Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

[N. 4495/17] Πληροφοριακό σύστημα δηλώσεων του Ν. 4495/17


Recommended Posts

Συνήθως οι πελάτες είναι αυτοί που θέλουν να καθυστερήσουν τη ΜΣΕ, αφού ο νόμος τους δίνει αυτό το δικαίωμα, για να μην πληρώσουν το μεγάλο της κόστος από τώρα και ευελπιστώντας πως οι τιμές των αμοιβών των μηχανικών θα πέσουν με την πάροδο των ετών λόγω ανταγωνισμού, κρίσης κτλ ή ακόμα και πως το ίδιο το μέτρο των ΜΣΕ θα κριθεί ανεφάρμοστο αργότερα (πχ από την επόμενη κυβέρνηση) και θα προστεθούν επιπλέον εξαιρέσεις ή θα καταργθεί τελείως. Γενικά αυτή η άποψη - φήμη παίζει πολύ σε συζητήσεις που κάνω εγώ με αυθαιρετούχους, αλλά και με πολιτικούς μηχανικούς ακόμα.

Link to comment
Share on other sites

14 λεπτά πριν, pipakos said:

Συνήθως οι πελάτες είναι αυτοί που θέλουν να καθυστερήσουν τη ΜΣΕ, Δεν το πιστεύω αυτό.... αφού ο νόμος τους δίνει αυτό το δικαίωμα, Που το ξέρουν, αυτοί δεν ξέρουν την τύφλα τους.... Κι αν το μαθαίνουν από το μηχανικό, κακώς το μαθαίνουν έτσι.... για να μην πληρώσουν το μεγάλο της κόστος από τώρα και ευελπιστώντας πως οι τιμές των αμοιβών των μηχανικών θα πέσουν με την πάροδο των ετών λόγω ανταγωνισμού, κρίσης κτλ Μα, τότε γιατί ο μηχανικός κάνει τη δήλωση υπαγωγής; Γιατί ξεχωρίζει τις αμοιβές του; Γιατί τους δίδει αυτό το πλεονέκτημα; Γιατί, αφού θέλει και το κάνει (και καλά να πάθει) δεν εφαρμόζει μια πολιτική π.χ. 2.000 αμοιβή τώρα, ή 3.000 αμοιβή σε 5 χρόνια ή έστω 50 ευρώ το μήνα; κ.λπ. ή ακόμα και πως το ίδιο το μέτρο των ΜΣΕ θα κριθεί ανεφάρμοστο αργότερα (πχ από την επόμενη κυβέρνηση) και θα προστεθούν επιπλέον εξαιρέσεις ή θα καταργθεί τελείως. "Στη βράση κολλάει το σίδερο....", έτσι λένε στο χωριό μου! Είναι άλλο "πράγμα" να κουβαλάω κάτι μαζί μου, έτσι γιατί δεν μπορώ να κάνω διαφορετικά, κι άλλο να βγάλω χρήματα από ένα "πράγμα" γιατί μου χρειάζονται για να ζήσω.... Γενικά αυτή η άποψη - φήμη παίζει πολύ σε συζητήσεις που κάνω εγώ με αυθαιρετούχους, αλλά και με πολιτικούς μηχανικούς ακόμα. Γιατί τότε κάνει ο μηχανικός το χατήρι στους αυθαιρετούχους και τους κάνει τη δήλωση υπαγωγής; Με βάση το νόμο ο μηχανικός ευθύνεται για τη συγκεκριμένη δήλωση και για ό,τι απαιτείται μέσω αυτής (και για τη ΜΣΕ δηλαδή) πως λοιπόν κατοχυρώνεται ότι, ο πελάτης του κάποια στιγμή θα δεήσει να του πει προχωρά στη ΜΣΕ και να τον εξοφλήσει; Τι θα συμβεί αν δεν το κάνει;;; Bλέπεις ότι, εντέχνως δεν αναφέρομαι σε μηχανικούς άλλων ειδικοτήτων (που δεν έχουν δικαίωμα ΜΣΕ) και οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι (από το νόμο) να εισάγουν δεύτερο μηχανικό στο σύστημα, ο οποίος θα την αναλάβει αφού πρωτίστως συμφωνήσει την αμοιβή του με τον πελάτη τους...... Εκεί να δεις τα ...."φάουλ" που έρχονται......

 

Edited by ΙΑΣΟΝΑΣ
Link to comment
Share on other sites

On 30/6/2018 at 1:23 ΜΜ, nikosantonakas said:

για να γυρισω μια δηλωση απο οριστικη σε υπαγωγη,(λογω πλεον της μη απαιτησης ΜΣΕ για αυθαιρεσιες<25τμ),υπεβαλλα το αιτημα ,και πληρωσα το 10ευρω.Πρεπει μα ανεβασω στα δικαιολογητικα την αποδειξη?? διοτι το τετραγωνιδιο <<εξοφλημενη>> δεν ειναι τσεκαρισμενο.

