Μετάβαση στο περιεχόμενο

Διαμερισμάτωση


Recommended Posts

Καλημέρα και από μένα συνάδελφοι.

αν και αρκετή ώρα στο φόρουμ δεν μπόρεσα να βρω θέμα σχετικό με την περίπτωση μου.

ιδιοκτήτης έχει διαμέρισμα στον 7ο (ρετιρέ) 75 τμ μετά από επιτόπου αυτοψία και άλλα 25 στο δώμα με ένα μικρο εσωτερικό κλιμακοστάσιο, σε πολυκατοικία με άδεια του 68.

σύμφωνα με τα σχέδια της άδειας όμως, θα έπρεπε να έχει 92τμ στον 7ο, δηλαδή ένα δωμάτιο και ένα λουτρό παραπάνω που τα πήρε ο γείτονας..,  και μηδέν στο δώμα, αφού το μόνο που φαίνεται στην άδεια για το δώμα είναι η απόληξη του κλιμακοστασίου και ένας κοινόχρηστος χώρος για πλυντήρια. φαίνονται και στο σχεδιάκι που ανέβασα. με κόκκινο η ιδιοκτησία του.

τι σκέφτομαι ως επίλυση.

κατ4 και διαμερισματοποίηση για τον 7ο (250ευρω)

και κατ1 για τα 25τμ του δώματος, εάν τελικά αποδείξω ότι αυτά χτίστηκαν από την αρχική ανέγερση δηλαδή πριν του 75, οπότε και σύμφωνα με αρ 98, παρ5 του ν4495_2017 να μην χρειαστώ συναίνεση των λοιπών συνιδιοκτητών για υπαγωγή στον νόμο για τα 25τμ που βρίσκονται στο δώμα, σε κοινόχρηστο χώρο, δηλαδή.

Αν δεν το αποδείξω, λογικά θα το πάω και σε άλλη κατηγορία, μάλλον στην 2, γιατί σίγουρα υπήρχε από πριν του 80 που αγοράστηκε το διαμέρισμα, και θα ψάχνω για συναινέσεις!!! Ζήτω που καήκαμε.

συμφωνείτε ή υπάρχει άλλος τρόπος??

σας ευχαριστώ πολύ παιδιά

Screen Shot 2020-01-22 at 10.11.32.png

Link to comment
Share on other sites

- για την διαμερισματωση πρεπει να συγκρινεις και τα συμβολαια.

Θα εχετε προβλημα εάν τα  συμβολαια  δεν γραφουν τα σωστα τμ.

- για το δωμα, να ξαναδεις το αρθρο 98 παρ. 9 .  Εχει αλλαξει και δεν θες "συναινεση"

[τι προκυπτει ως προς το ιδιοκτησιακο, δξ κανενας]

 

 

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

έπαθα την πλάκα της ζωής μου κοιτώντας την κάτοψη 7ου ορόφου που έβαλες παραπάνω. Εντάξει είναι πασιφανές ότι στην θέση της κουζίνας έπρεπε να υπάρχει ο τρίτος "κοιτων" και το μεγάλο μπανιο, μάλιστα και το δεύτερο μπάνιο θα έπρεπε να υπάρχει σε καλύτερη θέση, τι να πω?. Αγνωστες οι βουλές του Κυρίου.

Μια μικρή επέκταση, καθώς "ο Θεος ο μεγας Κύριος και το Α και το Ω" γνωρίζω κύκλους της εκλησσίας που λένε τον Κύριο σαν "Αρχιτέκτονα" οπότε επανέρχομαι, μάλιστα, γνήσιο τέκνο του Κυρίου και ο κύριος που έκανε την κάτοψη του εν λόγο διαμερίσματος, "τις βουλές δεν γνωρίζουμε ούτε αυτού του κυρίου"..

_

Link to comment
Share on other sites

27 λεπτά πριν, dimitris GM said:

- για την διαμερισματωση πρεπει να συγκρινεις και τα συμβολαια.

Θα εχετε προβλημα εάν τα  συμβολαια  δεν γραφουν τα σωστα τμ.

- για το δωμα, να ξαναδεις το αρθρο 98 παρ. 9 .  Εχει αλλαξει και δεν θες "συναινεση"

[τι προκυπτει ως προς το ιδιοκτησιακο, δξ κανενας]

 

Δημήτρη σε ευχαριστώ πολύ.

στα συμβόλαια ειναι σωστά τα μέτρα. 75 στον 7ο και 25 στο δώμα.

Σχετικά με το άρθρο 9, είχα κατεβασμένη την v9 του 4495 και κατεβάζοντας την ν10 το είδα. που να τα προλάβεις όλα! τον Δεκέμβρη του 19' βγήκε!

