Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

[N. 4495/17] Πληροφοριακό σύστημα δηλώσεων του Ν. 4495/17


Recommended Posts

Σε δύο σημεία στέκομαι που θα δικαιολογούσαν χρήση άλλης κατοικίας.

Το ένα είναι ότι στην οικοδομή δεν έχει άλλες κύριες χρήσεις πλην της κατοικίας και το άλλο είναι ότι φέρεται να ρευματοδοτείται από την ίδια παροχή με το διαμέρισμα.

Αυτό θα το διαπιστώσω μεθαύριο που θα κάνω αυτοψία με Ηλεκτρολόγο και αν όντως ισχύει αυτό, ανοίγω δήλωση και μεταβάλλω τη χρήση από Υπηρεσίες σε Άλλη κατοικία.

Αν διαπιστωθεί ότι τραβάει ρεύμα από τον κοινόχρηστο, δεν ξέρω τι θα κάνω, μιας και είναι και λειτουργικά ανεξάρτητος ο χώρος και -δυνητικά- θα μπορούσε να πουληθεί ξεχωριστά στον οποιοδήποτε για να τη χρησιμοποιήσει ως βοηθητικό χώρο ιδιοκτησίας εκτός της οικοδομής, που θα μπορούσε να είναι το οτιδήποτε.

Δε σχολιάζω την πιθανότητα αυτό να συμβεί αλλά το ότι δεν αποκλείεται ως ενδεχόμενο.

Link to comment
Share on other sites

Συμφωνώ με τον Άκη. Το ότι μια υπόγεια αποθήκη μπορεί (αν και πολύ σπάνιο) να πουληθεί αυτοτελώς, αφού είναι διηρημένη ιδιοκτησία, δεν σημαίνει ότι αυτή μπορεί να λάβει κύρια χρήση και ούτε έχεις καμία υποχρέωση (άσε που μπερδεύεις χωρίς λόγο την κατάσταση) να αναζητάς παροχές ΔΕΗ. Από την στιγμή που έχεις αποθήκη στο υπόγειο, έχεις βοηθητική χρήση η οποία επικουρεί την κύρια, η οποία είναι η κατοικία. Οπότε, βάζεις "άλλη κατοικία" και στην ΤΕ αναφέρεις φυσικά ότι πρόκειται για αποθήκη με βοηθητική χρήση. Σαν γενικό σχόλιο, υπάρχει ένα τεράστιο μπάχαλο με τις καταχωρήσεις χρήσεων, αναλόγως του φορέα που ζητείται. Η φορολογική διοίκηση καταχωρεί διαφορετικά, οι πλατφόρμες των τραπεζών διαφορετικά, η πολεοδομική νομοθεσία επιβάλει καταχώρηση βάσει κτιριοδομικού κλπ (δες πχ το σχετικό θέμα με την ΗΤΚ). Οπότε, μένουμε στα δικά μας τα πολεοδομικά και δεν ασχολούμαστε με άλλες διασυνδέσεις.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Απλά, για κάποιο λόγο, δε μου είχε περάσει ποτέ από το μυαλό να δηλώσω διαφορετική χρήση από αυτή που πραγματικά έχει το ακίνητο της δήλωσης, επειδή αποτελεί βοηθητικό χώρο.

Το χα δεδομένο για Υπηρεσίες. Αλλά δεν έχετε άδικο. Βασικά και από το τμήμα αυθαιρέτων του ΤΕΕ ΤΚΜ μου είπαν ότι είναι και τα δύο σωστά και τεκμηριώνονται αντίστοιχα, πλην όμως η χρήση της κατοικίας είναι η λογικότερη καθώς το ακίνητο λειτουργεί ως παρακολούθημα της κύριας χρήσης, παρά την ύπαρξη χιλιοστών.

Την παροχή την αναζήτησα ακριβώς επειδή δηλώθηκε ως Υπηρεσίες η χρήση και έπρεπε να ανέβει και ΤΕ των ΗΜ εγκαταστάσεων οπότε η αναγραφή του αριθμού παροχής ήταν δεδομένη. Πέραν τούτου, τη συμπληρώνω και στην ΗΤΚ.

