Μετάβαση στο περιεχόμενο

Διαμερισμάτωση


Recommended Posts

@Pavlos33 Αυτές είναι όντως παλιές αμαρτίες, αλλά έχουν συμβεί αυτά... Υπάρχει κι η διανομή προ πάσης ανεγέρσεως.

Αγόραζε ένα διαμέρισμα κάποιος κι έλεγε στον συμβολαιογράφο δείξε 2, στο μέλλον θα δώσω από ένα στα παιδιά μου.

Αγοράζαν από τούβλα μετά το μετανιώνανε και άλλα διάφορα.

Οπότε @karanus δεν μεσολάβησε κανένα γκρέμισε, χτίσε... Εν γνώση του λοιπόν "αγόρασε δυο".

Οπότε ερχόμαστε στην ουσία των όσων προσπαθώ να πώ και συμφωνώ απόλυτα μαζί σου αγαπητέ @dimitris GM. Η άδεια δεν είναι τίτλος! Κι από την δική μου σκοπιά πλέον  ο τίτλος δεν είναι άδεια!!!

Οπότε αυτό που λέω είναι ότι οι μηχανικοί τακτοποιούμε πολεοδομικά! Δεν τακτοποιούμε συμβόλαια. Οπότε κατά την γνώμη μου δεν έχω καμιά διαμερισμάτωση και καμιά παράβαση και κανένα προφανή λόγο ένταξης στον 4495/17.

Το ότι κάποιος συμβολαιογράφος κάποτε δεν έκανε σωστά την δουλειά του, δεν έκανε σύσταση δηλαδή με εγκεκριμένη κάτοψη της πολεοδομίας θα κληθεί να το λύσει σήμερα κάποιος άλλος συμβολαιογράφος κι όχι μηχανικός.

 

13 ώρες πριν, dimitris GM said:

vk2626

"Δεν είπα αυτό. Ενα ενιαίο διαμέρισμα στα σχέδια, ένα ενιαίο στην υφιστάμενη κατάσταση, 2 στα συμβόλαια. Αυτό είπα. Δηλαδή διαφορά υφιστάμενης κατάστασης με Σ.Ο.Ι. , αλλά σύμφωνα με οικοδομική άδεια.

Δίνεις βεβαίωση?

 Κατ' αρχας, η αδεια δεν ειναι τιτλος. Τιτλος ειναι το συμβολαιο και με βαση αυτο γινεται η μεταβιβαση [και ο ελεγχος νομιμοτητας]

Εχεις:

-αδεια για εναν χωρο ---> και υφιστάμενη κατασταση ενας ενιαίος χώρος

-συσταση για δυο, με νεα κατοψη που δειχνει μια μεσοτοιχια.  Εχεις και δυο ΚΑΕΚ και δξ πώς τα δηλωνει στο Ε9 ή στην ΔΕΗ ως προς τα τμ.....

Αρα εχεις μια διαμερισματωση και μια διανοιξη δευτερης εξωπορτας.-----> Ποια πόρτα? Δεν υπάρχει καμιά διάνοιξη πόρτας. Ο χώρος είναι ενιαίος σήμερα και σύμφωνα με την άδεια

Σημερα λειπει η μεσοτοιχια και μαλλον και η εξωπορτα.[είτε υπηρχε ....ειτε δεν υπηρχε εξ αρχης] ------> Δεν λείπει καμιά μεσοτοιχία και καμιά πόρτα σύμφωνα με την άδεια. Λείπει σύμφωνα με την σύσταση. Υποστηρίζεις ότι χρειάζεται 4495/17 επειδή δεν συμφωνεί η κάτοψη της σύστασης λοιπόν?

Ο συμβολαιογραφος θα πουλησει "δυο" διαμερισματα  με βαση το συμβολαιο και την κατοψη της συστασης. ----> Ο αγοραστής είδε ένα ενιαίο διαμέρισμα και θέλει να αγοράσει ένα ενιαίο.

Το τι εκαναν "μετα" ειναι αλλη παραβαση.

Για μενα εχεις,  μια διαμερισματωση και μια καθαιρεση μεσοτοιχιας. -----> Για μένα δεν έχεις τιποτα από αυτά. Ένα "λάθος" συμβόλαιο έχεις που πρέπει να βρει άκρη ο συμβολαιογράφος όχι ο μηχανικός.

[φυσικα δεν μπορεις να δοσεις βεβαιωση που να βεβαιωνει "ανυπαρκτο " διαμερισμα.] -----> Συμβολαιογράφικά ίσως ανύπαρκτο. Στην πράξη είναι εκεί νομιμότατο(πολεοδομικά μιλώντας) κι ο αγοραστής το θέλει!

υγ1

συμφωνω με τον παυλο ----> Οπότε συμφωνείς ότι θέλει αλλαγή τίτλων. Ο Pavlos33 δεν λέει τίποτα για 4495/17 που λες παραπάνω.

