Μετάβαση στο περιεχόμενο

Διαμερισμάτωση


Recommended Posts

Παράβαση δ.δ. δεν είναι μόνο η μεταβολή του εμβαδού.
Διαφορετική διαμερισμάτωση ορόφου υπάρχει όταν τα περιγράμματα των διαμερισμάτων είναι διαφοροποιημένα σε σχέση με αυτά της άδειας.
Ακόμα και στην περίπτωση που οι επιφάνειες των ιδιοκτησιών ενός ορόφου παραμένουν οι ίδιες, μπορεί να υπάρχει διαφορετική διαμερισμάτωση.
Αναφέρομαι στην τελευταία δημοσίευση του dimitris GM.

Edited by Equalizer
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Ας αναλύσουμε μια υποθετική περίπτωση.

Έχω στην άδεια 60/60, στη σύσταση 60/60 και στην υφιστάμενη κατάσταση 55/65.

Αν οι ιδιοκτήτες δεν θέλουν να επαναφέρουν με οικοδομικές εργασίες την κατάσταση των σχεδίων (οικοδομικής άδειας και σύστασης, που συνήθως δεν θέλουν για μικροδιαφορές 20-30εκ.), τότε εκ των πραγμάτων θα πρέπει να διορθωθεί η αναντιστοιχία υφιστάμενης κατάστασης και οικοδομικής άδειας με τακτοποίηση και εν συνεχεία να γίνει τροποποίηση Σ.Ο.Ι.

Το παράδειγμα το φέρνω για να εξηγήσω ότι διαφορετική διαμερισμάτωση, κατά την γνώμη μου προφανώς, έχουμε και όταν τα υλοιποιημένα όρια των οριζόντιων ιδιοκτησιών είναι διαφορετικά με τα όρια των Ο.Ι. κατά άδεια και σύσταση.

  • Upvote 1
  • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

@Aenor

Σωστά όλα πλην της τελευταίας λέξης.
Δ. δ. έχουμε όταν τα υλοποιημένα όρια των οριζόντιων ιδιοκτησιών είναι διαφορετικά με τα όρια της άδειας μόνο, όχι και της σύστασης.
Όταν η σύσταση συμβαδίζει με την πραγματικότητα δεν χρειάζεται τροποποίηση, ενώ όταν συμφωνεί με την άδεια πρέπει να τροποποιηθεί.

  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

  Aenor: " Έχω στην άδεια 60/60, στη σύσταση 60/60 και στην υφιστάμενη κατάσταση 55/65."

Ειναι το γνωστο προβλημα, για την λυση του οποιου οι συμβ/φοι ζητησαν νομοθετικη "λυση" αναλογη με  αυτή του αρθρου 98,  ως προς  τις επεκτασεις ΟΙ σε κοινοχρηστα ή το αντιθετο.

Αλλα, εάν, αδεια και συσταση ειναι ιδιες, αλλα η πραγματικοτητα διαφερει , τοτε ειναι "ιδιωτικη διαφορα"

Λυνεται μονον με συμβολαιο μεταξυ των ομορων.

 Equalizer:   "Δ. δ. έχουμε όταν τα υλοποιημένα όρια των οριζόντιων ιδιοκτησιών είναι διαφορετικά με τα όρια της άδειας μόνο, όχι και της σύστασης."

 "κατι" με μπερδευει στην ολη διατυπωση...

- οταν αδεια και συσταση συμφωνουν, δεν εχουμε τπτ.

- οταν η συσταση διαφερει απο την αδεια, εχουμε ΔΔ

[το συνηθες και κατα ποσοστο 99,9% των περιπτωσεων που αντιμετωπιζουμε ειναι οτι ενα διαμερισμα εγινε μεγαλυτερο]

-μεχρι σημερα ειχαμε και μια περιπτωση οπου οι "ντουλαπες" δοθηκαν "αναποδα . Και αυτο ανηκει στην ΔΔ αφου αλλαζει το περιγραμμα της ΟΙ σε σχεση με την αδεια

- με αδεια 60/60 τμ. και συσταση 60/60 τμ. αλλά στην  πραγματικοτητα  55/65

δεν εχουμε ΔΔ.

Εχουμε προβλημα εμπραγματου δικαιου, που δεν μπορει να λυσει ο μηχανικος και δεν δινει βεβαιωση νομιμοτητας

[τις καλημερες μου]

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

@dimitris GM

Να σου πω τι σε μπερδεύει.
Κάνεις την παραδοχή ότι η σύσταση είναι η πραγματικότητα, κάτι που δεν ισχύει πάντα.
Για την διαπίστωση παραβάσεων του Ν 4495 συγκρίνουμε την άδεια με την πραγματικότητα και όχι με την σύσταση.
Όταν η αποτύπωση διαφέρει από την άδεια έχουμε δ.δ., είτε η σύσταση είναι σωστή είτε όχι.
Δηλαδή, στο τελευταίο σου παράδειγμα "με άδεια 60/60 τ.μ. και σύσταση 60/60 τ.μ. αλλά στην πραγματικότητα 55/65", έχουμε διαφορετική διαμερισμάτωση του Ν 4495.

Απαραίτητη διευκρίνηση:
Τα παραπάνω δεν τα έγραψα με σκοπό να ακυρώσω την θέση του αγαπητού και αξιοσέβαστου dimitris GM, αλλά για να εξηγήσω τι εννοώ.