το πρώτο κομμάτι το κατανοώ,

9. Πλην των περιπτώσεων της παραγράφου 8 του παρόντος άρθρου, υπόχρεος για την τακτοποίηση αυθαίρετων κατασκευών ή αλλαγών χρήσης επί κοινοχρήστων ή κοινοκτήτων μερών της οικοδομής είναι ο ιδιοκτήτης που τις ιδιοχρησιμοποιεί χωρίς να απαιτείται η σύμφωνη γνώμη των λοιπών συνιδιοκτητών της οικοδομής.

το δεύτερο όμως δεν νομίζω οτι με αφορά, μιας που απ'οτι καταλαβαίνω αφορά αυθαιρεσίες σε κοινόχρηστο χώρο που χρησιμοποιούνται από όλους τους συνιδιοκτήτες.

Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας καθορίζεται η διαδικασία υπαγωγής στον παρόντα νόμο των αυθαίρετων κατασκευών ή αλλαγών χρήσης επί κοινοχρήστων ή κοινοκτήτων μερών της οικοδομής που δεν έχουν απολέσει την κοινόχρηστη χρήση, ο επιμερισμός του ενιαίου ειδικού προστίμου και των λοιπών δαπανών μεταξύ των συνιδιοκτητών και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.
 
τωρα για το ιδιοκτησιακο τι εννοεις? σε σχεση με τα χιολιοστα επι της οικοδομης?
Link to comment
Share on other sites

αρα

με σωστα συμβολαια, τακτοποιησες μια διαμερισματωση και εχεις νομιμους τιτλους. Τελος.

 

για την παρ. 9...αυτη  αφορα εσενα  που κανεις αποκλειστικη χρηση...τακτοποιεις  και τελειωνεις

Για την αποφαση του υπουργου, εχει σχεση με  άλλα θεματα......ούτε κι αυτοι καταλαβαν ακριβως τι θελουν...

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

1 ώρα πριν, dimitris GM said:

αρα

με σωστα συμβολαια, τακτοποιησες μια διαμερισματωση και εχεις νομιμους τιτλους. Τελος.

 

για την παρ. 9...αυτη  αφορα εσενα  που κανεις αποκλειστικη χρηση...τακτοποιεις  και τελειωνεις

Για την αποφαση του υπουργου, εχει σχεση με  άλλα θεματα......ούτε κι αυτοι καταλαβαν ακριβως τι θελουν...

 

σε ευχαριστω πολυ Δημητρη. Με ''τακτοποιησες''!! :-)

Link to comment
Share on other sites

Δες και τις κατόψεις της σύστασης. Αν δείχνουν την πραγματική κατάσταση, τότε α. δεν χρειάζεσαι συναίνεση για τίποτα και β. έχεις την απόδειξη του χρόνου κατασκευής αφού λογικά η σύσταση θα έγινε κοντά στην περίοδο της κατασκευής.

Link to comment
Share on other sites

- το αρχικό ερωτημα αφορουσε ΔΔ...

Την εκανε σωστα,  διοτι ηδη ειχαν γινει σωστα και τα συμβολαια και οι κατοψεις και τα τμ.

-  Ως προς το "νεο" ερωτημα  που έθεσε, περί της παρ. 9 δοθηκε επισης απαντηση.

Συμφωνα δε και μετην κωδικοποιηση του καν61, ισχύουν τα εξης:

5.   Ειδικώς στις περιπτώσεις οριζόντιας ιδιοκτησίας με παραβάσεις που αφορούν την επέκταση αυτής καθ’ ύψος ή κατά πλάτος (οριζόντιας) και την κατάληψη κοινοχρήστου ή κοινοκτήτου χώρου, είναι δυνατή η υπαγωγή αυτών στον παρόντα, χωρίς τη συναίνεση των λοιπών συνιδιοκτητών, μόνο στις εξής περιπτώσεις :

α) όταν η αυθαίρετη επέκταση υφίσταται από την ανέγερση - κατασκευή της οικοδομής ή

β) όταν η ίδια αυθαίρετη επέκταση υφίσταται σε όλους τους ορόφους της οικοδομής.

6.   Για την υπαγωγή των ανωτέρω περιπτώσεων στις ρυθμίσεις του παρόντος, απαιτείται, κατά περίπτωση, επιπλέον των υπόλοιπων δικαιολογητικών που ορίζονται στο άρθρο 99 :

α) υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη της οριζόντιας ιδιοκτησίας ότι η οριζόντια ιδιοκτησία του έχει επεκταθεί καταλάβει κοινόχρηστο ή κοινόκτητο χώρο από τον χρόνο ανέγερσης κατασκευής της όλης οικοδομής,

β) βεβαίωση μηχανικού ότι η ίδια αυθαίρετη επέκταση υφίσταται σε όλους τους ορόφους της οριζόντιας ιδιοκτησίας.

