πρόβλημα. Οι δύο τομείς άλλωστε, καλώς ή κακώς, θεωρούνται συναφείς.

 

Προσωπική μου άποψη είναι ότι αν σε ενδιαφέρουν οι ΑΠΕ ή η διαχείρηση Απορριμάτων δεν έχει νόημα να σπουδάσεις Πολιτικός Μηχανικός στην Ελλάδα.

 

Μια άλλη παράμετρος που πρέπει ίσως να λάβεις υπόψη σου είναι ότι η αντιμετώπιση που έχουν, επαγγελματικά τουλάχιστον, οι Μηχανικοί Περιβάλλοντος στην Ελλάδα είναι αντίστοιχη της γενικότερης αντιμετώπισης που έχουμε ως χώρα για τα περιβαλλοντογικά ζητήματα.

Link to comment
Share on other sites

Δεδομενου οτι ειμαι μαθητης της γρμανικης σχολης θεσ/νικης και θα παρω μαζι με το ελληνικο και ενα αντιστοιχο γερμανικο απολυτηριο,αρα και δυνατοτητα εισαγωγης σε γερμανικο πανεπιστημιο με ολα τα bonus ενος γερμανου φοιτητη,πιστευετε οτι μπορω να βρω κατι σχετικο με το περιβαλλον να σπουδασω????γιατι λεφτα δεν υπαρχουν....

Link to comment
Share on other sites

Συναδελφοι με ενοχλει που του λετε να παει πολιτικος μηχανικος. Το παλικαρι προφανως ενδιαφερεται παρα πολυ για το περιβαλλον και οι μηχανικοι περιβαλλοντος ειναι εξαιρετικη επιλογη κατ'εμε.

 

savvoukos_gado

Αν θελεις πληροφοριες για το πολυτεχνειο κρητης και ειδικα για το ΜΗΠΕΡ μπορω να σου πω.

Link to comment
Share on other sites

Η μηχανική περιβάλλοντος κινείται στο τρίπτυχο αέρας - νερό -έδαφος

Πχ αν τελειώσεις (στην Ελλάδα ) πολιτικός μηχανκός

θα έχεις σοβαρότερες ελλείψεις σε κρίσιμους τομείς για την μηχανική περιβάλλοντος όπως

Χημικές Διεργασίες - Φυσικές διεργασίες - Βιολογικές διεργασίες - φαινόμενα μεταφοράς - Χημεία - Φυσικοχημεία κλπ

Όλα όσα αναφέρονται στην αέρια ρύπανση (Διαχείριση επεξεργασία και από μοντέλα διάχυσης ρύπων μέχρι ποιότητα εσωτερικών χώρων)

αφού δεν υπάρχουν ούτε οι βασικές γνώσεις φυσικής της ατμοσφαιρας πόσο δε μάλλον για τον σχεδιασμό μονάδων επεξεργασίας αέριων εκπομπών

 

με άλλα λόγια στην καλύτερη των περιπτώσεων θα καταφέρεις να καλύψεις επαρκως μόνο το κομμάτι των υδάτινων πόρων

(και ούτε αυτό επαρκές κατά την άποψη μου αλλα πιστεύω με το αντίστοιχο υπόβαθρο η ολοκληρωμλενη διαχείριση των υδάτων

σε επίπεδο λεκάνηες απορροής και η χρήση περιβαλλοντικών μοντέλων για επιφανειακά ύδατα μπορούν να αποτελέσουν ένα

ολοκληρωμένο κόνσεπτ για ένα μεταπτυχιακό)

 

Αν πάλι τελειώσεις χημικός μηχανικός θα έχεις διδαχθεί μεν τις παραπάνω διεργασίςε αλλά θα έχεις σημαντικά κενά

κυρίως στο κομάτι των υδραυλικών (υδρεύσεις αποχετεύσεις - εφαρμοσμένη υδραυλική - υδρολογία - υπόγεια υδραυλική εως ακτομηχανική) είναι πράγματα

που οι χημικοι μηχανικοί δεν γνωρίζουν .Επιπλέον θα έχεις και στο κομμάτι των γεω-περιβαλλοντικής μηχανικής

πχ Γεωλογία - Εδαφομηχανική - γεωχημεία μαζί με G.I.S και γεωδαισία σοβαρές ελλείψεις αν όχι πλήρη άγνοια

Τα περι άεριας ρύπανσης ισχύουν τα ίδια λίγο πολύ με τους πολ.μηχ αν και οι χημ.μηχ καμιά φορά έχουν και κανά μάθημα επιλογής

 

Δεν αναφέρομαι στον τομεά των κατασκευών και στις εκεί ελλείψεις γιατί δεν αποτελούν τμήμα της περιβαλλοντικής μηχανικής

Περι Α.Π.Ε πιστεύω δεν χρειάζεται αν γράψω τίποτα

 

Όπως παρατηρήσατε δεν αναφέρθηκα καν σε αντικείμενα όπως οικολογία - φυσικοί πόροι κλπ που κατά την γνώμη μου ούτε καν οι

μηχανικοί περιβάλλοντος γνωρίζουν καλά.

