Μετάβαση στο περιεχόμενο

Διαμερισμάτωση


Recommended Posts

 εχεις μια διαμερισματωση μεταξυ "1" και "2"...την τακτοποιεις με 250  απο μισα.

εχεις και μια επεκταση στα κοινοχρηστα, αλλα εχεις ηδη συμβολαιο

Τακτοποιεις με  βαση  δικαιωμα   κυριότητας απο το ιδιο το συμβολαιο

και δεν χρειαζεσαι καμμια μονομερη τροποποιηση, αφου εχεις ηδη συμβολαιο.

 

 

Edited by dimitris GM
  • Like 1
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημήτρη στο συμβόλαιο από ότι μας περιέγραψε ο συνάδερφος μόνο η πρόσοψη ορίζεται στα τέσερα μέτρα , όπως δηλ. είναι και σήμερα. Για τις υπόλοιπες πλευρές δεν έχουμε κάποια περιγραφή. Απλά με ποιούς συνορεύει γράφει.

Δεν αναφέρεται και σε μέτρα μήκους που συνορεύει.

Άρα πως μπορούμε να είμαστε σίγουροι.

Άλλο αν υπήρχε σχέδιο στη σύσταση που να συμφωνούσε με την πραγματικότητα.

Τότε ναι, διαμερισμάτωση και τέλος.

Link to comment
Share on other sites

Ένας έμμεσος τρόπος να ελεγχθεί το αν υπάρχει θέμα με κατάληψη κοινοχρήστων ως προς την σύσταση, είναι ο εξής : αν όλα είναι καλά, θα πρέπει στην περιγραφή των ορίων του καταστήματος να αναφέρεται ότι συνορεύει με το κλιμακοστάσιο σε περισσότερους του ενός προσανατολισμούς, καθώς και ότι συνορεύει και με τον ακάλυπτο του οικοπέδου σε τρεις προσανατολισμούς. Δεν λύνει το όλο θέμα, αλλά είναι ένα καλό "πάτημα"...

Link to comment
Share on other sites

Θα ήταν όντως πολύ καλό, αλλά το συμβόλαιο αναφέρει γενικά πως συνορεύει με τα κοινοχρηστα, με ακαλυπτο, με γειτονικο καταστημα και με την κεντρικη οδο... λεπτομερειες δυστυχως δεν υπαρχουν!

Link to comment
Share on other sites

Σχετικά με τις επεκτάσεις Ο.Ι. επί κοινοχρήστων συντάσσομαι με την άποψη ότι δεν αποτελούν ΥΔ, αλλά ο καθένας όπως καταλαβαίνει προχωράει.

Να προσθέσω απλά ότι καταλήγω ότι αυτό είναι το πνεύμα του νόμου (αλλά και το γράμμα νομίζω) αφου΄σε αντίθετη περίπτωση, και με βάση την συλλογιστική της "απέναντι" :smile: πλευράς, και σε διαμερισμάτωση μεταξύ Ο.Ι. χωρίς επεμβάσεις σε κοινόχρηστα η μία εκ των Ο.Ι. στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων θα έχει υπερβεί την δόμηση που της αναλογεί βάση της ΠΣΟΙ, οπότε και πάλι θα είχε ΥΔ. Δεν εχει όμως, και δεν βλέπω γιατί να έχει στην άλλη περίπτωση, την "επίμαχη".

Περαιτέρω, προβληματίζομαι για την δυνατότητα τροποποίησης σύστασης όταν εισχωρεί κοινόχρηστος χώρος στην Ο.Ι. μου λόγω της διατύπωσης περί "παραρτήματος Ο.Ι" του 98.8, ενώ εγώ έχω αυτοτελή και ανεξάρτητη ΟΙ.Ι υπογείου, καμιά γνώμη dimitrisGM?

Τέλος, ακόμα και για την μονομερή όταν έχω επέκταση σε κοινόχρηστα με προβληματίζει το εξής:

1. Αντικείμενο του ελέγχου, αλλά και της βεβαίωσης, (όπως το αντιλαμβάνομαι εγω) είναι πάντα αυτό που εμφαίνεται στην κάτοψη της σύστασης, ας πούμε η ιδιοκτησία Α.

2. Αν ρυθμίσω με το 98 την διαφορά πολεοδομικής και πραγματικής κατάστασης θα κληθώ μετά, προ της τροποποίησης, να δώσω βεβαίωση για την ιδιοκτησία Α η οποία, μέχρι την τροποποίηση δεν θα είναι οκ (δεν θα ταυτίζεται δηλαδή η πολεοδομική και η πραγματική με την ιδιοκτησιακή), οπότε κακώς θα έχω δώσει την βεβαίωση! Είναι νομίζω κάπως πρωθύστερο το σχήμα. Εκτός αν η τροποποίηση δεν θέλει βεβαίωση, που δεν βλέπω τον λόγο να μην θέλει..

