Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Διαμερισμάτωση


Recommended Posts

22 ώρες πριν, Didonis said:

Δες το πρόσφατα ενημερωμένο από τον @kan62 4495 εδώ

Αν θυμάμαι καλά το έχει ενημερώσει με την τροποποίηση 

Ευχαριστώ

 

On 2/4/2023 at 1:55 ΜΜ, killertomato said:

Υποχρεωτικά θα πάρεις και την κάτοψη που συνοδεύει τη σύσταση για να δεις τι συμβαίνει και εκεί. Λογικά αν στον τίτλο φαίνεται 95μ2 το ίδιο θα είναι και στην κάτοψη.

1. Μπορείς να ανεβάσεις την κάτοψη της σύστασης εφόσον συμφωνεί με την πραγματικότητα και να σημειώσεις σε αυτην και το παράθυρο που αλλάζει. Η χρονολογία της σύστασης αποτελεί αποδεικτικό και μπορεί να ορίσεις έτσι την κατηγορία.

2. αν όλα φαίνονται στο σχέδιο της ΄συστασης τότε δεν χρειάζεται συναίνεση, αλλιώς πάτε με μονομερή τροποποίηση σύμφωνα με το πρόσφατο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε.

3. Αν διαβάσεις τον 4495 θα δεις οτι μπορεί να συμπεριλάβει και τη διπλανη ιδιοκτησία και γενικά όλο τον όροφο.

4. Είναι προφανές ότι εφόσον συμφωνήσουν οι ιδιοκτήτες να συμμετέχουν στην τακτοποίηση τότε θα μοιραστούν και το κόστος (ας κάνουν ένα ιδιωτικό συμφωνητικό αν δεν εμφανίζεται ο ένας ιδιοκτήτης), αλλιώς αν δεν συμφωνεί ο άλλος ιδιοκτήτης θα γίνει η τακτοποιήση στο όνομα του πελάτη σου και δεν θα συμπεριληφθούν οι άλλοι Ιδιοκτήτες (θα γίνει αναφορά στην ΤΕ)

ΓΙΑ ΕΡΩΤΗΜΑ 4 - (σε κούρασα - σόρρυ)
Δηλαδή μπορώ να κάνω τακτοποίηση με τα ονόματα των δύο ιδιοκτητών που να έχουν και οι δύο αντίστοιχα πλήρη κυριότητα?
Επιτρέπει το σύστημα να εισάγω 2 ιδιοκτήτες με 100% κυριότητα?
Άρα θέλω ανάθεση - ανάληψη και Υπ Δηλώσεις και από τους δύο? Ή αναφέρω απλά τον δεύτερο ιδιοκτήτη στην τεχνική έκθεση και επωφελείται - καλύπτεται και αυτός?
Η Σύσταση τελικά λέει τα ίδια τμ με το Συμβόλαιο, οπότε πιστοποιώ χρονολογία έτσι.

Αύριο πάω να μετρήσω και το δίπλα για να καλυφθώ από άποψη υπέρβασης δόμησης. Αυτό αντελήφθην ότι πρέπει να κάνω (από παρ. 8 ΑΡΘΡΟ 100), εφόσον δεν έχω βρει κάτοψη σύστασης (μόνο το κείμενο)

Link to comment
Share on other sites

η τακτοποιήση θα γίνει στο όνομα του ενός ιδιοκτήτη και στην ΤΕ θα γραφτεί ότι έχει ληφθεί συναίνεση από τον όμορο έτσι ώστε να συμπεριληφθεί και η δική του ιδιοκτησία στην τακτοποίηση. Θα ζητήσεις απο τον άλλο ιδιοκτήτη μια υπεύθυνη δήλωση ότι επιθυμεί να συμπεριληφθεί και το δικό του διαμέρισμα. 

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα σας!

Ενας ιδιοκτήτης, ένας όροφος οι ιδιοκτησίες περιγράφονται ως 4 μικρά διαμερίσματα, το κτίριο κατασκευάστηκε το 1947. Ανά δύο έχουν συνεννωθεί και ενοικιάζονται εδώ και χρόνια ως 2 διαμερίσματα στον όροφο. Ζητά η ΔΕΗ να τακτοποιηθούν για να γίνουν οι αλλαγές στους μετρητές της και στους λογατιασμούς (ΤΑΠ κλπ).