7. Μετά την υπαγωγή στις ρυθμίσεις του παρόντος και εφόσον συντρέχουν σωρευτικά και οι δύο προϋποθέσεις με στοιχεία α και β της παραγράφου 5, ο ιδιοκτήτης έχει δικαίωμα να προβαίνει μονομερώς σε συμβολαιογραφική πράξη τροποποίησης της πράξης σύστασης οριζόντιας ιδιοκτησίας, προκειμένου να ενσωματώσει τον υπαγόμενο στις διατάξεις του παρόντος χώρο στην οριζόντια ιδιοκτησία του. Στην περίπτωση αυτή η σύμφωνη γνώμη του συνόλου των συνιδιοκτητών τεκμαίρεται.

8.   Επί αυθαίρετων κατασκευών ή αυθαίρετων αλλαγών χρήσης που έχουν εκτελεστεί ή εγκατασταθεί σε οριζόντια ή κάθετη συνιδιοκτησία και εντός τμημάτων αποκλειστικής χρήσης αυτών, εφόσον κατά τη σύσταση διηρημένων ιδιοκτησιών έχουν αποδοθεί στους δικαιούχους ως αποκλειστική χρήση, για την υπαγωγή στις διατάξεις του παρόντος δεν απαιτείται συναίνεση των λοιπών συνιδιοκτητών. Ειδικώς, όταν αυθαίρετες κατασκευές ή αλλαγές χρήσης, που εξυπηρετούν τη συνιδιοκτησία έχουν εκτελεστεί ή εγκατασταθεί σε παράρτημα οριζόντιας ή κάθετης ιδιοκτησίας, ο ιδιοκτήτης έχει δικαίωμα να προβαίνει μονομερώς σε συμβολαιογραφική πράξη τροποποίησης της πράξης σύστασης οριζόντιας ή κάθετης ιδιοκτησίας, προκειμένου το παράρτημα να αποκτήσει το χαρακτήρα κοινόχρηστου και κοινόκτητου χώρου της συνιδιοκτησίας. Στην περίπτωση αυτή η σύμφωνη γνώμη του συνόλου των συνιδιοκτητών τεκμαίρεται.

9.   Πλην των περιπτώσεων της παραγράφου 8 του παρόντος άρθρου, υπόχρεος για την τακτοποίηση αυθαίρετων κατασκευών ή αλλαγών χρήσης επί κοινοχρήστων ή κοινοκτήτων μερών της οικοδομής είναι ο ιδιοκτήτης που τις ιδιοχρησιμοποιεί χωρίς να απαιτείται η σύμφωνη γνώμη των λοιπών συνιδιοκτητών της οικοδομής.

 

Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας καθορίζεται η διαδικασία υπαγωγής στον παρόντα νόμο των αυθαίρετων κατασκευών ή αλλαγών χρήσης επί κοινοχρήστων ή κοινοκτήτων μερών της οικοδομής που δεν έχουν απολέσει την κοινόχρηστη χρήση, ο επιμερισμός του ενιαίου ειδικού προστίμου και των λοιπών δαπανών μεταξύ των συνιδιοκτητών και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.[???????]

 

 

 

Επομένως, δεν ζηταμε πλεον  και δεν επικαλουμαστε  καμμια "συναινεση"

Ολα γινονται με βαση τις ανω διαταξεις, χωρις συναινεση.

Τα  "κενά"  που εχουν αφησει  στο αρθρο 98, ως προς τον τρόπο συνταξης των σχετικών συμβολαιων,

ακομα δεν τα εχουν συμπληρωσει...

 

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα,

 

έχω δύο αποθήκες στο υπόγειο οικοδομής κατά τα σχέδια της Ο.Α., τις οποίες ο εργολάβος πούλησε ως μία ενιαία αποθήκη και σε αυτήν ενσωμάτωσε τμήμα του κοινόχρηστου διαδρόμου. Πώς θα δηλωθεί αυτή η αυθαιρεσία που επιτελέστηκε από την αρχή, κατά την κατασκευή της οικοδομής;

Από΄οσο έψαξα, κατάλαβα πως δεν βάζω τα τ.μ. του κοινόχρηστου διαδρόμου ως υπέρβαση δόμησης αφού είναι εντός του περιγράμματος του κτιρίου επομένως επιλέγω το κουτάκι της διαφορετικής διαμερισμάτωσης και μόνο;

 

Ευχαριστώ.

Link to comment
Share on other sites

Ειτε  κάνεις την συνενωση με διαμερισματωση είτε με αυθαιρετη λειτουργικη συνενωση, αυτο  τακτοποιείται  οριστικά,   αφου στην συσταση υπαρχει το "ενιαιο".
Η επεκταση στα κοινοχρηστα ειναι ενα αλλο θεμα.

Αν περιλαμβανεται στην  κατοψη  του συμβολαιου, το τακτοποιεις και μεταβιβαζεις χωρις αλλη ενεργεια

Αν δεν περιλαμβανεται, τοτε το τακτοποιεις ως εκ κατασκευης ή με την παρ. 9 του αρθρου 98,

.....αλλά σε περιμενουν  στη  γωνία οσοι   επιμενουν  οτι  δεν μπορεις να μεταβιβασεις, εάν δεν κάνεις τροποποιηση της συστασης....

 

 

 

  • Like 1
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.