Μετάβαση στο περιεχόμενο

Διαμερισμάτωση


Recommended Posts

7 λεπτά πριν, dimitris GM said:

αρα,  ισχυουν τα  προηγουμενα,

   Τακτοποιεις με το 98.

....

OK Δημήτρη και ναι έχουν αποτυπωθεί και τα άλλα (έχουν το ίδιο θέμα)....

αλλά η απορία μου δεν αφορά τις προβλέψεις του άρθρου 98. Το οποίο άρθρο βασικά απαντά και λύνει ζητήματα διαδικασίας για τους τίτλους τα τι και τα πως.

Το ερώτημα μου αφορά αν στην υπαγωγή στον 4495 στο φύλλο καταγραφής κάθε ορόφου πέραν της υπέρβασης Δόμησης που έχει σε άλλα σημεία το διαμέρισμα του κάθε ορόφου αν πατάω και το κουμπάκι Διαμερισμάτωση.

Αν το πατήσω έχει +390€ (για κάθε όροφο)

Οπότε αν πρέπει να το πατήσω το βάζω σε κάθε όροφο και τέλος... αν όμως δεν είναι απαιτητό τους φορτώνω με κόστος που δεν τους αναλογεί.

 

 

Link to comment
Share on other sites

Η διαφοροποίηση του περιγράμματος της ιδιοκτησίας ενεργοποιεί τον ορισμό της διαφορετικής διαμερισματωσης ΔΔ παρ14/100.

Αν οι αυθαίρετες επεκτάσεις έχουν προσμετρηθει στην "πραγματοποιημένη δόμηση" τότε χρεώνεις βάσει ΔΔ. (πχ επέκταση μόνο στον διάδρομο ή στον φωταγωγό, ή στο όμορο)

Αν δεν έχουν προσμετρηθει στην "πραγματοποιημένη δόμηση" τότε χρεώνεις με ΥΔ.(πχ επέκταση μόνο στον εξώστη, και κάτι περιπτώσεις κλιμακοστασιων που δεν προσμετρουσαν)

Αν ισχύουν και τα δύο (πχ και στον εξώστη, και στον διάδρομο)  τότε χρεώνεις και τα δύο.

Edited by jbosdas
  • Upvote 8
  • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

ή τακτοποίηση αφορά το ΟΛΟ κτήριο (διαμερίσματα και όλους τους κοινόχρηστους).... οπότε οπουδήποτε έχουμε υπερβάσεις δόμησης έχουν προσμετρηθεί κανονικά 

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Κτίριο προ του 1955 διατηρητέο από το ΥΠΕΧΩΔΕ ως προς τις όψεις έχει τυπικό όροφο εκτός από τον πρώτο όροφο που ο διάδρομος ήταν κοινόχρηστος και τα δωμάτια ανεξάρτητα γραφεία, το καθένα ως ξεχωριστή ιδιοκτησία του ιδίου. Το 2000 ένοικος έκλεισε τον διάδρομο καθιστώντας το διαμέρισμα ίδιο με τα παραπάνω. Θα πρέπει να το τακτοποιήσω καθότι πρέπει να γίνει ΕΕΜΚ για να γίνει διαμέρισμα που θα ενοικιάζεται ως airbnb. 

Το 2000 έγινε σύσταση οριζόντιου ιδιοκτησίας λανθασμένη γιατί δεν έγινε σωστή αποτύπωση και η στοά του ισογείου μετρήθηκε στα κοινόχρηστα τ.μ. ενώ δεν θα έπρεπε. Ο μηχανικός που την έκανε χρησιμοποίησε μία παλιά αποτύπωση και δεν έκανε δική του οπότε υπάρχουν διαφορές από την πραγματική κατάσταση στα σχέδια και στα τ.μ..

Θα γίνει και γονική παροχή μάλλον μετά την τακτοποίηση και την ΕΕΜΚ και ο συμβολαιογράφος είπε πως μπορεί να γίνει ταυτόχρονα και νέα σύσταση. 
Πριν γίνουν όλα αυτά θα πρέπει να τακτοποιηθεί το διαμέρισμα ως προς τον κοινόχρηστο διάδρομο και έναν δρομικό τοίχο που γκρέμισαν μεταξύ πρώην κοινόχρηστου διαδρόμου και γραφείου για να δημιουργήσουν μεγαλύτερη είσοδο. 
 

