Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Δόμηση σε αρχαιολογικό χώρο.


Recommended Posts

Πέφτοντας στα χέρια μου τοπογραφικό οικοπέδου εντός παραδοσιακού οικισμού στην Αρκαδία, όπου στην δήλωση 651/77 αναφέρεται ¨το οικόπεδο βρίσκεται εντός ζώνης αρχαιολογικού ελέγχου¨, θα ήθελα να ρωτήσω τι σημαίνει αυτό.

 

Με δεδομένο ότι η δήλωση του συναδέλφου είναι σωστή, η έκφραση αυτή σημαίνει ότι είχε εκδοθεί απόφαση του τότε ΥΠΠΟ για την προστασία συγκεκριμένης αρχαιολογικής περιοχής, η οποία καθορίζεται στην ίδια απόφαση είτε με συγκεκριμένα σταθερά είτε με συντεταγμένες (σπάνιο), είτε με κέντρο και ακτίνα κύκλου είτε με άλλο τρόπο. Για περισσότερες λεπτομέρειες πρέπει να αναζητήσεις την απόφαση στην οικεία περιφερειακή υπηρεσία του τ. ΥΠΠΟ.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 6 years later...
  • Απαντήσεις 48
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

  • 2 years later...

Καλημέρα σας,

Υπάρχουν κάπου οι προδιαγραφές και οι περιορισμοί για δόμηση σε αρχαιολογική ζώνη Β;

Ευχαριστώ προκαταβολικά!

Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...

Ως προς το προηγούμενο ερώτημα, αν στο φεκ ορισμού ζώνης  Β  δεν αναφέρει συγκεκριμένους περιορισμούς δόμησης. Υπάρχουν κάποιοι γενικοί περιορισμοί δόμησης στις Ζώνες Β που πρέπeι να πάρω υπόψη από κάποιο άλλο φεκ;

Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

-H έκταση των χερσαίων αρχαιολογικών χώρων της παραγράφου 1 του άρθρου 13 του ν. 3028/2002 υπόκειται σε καθεστώς ιδιαίτερης προστασίας. Εν όψει και της σχετικής συνταγματικής επιταγής, ο νομοθέτης οργανώνει το καθεστώς προστασίας κατά τρόπο ώστε να εξασφαλίζεται η διατήρηση αναλλοίωτων των μνημειακών, οικιστικών ή ταφικών συνόλων που περιλαμβάνουν οι αρχαιολογικοί χώροι, περαιτέρω δε να δημιουργοόνται οι προϋποθέσεις για την ανάδειξη των συνόλων αυτών, με τη πρόβλεψη ελεύθερων χώρων πέριξ των μνημείων, η οποία κατατείνει στη σύνθεση της αναγκαίας ιστορικής, αισθητικής και λειτουργικής ενότητάς τους και στην αποτελεσματική προστασία τους. Με τις διατάξεις αυτές παρέχεται στη Διοίκηση η δυνατότητα να διαβαθμίζει την προστασία των αρχαιολογικών χώρων, ιδιαίτερα όταν αυτοί είναι εκτεταμένοι, κατά ζώνες.

Στην πρώτη ζώνη μπορεί να θεσπίζεται απόλυτη, κατ’ αρχήν, απαγόρευση της δομήσεως (Ζώνη Προστασίας Α’),

ενώ στη δεύτερη μπορεί να θεσπίζονται ειδικοί όροι δομήσεως και περιορισμοί στις χρήσεις γης (Ζώνη Προστασίας Β’).

περισσοτερα εδω

https://nomosphysis.org.gr/17694/ste-560-2018-nomima-ya-gia-ton-kathorismo-zonis-a-kai-xriseon-gis-entos-aytis-kathos-kai-gia-tin-oriothetisi-zonis-v-pros-prostasia-arxaiologikoy-xoroy/

 

Edited by dimitris GM
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...

Συνάδελφοι καλησπέρα.

Σε γεωτεμάχιο 4 στρέμματα το οποίο βρίσκεται εντός οικισμού και εντός κηρυγμένης αρχαιολογικής ζώνης Β', πελάτης μου θέλει να το κατατμήσει σε δύο τμήματα γράφοντας στην κόρη του το μισό. Στην κατοχή μου έχω τοπογραφικό το οποίο αναφέρεται σε μια απόφαση του υπουργείου πολιτισμού(νο8/1995) την οποία δεν μπορώ να βρω και η οποία λέει ότι χρειάζονται 4 στρέμματα για να γίνει κατάτμηση. Γνωρίζει κανείς αν τελικά υφίσταται και ισχύει η συγκεκριμένη απόφαση? 

Link to comment
Share on other sites

Η περιοχή σου  έχει κηρυχθεί ζώνη Β,  όπου επιτρέπεται η δόμηση με περιορισμούς χρήσεων και συντελεστών.(αναγράφονται στο φεκ της κηρυξης)

ποιό ειναι το ΦΕΚ?

ή ποιός ειναι ο οικισμός?

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

@ΜιχάληςΣπ Συνάδελφε  , ψάξε  στο παρακατω link να βρεις την απόφαση που σε αφορά για να δεις αν θέτει τέτοιο περιορισμό.

http://listedmonuments.culture.gr/search_declarations.php

 

 

Edited by avgoust
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.