Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

[ΑΡΘΡΟ 30 - Ν. 4495/17] Εργασίες για τις οποίες δεν απαιτείται Οικοδομική Άδεια ή Έγκριση Εργασιών Μικρής Κλίμακας


Recommended Posts

Καλησπέρα σας, σε ακάλυπτο χώρο, σε περίπτωση κάλυψης εξωτερικών πλακών πεζοδρομίου (διαδρόμων) με σταμπωτό δάπεδο (θα πέσει τσιμεντοκονία και από πάνω σταμπωτό) απαιτείται κάποια ενέργεια ή άδεια;

Ευχαριστώ πολύ

Link to comment
Share on other sites

ΙΚΑ σε περίπτωση που πάρεις μαστόρους και τους πληρώσεις αυτεπιστασία. Αν πάρεις εργολάβο με τιμολόγια, αυτός έχει ΕΦΚΑ (πρώην ΤΕΒΕ) και οι εργάτες του, πληρώνονται από αυτόν και τους βάζει αυτός ΙΚΑ.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Συνάδελφοι απ' ότι καταλαβαίνω η αντικατάσταση κεραμιδιών χωρίς χρήση ικριωμάτων γίνεται χωρίς Ε.Ε.Δ.Μ.Κ. Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι τα εξής:

1. Αν το κτήριο έχει αυθαιρεσίες μπορούν να γίνουν έστω και τέτοιες εργασίες? Η ερώτησή μου όχι μόνο για αντικατάσταση κεραμιδιών αλλά για όλες τις εργασίες του άρθρου 30.

2. Ο ιδιοκτήτης είναι υποχρεωμένος να δηλώσει το έργο στο ΙΚΑ, αυτό γίνεται επιπλέον των άλλων δικαιολογητικών και με μια τεχνική έκθεση κάποιου μηχανικού. Τι συμβαίνει στις περιπτώσεις που η στέγη είναι σε ψηλό όροφο και υπάρχει θέμα επικινδυνότητας? Ποιος είναι υπεύθυνος για την ασφάλεια και ποιος αποφάσίζει αν χεειάζεται ή όχι ικριώματα? Παράδειγμα π.χ. η επισκευή στέγης σε 5όροφη οικοδομή όπου πρέπει να αλλάξουν κεραμίδια. Με το άρθρο 30 δεν απαιτείται άδεια αν δεν χρησιμοποιηθούν ικριώματα. Ποιος αποφασίζει πότε πρέπει να χρησιμοποιηθούν ικριώματα και πότε όχι?

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας

Link to comment
Share on other sites

Οι εργασίες του άρθρου 30 δεν εμποδίζονται από τις αυθαιρεσίες, καθώς δεν απαιτούν διοικητική πράξη, η οποία θέλει προαπαιτούμενο την νομιμότητα. Ούτε στο άρθρο 30 λέει ότι τις εργασίες αυτές τις κάνεις μόνο σε νόμιμα κτίρια. Χαρακτηριστικό είναι τα καταλύμματα ζώων έως 3τμ. Αν έχεις μια αυθαιρεσία, δεν σου λέει κανείς να μην κάνεις το σπιτάκι του σκύλου σου.

Στο ΙΚΑ γενικά έχεις υποχρέωση να δηλώσεις ότι εργασία θα προσλάβεις μεμονωμένους εργάτες και δηλώνει ο εργάτης πόσες μέρες δούλεψε και για πόσα και του κολλάς τα ανάλογα ένσημα. Αν πάρεις εργολάβο και έχει αυτός δικούς του μαστόρους, τους κολλάει αυτός ΙΚΑ και εσύ φυλλάς την απόδειξη στα χαρτιά σου.
Γίνονται και αλχημείες όπου για να αποφύγει ο εργολάβος το ΙΚΑ και την πρόσληψη, σου ζητάει να κολλήσεις εσύ στους εργάτες του και το αντιμετωπίζεις σαν να τους προσέλαβες εσύ.