Οι ερωτήσεις μου είναι οι εξής:

1. Η αύξηση της δόμησης του διαμερίσματος και η συνένωση των γραφείων με αυτό, ώστε να δημιουργηθεί διαμέρισμα και ο γκρέμισμα του εσωτερικού πλέον τοίχου είναι ένα φύλλο καταγραφής και στην τεχνική έκθεση αναφέρομαι στις λεπτομέρειες;

2. Πως μπορούμε να αποδείξουμε πως η αλλαγή αυτή έγινε πριν το 1982 όταν πάντα ενοικιαζόντουσαν τα γραφεία σαν ξεχωριστές ιδιοκτησίες; Η ΔΕΗ μετά το 2000 δείχνει το διαμέρισμα ως ένα.

3. Την αυθαιρεσία τη δείχνω στα σχέδια της λανθασμένης σύστασης (σκαννάρω τα σχέδια της πολεοδομίας;) ή καταθέτω νέα σωστή αποτύπωση παλαιάς και σημερινής κατάστασης; Οι διαφορές σύστασης και αποτύπωσης δεν πρέπει να είναι πάνω από το 5%.
 
4. Πρέπει να κάνουμε αλλαγή χρήσης από γραφειακούς χώρους σε airbnb; Οι ενοικιαστές ζητούν να γίνει αλλαγή χρήσης σε κατοικία αλλά τη στιγμή που είναι τουριστική χρήση μήπως είναι επαγγελματική στέγη και όχι κατοικία;
 
Σας ευχαριστώ πολύ για όποια γνώμη ή συμβουλή.

 

Link to comment
Share on other sites

Η ΔΔ, αφορα διαφορες μεταξυ διαμερισματων.

Εδω εχεις οροφοδιαμερισματα με "διαφορες" υπερ και κατα κοινοχρηστων.

αρα....

 

Link to comment
Share on other sites

42 λεπτά πριν, dimitris GM said:

Η ΔΔ, αφορα διαφορες μεταξυ διαμερισματων.

Ένσταση! :) Στην εγκ2 αναφέρει: Στην περίπτωση που η διαμερισμάτωση αφορά και κοινόχρηστους χώρους του κτιρίου, απαιτείται συναίνεση κατά το άρθρο 98."

Αρα, δεν περιορίζεται μονάχα στο διαμέρισμα η "διαμερισμάτωση" αλλά περιλαμβάνει διαφοροποιήσεις και στους κοινόχρηστους και γενικότερα στις αλλαγές του περιγράμματος της ιδιοκτησίας (που έχουν φυσικά προσμετρηθεί στο συντελεστή δόμησης).

@Eleni St

1. Δ.Διαμερισματωση μόνο αν και εφόσον η επιφάνεια που έχει καταλάβει με την επέκταση, έχει ήδη προσμετρηθεί στην δόμηση. Και φυσικά με την παρ5 και παρ7/98.

2. Ίσως να ψάξεις και τα μισθωτήρια...

3. Σχέδια υπαγωγής 4495 σύμφωνα την στ99. Στα σκαναρισμένα της πολεοδομίας "σημειώνονται οι θέσεις των αυθαιρέτων κατασκευών" και φυσικά με τους υπολογισμούς που προβλέπονται (έλεγχος κατηγορίας 4 ή 5 και έλεγχος συντελεστή προστίμου 0-50%, 50-100% κλπ). Αν χρειάζονται τοπικά συμπληρωματικά σχέδια για την πληρέστερη κατανόηση, τα κάνεις.  Λόγω όμως και της υποχρεωτικής ΗΤΚ για την "επέλευση των συνεπειών υπαγωγής" (παρ1, αρθ102/4495), κάνεις και μια αποτύπωση υφιστάμενης κατάστασης. Προσωπικά κάνω δύο σχέδια (σήμανσης κ αποτύπωσης) και τα αντιπαραβάλλω σε μία πινακίδα. Μεγάλη προσοχή στο διατηρητέο (αρθ117), ακόμα και για αντικατάσταση κουφωμάτων!!

4. Μετά την υπαγωγή και την ΗΤΚ, ελέγχεις για αλλαγή χρήσης σύμφωνα με την παρ1 κ παρ2 αρθ5/ΝΟΚ. Αν δε απαιτείται αλλαγή χρήσης, εκδίδεις την ΕΕΔΜΚ για διαρρυθμίσεις κλπ, και μετά ενημερώνεις την ΗΤΚ με νέα χρήση και νέες διαρρυθμίσεις.