Edited by Equalizer
  • Upvote 4
Link to comment
Share on other sites

@dimitris GM

Συμφωνώ σε όλα με μια μικρή ένσταση. Οι δικές μου περιπτώσεις που κάποια ιδιοκτησία χάνει/ κερδίζει τετραγωνικά είναι 50/50. Σε όσες μου έχουν τύχει και ο πελάτης μου χάνει 20-30 εκ στην ιδιοκτησία του, του εξηγώ την κατάσταση και τις επιλογές του και αφού μου υπογράψει Υ.Δ. οτι είναι ενήμερος συνήθως επιλέγει να πάει σε τακτοποίηση (για την ακρίβεια σε όλες τις περιπτώσεις μέχρι σήμερα). Αυτό τον καιρό έχω περίπτωση που διαμέρισμα παλιάς πολυκατοικίας με 5-6 διαμερίσματα στον όροφο φαίνεται σε άδεια και σύσταση 70μ2 και στην πραγματικότητα έχει μικτό εμβαδό 62μ2 και με έχει προβληματίσει αρκετά λόγω μεγάλης διαφοράς στο εμβαδό.

Θεωρώ ότι είναι λίγοι αυτοί που επιλέγουν τη νομική οδό, υποθέτω επειδή οι περισσότεροι θέλουν να τελειώνουν άμεσα και στις περισσότερες περιπτώσεις δεν γνώριζαν καν ότι θα έπρεπε να έχουν μια μεγαλύτερη κατοικία.

  • Upvote 1
  • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα συνάδελφοι,

Όταν σε ένα διαμέρισμα που αλλάζει το περίγραμμα του (άρα έχουμε διαμερισμάτωση) και έχει και επέκταση τόσο προς το κοινόχρηστο κλιμακοστάσιο όσο και προς το όμορο διαμέρισμα. 

Τόσο το πρόστιμο υπολογίζεται για διαμερισμάτωση + επέκταση εντός περιγράμματος οικοδομής (δηλαδή χωρίς υπέρβαση κάλυψης) ή μόνο διαμερισμάτωση? Από το τρόπο που το αναφέρει η νομοθεσία καταλαβαίνω ότι η διαμερισμάτωση έχει να κάνει μόνο με την αλλαγή του περιγράμματος της ιδιοκτησίας όχι με το αν επεκτάθηκε ή όχι....

Ευχαριστώ. 

Link to comment
Share on other sites

@Giallou

Η προηγούμενη συζήτηση (σελίδες 203 και 204) πραγματεύεται αυτό που ρωτάς.
Δεν γράφω ξανά την δική μου τοποθέτηση για να μην γίνομαι κουραστικός.

Edited by Equalizer
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα.

Σε οικοδομή του 78 έχω μετατόπιση του κοινόχρηστου κλιμακοστασίου με τους ανελκυστήρες κατά 42 εκατοστά, χωρίς αλλαγή των διαστάσεών του, με αποτέλεσμα τη μετατόπιση της εισόδου του διαμερίσματος του πελάτη μου, τη μετατόπιση της θέσης όλου του κοινόχρσητου διαδρόμου και άρα μετατόπιση του τοίχου στο οποίο βρίσκεται η είσοδος του όμορου διαμερίσματος. Επισυνάπτω σκαρίφημά μου όπου φαίνεται επάνω το "σπάσιμο" της οικοδομής που από 0,40 έγινε 0,82 και που εκ πρώτης όψεως δεν αφορά το διαμέρισμά μου. Επισημαίνω και πάλι την τήρηση των τετραγωνικών μέτρων. Δεν γνωρίζω τι διαφορές μπορεί να προκλήθηκαν στο όμορο διαμέρισμα, δεν υπάρχει δυνατότητα να μετρήσω εκεί. Η ερώτησή μου είναι αν έχω διαφορετική διαμερισμάτωση όταν στην ουσία δεν "κλέβω" τετραγωνικά από τα κοινόχρηστα, δεν μου "κλέβει" κανείς. Αναρωτιέμαι όμως αν πρέπει να υποθέσω ότι, λόγω της μετατόπισης αυτής, τα μαρκαρισμένα με πλάγια γραμμή τετραγωνικά στο σκαρίφημά μου (που είναι ίδια) είναι "κλεμμένα" αντί μετατοπισμένα. Δεν ξέρω τελος πάντων πώς να διαχειριστώ την τακτοποίηση που κάνω και αν πρέπει να δηλώσω διαφορετική διαμερισμάτωση. Η γνώμη μου ήταν ως τώρα πως όχι αλλά έχω μπερδευτεί. (Υπάρχει ενημερωτικά και μία παράβαση αλλαγής διαστάσεων εξωτερικών ανοιγμάτων και σχήματος εξώστη.)

 

Ευχαριστώ πολύ.

sketch.pdf adeia.pdf

Edited by aneida
Link to comment
Share on other sites

@aneida

Διαφορετική διαμερισμάτωση ορόφου σημαίνει ότι τα περιγράμματα των τμημάτων (διαμερισμάτων) του ορόφου έχουν μεταβληθεί σε σχέση με την άδεια.
Δηλαδή, παράβαση δ.δ. δεν είναι μόνο η μεταβολή του εμβαδού.
Στην περίπτωση που εξετάζεις, και για το διαμέρισμα που ενδιαφέρεσαι, είναι λίγο υπερβολικό να δηλωθεί διαφορετική διαμερισμάτωση.
Όμως, όπως προανέφερα, κανονικά υπάρχει τέτοια παράβαση.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.