Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

[ΑΡΘΡΟ 29 - Ν. 4495/17] Εργασίες με Οικοδομική Άδεια


Recommended Posts

Για αλλαγή χρήσης πυλωτής σε κατοικία και ενοποίηση με το από πάνω διαμέρισμα ξέρει κανείς τι μηχανολογικες μελέτες χρειάζονται και απο που μπορουμε να το πληροφορηθούμε;

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...
  • Απαντήσεις 37
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Καλησπέρα σας,

Έχω μια περίπτωση που η ιδιοκτήτρια θέλει αλλαγή χρήσης καταστήματος σε κατοικία για γονική παροχή. Στην άδεια, στην κάτοψη, ο δυτικός τοίχος ήταν με κλίση και το κατάστημα ήταν περίπου 24 τ.μ., ενώ στην πραγματικότητα "ίσιωσαν" τον τοίχο και έτσι είναι μεγαλύτερο περίπου στα 27 τ.μ. Δηλαδή ο τοίχος αντί για 4,45 μ. είναι 4,95.

Ποια είναι η διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί; Μπορώ να εκδόσω άδεια κατηγορίας 3 και να γίνει ενημέρωση του φακέλου κατά αυτό τον τρόπο ή πρέπει να γίνει πρώτα τακτοποίηση και μετά άδεια;

Ο αυθαίρετος χώρος του καταστήματος (~3 τ.μ.) "παραχωρήθηκε" από την είσοδο της κατοικίας και δεν είναι επιπλέον χώρος στο οικόπεδο.

Σας ευχαριστώ.

 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Τοποθετώ εδώ σχολιασμό μου για το σημερινό έγγραφο της ΔΟΚΚ_Γ :

"Σχετικά με την εφαρμογή του κανονισμού εγκαταστάσεων υγραερίου σε κτίρια που έχουν υπαχθεί σε διατάξεις αναστολής επιβολής κυρώσεων"

Θεωρώ ότι στο έγγραφο αυτό η ΔΟΚΚΓ κάνει το ίδιο λάθος που έκανε με την Εγκύκλιο 1 2019 περί εφαρμογής του νέου ΠΔ Πυροπροστασίας.

Προτρέπει σε ανάρτηση στο πληροφοριακό σύστημα των αυθαιρέτων μελετών απαραίτητων για την αδειοδότηση εγκαταστάσεων που πρέπει να περάσουν από τον δημόσιο έλεγχο.

Η διαδικασία αυτή αφενός δεν νομιμοποιείται κάπου και αφετέρου έρχεται σε αντίθεση με τα έως σήμερα γνωστά ότι : όλες οι εγκαταστάσεις στα νομίμως υφιστάμενα αδειοδοτούνται, στα μη εξαιρεθέντα δεν γίνονται (εκτός και μόνο αυτών της ειδικής έγκρισης εργασιών) ενώ περιπτώσεις όπου υπάρχει και νομίμως υφιστάμενο τμήμα ανήκουν στις αδειοδοτούμενες.

Η παραπομπή λοιπόν στο αυθαιρετοσύστημα είναι το πέταγμα της μπάλας στην εξέδρα γιατί δεν έχουν ακόμη ξεκαθαρίσει τι θα γίνει με την οριστική εξαίρεση από κατεδάφιση.

Νομιμότητα όμως δεν υπάρχει, έλεγχος δεν γίνεται, τα προβλήματα θα ανακύψουν και ο ρόλος των μελετών υποβαθμίζεται περαιτέρω !

Μήπως η αρμόδια υπηρεσία πρέπει να το ξανασκεφτεί ;

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Καλησπέρα!

Εχω περίπτωση που σε κατοικία στο Κερατσίνι,  με άδεια το ΄'65 με τρεις οριζόντιες ιδιοκτησίες, και βεβαίωση του Ν. 4178/13 οτι δεν υπάρχει καμία αυθαιρεσία θέλει τώρα ο ιδιοκτήτης να " μεταφέρει¨ έναν τοίχο προς τα μέσα ώστε να μεγαλώσει το μπαλκόνι του. (προς τα μέσα μερίπου 1,50μ , το μήκος του τοίχου είναι 3 μέτρα)

Πρέπει να βγει άδεια και να φτιαχτεί και το Διάγραμμα Κάλυψης με τα νέα δεδομένα.. δλδ να άχει μέσα τομές όψεις, τρισδιάστατη απεικόνιση και τους υπολογισμούςκαι για τους 3εις ορόφους? 

εκτός των Αρχιτεκτονικών τι άλλες μελέτες θέλει? Σίγουρα νέο Τοπογραφικο? ενημέρωση στατικών?Μηχανολογικών? δε φαντάζομαι να ζητάει ΑΜΕΑ?για Αρχιτεκτονική επιτροπή πως ξέρω αν θα χρειαστεί να περάσω τα σχέδια?