 

Επιλογή Α/Α αιτήματος Τύπος αιτήματος Ημ/νία εισαγωγής Κατάσταση αιτήματος Αιτιολόγηση / Υ.Δ. μηχανικού Ημ/νία ανάθεσης Σχόλια διαχειριστή Ημ/νία διεκπεραίωσης Εξοφλημένο
  10008763 Επαναφορά δήλωσης σε "Υπαγωγή" 30/06/2018 12:26:10 Σε εκκρεμότητα απαλλαγη απο υποχρεωση υποβολλης μελετης στατικης επαρκειας,μετα την τροποποιηση του 4495 για αυθαιρετες κατασκευες μικροτερες απο 25τμ       Δεν έχει ενεργοποιηθεί το τετραγωνίδιο επιλογής "Μόνο ανάγνωση"

Αφού το έχεις πληρώσει θα τσεκαριστεί από μόνο του σε 1-2 μέρες μόλις ενημερωθεί το σύστημα για την πληρωμή (όπως ενημερώνεται και για τις πληρωμές των προστίμων) και θα σου γυρίσει σε υπαγωγή η δήλωση

Link to comment
Share on other sites

Δεν νομίζω ότι είναι σωστό να λέμε ψέματα στους πελάτες ότι πρέπει υποχρεωτικά να κάνουν ΜΣΕ από τώρα. Μέσα σε 5 χρόνια πολλά μπορούν να αλλάξουν, ήδη από τους πρώτες μήνες άλλαξαν. Από τους δικούς μου πελάτες μέχρι στιγμής υπήρχε μόνο ένας που ήθελε να κάνει ΜΣΕ, για να μην αφήσει εκκρεμότητα, για 5 τμ αυθαίρετη επέκταση μονοκατοικίας (είχε και κάποιες άλλες αυθαιρεσίες για τις οποίες δεν απαιτείται ΜΣΕ). Τον συμβούλεψα να περιμένει και τελικά σήμερα απαλλάχτηκε. Αν ήμουν στη θέση του θα εκτιμούσα ο μηχανικός που αναλάμβανε την υπόθεσή μου να με είχε συμβουλέψει ανάλογα και να γλίτωνα τα 2 με 3 χιλιάρικα για ένα κτίριο δεκαετίας με οικοδομική άδεια, στο οποίο η ΜΣΕ δεν είχε τίποτα άλλο να προσφέρει πέρα από το να αδειάσει την τσέπη του ιδιοκτήτη του.

Όπως και να έχει δεν είναι όλοι οι πελάτες άσχετοι. Υπάρχουν και αρκετοί που παρακολουθούν τις εξελίξεις και κάποιοι που ενημερώνονται και παίρνουν προσφορές και από άλλους μηχανικούς και σε γενικές γραμμές ξέρουν τι τους γίνεται.

 

Edited by pipakos
Link to comment
Share on other sites

Θα ήθελα να ρωτήσω υπάρχει κάποια συγκεκριμένη αρίθμηση που πρέπει να δώσω στα αρχεία που θα ανεβάσω ή δεν παίζει ρόλο?

πχ. 1. Δήλωση ιδιοκτητη, 2. Ανάθεση κλπ. Αν ναι που θα μπορούσα να την βρω?

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Στη βεβαιώση ότι δεν υπάρχει κτίσμα υπάρχει κάτι που πρέπει να προσέξουμε; Μου ζητήθηκε βεβαιώση για μη ύπαρξη ακινήτου συνεπώς συμπλήρωσα όσα πεδία μπορούσα (Ο.Α. κτλπ όχι).  Ισχύει ότι για αγροτεμάχιο με αντικειμενική άνω των 15.000€ πρέπει να συνοδεύεται απο τοπογραφικό;

 

Link to comment
Share on other sites

αρθρο 83

5.   Δεν απαιτείται το ανωτέρω τοπογραφικό διάγραμμα στις εξής περιπτώσεις :

α) για ακίνητα εντός εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου ή εντός ορίων οικισμού για τα οποία μέχρι την έναρξη ισχύος του ν.4178/2013 έχει καταρτιστεί συμβολαιογραφική πράξη σύστασης οριζοντίων / καθέτων ιδιοκτησιών ή έχει εκδοθεί οικοδομική άδεια,

β) σε κάθε περίπτωση για ακίνητα εντός σχεδίου για τα οποία έχει κυρωθεί πράξη εφαρμογής,

γ) για ακίνητα εκτός σχεδίου πόλης, μη άρτια και μη οικοδομήσιμα, σύμφωνα με το εμβαδόν του τίτλου,

δ) για ακίνητα που προέρχονται από αναδασμό και διανομή, εφόσον η αντικειμενική αξία τους δεν υπερβαίνει τις δεκαπέντε χιλιάδες (15.000) ευρώ, εξαιρουμένων αυτών που βρίσκονται εντός καθορισμένης Ζ.Ο.Ε..

 

 υγ

αφου δεν εχει κτισμα, πρεπει να συμπληρωσεις το πεδιο "οχι ΟΑ"?

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα, όταν ο ιδιοκτήτης του αυθαιρέτου λόγω ασθενείας έχει κάνει πληρεξούσιο στο γιο του να υπογράφει αντ' αυτού για όλες τις υποθέσεις του τότε:

1)ποιον εισάγω στο πληροφοριακό σύστημα, τον ιδιοκτήτη ή το γιο του ως αιτών?

2) τις υπεύθυνες δήλώσεις τις κάνω στο όνομα του ιδιοκτήτη, υπογράφει ο γιος και επισυνάπτω και το πληρεξούσιο?

Ευχαριστώ!

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.