Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Διαθέσιμη η εφαρμογή δήλωσης Επαγγελματικού Τραπεζικού Λογαριασμού


Engineer

Recommended Posts

είχα κάνει viva  εταιρικό για να έχω το e-pos και θα τον δηλώσω. Ομως παλιά είχε η εταιρεία και έναν όψεως.

1. πρέπει να δηλώσω και αυτόν?

2. δηλώνεται μόνο εφόσον είναι ενεργός?

3. επαιδη έχει χρόνια να χρησιμοποιηθεί αλλά ουσιαστικά τον κινούσε η ιδια η τράπεζα γιατί χρέωνε κάτι ανα διαστήματα. Λεφτα δεν έχει χρόνια. Αν τον δηλώσω και τελικά είναι ανενεργός έγινε τίποτα?

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 305
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Υποθέτω πως πρέπει αν δηλωθεί και αυτός εφόσον είναι επαγγελματικός. Αυτό διότι δεν ξεκαθαρίζει αν πρέπει να είναι ενεργός όπως το έγραφε π.χ. στην περίπτωση δήλωσης στο Ε3 (με την έννοια του να είναι ενεργός ως ΙΒΑΝ ή να έχει κλείσει ο λογαριασμός δηλ. μη ύπαρξη του ΙΒΑΝ).
Στην τελική, το να τον δηλώσεις ενώ π.χ. δεν θα έπρεπε, δεν βλάπτει και ούτε είναι χρονοβόρα διαδικασία, ενώ αντίθετα θα βλάψει ... αν εμφανισθεί κάποιο πρόστιμο από την μη δήλωσή τους και θα τρέχεις να αποδείξεις στην ΑΑΔΕ ότι δεν ....
Προσωπικά θα τον δήλωνα σε κάθε περίπτωση, πόσο μάλλον διότι καταλαβαίνω ότι δεν είσαι σίγουρος ότι είναι ανενεργός, και αν δεν τον επιβεβαίωνε (αλλά και πριν τον δηλώσω) θα έπαιρνα ένα τηλέφωνο στην ΑΑΔΕ στο τηλ. 2131621000 ώρες λειτουργίας: 7:30-15:00 να ρωτήσω.
 

Edited by georgegaleos
Link to comment
Share on other sites

ευχαριστώ.

Πάντως όλοι οι επαγγελματικοί δηλώνονται σωστα? ή δηλώνονται μόνο όσοι είναι γραμμένοι σε κάποιο pos?

και κάτι ακόμα, αν ο καδ ανηκε σε κατηγορία που μέσα στο 2018 (νομίζω ώς Φλεβάρη) έπρεπε να βάλλει pos , σωστά στην δήλωση που κάναμε (εισοδήματα του 2017) δεν αναφέρθηκε το pos και ο λογαριασμός, 'ετσι? ή αλλαξε κατι?

Link to comment
Share on other sites

Κατά την γνώμη μου, αλλά και από ότι προκύπτει από τις σχετικές αποφάσεις και οδηγίες χρήσης στην σχετική εφαρμογή της ΑΑΔΕ, δηλώνονται όλοι. Άλλη υποχρέωση είναι η εφαρμογή της ΑΑΔΕ (που δηλώνονται οι επαγγελματικοί λογαριασμοί και υπάρχει υποχρέωση "δυναμικής" ενημέρωσης (αν θυμάμαι εντός 30 ημερών) σε περίπτωση αλλαγής ή απόκτηση νέου επαγγελματικού λογαριασμού) και άλλη υποχρέωση αυτή του Ε3 όπου δηλώνονται οι επαγγελματικοί λογαριασμοί και τα Pos. Στο Ε3 στο πεδίο «Ενεργοί Επαγγελματικοί Λογαριασμοί Επιχείρησης» και «Ενεργά Τερματικά POS» προσυμπληρώνονται οι ενεργοί επαγγελματικοί λογαριασμοί της παρ. ιη' του άρθρου 62 του ν.4446/2016 ημεδαπής και όλα τα τερματικά POS και ePOS, για τα οποία έχουν συναφθεί συμβάσεις με παρόχους υπηρεσιών πληρωμών ημεδαπής, που διέθετε η επιχείρηση για το εξεταζόμενο φορολογικό έτος με βάση τα στοιχεία της Ένωσης Τραπεζών και των λοιπών παρόχων πληρωμών όπου υπήρχε και η δυνατότητα τυχόν προσθήκης ή διόρθωσης.

