Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Επαγγελματικές προοπτικές απόφοιτων ΤΕΙ μηχανολογίας


Recommended Posts

Καλησπερα! Ειμαι νεο μελος στο φορουμ και θα ηθελα τη βοηθεια σας.

 

Σπουδαζω λοιπον Μηχανολογια σε ΤΕΙ (3ο ετος). Το θεμα ειναι οτι δεν ξερω τι μπορω να κανω οταν τελειωσω (απο αποψη επαγγελματικων δικαιωματων), αλλα κυριως δεν ξερω τι θελω να κανω. Αυτο που μου δινει μια ελπιδα ομως ειναι οτι αν βρω τελικα αυτο που θελω να κανω, θα βρω την ακρη οσον αφορα το τι μπορω να κανω πανω σε αυτο (θελω να πιστευω τουλαχιστον)...

 

Στο κυριως θεμα λοιπον:

1) Εχω ακουσει οτι οι ανανεωσιμες εχουν πολυ μελλον. Η αεροναυπηγικη (aeronautical engineering) ακουγεται αρκετα ενδιαφερουσα, αλλα απ'ο,τι εχω ακουσει ειναι πολυ δυσκολη (fluid dynamics, aerodynamics etc). Δε θελω να ασχοληθω με το design παρεμπιπτοντως, γιατι δε με ενθουσιαζει ιδιαιτερα το Μηχανολογικο Σχεδιο. Επισης, ουτε με ψυξη-θερμανση, λογω θερμοδυναμικης(?). Σκεφτομαι και για εγκαταστασεις πετρελαιου και φυσικου αεριου ή για εξορυξη (δεν ξερω ομως κατα ποσο το oil and gas εχει μελλον, διαβαζω διαφορα, αλλοι λενε 300 χρονια, αλλοι 30). Τελος, να ξεκαθαρισω οτι οσον αφορα τη βιομηχανια (μιας και εκει θελω να δουλεψω), μου αρεσει οτιδηποτε, απο project (equipment installation, planning etc), production και maintenance, μεχρι quality control. Το θεμα ομως ξαναλεω ειναι να βρω πρωτα τη βιομηχανια που μου αρεσει. Πανω σε αυτο θα ηθελα την πολυτιμη βοηθεια σας!!!

 

2) Ενα αλλο ερωτημα που με απασχολει ειναι το "Ελλαδα ή εξωτερικο". Απ'ο,τι ακουω, εδω δεν εχω και πολλες ευκαιριες. Την ιδεα του εξωτερικου τη φοβαμαι ομως λιγο. Εχω αρκετους συγγενεις βεβαια που ζουν Αγγλια και Γερμανια. Τωρα με το Brexit ομως δε νομιζω να εχω τη δυνατοτητα να παω προς τα εκει. Επισης δεν ξερω καθολου γερμανικα. Καποια βοηθεια πανω (και) σε αυτο?

 

Ευχαριστω πολυ για τη φιλοξενια (και συγνωμη για τους τονους)!!!

Edited by ChristineBTech
Link to comment
Share on other sites

Απ' ό,τι καταλαβαίνω, το πρόβλημά σου είναι ότι φοβάσαι το άγνωστο και θέλεις να κάνεις σίγουρες κινήσεις.

Όμως "τα πάντα ρει", και η σιγουριά είναι μια επίπλαστη κατάσταση.

Σε έναν κόσμο που διαρκώς αλλάζει, όλο και πιο γρήγορα, κανείς δεν μπορεί να σου προσφέρει σιγουριά και ασφάλεια, παρά μόνον ο εαυτός σου.

Μάθε λοιπόν να τον εμπιστεύεσαι, και οι ανασφάλειές σου θα διαλυθούν. 

Αυτό είναι το πρώτο βήμα.

Μετά θα πρέπει να πάρεις κάποιες αποφάσεις-ρίσκα. Πάντα όμως με λογική και σύνεση. Και μη φοβάσαι το λάθος ή την αποτυχία. Από αυτά μαθαίνουμε. Από αυτά αποκτούμε εμπειρίες, και γινόμαστε πιο δυνατοί.

Άλλωστε είσαι νέος, έχεις το χρόνο και τον κόσμο μπροστά σου. Άρπαξε την κάθε στιγμή. Θα μετανιώσεις μόνο, γι αυτά που δεν έκανες. 

