Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

[N. 4495/17] Πληροφοριακό σύστημα δηλώσεων του Ν. 4495/17


Recommended Posts

(μεταφέρθηκε στο παρόν θέμα. Pavlos33)

Στην περίπτωση που προστίθεται στην ομάδα έργου άλλος μηχανικός, και όχι ο συντάκτης (πχ ο συντάκτης είναι συνταξιούχος), το τοπογραφικό έχει "λήξει" ή μπορεί ο ΠΜ ή ΑΤΜ να μπει στο έργο ως διαχειριστής και να ανεβάσει το έτοιμο;

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

3 ώρες πριν, jedi.Yannis said:

Στην περίπτωση που προστίθεται στην ομάδα έργου άλλος μηχανικός, και όχι ο συντάκτης (πχ ο συντάκτης είναι συνταξιούχος), το τοπογραφικό έχει "λήξει" ή μπορεί ο ΠΜ ή ΑΤΜ να μπει στο έργο ως διαχειριστής και να ανεβάσει το έτοιμο;

Να συμπληρώσω στη σωστή τοποθέτηση του ΙΑΣΟΝΑ ότι υπάρχει και το ζήτημα της ανάληψης ευθύνης για ένα τοπογραφικό που ο νέος υπογράφων δεν θα μπορεί να ελέγξει την ορθότητά του αφού δεν θα έχει ασχοληθεί με αυτό και θα αναλάβει ευθύνη για μελέτη που μπορεί να έχει ελλείψεις ή και σοβαρά λάθη με ότι αυτό συνεπάγεται για τον ίδιο και τα συμφέροντα του εντολέα του.

Link to comment
Share on other sites

Το σκεπτικό μου δεν ήταν να οικειοποιηθεί ο διαχειριστής το τοπογραφικό του παλιότερου συναδέλφου, ο οποίος υποθέτω έχει πληρωθεί για την δουλειά του. Το σκεπτικό μου είναι ότι η μελέτη έχει ήδη κατατεθεί σε δημόσια υπηρεσία. Εφόσον έχει τις προδιαγραφές για κάτι ακόμα, γιατί να μην χρησιμοποιηθεί από τον αιτούντα και σε 2η υπηρεσία; Αν είναι να υπάρχουν τροποποιήσεις, τότε συμφωνώ μαζί σας.

Θεωρώ ότι η ευθύνη έχει ήδη ληφθεί (από τον τότε συντάξαντα), αφού το τοπογραφικό κατατεθεί κάπου.
Ως προς τα πνευματικά δικαιώματα, η μελέτη εκπονήθηκε και παραδόθηκε στον πολίτη. Θεωρώ πως ο πολίτης έχει δικαίωμα να το καταθέσει εκ νέου παρακάτω, όπως με το ίδιο ΠΕΑ μπορεί να κάνει και ενοικιαστήριο, και συμβόλαιο και εξοικονόμηση κατ'οίκον, κλπ.....
Γιατί να γίνει νέο τοπογραφικό, αν δεν έχει αλλάξει κάτι στην ιδιοκτησία από το 2012;

Στο μέλλον μπορεί να το τραβάμε έτοιμο από την παλιότερη άδεια ή από το κτηματολόγιο, με ευθύνη σύνταξης του αρχικού εκδότη.

Υ.Γ. Είναι σαφές ότι η κάθε ειδικότητα θα πρέπει να κάνει τις δικές της μελέτες, αλλά έχουμε φτάσει στο άλλο άκρο, να θέλουμε 5 ειδικότητες για να ανεβάσουμε τις μελέτες. Στις πολεοδομίες, μάζευε όλες τις μελέτες σε ένα φάκελο ένας και τις πήγαινε. Μπορούσε αυτός ο ένας να είναι και ο πολίτης. Είναι μεν μία δικλείδα να μην ανεβάσουμε "λευκή κόλλα" πουθενά, αλλά στην περίπτωση αυτή που συζητάμε, είναι πρόβλημα της διαδικασίας.

