Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

ΠΟΛ 1134/2017 και αγορά αγαθών όπως laptop & tablet


sok_ratis

Recommended Posts

εγώ δεν είχα χρησιμοποιήσει αυτό το άρθρο. Και μόνο η διαδικασία να προσκομίζω τα απιτούμενα έγγραφα τη θεωρούσα μπελά. Οπότε πλήρωνα κανονικά το ΦΠΑ (λες και ήταν κανένα μεγάλο ποσό) και περίμενα να γίνει ο συμψηφισμός στην περιοδική.

Τώρα όμως, αν κατάλαβα καλά, αν εγώ αγοράσω κάποιο από τα ναναφερόμενα προϊόντα με τιμολόγιο που περιέχει και το ΦΠΑ, τότε ο ΦΠΑ δεν θα εκπέσει?

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, maneni said:

Οπότε πλήρωνα κανονικά το ΦΠΑ (λες και ήταν κανένα μεγάλο ποσό) και περίμενα να γίνει ο συμψηφισμός στην περιοδική.

Θεωρώ ότι αυτό που λές (έκανες) δεν είναι ορθή αντιμετώπιση διότι τα συγκεκριμένα αγαθά υπάγονται σε ειδικό καθεστώς καταβολής του ΦΠΑ. Δεν είναι δυνητική η εφαρμογή των διατάξεων της παρ. 5 του άρθρου 39α. Δεν μπορείς να πληρώσεις το ΦΠΑ και να τον εκπέσεις. Εφόσον η δραστηριότητά είναι υποκείμενη στο ΦΠΑ τότε στο τιμολόγιο με τα αγαθά αυτά δεν θα χρεωθεί ΦΠΑ. Εφόσον χρεωθεί ΦΠΑ νομίζω ότι δεν μπορεί να εκπέσει.

Επίσης στην ΠΟΛ 1150/2017 αναφέρει ότι: 

"... Στην περίπτωση έκδοσης πιστωτικού τιμολογίου λόγω εσφαλμένης χρέωσης του αρχικού τιμολογίου με Φ.Π.Α. ισχύουν οι οδηγίες που έχουν δοθεί με την εγκύκλιο ΠΟΛ. 1052/4.4.2017.

....

4. Σε περίπτωση που ενώ συντρέχουν οι προϋποθέσεις εφαρμογής του άρθρου 39α ληφθούν τιμολόγια με Φ.Π.Α. , από υποκείμενα στο φόρο πρόσωπα με δικαίωμα έκπτωσης του φόρου των εισροών τους, επισημαίνεται ότι για το Φ.Π.Α. των τιμολογίων αυτών δεν παρέχεται δικαίωμα έκπτωσης. ..."

Θα δούμε και τι θα πει ο Σωτήρης όταν το δει.


 

Edited by georgegaleos
Link to comment
Share on other sites

Σωστός ο @georgegaleos. Δεν εκπίπτει αν πληρωθεί για τα είδη αυτά.

Όσο για την πλατφόρμα, θεωρώ πως έγινε λόγω προστασίας προσωπικών δεδομένων καθώς γινόταν χαμός με το τι ζητούσε ο καθένας για να πουλήσει χωρίς ΦΠΑ, πολλές φορές και γιατί δεν ήθελε.

Link to comment
Share on other sites

17 ώρες πριν, maneni said:

εγώ δεν είχα χρησιμοποιήσει αυτό το άρθρο. Και μόνο η διαδικασία να προσκομίζω τα απιτούμενα έγγραφα τη θεωρούσα μπελά. Οπότε πλήρωνα κανονικά το ΦΠΑ (λες και ήταν κανένα μεγάλο ποσό) και περίμενα να γίνει ο συμψηφισμός στην περιοδική.

Τώρα όμως, αν κατάλαβα καλά, αν εγώ αγοράσω κάποιο από τα ναναφερόμενα προϊόντα με τιμολόγιο που περιέχει και το ΦΠΑ, τότε ο ΦΠΑ δεν θα εκπέσει?

δεν ...........

 

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Σε συνέχεια αυτού, να ενημερώσω ότι εκδόθηκε η σχετική απόφαση Α.1439/2019 σχετικά με την έναρξη λειτουργίας της ηλεκτρονικής υπηρεσίας με ισχύ της έναρξης λειτουργίας από σήμερα 10/12/2019.

Να θυμίσω ότι αφορά στην επιβεβαίωση της ιδιότητας του «αγοραστή» ως υποκειμένου με δικαίωμα έκπτωσης του φόρου των εισροών του, στο πλαίσιο εφαρμογής της παραγράφου 5 του άρθρου 39α του Κώδικα ΦΠΑ.

Α_1439_2019_Περί επιβεβαίωσης αγοραστή κινητα-tablets-laptops.pdf

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Καλησπέρα σας. Έκανα αγορά κινητού με απαλλαγή ΦΠΑ, έχοντας δικαίωμα έκπτωσης, και ενόψει της περιοδικής ΦΠΑ έχω την εξής απορία:

Με βάση τις διατάξεις της ΠΟΛ1150/2017 (και σύμφωνα με τα όσα διαβάζω στα φόρα από λογιστές και μη), η αξία του κινητού θα περιληφθεί στους κωδικούς 303, 306 και 366 ενώ το ΦΠΑ αυτής (το υπολογίζω μόνος μου x0,24?) θα περιληφθεί στους κωδικούς 333, 336 και 386. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το δηλώνω τόσο σαν εισροή όσο και σαν εκροή, με μηδενικό ουσιαστικά αποτέλεσμα στην περιοδική ΦΠΑ.

