Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Διαμερισμάτωση


Recommended Posts

Καλημέρα και καλή βδομάδα σε όλους. Διάβασα πολλά από τα προηγούμενα post και θα ήθελα μία διευκρίνιση σε εύκολο ερώτημα. Ελέγχω οριζόντια ιδιοκτησία και διαπιστώνω ότι η μεσοτοιχία που διαχωρίζει την ιδιοκτησία μου με την όμμορη οριζόντια, έχει μετατοποπιστεί κατά 30εκ. υπέρ του πελάτη μου. Η εν λόγω αυθαιρεσία έχει γίνει εκ κατασκευής. Επίσης σημειώνω ότι δυστυχώς τα σχέδια της πολεοδομίας είναι ίδια με αυτά της σύστασης. Εγώ θεώρησα ότι μπορώ να δηλώσω ΔΔ για την εν λόγω αυθαιρεσία και ότι η ΔΔ βάσει της εγκυκλίου 2/19, μπορεί να γίνει από οποιονδήποτε ιδιοκτήτη των εμπλεκόμεννω ιδιοκτησιών. Έπειτα σε περίπτωση δικαιοπραξίας ο συμβολαιογράφος θα ελέγξει εάν απαιτείται ή όχι τροποποίηση σύστασης κλπ.. Η γνώμη σας είναι ότι δεν μπορώ να προβώ σε ΔΔ;

Link to comment
Share on other sites

Δέν έχεις ΔΔ.

Ουτε η εγκ. 2 γραφει για "διαφορές" μεταξυ ΟΙ....μόνον για διαφορές με τα κοινοχρηστα γραφει...[αλλα ούτε αυτο ειναι ΔΔ]

Το προβλημα δεν εχει λυθει   ..."ακομα"

Αν το ξεκίνησες σαν ΔΔ....σταματα το.

Αν το έκανες...ειναι λάθος.

ΠΟΜΙΔΑ: Ζητεί «παράκαμψη» εμποδίων σε εμπράγματες συναλλαγές, γονικές παροχές, Κτηματολόγιο

υγ

απο τα παραπάνω, ηδη νομοθετείται λυση για τις ΘΣΑ

εδω

Αρ. Τροπολογίας: 1526/1 16.12.2022
 
Περιγραφή: α. Ρυθμίσεις για τα υποθηκοφυλακεία και τα κτηματολογικά γραφεία, β. επιβολή προστίμων εκπρόθεσμης δήλωσης εγγραπτέων δικαιωμάτων, γ. κυριότητα ανοιχτών θέσεων στάθμευσης στην πιλοτή, δ. αδειοδότηση κεραιών, και ε. προέγκριση δράσεων ανάπτυξης δικτυακών υποδομών.
 
Άρθρο 3 - Κυριότητα ανοιχτών θέσεων στάθμευσης στην πιλοτή - Προσθήκη παρ. 5Α στο Άρθρο 1 του Ν.960/1979
 
https://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/bbb19498-1ec8-431f-82e6-023bb91713a9/12165851.pdf

Αναλυτικά:

https://www.hellenicparliament.gr/Nomothetiko-Ergo/Anazitisi-Nomothetikou-Ergou?law_id=d7ac8792-1fde-4a04-b941-af630137b50b

 

 

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Έχω κι εγώ ανάλογα πρόβλημα,    αποθήκη υπογείου που σε σχέση με τη σύσταση είναι μερικά εκατοστά μέσα στη γειτονική αποθήκη. 

Η διαφορά διαστάσεων είναι κάτω του 5% και η διαφορά εμβαδού κάτω του 2%. Θα μπορούσα να το εντάξω στην κατά.3 ? Είναι Δ.Δ ? Ή δεν τακτοποιείται ?

 

image.thumb.png.0fcf965f3d633e49b3e29cbc888df63a.png

Link to comment
Share on other sites

Το θέμα είναι ιδιοκτησιακό και όχι  μόνο πολεοδομικό. Η Δ.Δ είναι μια τακτοποίηση πολεοδομικής φύσης, πλην όμως, δεν λύνει το ιδιοκτησιακό, το οποίο έτσι και αλλιώς, δεν θα μπορούσε να πράξει. Ανάλογη είναι και η αντιμετώπιση με υπαγωγή στην κατηγορία 3.  Ο νόμος-ρητά τουλάχιστον-δεν αναφέρει απαγόρευση για διαφορετική διαμερισμάτωση. Όμως, όταν γίνεται καταπάτηση μιας ιδιοκτησίας, εις βάρος μιας άλλης όμορης, πόση σημασία να έχει η πολεοδομική ρύθμιση. Συζήτησέ το με τη συμβολαιογράφο της υπόθεσης για το πως θα προχωρήσει  μια τέτοια περίπτωση. Λογικά και εφόσον μπορεί να προχωρήσει σε τροποποίηση, θα σου ζητήσει υπαγωγή για Δ.Δ.