Edited by jedi.Yannis
Link to comment
Share on other sites

Τι ακριβώς θέλεις να κάνεις;

Να τον βάλεις στην ομάδα έργου της δήλωσης ή να υπογράψει κάποιος δικός σου ΠΜ το τοπογραφικό με δκή του σφραγίδα χωρίς να ερωτηθεί ο συντάξας; Στο δεύτερο σου έχουμε απαντήσει ότι από άποψη δεοντολογίας δεν το αποδεχόμαστε και μια τέτοια ενέργεια επισύρει πειθαρχικές διώξεις από το ΤΕΕ σε περίπτωση καταγγελίας.

Πέραν των όσων αναφέρεις μια εργασία συμφωνείται με τον εντολέα για ένα σκοπό και εκδίδεται μια απόδειξη. Σήμερα αν ο συνάδελφος τοπογράφος εισαχθεί στην ομάδα έργου θα πρέπει εκ νέου να συμφωνήσει με τον πελάτη και να λάβει την σχετική αμοιβή εκδίδοντας νέα απόδειξη  ακόμη και αν ανεβάσει το ίδιο τοπογραφικό.

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

33 λεπτά πριν, Pavlos33 said:

.......μια εργασία συμφωνείται με τον εντολέα για ένα σκοπό και εκδίδεται μια απόδειξη. Σήμερα αν ο συνάδελφος τοπογράφος εισαχθεί στην ομάδα έργου θα πρέπει εκ νέου να συμφωνήσει με τον πελάτη και να λάβει την σχετική αμοιβή εκδίδοντας νέα απόδειξη  ακόμη και αν ανεβάσει το ίδιο τοπογραφικό.

Ορθότατα!

 

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Σε περίπτωση που προσθέσω και άλλους μηχανικούς σε δήλωση αυθαιρέτων και προφανώς αναρτήσω το κάθε αρχείο αναλόγως με τον υπογράφοντα μηχανικό μετά από συγκατάθεσή του, η συμφωνηθείσα αμοιβή που θα καταχωρήσω θα είναι η ολική αμοιβή ολόκληρης της ομάδας μηχανικών ή μόνο η δική μου; Επίσης στη δήλωση ανάθεσης αλλά και στο συμφωνητικό πελάτη - μηχανικού/κών θα αναγράφονται μόνο τα δικά μου στοιχεία ή ολόκληρης της ομάδας; Και κάτι άσχετο, σε περίπτωση που τακτοποιείται αλλαγή χρήσης επαγγελματικής αποθήκης σε κατοικία, απαιτείται βεβαίωση μηχανικού περί Η/Μ ή υπερισχύει η νέα χρήση (δηλ. κατοικία) και δεν υπάρχει απαίτηση του εν λόγω δικαιολογητικού;

Link to comment
Share on other sites

On 30/4/2019 at 9:21 ΜΜ, Pavlos33 said:

 σχετική αμοιβή εκδίδοντας νέα απόδειξη  ακόμη και αν ανεβάσει το ίδιο τοπογραφικό.

 

αναφέρεσαι στην απόδοση αμοιβών στην περίπτωση που ξαναχρησιμοποιείται η Χ-Ψ μελέτη, για πολλαπλές περιπτώσεις, με την ανάλογη μείωση, ανάλογα τον αριθμό των επαναχρήσεων; (αναφέρομαι στον υπολογισμό των τότε ελάχιστων αμοιβών)

Καθώς εγώ μίλαγα γενικά, έχοντας στο νου μου, περιπτώσεις όπως αναθεώρησης άδειας, όπου υποβάλλονταν μόνο οι μελέτες που φέρουν αλλαγές και όχι όλες από την αρχή.
Για παράδειγμα, αναθεώρηση για αλλαγές στις όψεις (πριν γίνει ΕΕΜΚ με τον 4495), όπου δεν υπέβαλλες στατικά ξανά.
Ή στην περίπτωση γενικά της ΕΕΜΚ, όπου υποβάλεις φωτοτυπία τοπογραφικού, ακόμα και συμβολαίου και δεν υπάρχει τέτοιο θέμα.
Ή στην περίπτωση που θα κάνεις στατική ενίσχυση, αν δεν αλλάξεις όψεις, γιατί να ξαναυποβάλλεις αρχιτεκτονικά;

