Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Εγκρίθηκε από το υπουργείο Πολιτισμού το ΣΟΑ του ελληνικού


Engineer

Recommended Posts

Υπο όρους και αστερίσκους εγκρίθηκε από το υπουργείο πολιτισμού το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (Σ.Ο.Α.) και η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της ανάπτυξης στο πρώην αεροδρόμιο του ελληνικού

 

Η απόφαση που υπέγραψε η υπουργός Πολιστισμού Λυδία Κονιόρδου προβλέπει περιοχές που απαιτούνται ειδικές μελέτες ανάδειξης αρχαιοτήτων όπως το ακρωτήρι του Αγίου Κοσμά, συντήρησης αποκατάστασης και ανάδειξης των μεταβυζαντινών ναών της Αγίας Παρασκευής και του Αγίου Κοσμά και Δαμιανού, καθώς και διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου τους μεταφορά μνημείου στην αρχική του θέση, (ταφικός περίβολος) προστασία με ζώνη πρασίνου τουλάχιστον δεκαπέντε (15) μέτρων του αρχαίου λατομείου στη ΒΔ πλευρά του πρώην αεροδρομίου και δημιουργία πολιτιστικής διαδρομής σε συνδυασμό με την κίνηση στο Μητροπολιτικό Πάρκο.

 

Επιπλέον το κηρυγμένο ως νεώτερο μνημείο, αγγλικό υπόστεγο (Παγόδα) να χωροθετείται σε ένα αυτόνομο οικοδομικό τετράγωνο, πανταχόθεν ελεύθερο και τυχόν κτίσματα που θα βρίσκονται σε αυτό να αποτελούν συνοδά κτήρια της χρήσης. Το κτήριο να φιλοξενεί εκθέσεις αρχαιολογικού και αρχιτεκτονικού περιεχομένου, καθώς και εκθέσεις σύγχρονης τέχνης.

 

Τέλος ο χώρος σε απόσταση όχι μικρότερη των 100 μ. του περιγράμματος του αρχικού και πραγματικού κτηρίου του πρώην Ανατολικού Αεροδρομίου να παραμείνει ελεύθερος και να καθαιρεθούν οι μεταγενέστερες προσθήκες.

 

Οι δαπάνες του αρχαιολογικού έργου και των έργων προστασίας, συντήρησης και ανάδειξης μνημείων και του περιβάλλοντα χώρου τους, καθώς και η δαπάνη για τη λήψη προληπτικών μέτρων προστασίας τους έναντι κινδύνων κατά τη διάρκεια υλοποίησης της αξιοποίησης ή και κατά τη φάση της διενέργειας της έρευνας, των ανασκαφών, της διαχείρισης και ανάδειξης αρχαιολογικών ευρημάτων ή μνημείων,

τα οποία θα είναι ενδεχόμενο να επηρεαστούν από την κατασκευή κάθε έργου, βαρύνει στο σύνολό της τον κύριο του έργου.

 

Για την κατάρτιση του βασικού προγραμματισμού-προϋπολογισμού, η αρμόδια Περιφερειακή Υπηρεσία πραγματοποιεί προκαταρκτικές δοκιμαστικές τομές και έρευνες με δαπάνες του κυρίου του έργου, εντός της περιοχής εκτέλεσης έργου. Το ΥΠ.ΠΟ.Α. οφείλει να ενημερώνει τον κύριο του έργου για το βασικό προγραμματισμό-προϋπολογισμό εντός 50 ημερολογιακών ημερών.

 

Oι αρμόδιες Υπηρεσίες του ΥΠ.ΠΟ.Α. θα γνωμοδοτήσουν για όλες τις μελέτες που απαιτούνται για την έκδοση Κ.Υ.Α. όπως α) των περιοχών πολεοδόμησης, β) των ζωνών ανάπτυξης, γ) έγκρισης οργάνωσης του Μητροπολιτικού Πάρκου, και τέλος των λιμενικών έργων.

 

Τέλος το υπουργείο εκφράζει επιφυλάξεις για την προτεινόμενη υπέρβαση του ισχύοντος περιορισμού ύψους σε ορισμένα κτήρια ( έξι ουρανοξίστες που περιλαμβάνει η πρόταση) και προτείνει να επανεξεταστούν κατά την εκπόνηση των πολεοδομικών μελετών καθώς το "υπέρμετρο ύψος δεν συνάδει με την ύπαρξη αρχαιοτήτων και το ιστορικό αττικό τοπίο". Παρόλο που η υπέρβαση ύψους προβλέπεται και από το ρυθμιστικό της Αθήνας η συγκεκριμένη παρατήρηση αναμένεται να δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα στην έγκριση της πρότασης από το Συμβούλιο της Επικρατείας

 

Πηγή: http://www.ered.gr/e...u/#.WgRo41WWbDc

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.