Εξωτερικό δεν είναι μόνο η Ευρώπη. Στη μισή (και βάλε) υφήλιο μιλούν Αγγλικά. Μην αφήνεις τις (αβάσιμες) φοβίες να σε κυβερνούν. Άνοιξε τα φτερά σου και πέτα. Και όταν απομακρυνθείς από το κλουβί σου, θα εκπλαγείς με τις δυνατότητές σου. 

Και μην ξεχνάς. Το βασικότερο είναι να είσαι υγιής. Πνευματικά και σωματικά. Όλα τα άλλα έπονται.

  • Upvote 5
Link to comment
Share on other sites

αν έχεις λεφτά δεν χρειάζεται να κάνεις τίποτα, απόλαυσέ το.
αν δεν έχεις λεφτά θα κάνεις ό,τι βγάζει λεφτά.

 

1. Νομίζω ότι με το design δεν εννοούν μόνον το technical drawing αν και θα χρειάζεται να ξέρεις να χειρίζεσαι 1-2 σχεδιαστικά πακέτα για να κάνεις τα σχέδια (draft) για το προϊόν που θα θες να φτιάξουν.

 

2. Εξωτερικό.
Αγγλικά δεν μιλάνε μόνον στην Αγγλία αλλά και στην USA και αλλού.
Να φοβάσαι πολύ περισσότερο την Ελλάδα και πολύ λιγότερο το εξωτερικό. Αφού έχεις και συγγενείς εκεί όλα θα είναι ευκολότερα.
Να μάθεις Γερμανικά.
Από την σχολή τι ακούς, τι σε συμβουλεύουν?

 

Δες και το post #2 παραπάνω.

Link to comment
Share on other sites

Πρωτον δεν ειμαι νεος, ειμαι νεα :)

 

Ερωτηση πρωτη: Αναφερθηκε το USA. Πως ακριβως θα παω να δουλεψω στο USA, χωρις βιζα? Οχι μονο στο USA, αλλα και στην Αυστραλια και στον Καναδα. Η Γερμανια ειναι η "γη της επαγγελιας" (απ'ο,τι εχω ακουσει) για τους Μηχανολογους (ισως μαζι με τις ΗΠΑ), σωστα? Σκεφτομαι να ξεκινησω γερμανικα παντως...

 

Ερωτηση δευτερη: Καποια αλλη γνωμη/αποψη οσον αφορα το τι θα μου προτεινατε ως επαγγελματικη σταδιοδρομια?

 

Εννοειται οτι σημερα πουθενα δε θα βρω σιγουρια, απλα δε θα παω και "στο αγνωστο με βαρκα την ελπιδα". Θα ηταν αυτοκτονικο... Την ιδεα του εξωτερικου ναι μεν τη "φοβαμαι" μονο και μονο επειδη δεν ξερω αν θα μπορεσω να προσαρμοστω εγκαιρα (οχι επειδη δε θελω να φυγω απο το σπιτακι μου), αλλα την επιδιωκω κιολας, καθως δε βλεπω φως στο τουνελ στην Ελλαδα (και λυπαμαι πολυ που το λεω αυτο).

 

"Το βασικότερο είναι να είσαι υγιής. Πνευματικά και σωματικά. Όλα τα άλλα έπονται."

Στην εποχη που ζουμε αυτο δε φτανει... Ειναι προυποθεση ομως σιγουρα!

 

Στη σχολη ποιον να ρωτησω? Ο ενας καθηγητης μας λεει οτι θα γινουμε μηχανικοι στη Ferrari και ο αλλος τορναδοροι. Τρατζικ...

 

Υ/Γ: Το μεταπτυχιακο στο εξωτερικο ειναι μια καλη λυση ή χασιμο χρονου?

Link to comment
Share on other sites

Το μεταπτυχιακό είναι ένας καλός τρόπος για να δεις τις αντοχές προσαρμογής σου σε μια άλλη χώρα (αν και σαν φοιτήτρια είναι διαφορετικά ως εργαζόμενη) και σίγουρα ένας καλός τρόπος για άνοιγμα στην εκεί αγορά εργασίας. Υπάρχουν άλλωστε διασυνδέσεις της σχολής με εταιρείες. Αλλιώς ναι πας με βάρκα την ελπίδα, χωρίς προϋπηρεσία και αποστολή βιογραφικών από Ελλάδα (πιθανότητες επιτυχίας μικρές)

Τώρα σε τι θέλεις να δραστηριοποιηθεις αυτό είναι κάτι που θα το επιλέξεις εσυ τουλάχιστον μεχρι να τελειώσεις την σχολή να έχεις κατασταλάξει κάπου που σε τραβάει

 

 

Sent from my iPhone 6s Plus using Tapatalk

  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

"μεχρι να τελειώσεις την σχολή να έχεις κατασταλάξει κάπου που σε τραβάει"

Αυτο ειναι το θεμα. Οτι σε περιπου ενα χρονο τελειωνω και δεν εχω βρει ακομα αυτο που με τραβαει.