  • Upvote 7
  • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

"Ένσταση! :) Στην εγκ2 αναφέρει: Στην περίπτωση που η διαμερισμάτωση αφορά και κοινόχρηστους χώρους του κτιρίου, απαιτείται συναίνεση κατά το άρθρο 98." "

 

Απορριπτεται:-D

 Η εγκ. κανει λαθος....

 

Αλλο η ΔΔ αλλο η "συναινεση"

Δεν υπαρχει ΔΔ μεταξυ ΟΙ και κοινοχρηστων.

Αυτα τα λυνει το 98

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα! Έχω ένα διώροφο χωρίς σύσταση οριζόντιων ιδιοκτησιών! Στο ισόγειο αντί για ένα κατάστρημα έγιναν δύο και στον όροφο έγιναν 4 διαμερίσματα, όπως προέβλεπε η άδεια αλλά το περίγραμμα του κάθε διαμερίσματος διαφοροποιείται σε σχέση με της αδείας. Είπα να χρεώσω 1 Δ.Δ. σε κάθε επίπεδο αλλά μήπως τελικά πρέπει να το πάω με έναν αναλυτικό? Στόχος είναι να κάνω τακτοποίηση και να προχωρήσουμε τώρα σε σύνταξη συμβολαίου για σύσταση οριζόντιων ιδιοκτησιών.

 

(υ.γ. έχει διάφορες αυθαιρεσίες, απόληξη κλιμακοστασίου, μεγαλύτερους εξώστες κλπ επίσης επειδή το κτίριο έγινε μεγαλύτερο, έχω χρεώσει υπέρβαση δόμησης-κάλυψης σε ισόγειο και όροφο)

ΚΑΙ μάλλον την βρήκα την απάντηση μου εδώ:

άρα όλα με αναλυτικό!

Ομως τον αναλυτικό τον βάζω και για τους δύο ορόφους σε 1 φ.κ. με χρήση την επικρατούσα, δηλ. υπηρεσίες? Ή πρέπει να χωρίσω 1 λ.π. για κάθε όροφο επειδή έχουν διαφορετική χρήση?

Το ΤΕΕ Πελοποννήσου λέει: 

«938. Για να κάνουμε μια αίτηση για υπαγωγή σε οικόπεδο που έχει μέσα και κατάστημα και κατοικία, για τις λοιπές παραβάσεις θα κάνουμε έναν αναλυτικό για όλο ή έναν για τη κατοικία και έναν για το κατάστημα;

Αναλόγως το τι δηλώνετε. Αν δηλώνετε ξεχωριστές Ο.Ι. τότε ναι, αν δηλώνετε το σύνολο τουκτιρίου/ιδιοκτησίας τότε κατά την γνώμη μου μπορείτε να συντάξετε έναν.»

Νομίζω μου απάντησα τα ερωτήματά μου , καλή συνέχεια σε όλους!

Edited by Roukat
Link to comment
Share on other sites

2 ώρες πριν, dimitris GM said:

Αλλο η ΔΔ αλλο η "συναινεση"

Δεν υπαρχει ΔΔ μεταξυ ΟΙ και κοινοχρηστων.

Αυτα τα λυνει το 98

Η ΔΔ αφορά παραβάσεις που έχουν προκύψει από την υλοποίηση διαφορετικού περιγράμματος. Αν οι χώροι δεν έχουν προσμετρηθεί στην δόμηση το πρόστιμο υπολογίζεται με τις διατάξεις για υπέρβαση δόμησης. Αν έχουν προσμετρηθεί τότε καταβάλλεται το παράβολο της 8/100 ανεξαρτήτως αν βρίσκονται σε κοινόχρηστο ή μη χώρο. Το 98 λύνει τα θέματα των συναινέσεων και των μονομερών, όχι το ύψος των προστίμων/παραβόλων.

Επέκταση διαμερίσματος σε κοινόχρηστο που δεν έχει προσμετρήσει στην δόμηση είναι ΥΔ.

Επέκταση διαμερίσματος σε κοινόχρηστο που έχει προσμετρήσει στην δόμηση είναι ΔΔ.

  • Upvote 8
  • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

43 λεπτά πριν, jbosdas said:

....

Επέκταση διαμερίσματος σε κοινόχρηστο που δεν έχει προσμετρήσει στην δόμηση είναι ΥΔ.

Επέκταση διαμερίσματος σε κοινόχρηστο που έχει προσμετρήσει στην δόμηση είναι ΔΔ.

99% κατοχυρώθηκε ..... 

(και φυσικά το +390€ πάει ανά όροφο) άρα στην περίπτωση μου + 2 Χ 390€)

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.