Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

ΠΟΛ 1134/2017 και αγορά αγαθών όπως laptop & tablet


sok_ratis

Recommended Posts

Όντως δεν είναι υποχρεωτική η εγγραφή όμως στο site της Vodafone δείχνει κατά την αγορά το εξής περίεργο:

Αν είσαι επαγγελματίας και δικαιούσαι 0% ΦΠΑ (ν.4484/2017 & ΠΟΛ 1150 29/09/2017), στείλε καθεστώς ΦΠΑ από TAXIS με τρέχουσα ημερομηνία, IBAN, τράπεζα και τιμολόγιο στο email: [email protected], για να σου επιστραφεί η αξία του ΦΠΑ.

Αυτό δεν το θεωρώ νόμιμο, ίσως κάνω λάθος αλλά με προβληματίζει. Να πληρώσεις όλο το ποσό και να σου επιστρέψουν το ΦΠΑ...

Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...

Πρόβλημα για επίλυση:

Αγορά κινητού από Public. Ζητάω αποφορολόγηση και παραδίδω εκτύπωση taxisnet + ταυτότητα.

Μου εκδίδουν τιμολόγιο -δελτίο αποστολής με την αξία κινητού + ΦΠΑ.

Εκδίδουν επίσης Πιστωτικό τιμολόγιο επιστροφής Φ.Π.Α. το οποίο περιλαμβάνει την αξία του Φ.Π.Α. μόνο.

Προφανώς πλήρωσα το σωστό ποσό χωρίς Φ.Π.Α.

Όμως είναι σωστά τα παραστατικά που έλαβα; Πως τα καταχωρώ στα βιβλία και στο Φ2;

Link to comment
Share on other sites

Το κάνουν κι άλλοι αυτό αλλά δεν μου φαίνεται και πολύ σωστό. Γιατί δεν κάνουν άμεσα αποφορολόγηση οπως οι περισσότεροι δεν έχω καταλάβει.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
  • 4 months later...

Παιδιά αν μπορεί κάποιος να με βοηθήσει θα το εκτιμούσα. Είμαι Πολ. μηχανικός με ανοιχτά βιβλία αλλά μόνο για λόγους ασφάλισης και κατά συνέπεια με μηδενικό εισόδημα εδώ και 3 χρόνια. Βάσει ΑΦΜ δικαιούμαι να πάρω κινητό με απαλλαγή ΦΠΑ αλλά ο λογιστής μου, μου είπε ότι δεν έχει νόημα γιατί θα το αποδώσω στην εφορία μετά την αγορά, αφού δεν έχω έσοδα για να συμψηφιστεί η οφειλή. Ένας άλλος φιλος λογιστής μου είπε ότι δε θα χρειαστεί να πληρώσω το ΦΠΑ. Ξέρει κάποιος τι γίνεται στην περίπτωση αυτή? Δηλαδή επειδή δεν έχω έσοδα δεν μπορώ να επωφεληθώ της διάταξης?

Link to comment
Share on other sites

@itiswhatitis

Εάν αγοράσεις την συσκευή ως επαγγελματίας, είναι υποχρεωτικό να μην αποδώσεις τον ΦΠΑ μέσω του τιμολογίου.
Δίκιο έχει ο δεύτερος λογιστής, γιατί στην περιοδική δήλωση ο ΦΠΑ που αναλογεί στην συναλλαγή δηλώνεται και στα έσοδα και στα έξοδα.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Τελικά ο λογιστής μου επιμένει ότι θα χρειαστεί να το πληρώσω το ΦΠΑ διότι λόγω της απουσίας εσόδων (0€ για το 2021) δεν μπορεί να μου δικαιολογηθούν έξοδα. Μου εξήγησε ότι ουσιαστικά φαίνομαι σαν ανενεργός για την εφορία και οποιαδήποτε έξοδα δεν μπορούν να εμφανιστούν. Οπότε είτε το σύστημα με τιμωρεί που είμαι άνεργος, είτε ο λογιστής μου, αγνοεί πως να με απαλλάξει από το ΦΠΑ. Δεν ξέρω πραγματικά ποιο από τα δύο με λυπεί περισσότερο..