Καθώς κάνω την επιμέρτηση βλέπω πως τα τ.μ. είναι περισσότερα κατά 10τ.μ. στα 140τ.μ. από την αναφορά τους στα συμβόλαια. Δεν έχει αλλάξει το περίγραμμα των ιδιοκτησιών από τα σχέδια της άδειας ούτε έχουν γίνει μεγάλες αλλαγές εσωτερικά πλην από τη δημιουργία δύο WC στη θέση ενός λουτρού, το κλείσιμο και τη διάνοιξη κάποιων πορτών, κάποιες γυψοσανίδες για να αποκρυφτούν δοκάρια, αλλαγές κάποιων υαλοπνάκως στην ίδια θέση.

Κάτω τις εξής ενέργειες;

1. Μία υπαγωγή, ένα φύλλο καταγραφής - λοιπές παραβάσεις με τικ στη διαφορετική διαμερισμάτωση.

2. Η κάτοψη της άδειας του 1947 όπου δείχνω με κόκκινα περιγράμματα τη νέα διαμερισμάτωση και με περιγραφή σε πινακάκι: Διαμέρισμα Α1 55τ.μ., Διαμέρισμα Α2 85τ.μ.;

3. Τα επιπλέον τ.μ. κάθε ιδιοκτησίας τα αναφέρω στο σχέδιο της άδεια και στην τεχνική έκθεση ή καταθέτω αποτύπωση με την κατάσταση του ορόφου όπως είναι τώρα;

Σας ευχαριστώ πολύ!

 

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα, 

Σε οροφοδιαμέρισμα υπάρχει υπέρβαση στις εξωτερικές διαστάσεις του και στο συνολικό εμβαδόν του < 5%. Ωστόσο έχω και υπέρβαση προς τον κοινόχρηστο χώρο - κλιμακοστάσιο της οικοδομής  κάτω του 5%. Προχωράω με κατηγορία 3 ή χρειάζεται και διαμερισμάτωση να δηλωθεί?

Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, batzmav said:

Καλησπέρα, 

Σε οροφοδιαμέρισμα υπάρχει υπέρβαση στις εξωτερικές διαστάσεις του και στο συνολικό εμβαδόν του < 5%. Ωστόσο έχω και υπέρβαση προς τον κοινόχρηστο χώρο - κλιμακοστάσιο της οικοδομής  κάτω του 5%. Προχωράω με κατηγορία 3 ή χρειάζεται και διαμερισμάτωση να δηλωθεί?

Πας με ΔΔ .  Δες και το  Άρθρο 230 ΝΟΜΟΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘΜ. 5037/23
Μονομερής υπαγωγή και τροποποίηση συστάσεως οριζοντίου ιδιοκτησίας - Τροποποίηση άρθρου 98 ν. 4495/2017 , αν σε καλύπτει .

Η υπέρβαση στις εξωτερικές διαστάσεις αφορά το περίγραμμα κτιρίου ή μόνο το οροφοδιαμέρισμα ?

  • Upvote 4
  • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

Η υπέρβαση εις βάρος του Κ.Χ δεν αντιμετωπίζεται (κατά την γνώμη πολλών έγκριτων συναδέλφων την οποία και προσωπικώς υιοθετώ όλα αυτά τα χρόνια) ως Δ.Δ αλλά ως Υ.Δ. Πέραν όμως του υπολογισμού προστίμου, το ζήτημα είναι στο πως μπορεί να αποκτηθεί η κυριότητα στο χώρο αυτό και το αν μπορεί να υπάρξει μονομερής τροποποίηση. Για την διαφορετική διαμερισμάτωση, η οποία αφορά τις διαφοροποιήσεις μεταξύ όμορων διαμερισμάτων μπορείς να δεις την τροποποίηση  του Ν. 5037/23 που αφορά τα όρια διαμερισμάτων μεταξύ τους όχι την καταπάτηση σε κοινόχρηστο χώρο. 