 

Το χειρότερο όμως είναι οτι όλα τα παραπάνω είναι αλληλένδετα πράγμα που σημαίνει οτι δεν θα χεις την σφαιρικότητα να εντοπίσεις

να κατανοήσεις και να θεραπέυσεις ένα πρόβλημα ,γιατί το περοβάλλον είναι δυναμικό και χρειάζεται να συνθέσεις πλήθος παραγόντων για να

αντιληφθείς την πραγματικότητα σε όλο της το εύρος και ακόμα περισσότερα για να είσαι σε θέση να λύσεις το πρόβλημασου

Μην ξεχνάμε οτι το βασικό πράγμα που ξεχωρίζει τον μηχανικό είναι ο σχεδιασμός (design)

 

Εγώ θα σε συμβούλευα να΄κοιτάξεις προσεχτικά τα προγράμματα σπουδών των τμημάτων http://www.enveng.tuc.gr/ekpaideysh/proptyxiaki/135-semester1-gr.html http://www.env.duth.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=26&Itemid=41 για να δεις αν πράγματι σε ενδιαφέρουν

Το θετικό είναι οτι απο το μήνυμα σου συμπεραίνω οτι σε πρώτη φάση αντιλαμβάνεσαι την διαφορά περιβάλλοντολόγου και μηχανικού περιβάλλοντος (που η δουλειά του δεν είναι μόνο να εκπονεί ΜΠΕ όπως (βολεύει να ) πιστεύουν αρκετοί συνάδελφοι)

 

 

 

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Εαν δεν σε ενδιαφέρει να γίνεις μηχανικός περιβάλλοντος αλλά μόνο να "υπογράφεις" περιβαλλοντικές μελέτες και έργα ,με δίπλωμα πολιτικού μηχανικού αυτή την στιγμή υπογράφεις τα πάντα ανεξαρτήτου κατεύθυνσης και βέβαια χωρίς μάστερ

 

Σε όλα τα πανεπιστήμια του εξωτερικού υπάρχει σχολή μηχανικών περιβάλλοντος είτε αυτόνομη είτε σαν το υπόλοιπο μισό των πολιτικών μηχανικών (μόνο που στο εξωτερικό οι δύο κατευθύνσεις είναι 2 πόλοι για το πρόγραμμα σπουδών και δεν είναι η μηχανική περιβάλλοντος μια κατεύθυνση όπως εδώ πχ οι συγκοινωνιολόγοι ακούστηκαν "φωνές" στα ελληνικα τμήματα πολ.μηχ να αλλάξει το πρόγραμμ σπούδών αλλά είναι πολύ δύσκολο με την παγιωμένη κατάσταση με τους τομείς που επικρατεί και με τόσους πολλούς καθηγητές )

 

Για τα ελληνικά ιδρύματα στο Πολυτεχνείο Κρήτης που ξέρω και περισσότερα αφο'υ εκεί τελειώσα γίνεται πολύ καλή δουλειά στην έρευνα δες :

http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=984850&lngDtrID=252

και επίσης υπάρχουν καθηγητές διεθνούς φήμης .Επίσης αν και 13 χρόνια μόλις η σχολή έχει 2 μεταπτυχιακά προγράμματα πράγμα που το Δ.Π.Θ δεν έχει αυτόνομα) αν υπάρχει κάποιος που έχει τελειώσει το Δ.Π.Θ καλό θα είναι να μας πει πως είναι τα πράγματα εκεί

 

Λάβε ΣΟΒΑΡΑ υπόψη σου οτι το τμήμα δεν έχει κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα παρότι έχουν εκδοθεί Π.Δ και οτι πχ αυτή την στιγμή οι απόφοιτοι Τ.Ε.Ι έχουν παραπάνω επαγγελματικα΄δικαιώματα (πχ δεν μπορείς να κατασκευάσεις έναν αγωγό αποχέτευσης ή μια εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων)

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Λάβε ΣΟΒΑΡΑ υπόψη σου οτι το τμήμα δεν έχει κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα παρότι έχουν εκδοθεί Π.Δ και οτι πχ αυτή την στιγμή οι απόφοιτοι Τ.Ε.Ι έχουν παραπάνω επαγγελματικα΄δικαιώματα (πχ δεν μπορείς να κατασκευάσεις έναν αγωγό αποχέτευσης ή μια εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων)

 

Ως φοιτητής του Π.Κ. μπορώ να σου πω πως το μεγαλύτερο πρόβλημα που θα έχεις είναι τα επαγγελματικά δικαιώματα. Το ξέρω ότι δεν προσθέτω κάτι ουσιαστικό στην συζήτηση αλλά βλέποντας από κοντά την κατάσταση νιώθω ότι πρέπει να το τονίσω ιδιαίτερα (αν και το τμήμα κάνει από ότι έχω καταλάβει κάποιες κινήσεις να διορθώσει αυτό το πρόβλημα.Ωστόσο δεν έχω άποψη σχετικά με το πόσο σύντομα θα πετύχουν κάτι...)

Ένα άλλο "πρόβλημα" (την έπαθα και εγώ έτσι στο τμήμα ορυκτών πόρων που σπουδάζω) είναι εάν έρθεις από τεχνολογική κατεύθυνση. Εγώ προσωπικά τον πρώτο χρόνο έλιωσα στην χημεία και αν δεν πετύχεις καλό καθηγητή... καλή τύχη! (Βέβαια αν έρθεις Π.Κ μπορώ κάλιστα να σου πω 5 πράγματα και να κανονίσω με κανα φίλο συνάδελφο Μη.Περ. να σου πει και αυτός).

Για όλα τα άλλα με κάλυψε ο ZaXoYs

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.