ΟΜΩΣ

Με αυτό τον τρόπο, εμφανίζεται μια πρόσθετη, πλασματική όπως εγώ το αντιλαμβάνομαι, εκροή (=εισόδημα) στην περιοδική του ΦΠΑ μου. Θα μου πείτε, εφ'όσον εγγράφεται και ως εισροή το αποτέλεσμα είναι μηδενικό, όμως νομίζω πως δεν είναι ακριβώς έτσι τα πράγματα. Εγώ που φορολογούμαι ως μισθωτός (μέχρι 3 εργοδότες κλπ.) δεν έχω δικαίωμα έκπτωσης των εξόδων μου (πέραν των ασφ. εισφορών). Έπομένως ό,τι και αν εγγράφεται στις εισροές, το μόνο που προσδιορίζει το φορολογητέο μου εισόδημα είναι οι εκροές.

Επίσης δε ξέρω τι γίνεται στη δήλωση Ε3, όπου τα εισοδήματα που θα δηλώσω δε θα συμφωνούν με το άθροισμα των εκροών από τις περιοδικές ΦΠΑ..

Κάποιος λογιστής να δώσει τα φώτα του;

Ευχαριστώ!

 

Edited by panoskol
Link to comment
Share on other sites

Αν και δεν είμαι λογιστής, από όπου περιμένεις κάποιο σχόλιο,

On 1/21/2020 at 4:25 PM, panoskol said:

Κάποιος λογιστής να δώσει τα φώτα του;

θα σου πω σχετικά σύμφωνα με τα όσα γνωρίζω και έχω μελετήσει.

Αρχικά αν δεν είσαι ιδιώτης κάνε έναν κόπο και ενημέρωσε την ειδικότητά σου στο προφίλ σου. Θα βοηθηθείς τόσο εσύ όσο και οι συνάδελφοι (και μη) που μετέχουν ή διαβάζουν το forum.

Αναφορικά στην περιοδική ΦΠΑ:
Εφόσον όπως λες διενεργείς πράξεις με δικαίωμα έκπτωσης του φόρου εισροών, η συναλλαγή σου αυτή θα απεικονισθεί στην περιοδική δήλωση ΦΠΑ. Αρχικά πρέπει το τιμολόγιο να έχει και την ένδειξη «Άρθρο 39α, υπόχρεος για την καταβολή του φόρου είναι ο λήπτης», επομένως ως λήπτης υποχρεούσε να καταβάλλεις στο Δημόσιο το φόρο που αναλογεί.

Επομένως θα εμφανισθεί ως αξία στον κωδ. 303 [1] ως έσοδο και με πλασματικό ΦΠΑ 24% στον κωδ.333 [1] έτσι ώστε να αποδόσεις (ως οφείλεις σύμφωνα με το άρ.39α) τον φόρο στο Δημόσιο, και επειδή έχεις δικαίωμα έκπτωσης αυτού του ("πλασματικού") φόρου θα αναγραφεί ως αξία στον κωδ.366 και το "πλασματικό" ΦΠΑ στον κωδ.366 έτσι ώστε να εκπέσεις τον φόρο.

Πρακτικά κάνεις μια διαδικασία ταυτόχρονης απόδοσης και έκπτωσης του ίδιου φόρου. Ως αξία δεν θα αθροιστεί στον κωδ.312, διότι δεν μετέχει στον κύκλο εργασιών για το ΦΠΑ, οπότε με αυτό τον τρόπο, δεν θα εμφανίζεται μια πρόσθετη, πλασματική εκροή στην περιοδική του ΦΠΑ σου.

[1] Ο κωδ.306 και 336 που αντιστοιχεί σε μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ (17%), που αναφέρεις έχει να κάνει με "...νησιά Αιγαίοu και από λοιπή Ελλάδα προς τα νησιά αuτά" όπου ισχύει ακόμη ο μειωμένος συντελεστής της δήλωσης ΦΠΑ.
Αλλά έχω την εντύπωση --δεν είμαι σίγουρος-- ότι ένα κατάστημα σε τέτοιο νησί μπορεί να πουλήσει ένα είδος 100€ καθαρής αξίας στα 117€ με ΦΠΑ 17% ενώ κανονικά θα έπρεπε να το πουλήσει εκτός της έδρας του στα 124€. Οπότε αν η ΔΟΥ σου είναι στην λοιπή Ελλάδα εκτός από τα νησιά του Αιγαίου είτε το αγοράσεις στο νησί είτε στην λοιπή Ελλάδα θα έχεις ΦΠΑ 24%, οπότε και πάει στον κωδ.303 θα πάει η αξία ,στο 24% το ΦΠΑ.

