Μετάβαση στο περιεχόμενο

Δόμηση σε αρχαιολογικό χώρο.


Recommended Posts

  • 1 year later...
  • Απαντήσεις 48
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

(Μεταφέρθηκε στο παρόν θέμα. Pavlos 33)

Συνάδελφοι μπορείτε παρακαλώ να με συμβουλέψετε στο εξης:

Aν γήπεδο (4.000 τμ και άνω με πρόσωπο σε μη αναγνωρισμένη αγροτική οδό προυφιστάμενο του 2003) εμπίπτει σε αρχαιολογικό χώρο (όπως μόλις ανακάλυψα) για το οποίο υπάρχει κήρυξη αναοριοθέτησης (βάσει ΦΕΚ) αλλά δεν έχει θεσμοθετηθεί, τι σημαίνει αυτό όσον αφορά την αρτιότητα/οικοδομησιμότητα και τους όρους δόμησης? ό,τι γενικώς στα εκτός σχεδίου με επιπλέον ΄έγκριση από την αρχαιολογία?

 

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

Τι δεν έχει θεσμοθετηθεί?

Υπάρχουν αρχαιολογικες ζώνες όπου δεν επιτρέπεται καμία δόμηση (Μη οικοδομησιμο). Θα το λέει το ΦΕΚ η σχετικός Νόμος που έχει ληφθεί υπόψιν.

Αν οικοδομείται, τότε ισχύουν τα γενικά εκτος σχεδίου κατόπιν έγκρισης Αρχαιολογιας.

Edited by sdtopo
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Η αναοριοθέτηση είναι κήρυξη. Υπάρχει ΦΕΚ όπου γίνεται η αναοριοθέτηση του αρχαιολογικού χώρου αλλά μέχρι εκεί. Δεν έχει ακόμη βγει νόμος γι αυτή., αυτό εννοώ.

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ tetris. To ΦΕΚ όμως είναι για την αναοριοθέτηση χωρίς αναφορά σε ειδικούς περιορισμούς στους όρους δόμησης για τον αρχαιολογικό χώρο.

Link to comment
Share on other sites

Τους "ειδικούς περιορισμούς" (μορφή, υλικά, θέση, συμμορφώσεις κ.λ.π.) θα τους επιβάλει η Αρχαιολογία κατά την έκγριση της μελέτης που θα της υποβοληθεί.

Στο τοπογραφικό θα πρέπει να αναφέρεται ότι είναι εντός Αρχαιολογικού χώρου (ΦΕΚ ..τάδε, Ζώνη ...τάδε) και στους όρους δόμησης στις εγκρίσεις: Αρχαιολογία.

Σημ.: Θα πρέπει να μελετηθούν, ανάλογα με την ζώνη, οι νόμοι που αναφέρονται στο ΦΕΚ αναοριοθέτησης.

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

-Η πράξη, με την οποία ένας χώρος κηρύσσεται ως αρχαιολογικός, δε θίγει το ιδιοκτησιακό καθεστώς ούτε συνεπάγεται απόλυτη απαγόρευση εκμετάλλευσης του χώρου, η μόνη δε συνέπεια που απορρέει από το νόμο είναι η γνωστοποίηση στους ιδιοκτήτες του χώρου, και σε κάθε ενδιαφερόμενο, ότι ο χώρος παρουσιάζει αρχαιολογικό ενδιαφέρον και η εκτέλεση οποιουδήποτε έργου σ’αυτόν υπόκειται στον έλεγχο του Υπουργείου Πολιτισμού, το οποίο μπορεί να επιβάλει σχετικούς περιορισμούς προκειμένου να ικανοποιηθεί ο κατά το Σύνταγμα και το νόμο σκοπός της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς.

https://nomosphysis.org.gr/13733/ste-5902016-anaoriothetisi-toy-arxaiologikoy-xoroy-nayplioy/?st=αναοριοθετηση αρχαιολογικου χωρου

Edited by dimitris GM
  • Like 1
  • Thanks 2
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.