3. Με λίγα λόγια, δίνω βεβαίωση για την τροποποιοηση η οποία αφορά μια ιδιοκτησία που δεν είναι ακόμα εντάξει.

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα συνάδελφοι. Τα φώτα σας μια στιγμή.
Δύο όμορα καταστήματα, όπως φαίνονται στις φωτογραφίες.
Η πρώτη είναι από εγκεκριμένο πολεοδομικό σχέδιο και η δεύτερη δείχνει το περίγραμμα του σχεδίου της σύστασης.
Σημειώνεται ότι τα δυο καταστήματα αποτελούν ΜΙΑ οριζόντιο ιδιοκτησία, παρά το ότι είναι δύο ξεχωριστοί χώροι που στην πράξη επικοινωνούν με εσωτερική πόρτα.

Το πρόβλημα ποιο είναι... Στην Πολεοδομία φαίνεται ένα τμήμα πάνω από το δεξί μαγαζί ως ρολόγια ΔΕΗ. Στη σύσταση τα ρολόγια μεταφέρθηκαν στην πλάτη του δεξιού καταστήματος, στην 30ποντη εσοχή.

Στην πράξη, τώρα, η 30ποντη εσοχή έγινε 15ποντη ενώ οι πραγματικές διαστάσεις υπερβαίνουν και του σχεδίου της ΣΟΙ αλλά και της πολεοδομίας για 15 πόντους (το σχέδιο της ΣΟΙ είναι μικρότερων διαστάσεων από το εγκεκριμένο).

Για να τακτοποιήσω διαφορετική διαμερισμάτωση Κατηγορίας 1, προφανώς, θα απαιτηθούν συναινέσεις πλειοψηφίας, σε οικοδομή του 60, αγνώστων ιδιοκτητών? Προφανής παλαιότητα από κατασκευής.

Ή βασιζόμενος ότι η διάταξη των ρολογιών της ΔΕΗ είναι μέσες άκρες στη μορφή της ΣΟΙ και όχι της ΟΑ, δύναμαι να προχωρήσω άνευ?

Κάθε βοήθεια ευπρόσδεκτη

Μαγαζιά.jpg

magazia.jpg

Link to comment
Share on other sites

Και συνεχίζω

Ο 4546 αλλάζει το ΚΑΙ με Ή και επί της ουσίας δεν πρέπει να συντρέχουν συσσωρευτικά και οι δύο προϋποθέσεις για τη λήψη συναινέσεων.

Οπότε δύναμαι να τακτοποιήσω χωρίς συναινέσεις?

4546.jpg

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα! Σε περίπτωση μίας προς πώληση οριζ. ιδιοκτησίας - διαμερίσματος πολυκατοικίας που κατασκευάστηκε βάσει οικ. αδείας του 1970, υπάρχουν αποκλίσεις μεταξύ της κάτοψης της οικ. άδειας και της κάτοψης της πράξης σύστασης ορ. ιδιοκτησίας (του 1971). Η κάτοψη της σύστασης ΟΙ συμφωνεί με την πραγματικότητα (υλοποιημένη κατάσταση). Οι αποκλίσεις αφορούν σε: 1) Αλλαγή θέσης και διαστάσεων φωταγωγού. 2) Προσάρτηση τμήματος του κοινόχρηστου κλιμακοστασίου στο διαμέρισμα 3) Διαφορετική διαμερισμάτωση ορόφου (ήτοι πλήρης αναδιάταξη μεταξύ των ορίων των διαμερισμάτων και αλλαγή του πλήθους αυτών στον όροφο).
 
Συνάδελφος που προέβη σε έκδοση βεβαίωσης μηχανικού χωρίς τακτοποίηση αυθαιρεσιών για τη μεταβίβαση του διαμερίσματος, επικαλείται στην Τεχνική του Έκθεση το Άρθρο 4 του ΒΔ της 22-10-69 ΦΕΚ Β' 205/69, σύμφωνα με το οποίο την εποχή εκείνη δεν απαιτείτο αναθεώρηση αδείας για τις τροποποιήσεις αυτές καθόσον δεν επηρεάζονταν οι εξ. διαστάσεις του κτιρίου. Τέλος, ο συνάδελφος θεωρεί ότι η κάτοψη της σύστασης περιγράφει νόμιμες κατασκευές και ως εκ τούτου μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον έλεγχο νομιμότητας και χορηγεί τη βεβαίωση με την επισήμανση ότι ο ιδιοκτήτης πρέπει να ενημερώσει το σχετικό φάκελο της αδείας για τις τροποποιήσεις στη διαμερισμάτωση κατά τη σύνταξη της ταυτότητας του κτιρίου.  
 