Στο κάτω κάτω, στο τελευταίο ΠΔ, οι ΑΜ έχουν αυτό: "κ. Σχεδιασμός επί υπάρχοντος τοπογραφικού διαγράμματος του προς αδειοδότηση κτηρίου και του περιβάλλοντος χώρου για την έκδοση αδειών δόμησης". Όπως διατυπώνεται, δεν ισχύει για τακτοποιήσεις ή άλλες πράξεις, με αποκλειστική εξαίρεση τις άδειες δόμησης. Ασχέτως αν διαφωνούμε ή συμφωνούμε με το ΠΔ γενικά, το συγκεκριμένο εδάφιο πώς το ερμηνεύετε;

Στο σκεπτικό μου διαχωρίζω την εργασία που απαιτείται για να παραχθεί μία μελέτη, από τις διοικητικές πράξεις στις οποίες θα χρησιμοποιηθεί. Και πρέπει να αμοίβεται πλήρως εφάπαξ. Φανταστείτε στην ίδια λογική να πληρωνόμαστε για το ΠΕΑ που εκδόσαμε σε κάθε ενοικίαση. Δεν είναι το ίδιο;
Γιατί να υπάρχει ομάδα έργου; Ας υποβάλλεται μαζί με την μελέτη Υπ.Δηλ. του κάθε συντάξαντα, ότι η μελέτη έχει πληρωθεί κατά την παράδοση, και ας υποβάλεται και το σχετικό παραστατικό (το οποίο να περιορίζεται σε ένα για κάθε μελέτη και όχι υποβολή της).

Μιλάω σαν πολίτης αυτή την στιγμή, όπου θα μου ζητηθεί κάποια στιγμή από άλλους επαγγελματίες κάποια μελέτη και δεν θα θέλω να είναι μίας χρήσης.

@nsceauthθέλει αμοιβές και αναθέσεις από όλους. Η/Μ κάνεις όταν η τρέχουσα χρήση το απαιτεί.

Link to comment
Share on other sites

Καταρχήν το τοπογραφικό που συντάχθηκε πριν κάποια χρόνια δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα μπορεί να ισχύει σήμερα, είτε λόγω αλλαγής πολεοδομικού καθεστώτος της περιοχής, είτε λόγω διαφορετικού σκοπού για τον οποίο πρόκειται να χρησιμοποιηθεί. Για παράδειγμα αν πάρεις τοπογραφικό προ 10 ετών και το πας για εξαγορά δασικής έκτασης δεν κάνει, καθώς δεν θα έχει πάνω τα δασικά πολύγωνα. Αν το πας για συμβόλαιο πάλι δεν κάνει καθώς θα πρέπει το επικαιροποιημένο να έχει και αποδεικτικό ηλεκτρονικής υποβολής, επομένως ανασυντάσσεται.  Αν το πας για  άδεια λειτουργίας βενζινάδικου θα θέλει σχεδιασμό εισόδου εξόδου λώριδας επιβράδύνσης και επιτάχυνσης, νησίδας κλπ. Πολλά τα παραδείγματα και για να μην μακρηγορούμε στην ομάδα έργου αυτός που θα μπει θα ερωτηθεί και εφόσον συμφωνεί θα υπογράψει με τον εντολέα συμφωνητικό. Το αν για κάποιους λόγους (πχ συνεργασία με το γραφείο) ο ίδιος δεν θέλει να πληρωθεί αυτό είναι δικό του ζήτημα. Εμείς λέμε το τι πρέπει να γίνει.

Αυτά και συνεχίζουμε εντός θέματος.

 

 

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα συνάδελφοι,

μια ερώτηση, όταν σε μια δήλωση έχω αυθαιρεσίες στα φύλλα καταγραφής από πολλές οριζόντιες ιδιοκτησίες μιας οικοδομή π.χ. όταν έρθει η ώρα για έκδοση βεβαίωσης μηχανικού για κάθε Ο.Ι. τι pdf ακριβώς θα μου δώσει?έχει τύχει σε κάποιον παρόμοια περίπτωση?

Ευχαριστώ εκ των προτέρων

 

Link to comment
Share on other sites

Γειά σου, θα βγάλεις για το καθένα νέα απλή βεβαίωση από το σύστημα ,δεν μπορεί να υπάρχει βεβαίωση για πολλά ακίνητα.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.