Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

[ΑΡΘΡΟ 30 - Ν. 4495/17] Εργασίες για τις οποίες δεν απαιτείται Οικοδομική Άδεια ή Έγκριση Εργασιών Μικρής Κλίμακας


Recommended Posts

Όχι δεν ελέγχει το ΣΑ μετά την αποπεράτωση. Επίσης η απόφαση δεν εστιάζει στο πώς δουλεύει το ΣΑ, (αναφέρεται αλλού).  Θυμάμαι μόνο για τις επιτροπές αυθαιρέτων ότι ελέγχουν πριν. Στην περιοχή μου το ΣΑ συνήθως αρκείται σε φωτογραφίες, για να αποφύγει να ταξιδέψουν τα μέλη του 200χλμ., ενώ μπορεί να έχουν κάνει άλλα 500χλμ, για να βρεθούν στην αίθουσα της συνεδρίασης (είμαι στην υποπεριφέρεια Νήσων Αττικής και ακόμα δεν έχουν σκεφτεί να μας πάνε με απόσταση και γεωγραφικά).

Οι έλεγχοι πλέον γίνονται σε άλλη φάση της κατασκευής (συμβόλαια, καταγγελίες, ΕΣΠΑ, μαζί και με Α/Φ, κλπ). Η πρόθεση του νομοθέτη με το αρθ-30 ήταν ακριβώς να απλοποιήσει την διαδικασία για αυτά που περιγράφονται. Το ΣΑ φτάνει για να ελέγξει την μορφή. Το να πας ΥΔΟΜ για να σου ελέγξει όρους δόμησης για δύο σκαλοπάτια, ένα πεζούλι και ένα πάγκο, μάλλον είναι υπερβολή.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Καλημέρα σε όλους

Έχω περίπτωση βιομηχανικής εγκατάστασης, όπου θέλουν να διαμορφώσουν υπάιθριο χώρο του γηπέδου ήδη ασφαλτοστρωμένο ως χώρο αποθήκευσης υλικών στον οποίο όμως θα αντικατστήσουν την άσφαλτο με πλάκα σκυροδέματος επί εδάφους. Το γήπεδο είναι εντός σχεδίου

Στο τελευταίο διάγραμμα κάλυψης, στην θέση όπου θέλουμε να γίνει η διαμόρφωση προδιαγράφονται (δεν υπάρχουν όμως στην πραγματικότητα) θέσεις στάθμευσης.

Πιστεύω πως πρέπει να εκδοθεί οικοδομική άδεια, όπου όμως στην παρ. 1 του άρ. 29 του Ν.4495/2017 βρίσκω μόνο αυτό:

γ) εκσκαφές ή επιχώσεις μεγαλύτερες του συν/πλην 0,80 μέτρα, καθώς και επιστρώσεις, διαμορφώσεις οικοπέδων και γηπέδων με σκοπό τη δόμηση (δεν έχουμε σκοπό την δόμηση)

Στις περιπτώσεις της παρ. 2 (ΕΕΜΚ) δεν βρίσκω περίπτωση που να με καλύπτει, οπότε δεν μπορώ να θεωρήσω και την περίπτωση θ της παρ. 1 για εργασίες με προϋπολογισμό >25.000€. Στο άρθρο 30 υπάρχουν όμως οι περιπτώσεις 

ζ) μικρές διαμορφώσεις του εδάφους μέχρι συν/πλην 0,80 μ. από το φυσικό έδαφος

και 

ιστ) διάστρωση δαπέδου ακάλυπτου χώρου, με την προϋπόθεση ότι αυτή δεν υπερβαίνει το 1/3 του ακάλυπτου χώρου,

Υπάρχει περίπτωση να μπορώ να κάνω τις εργασίες χωρίς έκδοση κάποιας άδειας; Μου φαίνεται λίγο απίθανο...

Ευχαριστώ

 

Link to comment
Share on other sites

Απαιτούμενες είναι, αλλά έχω χώρο να τις μεταφέρω αλλού. Σε κάθε περίπτωση έχω κάνει αίτηση για βεβαίωση όρων δόμησης και θα προχωρήσω με κανονική άδεια.

Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα σας!

Μου έτυχε περίπτωση που σε μικρό ξενοδοχείο θέλουν να κάνουν την υπάρχουσα πισίνα πιο ρηχή! Σε τέτοια περίπτωση απαιτείται άδεια; Αν ναι, άδεια δόμησης ή άδεια εργασιών μικρής κλίμακας;

Ευχαριστώ προκαταβολικά!

Link to comment
Share on other sites

Αν η πισίνα σου θα πάει στις διαστάσεις που περιγράφονται στην μικρή κλίμακα, μικρή κλίμακα τότε. Αλλιώς άδεια. Σε κάθε περίπτωση το μόνο που θες από μελέτες είναι αυτό που περιγράφει την τροποποίηση. Πιστέυω μία τομή με το νέο βάθος αρκεί, εφόσον όλα τα άλλα μένουν ίδια. Εξαρτάται και πόσο πιο ρηχή. Αν στρώσουν 20εκ μπετό κάτω κάτω, θα μπορούσες να το πεις και συντήρηση του πάτου της.


