Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Διαθέσιμη η εφαρμογή δήλωσης Επαγγελματικού Τραπεζικού Λογαριασμού


Engineer

Recommended Posts

Να ζητήσω κι εγώ τα φώτα σου georgegaleos.

Έχω έναρξη με Κ.Α.Δ. της γνωστής λίστας. Είμαι ενταγμένος στο άρθρο39/παρ.9 και τιμολογώ μόνο σε μία κατασκευαστική εταιρεία.

Δεν έχω δηλώσει pos ούτε επαγγελματικό λογαριασμό, βασιζόμενος στα παρακάτω και θα ήθελα την άποψή σου στο αν έπραξα σωστά ή όχι.

Σε ευχαριστώ εκ των προτέρων,

 

Α. Εγκύκλιος 83942/27.7.2017

Συνεπώς, η υποχρέωση απόκτησης τερματικού POS δεν αφορά δικαιούχους πληρωμής (ελεύθερους επαγγελματίες, ατομικές επιχειρήσεις και εταιρίες) που πωλούν αγαθά ή παρέχουν υπηρεσίες αποκλειστικά σε άλλες επιχειρήσεις (νομικά ή φυσικά πρόσωπα) που δρουν στο πλαίσιο της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας (Β2Β συναλλαγές), ακόμη και αν οι εν λόγω δικαιούχοι πληρωμής διαθέτουν ΚΑΔ που περιλαμβάνεται στη λίστα της με αριθ. 45231/20.4.2017 κυα.

 

Β. Ερωτήσεις - απαντήσεις στο taxheaven

2. Eρ. Όλοι οι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις της χώρας που διαθέτουν έναν από τους ανωτέρω Κ.Α.Δ. πρέπει να δηλώσουν στην Α.Α.Δ.Ε. τον ή τους επαγγελματικούς λογαριασμούς που διαθέτουν;
Aπ. Όχι, μόνο όσοι είναι υπόχρεοι αποδοχής μέσων πληρωμής με κάρτα πρέπει να προβούν στη δήλωση των επαγγελματικών τους λογαριασμών. Συνεπώς, όσοι δεν υποχρεούνται στην προμήθεια και εγκατάσταση μηχανημάτων POS ή λοιπών συσκευών, μεθόδων ή εφαρμογών, όπως είναι οι επιχειρήσεις (ελεύθεροι επαγγελματίες, ατομικές, εταιρείες) που δεν έχουν συναλλαγές με ιδιώτες, αλλά συναλλάσσονται αποκλειστικά με άλλες επιχειρήσεις —ακόμη κι αν διαθέτουν έναν από τους εν λόγω Κ.Α.Δ.— δεν υποχρεούνται προς το παρόν σε δήλωση των επαγγελματικών λογαριασμών. 

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 305
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Θα σου πω την γνώμη μου (θυμίζω ότι δεν είμαι λογιστής, οπότε υπάρχει και η ανάλογη βαρύτητα στις θέσεις μου).