 

Link to comment
Share on other sites

αρα Γιώργο << Στο Ε3 στο πεδίο «Ενεργοί Επαγγελματικοί Λογαριασμοί Επιχείρησης» και «Ενεργά Τερματικά POS» προσυμπληρώνονται οι ενεργοί επαγγελματικοί λογαριασμοί της παρ. ιη' του άρθρου 62 του ν.4446/2016 ημεδαπής και όλα τα τερματικά POS και ePOS, για τα οποία έχουν συναφθεί συμβάσεις με παρόχους υπηρεσιών πληρωμών ημεδαπής, που διέθετε η επιχείρηση για το εξεταζόμενο φορολογικό έτος >>

Αρα σωστα , αφου δεν ήταν το εξεταζόμενο έτος δεν δηλώθηκε το ePos, και θα δηλωθει του χρόνου με την δήλωση από ότι καταλαβαίνω. 

Αυτο που δεν ξέρω αν έπρεπε να δηλωθει ο επαγγελματικός ο παλιός που προανέφερα στο Ε3 (αφου ο άλλος με την viva εγινε μέσα στο 2018)? Νομίζω ότι μόνο οι συνδεμένοι με pos δηλωνόντουσαν στο Ε3 ή κάνω λάθος?

 

Link to comment
Share on other sites

1)Σωστά. Εφόσον για πρώτη φορά υπήρξε στο 2018 θα δηλωθεί στο φορολογικό έτος 2018, με την φορολογική δήλωση που αφορά στα εισοδήματα του 2018 η οποία θα υποβληθεί το 2019.

2) Εφόσον ήταν ενεργός ο επαγγελματικός λογαριασμός (ο παλιός όπως τον αναφέρεις) έπρεπε να δηλωθεί. Στην αρχή το σύστημα δεν δέχονταν να δηλώσεις στον αντίστοιχο κωδικό του Ε3 επαγγελματικό λογαριασμό αν δεν υπήρχε δηλωμένο pos στον αντίστοιχο κωδικό του Ε3. Μετά το διόρθωσαν και υπήρχε "ανεξαρτησία" στους κωδικούς.

Edited by georgegaleos
Link to comment
Share on other sites

 

<<Εφόσον ήταν ενεργός ο επαγγελματικός λογαριασμός (ο παλιός όπως τον αναφέρεις) έπρεπε να δηλωθεί.>>

Ωχ και αυτό έχει θέμα? θα΄χω πρόβλημα, πρόστιμο κλπ?

Link to comment
Share on other sites

Μπορούμε να δώσουμε τον ορισμό του ''επαγγελματικού λογαριασμού''; Το ρωτάω αυτό γιατί έχω μπερδευτεί. Έχω ας πούμε 6 λογαριασμούς σε 6 τράπεζες. Από αυτούς μόνο τον ένα θα χρησιμοποιώ για την δουλειά και τον Viva. Γιατί πρέπει να δηλώσω κι άλλους; Αυτό δεν κατανοώ.

Link to comment
Share on other sites

Παιδιά ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ είναι μόνο αυτός στον οποίο μπαίνουν τα έσοδα από την δουλειά μας βάσει των ΚΑΔ που έχουμε . Κάθε άλλος λογαριασμός είτε εταιρικός , είτε ατομικός στον οποίο ΔΕΝ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΕΣΟΔΑ από πελατεία , προφανώς και δεν θεωρείται επαγγελματικός και δεν δηλώνεται .

Για αυτό και ζητάνε ο επαγγελματικός να είναι όψεως συγκεκριμένου τύπου .

Δεν ξέρω τι γίνεται με τις επαγγελματικές δαπάνες αν πρέπει να πληρώνονται μόνο από αυτόν για να περνάνε στα έξοδα . Λογικά πρέπει να πληρώνονται από αυτόν όταν μιλάμε για συναλλαγές με επαγγελματίες , αλλά αν θέλεις να πληρώσεις εφορίες , δεκο , τηλέφωνα , που μπορεί να θέλεις να τα κάνεις με πιστωτική κάρτα τότε τι γίνεται .

Μιλάω βέβαια για τις ατομικές επιχειρήσεις στο τελευταίο .

Ακόμα μεταφορές χρημάτων από δικούς σου λογαριασμούς στον επαγγελματικό , θα μπορούν να γίνουν προφανώς , ώστε να κάνεις πληρωμές .