Υ/Γ Επειδή βλέπω λοξή γραμμή σαν μεσοτοιχία, μήπως έχεις να κάνεις με παράγωνο-κατασκευαστικά-κτίριο; Το λέω αυτό διότι όταν μπήκες και πήρες τις μεζουριές σου, όλα φαίνονταν ΟΚ, αλλά ενδεχομένως, αν πάρεις και διαγώνιους ίσως να φανεί το παράγωνο σχήμα.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Αγαπητέ συνάδελφε, αν δεις τη διάσταση 2.14 στην πραγματικότητα είναι 2.20. Όλες οι άλλες διαστάσεις ειναι οκ (και η μια διαγώνιος). Για το λόγο αυτό συμπέρανα ότι έχει μετακινηθεί η μεσοτοιχία .  
Σίγουρα το θέμα είναι και νομικό αλλά πρέπει να γίνει κάποια αρχή για την επίλυση του. Ο Συμβολαιογραφος όπως και να το χειριστεί θα θελήσει πρώτα και μια πολεοδομική ρύθμιση του προβλήματος. 
 

Έτσι λοιπόν και επειδή δεν έχω κάποια μεταβολή μηχανολογικών σκέφτομαι να εντάξω την αυθαιρεσία αυτή στην κατ.3 και όχι ως Δ.Δ. Θα χρειαστώ όμως συναινέσεις ; 

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

 Αφου  η αδεια και η συσταση ειναι ιδιες, δεν ισχυει αυτο που λες:

"Έτσι λοιπόν και επειδή δεν έχω κάποια μεταβολή μηχανολογικών σκέφτομαι να εντάξω την αυθαιρεσία αυτή στην κατ.3 και όχι ως Δ.Δ. Θα χρειαστώ όμως συναινέσεις ;  "

Εχεις αυθαιρετη καταληψη σε διπλανη ΟΙ...δεν εχεις αυθαιρεσια.

Δεν λυνεται με "τακτοποίηση¨"...εκτος εαν μεταφερεις τον τοιχο στο σωστο σημειο

ή να περιμενεις την σχετικη νομοθετικη ρυθμιση  .

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

@subrosaval 

Η μεταβολή των Η/μ ουδεμία συσχέτιση έχει με το θέμα. Αποτελεί μια κακογραμμένη διατύπωση παρελθόντων νόμων που ούτε ο ίδιος ο νομοθέτης κατανόησε το λόγο που το έγραψε.  Συμφωνώ ότι το πρώτο σκέλος της διαδικασίας είναι η τακτοποίηση. Όμως για λόγους ορθής συνεργασίας με τον πελάτη, έχω τη γνώμη ότι πρώτα θα πρέπει να εξακριβωθεί εάν γίνεται η τροποποίηση της σύστασης, διότι αν δεν γίνεται, μια τακτοποίηση είναι επί της ουσίας περιττή, για να μην πω άχρηστη. 

Συναίνεση δεν υφίσταται ως απαίτηση σε Δ.Δ και αυτό ίσως για το λόγο ότι ο νόμος δεν προέβλεψε την συχνή περίπτωση Δ.Δ που δεν εμφαίνεται στην Π.Σ.Ο.Ι.

Από κει και πέρα (και δεν το περιγράφουμε δημόσια) αν κρίνεις ότι ίσως υπάρχει κάποια άλλη "απόκλιση" διάστασης (πχ ήσουν κουρασμένος, νυσταγμένος και δεν είδες καλά) μπορείς να την επαναπροσδιορίσεις αυτή την ρημάδα την διάσταση (λέω εγώ τώρα...).

Edited by Pavlos33
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

3 ώρες πριν, subrosaval said:

2.14 στην πραγματικότητα είναι 2.20

που φτάσαμε να συζητάμε για ΔΔ ή κατ.3  για 6εκ. 

σε λίγο θα ζητάμε τη μορταδέλα 1μμ με την παράνοια που μας έχει βρει με τους αυθαιρετονόμους 

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

6 ώρες πριν, killertomato said:

που φτάσαμε να συζητάμε για ΔΔ ή κατ.3  για 6εκ. 

σε λίγο θα ζητάμε τη μορταδέλα 1μμ με την παράνοια που μας έχει βρει με τους αυθαιρετονόμους 

Συνάδελφε να πω οτι έχεις άδικο ; Θα πω ψέματα .

Σκέψου όμως ότι οι συνιδιοκτήτες είναι συνήθως «σκοτωμένοι» και ακόμα και το 1 εκ μετράει στις νομικές τους διαμάχες ! 

Σιχαμένες καταστάσεις αλλά τι να κάνεις, να μην αρχίσω εδώ τη γκρίνια για το επάγγελμα …..

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.