Αναφορικά στο Ε3:
Σχετικά με αυτό που αναφέρεις ότι:

On 1/21/2020 at 4:25 PM, panoskol said:

στη δήλωση Ε3, όπου τα εισοδήματα που θα δηλώσω δε θα συμφωνούν με το άθροισμα των εκροών από τις περιοδικές ΦΠΑ..

άλλο είναι η φορολογία ΦΠΑ και άλλο η φορολογία εισοδήματος, διέπονται από διαφορετικές νομοθεσίες. 
Η αγορά είναι πάγιο (δαπάνη) και ως τέτοια θα αντιμετωπισθεί. Δεν είναι έσοδο. Η όλη αυτή διαδικασία της χρεωπίστωσης στην περιοδική ΦΠΑ, γίνεται για λόγους τακτοποίησης του ΦΠΑ και μόνο, ο οποίος σύμφωνα με το άρθρο 39.α αποδίδεται από τον λήπτη, αλλά την ίδια στιγμή είναι για 'σένα πράξη με δικαίωμα έκπτωσης του φόρου εισροών.

Θα αναγραφεί κανονικά στο Ε3 ως πάγιο (αξία) στα "Λοιπά Πληροφοριακά Στοιχεία (Αγορές ενσώματων παγίων χρήσης)" στον Ζ3(863.1) και οι αποσβέσεις του στον πίνακα "Σύνολο Εξόδων (Αποσβέσεις)" στον Ζ2(487).

Το ότι πληρείς προϋποθέσεις ένταξης στο άρθρου 12 § 2 περ. στ' του ν. 4172/2013, δεν σημαίνει ότι οι επαγγελματικές δαπάνες[2] που κάνεις , ότι δεν εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδά σου. 
Εξακολουθείς να είσαι ελεύθερος επαγγελματίας και το εισόδημά σου προέρχεται από αυτή την δραστηριότητα, άσχετα με το τρόπο που αντιμετωπίζεται φορολογικά το  εισόδημά σου εφόσον ικανοποιούνται οι προϋποθέσεις που αναφέρονται στο άρθρου 12 § 2 περ. στ' του ν.4172/2013, ("φορολογικό μπλοκάκι") όπου και ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ (δεν είναι) ότι αποκτάς εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες και αφαιρούνται[3] από το εισόδημα μέρος από τις εκπιπτόμενες δαπάνες σου ήτοι μόνο οι εισφορές σου και αγνοούνται οι άλλες εκπιπτόμενες δαπάνες, αποσβέσεις, κλπ, και η εκκαθάριση του φόρου γίνεται βάσει των διατάξεων των άρθρων 12 - 20 του ίδιου νόμου, χωρίς να προβλέπεται δυνητικός τρόπος φορολογίας.
Οπότε εκπίπτουν κανονικότατα, απλά εφόσον εμπίπτεις στο "φορολογικό μπλοκάκι" είναι αδιάφορες στον υπολογισμό του φορολογητέου, απλά δηλαδή δεν μετέχουν/δεν αφαιρούνται, και όχι δεν εκπίπτουν. 
Έτσι εξάλλου είναι "στημένο" και το Ε3, συμπληρώνεις κανονικά το Ε3, αγνοώντας αρχικά ότι εμπίπτεις στο "φορολογικό μπλοκάκι" και πρέπει από την συμπλήρωσή του να εξάγεται το ορθό φορολογητέο αποτέλεσμα λαμβάνοντας υπόψη όλα τα εκπιπτόμενα έξοδα. Και στην συνέχεια με την επιλογή στην πρώτη σελίδα του κωδ.007 "Ναι" και τον κωδ.006="ΟΧΙ" απλά το σύστημα αγνοεί τις δαπάνες πλην των εισφορών, καθώς και στο Ε1 τον κωδ.019.

[2] Εφόσον πληρούν τα κριτήρια του άρθρου 22 του ν.4172/2013 και συγχρόνως δεν εμπίπτουν στον περιοριστικό κατάλογο των μη εκπιπτόμενων δαπανών του άρθρου 23 του ίδιου νόμου

[3] Δεν είναι τυχαίο ότι ούτε στο νόμο, αλλά ούτε και η διευκρινιστική ΠΟΛ.1085/2014, αναφέρετε με λέξεις "αφαιρεθούν μόνο", "αφαιρούνται μόνο" και όχι με την  "εκπίπτουν μόνο" 

 

Edited by georgegaleos
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Για αγορά tablet με εφαρμογή του άρθρου 39α, είναι υποχρεωτική η εγγραφή μου στην ηλεκτρονική υπηρεσία ή μπορεί να γίνει η  επιβεβαίωση της ιδιότητας του «αγοραστή»  από το κατάστημα χωρίς να έχω κάνει εγγραφή?

Link to comment
Share on other sites

Οχι. Δεν είναι υποχρεωτική η εγγραφή. Μίλησε όμως με το κατάστημα να δεις ποια διαδικασία δέχονται. Απλά η διαδικασία με εγγραφή (αν την δέχεται το κατάστημα) είναι χρονικά πολύ πιο άμεση, αφού γίνεται αμέσως η επαλήθευση.

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.