υ2

συζητησε το με τον συμβ/φο...μηπως υπαρχει κατι που μας διαφευγει. -----> To παράδειγμα που περιγράφω είναι υπαρκτό και λύθηκε με τροποποίηση της σύστασης. Το παρέθεσα για να σας δώσω να καταλάβετε ότι οι κατόψεις της σύστασης ΔΕΝ πρέπει να μας αφορούν στο κομμάτι της τακτοποίησης υπερβάσεων δόμησης κι αυθαίρετων κατασκευών. Ελέγχουμε ΜΟΝΟ με εγκεκριμένα σχέδια.

 

 

Edited by vk2626
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Σε αυτή την περίπτωση, όπως τη συζητάτε, υπάρχουν δύο λύσεις κατά τη γνώμη μου.

Είτε θα γίνει διόρθωση του τίτλου, είτε θα εκδοθεί νέα άδεια δόμησης για τον διαχωρισμό του διαμερίσματος. Κακώς μπλέκουμε τον νόμο των αυθαιρέτων ως προς το θέμα της τακτοποίησης.

Ως έχει βέβαια η κατάσταση, νομίζω ότι γίνεται (για το σύνολο του χώρου), αλλά καλό θα ήταν να μην εκδοθεί βεβαίωση, πριν τη λήξη του ζητήματος της διαφοράς μεταξύ τίτλου και οικοδομικής άδειας, με έναν από τους δύο παραπάνω τρόπους.

Link to comment
Share on other sites

19 ώρες πριν, Alex99 said:

Συνοψίζοντας dazissimo, παρότι εσύ μπορείς να προχωρήσεις μονομερώς τη ρύθμιση εφόσον αποδεικνύεις ότι έχεις εκ κατασκευής υπέρβαση εις βάρος του κοινόχρηστου, θα την χρειαστεί ο ιδιοκτήτης για να μεταβιβάσει προκειμένου να τροποποιήσει την υπάρχουσα σύσταση.

Και επανέρχομαι γιατί έχω το ίδιο πρόβλημα σε δικό μου ακίνητο που προσπαθώ να πουλήσω αυτόν τον καιρό και είναι ακριβώς η ίδια υπόθεση με αυτήν που προανέφερα.

Με τον γείτονα είναι τσακωμένες οι οικογένειες μας οπότε δεν θα μου δώσει συναίνεση.

Εγώ θα τακτοποιήσω χωρίς συναίνεση την διαφορετική διαμερισμάτωση και την καταπάτηση κοινοχρήστων εκ κατασκευής.

Μετά το συμβόλαιο ολοκληρώνεται της αγοραπωλησίας ή θα φάμε άκυρο από τον συμβολαιογράφο χωρίς συναίνεση? το έχει κάνει κανένας

Εγώ νομίζω ότι μπορεί να γίνει η μεταβίβαση του διαμερίσματος χωρίς τροποίηση της σύστασης. Προσφάτως μεταγράφηκαν δύο τέτοια συμβόλαια που τους είχα πελάτες....  στο συμβόλαιο έγραφε μόνο αγοραπωλησία οριζοντίας.... Είχα καθησυχάσει να πω την αληθεια μετά την ολοκλήρωση αυτών των δύο υποθέσων ότι μπορούμε να προχωράμε κατ αυτό τον τρόπο.

 

Edited by dazisimo
Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα σε όλους! Θα ήθελα την άποψή σας για το εξής:

Έχω περίπτωση διαμερίσματος όπου ένας τοίχος που είναι σε επαφή με το διπλανό έχει μετακινηθεί προς το διπλανό διαμέρισμα με αποτέλεσμα το δικό μου διαμέρισμα να μεγαλώσει κατά 1,00 περίπου τμ. Σκέφτομαι να το πάω με κατηγορία 3 με αλλαγή περιγράμματος και μέσα από την τακτοποίηση θα κάνω και κάτοψη με την σωστή εσωτερική διαρρύθμιση. Το πρόβλημά μου είναι ότι αυτή η μετατόπιση του τοίχου δεν εμφανίζεται στο σχέδιο της σύστασης οπότε έχω απόκλιση 1,00τμ από τα τμ της σύστασης. Τα θέματα που προκύπτουν είναι: α)δεν ξέρω αν η συμβολαιογράφος θα ζητήσει τροποποίηση σύστασης για αυτήν την διαφορά και β) δεν έχω την δυνατότητα να πάρω συναίνεση από τον ιδιοκτήτη του διπλανού διαμερίσματος καθώς απουσιάζει στο εξωτερικό... Τα φώτα σας...!

Link to comment
Share on other sites

Από το λεκτικό σου δεν φαίνεται ξεκάθαρα αν τα το σχέδιο κάτοψης της ΟΑ συμφωνεί με αυτό της ΣΟΙ.

