Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Στατική μελέτη ικριωμάτος


 
dimgun

Recommended Posts

Συνάδελφοι καλησπέρα,

 

Θα ήθελα λίγη βοήθεια σχετικά με τη στατική ανάλυση ικριώματος.

Αρχικά να αναφέρω πως οι συνδέσεις δοκών-υποστυλωμάτων πραγματοποιούνται με σφήνα.

 

Πιο συγκεκριμένα:

  1. Αναφορικά με την προσομοίωση, υπάρχει διαφραγματική λειτουργία λόγω των μεταλλικών μαδεριών?
  2. Στο μοντέλο, οι συνδέσεις μεταξύ δοκών-υποστυλωμάτων θα ληφθούν ως ημιάκαμπτες? Ή θα ελευθερωθεί η στροφή κατά τον κύριο άξονα ενώ στους υπόλοιπους θα παρμείνει δεσμευμένη?
  3. Από τον κατασκευαστή δίνεται ένα μέγιστο ωφέλιμο κινητό φορτίο ίσο με 200 kg\m2. Αυτό θα ασκηθεί σε όλη την κατασκευή ταυτόχρονα ή τμηματικά?
  4. Οι έλεγχοι και οι συνδυασμοί φορτίσεων θα γίνουν σύμφωνα με τους Ευρωκώδικες 3 και 0 αντίστοιχα ή θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν κάποια διαφορετικά πρότυπα?

 

Ευχαριστώ!

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Τα ικριώματα, λόγω του ότι οι συνδέσεις τους είναι είτε αρθρώσεις, είτε επιδεκτικές σε μεγάλες στροφές, είθισται να κατασκευάζονται και να αναλύονται ως ισοστατικά δικτυώματα, ή ως συλλογές υποφορέων μικρής στατικής αοριστίας (πχ πλαίσια με χιαστή συνδέσμους). Γενικά (υποτίθεται ότι) οι εταιρίες δίνουν τις τιμές σχεδιασμού φορτίων αντοχής (πχ αντοχή σε ροπή μίας σύνδεσης με σφήνα), πλην όμως επειδή η σύνδεση είναι εύκαμπτη δεν συνεκτιμάς την αντοχή της όταν έχεις συνδέσμους ακαμψίας.

Όσο για τα κοινά μεταλλικά μαδέρια, σε κανένα τύπο ικριωμάτων από όσα γνωρίζω δεν μπορούν να θεωρηθούν ότι παρέχουν των διαφραγματική λειτουργία.

Όσον αφορά στα πρότυπα, υπάρχουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο κάποια πρότυπα, ωστόσο ο βασικός υπολογισμός ανάγεται πάντα στις ίδιες σχέσης που έχουν οι ευρωκώδικες. Οι συνδυασμοί φορτίσεων επιτρέπεται να είναι περιορισμένοι, κατά την κρίση του μελετητή. Επίσης, τα φορτία δαπέδων δεν προκύπτουν από τα φορτία του ΕΚ-1. Βάζεις εσύ τα φορτία που εκτιμάς ότι θα εφαρμοστούν στην πράξη, βάση της εργασίας (είναι απολύτως αδύνατον ένα ικρίωμα επιχρισμάτων να φορτιστεί με καθολικό κινητό 200kg/m²).

Παράδειγμα με ικρίωμα σε όψη οικοδομής:

Δοθέντος ότι τα μαδέρια είναι πιστοποιημένα, το μόνο που έχεις να ελέγξεις είναι τα υποστυλώματα σε λυγισμό και του χιαστί συνδέσμους έναντι φορτίων κατασκευαστικών ατελειών.

Δοθέντος ότι η σκαλωσιά είναι δεμένη με την οικοδομή, ελέγχεις έναντι φορτίων ανέμου μόνο της συνδέσεις με την οικοδομή.

  • Upvote 6
Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Καλησπέρα σας,

Η στατική μελέτη ικριωμάτων πότε απαιτείται; Έχω βγάλει μια ΕΕΜΚ για εξωτερικό ελαιοχρωματισμό πολυκατοικίας, και έχω ετοιμάσει και την Τεχνική έκθεση ικριωμάτων. Όμως σε ποιά περίπτωση θα χρειαζόμουν και στατική μελέτη;

Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.