 "Ειδικώς στην περίπτωση αυθαίρετης επέκτασης ή απομείωσης αυτοτελούς οριζοντίου ιδιοκτησίας εις βάρος ή υπέρ όμορης οριζοντίου ιδιοκτησίας του αυτού ή άλλου ιδιοκτήτη, είναι δυνατή η υπαγωγή αυτής στον παρόντα, αν η αυθαίρετη επέκταση ή απομείωση της αυτοτελούς οριζοντίου ιδιοκτησίας υφίσταται από την ανέγερση - κατασκευή της οικοδομής. Με τον ίδιο τρόπο οι ιδιοκτήτες των οριζοντίων ιδιοκτησιών που επηρεάζονται από τη διαφοροποίηση αυτή, έχουν δικαίωμα να προβούν από  κοινού  σε  συμβολαιογραφική  πράξη  μονομερούς  τροποποιήσεως  της  πράξεως  συστάσεως  οριζοντίου  ιδιοκτησίας, προκειμένου να ενσωματώσουν ή κατανείμουν, αμοιβαίως, τον υπαγόμενο στις διατάξεις του παρόντος χώρο, στις οριζόντιες ιδιοκτησίες τους ή να τον εξαιρέσουν από αυτήν, χωρίς να θίγονται υφιστάμενα συνολικά ποσοστά συνιδιοκτησίας επί του οικοπέδου και κατανομής κοινοχρήστων δαπανών των αμοιβαίως θιγομένων οριζοντίων ιδιοκτησιών. Στην περίπτωση αυτή, η σύμφωνη γνώμη των υπολοίπων συνιδιοκτητών τεκμαίρεται".

Ενώ για την καταπάτηση του Κ.Χ βλέπεις το άρθρο 98 παρ. 7 όπως ισχύει

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Pavlos33 , μετά και την διευκρίνηση ότι : Αφορά και το περίγραμμα του κτιρίου και το οροφοδιαμέρισμα.  Θεωρώ ότι υπάρχει και ΔΔ** σύμφωνα με τα παρακάτω .  Όσο για την μονομερή φυσικά εφόσον ισχύουν τα του άρθρου 98.

Άρθρο 100  8. Η διαφορετική διαμερισμάτωση ορόφου από αυτήν που προβλέπεται στα εγκεκριμένα σχέδια της οικοδομικής άδειας , υπάγεται στις διατάξεις του παρόντος. ....

Η διαμερισμάτωση ορόφου κατά την παρ.8 εφαρμόζεται υποχρεωτικά όταν υπάρχει διαφοροποίηση του περιγράμματος αυτοτελών ιδιοκτησιών από τα εγκεκριμένα σχέδια της οικοδομικής άδειας.
Η διαμερισμάτωση ορόφου μπορεί να γίνει από οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο ιδιοκτήτη χωρίς απαίτηση συναίνεσης.

**Στην περίπτωση που η διαμερισμάτωση αφορά και κοινόχρηστους χώρους του κτιρίου, απαιτείται συναίνεση κατά το άρθρο 98.

Άρθρο 98  5. Ειδικώς στις περιπτώσεις οριζόντιας ιδιοκτησίας με παραβάσεις που αφορούν την επέκταση αυτής καθ’ ύψος ή κατά πλάτος (οριζόντιας) και την κατάληψη κοινοχρήστου ή κοινοκτήτου χώρου, είναι δυνατή η υπαγωγή αυτών στον παρόντα, χωρίς τη συναίνεση των λοιπών συνιδιοκτητών, μόνο στις εξής περιπτώσεις :
α) όταν η αυθαίρετη επέκταση υφίσταται από την ανέγερση - κατασκευή της οικοδομής ή
β) όταν η ίδια αυθαίρετη επέκταση υφίσταται σε όλους τους ορόφους της οικοδομής, άνωθεν του ισογείου.

Υ.Γ.

Το άνωθεν του ισογείου δεν υπήρχε στον αρχικό νόμο  , προστέθηκε με το Άρθρο 230 του ν.5037/23. Πως να το ερμηνεύσουμε αυτό ? Δηλαδή δεν ισχύει για το ισόγειο ?

  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

 venezia:   "Το άνωθεν του ισογείου δεν υπήρχε στον αρχικό νόμο  , προστέθηκε με το Άρθρο 230 του ν.5037/23. Πως να το ερμηνεύσουμε αυτό ? Δηλαδή δεν ισχύει για το ισόγειο ? "

 

αυτο ειναι το μονο σωστο ...διοτι

Ποτέ  δεν ειναι το υπογειο και το ισογειο "ιδιο" με τους ανωθεν οροφους.

Τα εβγαλαν , οπότε μπορεις  τωρα να επικαλεσθεις οτι η παραβαση ειναι ιδια σε ολους τους οροφους, χωρις να σε νοιαζει πώς ειναι το υπογειο/ισογειο...

ενω πρωτα που περιλαμβανε  και το υπογειο και το ισογειο...δεν μπορουσες.

 

Τα υπολοιπα ειναι τα "δυσκολα"...

 

 

  • Thanks 1
  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.