 

"Υπάρχουν άλλωστε διασυνδέσεις της σχολής με εταιρείες."

Για την πρακτικη ασκηση εννοεις Ικαρε?

Link to comment
Share on other sites

... Ο ενας καθηγητης μας λεει οτι θα γινουμε μηχανικοι στη Ferrari και ο αλλος τορναδοροι. Τρατζικ...

καλό αλλά για λίγους.

 

... Υ/Γ: Το μεταπτυχιακο στο εξωτερικο ειναι μια καλη λυση ή χασιμο χρονου?

ίσως όχι καλή λύση αλλά καλή ευκαιρία για περισσότερα πράγματα και (πιθανόν) για την προσοχή των (μελλοντικών) εργοδοτών.

πχ εδώ έχει κάμποσα, εσύ σαν μηχ-μηχ μπορείς να παίξεις σε πολλά ταμπλό, από materials μέχρι electronic eng, έχει και διαφορετικά μάστερ, διάλεξε. Υπάρχουν και άλλα ΑΕΙ στο USA με μεταπτυχιακά, θα βρείς κάτι που να σ'αρεσει.

Edited by AMHxaNos
Link to comment
Share on other sites

Κάπως έτσι αλλα καμία σχέση με την πρακτική που έχουμε στην Ελλάδα. Κανονική δουλειά όπου ανάλογα με τις δυνατότητες και την ευελιξία σου μπορείς να προχωρήσεις. Θυμάμαι στην Αγγλία που έκανα μεταπτυχιακό οποίος επιθυμούσε υπήρχαν συνεργαζόμενες εταιρείες όπου έκανε job placement (στη rover ήταν κάποια από αυτές)

Τώρα το θέμα του τι σε τραβάει είναι ένα θέμα όντως. Το έχουν αρκετοι φοιτητές μηχανολόγοι άλλωστε έχουν βγει και ανέκδοτα περί αυτού. Πολλές επιλογές αλλα όχι ξεκάθαρες λογικό να μπερδευτεί κάποιος. Και εγώ όταν τελείωσα δεν ήξερα τι με τραβάει..Εργοτάξιο έλεγα (γενικά και αόριστα) γιατί είχα γνωστούς που δούλευαν έτσι και βγάζανε λεφτά (τότε :)). Μελέτες έρευνες κτλ βιομηχανίες δεν μου άρεσαν ποτέ όποτε άντε εργοτάξιο λέω..

 

 

Sent from my iPhone 6s Plus using Tapatalk

Link to comment
Share on other sites

1) Εγω προσωπικα με τη Βιομηχανια θελω να ασχοληθω (το ανεφερα και στο πρωτο μυνημα αλλωστε). Αυτο που προσπαθω να βρω (και ζηταω τη βοηθεια σας) ειναι το ποια βιομηχανια ειναι αντικειμενικα η καλυτερη απο αποψη εξελιξης και μισθοδοσιας/ανα ωρα δουλειας. Μερικα παραδειγματα: Η αυτοκινητοβιομηχανια, η τσιμεντοβιομηχανια, η πετρελαιοβιομηχανια, η βιομηχανια τροφιμων?

 

Εργοταξιο οχι ευχαριστω :)

 

2) Αμηχανε ξαναλεω οτι για USA δεν εχω ελπιδες. Ναι μεν μπορω να κανω μεταπτυχιακο εκει (εφοσον με δεχτουν βεβαια), αλλα μετα για να δουλεψω εκει δεν πρεπει να εχω βιζα?

Link to comment
Share on other sites

Αν πας αμερικη γι αμεταπτυχιακο (με φοιτητικη βιζα) τοτε θα σε τσιμηπσουν για δουλεια πριν πεις κυμινο και ξεχνας βιζες και αηδιες....

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.