Έχω κληθεί εκ  μέρους υποψήφιου αγοραστή να ελέγξω το ακίνητο. Ευσταθεί το επιχείρημα του συναδέλφου, δεδομένου του Άρθρου 100, §8 του Ν. 4495/17 ή χρειάζεται να γίνει δήλωση της αυθαιρεσίας και πληρωμή του ειδικού προστίμου, όπως θα έκανα χωρίς δεύτερη σκέψη αν ήμουν στη θέση του; (Άρθρο 100, §8: «Η διαφορετική διαμερισμάτωση ορόφου από αυτήν που προβλέπεται στα εγκεκριμένα σχέδια της οικοδομικής άδειας, αν έχει επιφέρει τροποποίηση των μηχανολογικών εγκαταστάσεων υπάγεται στις διατάξεις του παρόντος και υποβάλλεται κάτοψη αποτύπωσης της υφιστάμενης κατάστασης του ορόφου. Ως ειδικό πρόστιμο καταβάλλεται εφάπαξ το παράβολο των 250€ ανά όροφο, ύστερα από αίτηση οποιουδήποτε ενδιαφερόμενου ιδιοκτήτη διαμερίσματος.»)
 
Επίσης, η υλοποίηση φωταγωγού διαφορετικών διαστάσεων, έστω και μεγαλύτερων σε σχέση με την άδεια, δεν επιφέρει τροποποίηση της επιφάνειας δόμησης του διαμερίσματος (δεδομένου ότι οι φωταγωγοί δεν προσμετρώνται στη δόμηση αλλά μόνο στην κάλυψη και στον όγκο); 
 
Ευχαριστώ εκ των προτέρων!
Link to comment
Share on other sites

Συμφωνώ μαζί σου, λίγο περίεργη η προσέγγιση του συν/φου. Η ταύτιση με τα σχέδια της σύστασης σε γλιτώνει από συναινέσεις αλλά οι όποιες διαφορές σε σχέση με την ΟΑ πρέπει να τακτοποιηθούν.

Δοκίμασε να το συζητήσεις με τον συν/φο μήπως μπορέσεις να συνεννοηθείς...

 

  • Thanks 1
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Than Eye:

"Καλησπέρα! Σε περίπτωση μίας προς πώληση οριζ. ιδιοκτησίας - διαμερίσματος πολυκατοικίας που κατασκευάστηκε βάσει οικ. αδείας του 1970, υπάρχουν αποκλίσεις μεταξύ της κάτοψης της οικ. άδειας και της κάτοψης της πράξης σύστασης ορ. ιδιοκτησίας (του 1971). Η κάτοψη της σύστασης ΟΙ συμφωνεί με την πραγματικότητα (υλοποιημένη κατάσταση). Οι αποκλίσεις αφορούν σε: 1) Αλλαγή θέσης και διαστάσεων φωταγωγού. 2) Προσάρτηση τμήματος του κοινόχρηστου κλιμακοστασίου στο διαμέρισμα 3) Διαφορετική διαμερισμάτωση ορόφου (ήτοι πλήρης αναδιάταξη μεταξύ των ορίων των διαμερισμάτων και αλλαγή του πλήθους αυτών στον όροφο)."

- εχουμε αυτο εδω

https://www.michanikos.gr/forums/topic/35821-α23-διαφορετική-διαμερισμάτωση/?do=findComment&comment=595612

-επισης  υπαρχει "θεμα" με τον φωταγωγο

-και βεβαια, εχεις και επεκταση του  διαμερισματος  στα κοινοχρηστα,  που θα παει με το αρθρο 98, αναλογα αν εχεις ηδη κατοψη ή οχι κλπκλπ

[οπως ο ακις ανεφερε προηγουμενως..]

Η ταυτοτητα εχει σχεση με το ...αναποδο, δλδ οταν  τα κοινοχρηστα  εχουν επεκταθει  στην ΟΙ.

Αν και υπαρχει και το 98 πρ. 8 εδ. β, αλλά ειναι μπερδεμενο με τη λεξη "παραρτημα" που χρησιμοποιει

και ολα τα υπόλοιπα για "μονομερη τροποποιηση"

τρεξον.....  γυρεψον...

 

Edited by dimitris GM
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.