Υ.Γ. και αρκετά σκαναρίσματα, αν είναι η πρώτη ηλεκτρονική διαδικασία στο ακίνητο.

Edited by jedi.Yannis
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Καλησπέρα σας !

για αποξήλωση εσωτερικού τοίχου που δεν επηρεάζει τον στατικό φορέα, και για αλλαγή πλακακιών στην κουζίνα 

απαιτείται Έγκριση Εργασιών Μικρής Κλίμακας ; 

Ευχαριστώ πολύ !!

Link to comment
Share on other sites

Ν.4495/2017

Άρθρο 30
Εργασίες για τις οποίες δεν απαιτείται Οικοδομική Άδεια ή Έγκριση Εργασιών Μικρής Κλίμακας
1. Δεν απαιτείται οικοδομική άδεια ούτε έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας για τις εξής εργασίες, με την επιφύλαξη των ειδικών διατάξεων που αφορούν την περιοχή ή το κτίριο :
α) εργασίες εσωτερικών χρωματισμών, μικρών επισκευών θυρών και παραθύρων ή μεμονωμένων επισκευών για λόγους χρήσης και υγιεινής,
β) μικρής έκτασης εσωτερικές επισκευές ή διασκευές που δεν μεταβάλλουν τη φέρουσα κατασκευή του κτιρίου, καθώς και κατασκευές που απαιτούνται για τη μετακίνηση ή την κάθε μορφής εξυπηρέτηση των ατόμων με αναπηρία ή εμποδιζόμενων ατόμων. Δεν συμπεριλαμβάνεται η κατασκευή ανελκυστήρα της παρ.2 του άρθρου 27 του ν.4067/2012,

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Καλησπέρα

Ισόγειο κατάστημα ! 90τμ, ΜΗ υγειονομικού χαρακτήρα σε χωριό (στο σκαρίφημα ως ΓΚΡΙ όγκος). Ψηλοτάβανο (3,9μ) με ενα υπάρχων WC στην πίσω γωνία νομίμως υφιστάμενο (Στο σκαρίφημα όγκων που παραθέτω με ΜΩΒ).

Ερώτ: Εμπείπτει στο Αρ 30, β) μικρής έκτασης εσωτερικές επισκευές ή διασκευές που δεν μεταβάλλουν τη φέρουσα κατασκευή του κτιρίου, καθώς και κατασκευές που απαιτούνται για τη μετακίνηση ή την κάθε μορφής εξυπηρέτηση των ατόμων με αναπηρία ή εμποδιζόμενων ατόμων. Δεν συμπεριλαμβάνεται η κατασκευή ανελκυστήρα της παρ.2 του άρθρου 27 του ν.4067/2012.                                  Η κατασκευή (ξηρά δόμηση με γυψοσανίδες)  του Κόκκινου όγκου (~18τμ) ;

Δεν θίγει Η/Μ εγκαταστάσεις τον Στατικο φορέα κλπ. Θα ναι ένας κατακόρυφος τοίχος (με μια πόρτα προς τον υπόλοιπο μεγάλο χώρο), και ένα οριζόντιο ταβάνι (οροφή) με θερμομόνωση (πετροβάμβακας/υαλοβάμβακας) σε οροφή και τοίχο.  Δεν αφορά διαίρεση του καταστήματος (πχ να νοικιαστούν δυο χώροι) αλλά ζητήματα θέρμανσης το χειμώνα .. (Η ελαφρώς ΜΠΛΕ επιφάνεια αφορά ΤΖαμαρία του υπάρχοντος καταστήματος, όλες οι λοιπές πλευρές είναι Νομίμως υφιστάμενοι τοίχοι χωρίς ανοίγματα/εισόδους)
Ευχαριστώ

Με το ΙΚΑ διάβασα οτι πρέπει να γίνει αναφορά;

image.thumb.png.d0b55c87e882766c2e2ba56b0059aafc.png

Link to comment
Share on other sites

Κατασκευή ανελκυστήρα είναι ΕΕΜΚ άρθ-29 παρ.2 στ.
Στο ΙΚΑ πρέπει να πας και για άδειες (πριν την έκδοση) και για ΕΕΜΚ (μετά την έκδοση) και στις καταστάσεις αν δεν πρόκειται για δωμάτια που πάνε με πίνακα 1 και κάνεις εργασίες με πίνακα 3, κοιτάς να δεις ποιες από αυτές γίνονται από στεγασμένο επάγγελμα, ώστε να εξαιρεθούν και πληρώνονται μεροκάματα για τα υπόλοιπα. (πχ σιδεράδες είναι ΤΕΒΕ, σοβάδες, γυψοσανίδες πάνε ΙΚΑ).

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.