A) Πρέπει να υπάρχει η αποκλειστικότητα δηλαδή να παρέχεις "υπηρεσίες αποκλειστικά σε άλλες επιχειρήσεις" δηλαδή η δράση σου να είναι "στο πλαίσιο της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας (Β2Β συναλλαγές)", δηλαδή να μην έχεις την δυνατότητα να έχεις λιανική, εσύ όπως γράφεις ασχολείσαι μόνο σε μία κατασκευαστική εταιρεία ---εγώ σου λέω και σε δύο, και σε τρεις, μόνο δηλαδή με επιχειρήσεις.Το θέμα είναι ότι δεν υπάρχει η "αποκλειστικότητα" διότι θεωρητικά μπορείς να τιμολογήσεις και υπηρεσίες λιανικής/ιδιώτες/καταναλωτές ( ...λες και έχουμε πελάτες που καταναλώνουν τοπογραφικά, επιμετρήσεις, σχέδια...).
Αυτή η εγκύκλιος ήρθε βασικά να λύσει το θέμα κάποιων επαγγελματιών που διαμαρτύρονταν, χρονικά κοντά στην έκδοση της σχετικής εγκυκλίου που αναφέρεις, όπως π.χ. των ηλεκτροπαραγωγών από φωτοβολταϊκά των οποίων ο κύριος ΚΑΔ 35.11 "Παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος" υπήρχε στους κύριους ΚΑΔ της σχετικής απόφασης, επομένως (?) έπρεπε να έχουν pos. Αυτοί λοιπόν η κατηγορία επαγγελματιών δήλωνε τον 35.11.10.09 "ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΑΠΟ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ)" όπου ορθά διαμαρτύρονταν ότι δεν ενέπιπταν στην ανωτέρω υποχρέωση --παρά του ότι ο κύριος ΚΑΔ τους υποχρέωνε-- διότι αφενός, δεν πωλούν (δεν μπορούν να πωλούν, δεν έχουν την δυνατότητα να πωλούν ούτε θεωρητικά ούτε πρακτικά) ηλεκτρική ενέργεια σε καταναλωτές/πληρωτές διότι δεν το επιτρέπει ο ΚΑΔ που έχουν δηλωμένο, αφετέρου, οι μοναδικοί αντισυμβαλλόμενοί τους είναι η ΛΑΗΓΕ Α.Ε. ή η ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. ... δεν μπορούν να έχουν άλλους αντισυμβαλλόμενους είτε επιχειρήσεις είτε ιδιώτες (εκδίδονται κάθε μήνα τα σχετικά τιμολόγια από τους παραγωγούς και τα ποσά κατατίθενται στους τραπεζικούς λογαριασμούς των παραγωγών). Και επειδή οι ανωτέρω επαγγελματίες δεν πωλούν ηλεκτρική ενέργεια απευθείας σε καταναλωτές/πληρωτές (δεν έχουν την δυνατότητα αυτή βάση του ΚΑΔ 35.11.10.09 που έχουν δηλώσει --δηλαδή το πλαίσιο της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας (Β2Β συναλλαγές)-- αλλά ο κύριος ΚΑΔ τους 35.11 τους υποχρεώνει) αυτοί εξαιρούνται της χρήσης pos για την πώληση ηλεκτρικού ρεύματος. Οπότε, αν θυμάμαι καλά, τότε ήρθε το υπουργείο Οικονομίας και εξέδωσε επιστολή "πατώντας" στην εγκύκλιο, όπου σημειώνει πως δεν υφίσταται υποχρέωση εγκατάστασης POS για αυτή την κατηγορία.

Οπότε, κατά την γνώμη μου ---και ως μη ειδικού βέβαια--- έχεις υποχρέωση για pos, διότι ενώ έχεις επιλέξει (εσύ έχεις επιλέξει) να ασχολείσαι μόνο σε μία εταιρεία και όχι με ιδιώτες, θεωρητικά δεν σου απαγορεύει κανείς να τιμολογήσεις και σε ιδιώτη, σε αντίθεση με την παραπάνω περίπτωση όπου το πλαίσιο της επιχειρηματικής δραστηριότητας είναι αποκλειστικά (δεν υπάρχει άλλη επιλογή) σε άλλες επιχειρήσεις - Β2Β συναλλαγές και δεν υπάρχει η δυνατότητα να τιμολογούν σε ιδιώτες/καταναλωτές.

Β) Για αυτό είπα την γνώμη μου ήδη λίγο παραπάνω (εδώ) σε συνδυασμό με αυτό που έγραψε ο συνάδελφος πριν την γνώμη μου.

Αυτά είχα να πω...ελπίζω να μην σε κούρασα (λέεεεμε τωωώρα!! ) ... καλό απόγευμα...

Edited by georgegaleos
Link to comment
Share on other sites

Προς ενημέρωση, παράταση της δήλωσης επαγγελματικών λογαριασμών έως 15 Ιανουαρίου 2019 (Αριθμ. ΔΕΑΦ 1184793 ΕΞ 2018 - ΦΕΚ Β 5619/13.12.2018)

 