 

Link to comment
Share on other sites

katrmp, καλημέρα, για την ακρίβεια σχετικά με την δήλωση των επαγγελματικών λογαριασμών και των pos, e-pos η ΠΟΛ 1072/2018 έγραφε:

"Στον κωδικό 039 του υποπίνακα «Ενεργές Ιστοσελίδες Επιχείρησης» καταχωρούνται όλες οι ιστοσελίδες που είναι ενεργές κατά τον χρόνο υποβολής της δήλωσης. Στους κωδικούς 040 και 041 στους υποπίνακες «Ενεργοί Επαγγελματικοί Λογαριασμοί Επιχείρησης» και «Ενεργά Τερματικά POS» προσυμπληρώνονται οι ενεργοί επαγγελματικοί λογαριασμοί της παρ. ιη' του άρθρου 62 του ν.4446/2016 ημεδαπής και όλα τα τερματικά POS και ePOS, για τα οποία έχουν συναφθεί συμβάσεις με παρόχους υπηρεσιών πληρωμών ημεδαπής, που διέθετε η επιχείρηση για το φορολογικό έτος 2017, με βάση τα στοιχεία της Ένωσης Τραπεζών και των λοιπών παρόχων πληρωμών και θα δίνεται η δυνατότητα τυχόν προσθήκης ή διόρθωσης. Ειδικά για το φορολογικό έτος 2017, η ως άνω προσυμπλήρωση αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του Απριλίου 2018. Οι υπόχρεοι σε υποβολή Ε3 υποχρεούνται να συμπληρώσουν τους επαγγελματικούς λογαριασμούς αλλοδαπής, καθώς και τα POS και ePOS για τα οποία έχουν συναφθεί συμβάσεις με παρόχους υπηρεσιών πληρωμών αλλοδαπής."

Τώρα αναφορικά για την επιβολή προστίμου ή μη δες εδώ το σχετικό άρθρο από το Taxheaven. Είναι θεωρώ αναλυτικότατο και κατατοπιστικότατο.

alej, καλημέρα, τον ορισμός του επαγγελματικού λογαριασμού, σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, φορολογική νομοθεσία, θα τον βρεις στην περ. ιη΄ του άρθρου 62 του ν. 4446/2016 όπως ισχύει, ανάλογα υπάρχει και σε διάφορες άλλες σχετικές αποφάσεις π.χ. ΔΕΑΦ 1167412 ΕΞ 6-11-2017.

Συγκεκριμένα αναγράφει: "ιη) Ως «Επαγγελματικός Λογαριασμός» ορίζεται ο λογαριασμός που τηρείται σε Πάροχο Υπηρεσιών Πληρωμών του ν. 3862/2010, μέσω του οποίου διενεργούνται συναλλαγές που αφορούν αποκλειστικά την επιχειρηματική δραστηριότητα του κατόχου."

Στην ίδια τελευταία που έγραψα απόφαση στο 1ο άρθρο της απόφασης το οποίο προσθέτει νέο άρθρο 5α στο εδάφιο με α/α.6 απαντά στο δεύτερο ερώτημά σου. Το θέμα είναι αν εσύ θα διακινδυνεύσεις να δηλώσεις μόνον αυτούς του επαγγελματικούς λογαριασμούς που γίνονται οι συναλλαγές της παρ. 2 (όπως ορίζονται και στο άρθρο 1 της ΠΟΛ.1005/2017) --και που αναφέρει η σχετική ΔΕΑΦ-- ή γενικά όλους τους επαγγελματικούς λογαριασμούς ακόμη και αν σε αυτούς για οποιονδήποτε λόγο (π.χ. αποφάσισες να μην το χρησιμοποιήσεις) δεν γίνονται οι συναλλαγές της παρ. 2 (όπως ορίζονται και στο άρθρο 1 της ΠΟΛ.1005/2017). Προσωπικά θεωρώ ότι σε αυτή την περίπτωση το περισσότερο δεν βλάπτει ... αντίθετα το λιγότερο (ίσως) δημιουργήσει θέμα. Άποψή μου πάντα ως μη ειδικού σε λογιστικά-φοροτεχνικά θέματα.

BAS, καλημέρα, την γνώμη μου σχετικά με αυτό που γράφεις σχετικά με τις ή τις μη επαγγελματικές δαπάνες την έχω γράψει στο ίδιο νήμα εδώ.

Edited by georgegaleos
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.