Edited by Mαρία Σκ.
Link to comment
Share on other sites

  • 8 months later...

Καλησπέρα,

Θα ήθελα να ρωτήσω αν επιτρέπεται να βγει άδεια κατεδάφισης και μετά ανέγερσης χωρίς να έχουν ξεκινήσει οι εργασίες κατεδάφισης. Ευχαριστώ.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...
  • 3 months later...

Καλησπέρα σας!

Είμαι Μηχανολόγος Μηχανικός και θέλω να κάνω μία ερώτηση σχετικά με μία δική μου ιδιοκτησία.

Έχουμε μία ισόγεια κατοικία ~155τ.μ. με πιλωτή, η οποία ήταν αυθαίρετη και την τακτοποιήσαμε με τον 4495/17. Το οικόπεδο είναι 630τ.μ. Το κτίριο έγινε το 2007 με στατική μελέτη μηχανικού και με την προϋπόθεση να μπορεί να γίνει προσθήκη ορόφου, από στατικής απόψεως. (Η πιλωτή είναι ημιυπόγεια με ράμπα, οπότε το ύψος του κτιρίου αυτή τη στιγμή από το δρόμο είναι ~5μ.)

Αυτό που θα ήθελα να ρωτήσω είναι, εφόσον έχουμε περισευούμενη δόμηση, μας παίρνει στο ύψος και στατικά αντέχει την προσθήκη ορόφου, μπορούμε να βγάλουμε οικοδομική άδεια για προσθήκη ορόφου; Γίνεται δηλαδή προσθήκη ορόφου σε αυθαίρετο κατηγορίας 5, τακτοποιημένο όταν πληρούνται οι όροι δόμησης και η στατική επάρκεια;

Σύμφωνα με το τοπογραφικό και τους όρους δόμησης της περιοχής ισχύουν :

  • ΚΑΛΥΨΗ: 50%
  • ΔΟΜΗΣΗ: 0.7
  • ΜΕΓΙΣΤΟΣ ΑΡ. ΟΡΟΦΩΝ: 2
  • ΜΕΓΙΣΤΟ ΕΠΙΤΡΕΠΟΜΕΝΟ ΥΨΟΣ: 7.50μ + 2.00μ (με κατασκευή πιλωτής) + 1.50μ (με κατασκευή κεραμοσκεπής)

Ο μηχανικός που ανέλαβε την τακτοποίηση με διαβεβαίωσε πως θα μπορώ να βγάλω οικ. άδεια για προσθήκη ορόφου, αλλά θα ήθελα μία δεύτερη γνώμη, ουτως ώστε άν υπάρχει κάποιο κώλημα που μπορεί να αντιμετωπιστεί τώρα να το ερευνήσω πριν να είναι αργά.

 

 

ΔΗΛΩΣΗ ΥΠΑΓΩΓΗΣ.pdf

Edited by stag94
Link to comment
Share on other sites

ενα οικοπεδο, ενας ιδιοκτητης, χωρις συσταση

εχει εμβαδον κτισματων ......τμ με βαση την αδεια και τακτοποιησε σαν κατοικια άλλα 142 τμ.

Επομενως, τα τακτοποιημενα τμ. επιβαρυνουν τον σδ. και  αφαιρουνται απο αυτον.

[107 παρ. 2]

Σωστό ή λαθος;

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα,παρότι η επισήμανση μου είναι εκτός του παρόντος θέματος,εγώ θα έλεγα να ξεκινήσουμε από το ερώτημα: πώς προέκυψε η κατάταξη στην Κατηγορία 5,αφού απορρίψουμε την υπέρβαση δόμησης,κάλυψης,ύψους από τα στοιχεία που μας δίνεις,σαν πρώτη προσέγγιση?

(Πριν φτάσουμε στο άρθρο 23 του ΝΟΚ και τα περαιτέρω)

  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

24 λεπτά πριν, ChristinaK said:

Καλησπέρα,παρότι η επισήμανση μου είναι εκτός του παρόντος θέματος,εγώ θα έλεγα να ξεκινήσουμε από το ερώτημα: πώς προέκυψε η κατάταξη στην Κατηγορία 5,αφού απορρίψουμε την υπέρβαση δόμησης,κάλυψης,ύψους από τα στοιχεία που μας δίνεις,σαν πρώτη προσέγγιση?

(Πριν φτάσουμε στο άρθρο 23 του ΝΟΚ και τα περαιτέρω)

Το κτίριο ανεγέρθη αυθαίρετα χωρίς την έκδοση οικοδομικής αδείας. Δεν είμαι αρμόδια μηχανικός ως μηχανολόγος, γι' αυτό αποφάσισα να ρωτήσω εδώ, ούτως ώστε να εξακριβώσω αν η κατεύθυνση που έχουμε πάρει από τον μηχανικό που ανέλαβε την τακτοποίηση είναι σωστή.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.