Εάν αυτό συμβαίνει δηλ. τα δύο σχέδια της ΟΑ και της ΣΟΙ είναι ίδια και το διαμέρισμα εισχώρησε στην διπλανή ΟΙ  κατά 1,00τμ , τότε έχεις διαμερισμάτωση και θα απαιτηθει συναίνεση της διπλανής ΟΙ.

 

EDIT: Δεν καλύπτεσαι , χρειάζεται συναίνεση. Μπαίνεις σε ξένη ιδιοκτησία και αυτό πρέπει να γίνει γνωστό στην διπλανή ΟΙ. Δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι άλλο. Αλλά νομίζω ότι η έννοια της συναίνεσης δεν μπορεί να αντικατασταθεί από κάτι άλλο.

Edited by karanus
Link to comment
Share on other sites

2 λεπτά πριν, karanus said:

Από το λεκτικό σου δεν φαίνεται ξεκάθαρα αν τα το σχέδιο κάτοψης της ΟΑ συμφωνεί με αυτό της ΣΟΙ.

Εάν αυτό συμβαίνει δηλ. τα δύο σχέδια της ΟΑ και της ΣΟΙ είναι ίδια και το διαμέρισμα εισχώρησε στην διπλανή ΟΙ  κατά 1,00τμ , τότε έχεις διαμερισμάτωση και θα απαιτηθει συναίνεση της διπλανής ΟΙ.

Ναι το σχέδιο της οικοδομικής άδειας είναι ακριβώς το ίδιο με αυτό του συμβολαίου. Σε αυτήν την περίπτωση που δεν μπορεί να δοθεί συναίνεση πως το αντιμετωπίζουμε? αν μου δώσει η ιδιοκτήτρια υπ. δήλωση ότι έχει γίνει εκ κατασκευής με καλύπτει? Γνωρίζω ότι αυτό αναφέρεται σε κατάληψη κοινόχρηστου χώρου, αλλά δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι άλλο...

Link to comment
Share on other sites

η "καταληψη" μερικών τμ. διπλανης ΟΙ ειναι ιδιωτικη "διαφορά".

Αν φαινεται στα συμβολαια, καλυπτεται με την διαμερισματωση.

Εάν δεν φαινεται στο συμβολαιο,

δεν καλυπτεται ουτε με συναινεση, ούτε με εκ κατασκευής ουτε με το σε ολους τους οροφους.- αν προκειται να γινει μεταβιβαση-

Θεωρητικα ο "μικροτερος" μπορει να πουλησει με σημειωση οτι "ειναι μικροτερο"

αλλα ο "μεγαλυτερος"  εχει προβλημα.

Διαφορετικη ειναι η περιπτωση  με την επεκταση σε κοινοχρηστα.

Εκει καλυπτεται με το  αρθρο 98,  πλην  ομως,

Και παλι υπαρχει θεμα , τι γινεται στη συνεχεια και "αν" και "πώς"  γινεται η "μονομερης τροποποιηση της συστασης"  και η μεταβιβαση.

 

Edited by dimitris GM
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημήτρη εαν δεν φαίνεται στο συμβόλαιο , ούτε και στην ΟΑ , γιατί να μην καλύπτεται με τακτοποίηση (διαμερισμάτωση) η οποία θα συνοδεύεται απο συναίνεση της άλλης ΟΙ;

Link to comment
Share on other sites

ο νομοθετης ελυσε το -συνηθες- προβλημα να κοβουν απο ενα διαμερισμα ενα δωματιο και να το βαζουν στο διπλανο

και να κανουν συμβολαια με τα νεα εμβαδα....[με υποχρεωση του εργολαβου να κανει ενημερωση της αδειας, που σε πολλες περιπτωσεις δεν εγινε]

Αυτη ειναι η εννοια της διαμερισματωσης.

Αν οι κατοψεις αδειας και συμβολαιων ειναι ιδιες...αλλα καποιος επεκταθηκε στο διπλανο,

δεν θα το λυσει ο νομοθετης...γιατι δεν εχει δικαιωμα   να αναμιχθει στις ιδιωτικες διαφορες, ούτε να "διορθωσει" τους τιτλους κυριοτητας.

Αυτα αναγονται στη σφαιρα ευθυνης των ιδιοκτητων.

Ετσι το βλεπω εγω

 

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

7 ώρες πριν, dazisimo said:

Μετά το συμβόλαιο ολοκληρώνεται της αγοραπωλησίας ή θα φάμε άκυρο από τον συμβολαιογράφο χωρίς συναίνεση? το έχει κάνει κανένας

Άκυρο θα φας 1000%. Μόνο μέχρι να τακτοποιήσεις μπορείς. Αδύνατον να έκανες μεταβίβαση ιδιοκτησίας που να έχει πάρει και λίγο κοινόχρηστο. Εκτός αν δεν το έδειξες στην τακτοποίησή σου και δεν το πήρε χαμπάρι κανείς.

Ωραία και συνοπτικά τα έγραψε λίγο πιο πάνω ο DimitrisGM (+1)

Edited by Alex99
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.