Link to comment
Share on other sites

Παρεμπιπτόντως σε καταχώρηση ΗΤΚ η καταγραφή μετρητών δεν είναι υποχρεωτική. Αν δεν κάνω λάθος χρειάζεται για το εξοικονομώ (;).

Link to comment
Share on other sites

Δεν βρήκα σχετικό θέμα,

εαν έχουμε βάλει μεγαλύτερη επιφάνεια σαν χώρο παράβασης, πχ αντί για 24,32 βάλαμε 24,42τμ υπάρχει πρόβλημα; η πληρωμή του παραβόλου υπερκάλυψε το πρόστιμο.

ή πρέπει να κάνω επαναφορά σε Υπαγωγή; 

Link to comment
Share on other sites

Θα πρέπει να το διορθώσεις, ώστε να υπάρχει πλήρη ταύτιση με τα σχέδια και την τεχνική περιγραφή και στη συνέχεια με τις καταχωρήσεις που θα κάνεις στην ΗΤΚ.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

(Μεταφέρθηκε στο παρόν θέμα. Pavlos 33)

Καλησπέρα συνάδελφοι, θα ήθελα την βοήθεια σας στην παρακάτω ερώτηση:

πελάτισσα μου η οποία είναι μακροχρόνια άνεργη έχει αυθαίρετο το οποίο βρίσκεται σε κατάσταση αρχικής υποβολής. Η εν λόγω κατοικία έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα εξοικονομώ 2021. Γνωρίζω ότι για να εκδοθεί ταυτότητα κτιρίου πρέπει να είναι εξοφλημένο το 30% του συνολικού προστίμου. Ωστόσο ο οδηγός του εξοικονομώ απαιτεί η δήλωση αυθαιρέτου να βρίσκεται σε κατάσταση οριστικής υπαγωγής ή περαιωμένη.
Φτάνοντας στο ερώτημα μου θέλω να μάθω το εξής: εάν ως τρόπο καταβολής του προστίμου επιλέξω 1η δόση 30% και το υπόλοιπο με μηνιαία δόση και καταβληθεί κανονικά το ποσό που αντιστοιχεί στο 30% θα μπορώ να υποβάλω οριστικά την δήλωση?? Η θα πρέπει να εξοφληθεί μεγαλύτερο ποσοστό πχ 50% ή 100% για να μπορώ να κάνω οριστική υπαγωγή? 

Σκοπός μου είναι να μπορέσω μεχρι της 19 του τρέχοντος μηνα να εκδόσω την ΗΤΚ και να την υποβάλω στο εξοικονομω

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα,αν εξοφληθεί το 30% μπορείς να περάσεις σε οριστική υπαγωγή.Στο πεντασέλιδο της δήλωσης βεβαιώνεται η εξόφληση του 30%.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα.

Γνωρίζει κανείς σε ποιο σημείο του ν. 4759/2020 υπάρχει το παρακάτω?

 

Δεν θεωρούνται  πλέον «μεγάλες» αυθαιρεσίες  της κατηγορίας 5 και εντάσσονται στην κατηγορία 4  με δυνατότητα οριστικής  εξαίρεσης  από την  κατεδάφιση  οι εξής περιπτώσεις:

κατασκευές που έγιναν βάσει νόμιμης οικοδομικής άδειας, όταν έγιναν επί ακινήτου που κατόπιν κατατμήθηκε, και υπερβαίνουν την προβλεπόμενη δόμηση και κάλυψη, όπως αυτή υπολογίζεται επί του ακινήτου που διαμορφώθηκε μετά την κατάτμηση.  Δεν συμπεριλαμβάνονται στην παρούσα περίπτωση και δεν εξαιρούνται οριστικά της κατεδάφισης αυθαίρετες κατασκευές εφόσον βρίσκονται εντός προκηπίου κατά περισσότερο από 20 εκ.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.