Αριθμ. ΔΕΑΦ 1184793 ΕΞ 2018.pdf

Edited by georgegaleos
Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα,

Τιμολογώ και εγώ σε εταιρεία και η αμοιβή μπαίνει σε λογαριασμό τράπεζας (ας την πούμε Α) με τον χαρακτηρισμό "λογαριασμός μισθοδοσίας". Από αυτόν τον λογαριασμό γίνονται μέχρι τώρα όλες οι καταναλωτικές μου κινήσεις. Το pos που έβγαλα είναι σε τράπεζα B, όπου διατηρώ για χρόνια λογαριασμό όψεως και τον έχω συνδέσει με το pos. Σε αυτό τον λογαριασμό όμως δεν έχουν γίνει ποτέ επαγγελματικές συναλλαγές, ούτε μέσω τράπεζας, ούτε κάρτας. Ο λογιστής με προτρέπει να δηλώσω ως επαγγελματικό τον δεύτερο. Τα ερώτημά μου: 

-Πρέπει ο επ. λογαριασμός να είναι απαραίτητα όψεως; 

-Διάβασα οτι ο επ. λογαριασμός δεν πρέπει να εξυπηρετεί καταναλωτικές κινήσεις, ισχύει; Δλδ μπορώ πχ να κάνω μόνο έξοδα που δικαιολογούνται ως επαγγελματικά και τα υπόλοιπα αναγκαστικά μόνο με ανάληψη;

-Λογικά δεν πρέπει να  δηλώσω τον πρώτο λογαριασμό, απ' όπου φαίνονται τα εισοδήματά μου; 

 

Ευχαριστώ εκ των προτέρων

 

Link to comment
Share on other sites

Μπαίνω σήμερα στο "gsis"(TAXISnet) και βλέπω ότι δεν βλέπει το IBAN του λογαριασμού που καταχώρησα (viva). Παρατηρεί κάποιος το ίδιο αν ελέγξει τώρα;

Το ξανακαταχώρησα πάραυτα και το ξαναδείχνει εκκρεμές ("προς επιβεβαίωση").

ΥΓ. Το "Ιστορικό" τους ήταν άδειο επίσης

Λες και έχασαν το database τους μοιάζει.

Edited by curzondax
Link to comment
Share on other sites

@curzondax Σε εμένα μια χαρά τον βλέπει τον viva που είχα δηλώσει προ μηνός (και άλλους δύο μαζί, Πειραιώς και ΕΤΕ) 

Link to comment
Share on other sites

Και σε μένα φαίνεται επιβεβαιωμένος κανονικά και της viva και άλλων δύο τραπεζών (δηλωμένοι όλοι 23/10/18) και στο ιστορικό πάλι κανονικά οι επιβεβαιώσεις. Και σε δύο φίλων (ένας φίλος εκ των οποίων άσχετος με το επάγγελμά μας αλλά με υποχρέωση λόγω ΚΑΔ) κανονικά χωρίς πρόβλημα.

@curzondax Κατά την γνώμη μου έπρεπε πριν κάνεις την διαδικασία να τον ξαναδηλώσεις να επικοινωνούσες με το ΚΕΦ, προσωπικά θα έκανα και εκ των υστέρων να πω το θέμα που είχα (ότι χάθηκε από την δήλωση που ήταν επιβεβαιωμένος και ότι εξαφανίσθηκε και το ιστοριλό)  και ότι επαναδηλώθηκε και την κατάσταση που είναι τώρα.

Edited by georgegaleos
Link to comment
Share on other sites

Επειδή κρατάω την μικρή πιθανότητα να έγινε λάθος από εμένα (αρχικά) δεν το κοίταξα περισσότερο. Θα επικοινωνήσω μαζί τους αν το ξανακάνει, σίγουρα.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Nα ρωτήσω κάτι άλλο,

Πρέπει υποχρεωτικά να πληρώνουμε μέσω του δηλωμένου επαγγελματικού λογαριασμού τις εισφορές του ΕΦΚΑ, την συνδρομή ΤΕΕ, τις προμήθειες των εγγυητικών ΤΜΕΔΕ ή μπορεί να γίνει και με λογαριασμό Ταμιευτηρίου?

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Από 11/1/2019 ο viva είναι "προς επιβεβαίωση" στο taxisnet. Έχει γίνει κανονικά η ταυτοποίησή του.

Κάλεσα στη viva και μου απάντησαν ότι δεν είναι αρμοδιότητά τους, αλλά θέμα taxisnet.

Τι μπορώ να κάνω;

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.