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Σε συνέχεια των όλων των ανωτέρω και διαβάζοντας και την παρακάτω παρατήρηση του @georgegaleos

Εδώ

ήθελα προς διευκρίνιση να ρωτήσω για την περίπτωση που αγοράσαμε κινητό πληρώνοντας εσφαλμένα το ΦΠΑ και ΔΕΝ μας έγινε επιστροφή ΦΠΑ με πιστωτικό τιμολόγιο, πχ για αγορά κινητού καθαρής αξίας 100€ πληρώθηκε και 24€ ΦΠΑ, τότε :

1)      Στην περιοδική δήλωση ΦΠΑ θα χειριστούμε την καθαρή αξία του κινητού (100€) όπως έχει αναφερθεί στα προηγούμενα post ως Εκροή (307-100€ / 337-24€) και ως Εισροή (367-100€ / 387-24€) αλλά το έξτρα ποσό του ΦΠΑ που πληρώθηκε (24€) και δεν έπρεπε να πληρωθεί ΔΕΝ θα φαίνεται πουθενά στην δήλωση ΦΠΑ (δεν θα συμπεριληφθεί σε κανένα κελί της περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ. Σωστά?

2)      Στο βιβλίο εσόδων – εξόδων στην αξία του παγίου θα συμπεριλάβουμε και το έξτρα ΦΠΑ που πληρώσαμε, δηλαδή θα γράψουμε 124€ και στον πίνακα αποσβέσεων παγίων θα γράψουμε ως αξία παγίου επίσης 124€ ώστε ως 124€ να μεταφερθεί και στην δήλωση Ε3. Σωστά?

3)      Στο mydata όταν εμφανιστεί το τιμολόγιο πως θα χαρακτηρίσουμε το έξοδο? Ως «Κατηγορία: 2.7 Αγορές παγίων» ? και «Είδος: Αγορές ενσώματων παγίων χρήσης/Χονδρικές (Ε3_882_001)» ? Αλλά θα βάλουμε όλο το ποσό : 124€ ή μόνο το 100€ ? Αναρωτιέμαι διότι ως Καθαρή αξία θα γράφει 100€ αλλα εμείς θα χαρακτηρίσουμε παραπάνω από αυτό το ποσό, δηλαδή 124€ ώστε να μεταφερθεί στο Ε3 το 124€ ?

Χαρακτηρισμό ΦΠΑ λογικά δεν θα κάνουμε αφού ο χαρακτηρισμός ΦΠΑ στο mydata παραπέμπει σε πεδίο της περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ. (Δεν υπάρχει επιλογή VAT_367. Αν υπήρχε ίσως προβληματιζόμασταν για το αν θα πρέπει να το δηλώσουμε εκεί)

 

Αν υπάρχει ξεκάθαρη απάντηση για το mydata να το μεταφέρουμε μετά και στο σχετικό νήμα «Βοήθεια με το myDATA για μπλοκάκια»

Link to comment
Share on other sites

Διόρθωση: Στα  (366-100€ / 386-24€) δηλώνονται στην περιοδική δήλωση ΦΠΑ

Άρα στο Mydata υπάρχει δυνατότητα χαρακτηρισμού ΦΠΑ VAT_366 άρα μήπως πρέπει να το δηλώσουμε τελικά και στο Mydata ή να μην ασχοληθούμε καθόλου με το συγκεκριμένο?

Link to comment
Share on other sites

@jhammer00 Η αξία του παγίου σου είναι 124€.
Ο ΦΠΑ έχει εξοδοποιηθεί, δηλαδή προστίθεται στην καθαρή αξία.
Με αυτή την αξία δηλώνεται και στην περιοδική και στο Ε3.
Για το myDATA, ό,τι θέλεις να ρωτήσεις, στο σχετικό θέμα.

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.