Ικριώματα ή άλλα μέτρα ασφαλείας, εφαρμόζονται όποτε υπάρχει κίνδυνος. Αν κάτσεις να κάνεις κατασκευή όπου θα είναι δεμένος ο μάστορας και αυτή θα στηρίζεται στην στέγη, ή όπου αλλού βρεις στέρεο / κρίκους/ χαλκάδες κλπ, οκ. Αλλά βάλε τον εργάτη / συνεργείο να σου υπογράψουν ότι θα λάβουν όλα τα μέτρα ασφαλείας και να σου κόψουν και κάποια μικρή απόδειξη για τις εργασίες.
Αν αναλάβεις ευθύνη οποιαδήποτε ή εσύ ή ο ιδιοκτήτης, σίγουρα δέστε τους ή αλλιώς βάλε σκαλωσιές. Ο ιδιοκτήτης ειδικά μπορεί να μπλέξει, άμα τους αφήσει λάσκα και γίνει κάτι.

Ικριώματα χρειάζονται αν θα πρέπει να βρεθεί άνθρωπος σε αυτά. Αν δεν χρειάζεται δεν βάζεις. Έχω δει σε δώμα (γίνεται και στην στέγη, αν δεν έχει πολύ κλίση), να είναι δεμένος ο εργάτης και να κινείται με κρίκο που να τρέχει σε σκοινί, όταν είναι στην άκρη.

Edited by jedi.Yannis
Link to comment
Share on other sites

Λογικά θα μπούνε ικριώματα προκειμένου να μπορέσει να κατασκευαστεί κάγκελο στην άκρη της στέγης. Δηλαδή θα λειτουργήσουνε σαν αντιστήριξη για το κάγκελο που θα κατασκευάσει ο εργάτης. Το ερώτημα είναι αν θα πάω με το άρθρο 30 ή με ΕΕΔΜΚ. Πάντως στα ικριώματα δεν θα βρεθεί άνθρωπος για να κάνει εργασία, μόνο στο στήσιμο-ξεστήσιμο.

Αν προχωρήσει η δουλειά

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Ξέρω ότι έχει ξαναμπεί το συγκεκριμένο ερώτημα στην ενότητα, να ξαναρωτήσω μήπως υπάρχει κάποιου είδους επικαιροποίηση που χλωμό το βρίσκω... Σε εκτός σχεδίου γήπεδο μπορεί να κατασκευαστεί με το άρθρο 30 του 4495/2017 , περιπτώσεις ζ και ιστ , δηλαδή "διαμόρφωση εδάφους μέχρι +/-80cm"  και "διάστρωση δαπέδου ακαλύπτου χώρου με την προυπόθεση ότι αυτή δεν υπερβαίνει το 1/3 του ακάλυπτου χώρου" , διάδρομος από μπετόν πλάτους 3,00m και μήκος 70τρ.μ. περίπου (το κτίσμα είναι στο βάθος του οικοπέδου), ώστε να μπαίνει ο ιδιοκτήτης με το αμάξι μέσα,  ώστε να γλυτώσει να τσαλαβουτάει στις λάσπες και τα χόρτα ?

Είναι όπως ακριβώς το περιγράφω, ούτε μαιμουνιά που να υποκρύπτει κάποια υπόνοια δόμησης,ούτε καμιά διαμόρφωση εδάφους που να ξεπερνάει τα 30cm (επίχωμα από θραυστό αμμοχάλικο + εδαφόπλακα)  ούτε τίποτα άλλο.

Γνωρίζω ότι έχει αναφερθεί και στις προηγούμενες σελίδες ότι κάποιες πολεοδομίες θεωρούν ότι η έννοια του ακαλύπτου δεν βρίσκει εφαρμογή στα εκτός σχεδίου, άρα θεωρούν ότι η (ιστ) περίπτωση δεν μπορεί να βρει εφαρμογή στα εκτός σχεδίου και ότι για την εν λόγω εργασία απαιτείται κανονική Ο.Α..... Αρκετά αυστηρή θεώρηση, κατά την γνώμη μου...εξάλλου στην (ιδ) του ίδιου άρθρου γιατί κάνει λόγο για "ακαλύπτους χώρους οικοπέδων και γηπέδων "? Εκεί η έννοια του ακαλύπτου υπάρχει στα εκτός σχεδίου? ...

Ο λόγος που το ψάχνω σε σημείο ψυχαναγκασμού, είναι γιατί πρόκειται για μεγάλη σε εμβαδόν επιφάνεια διαδρόμου καθώς το κτίσμα είναι στο βάθος του οικοπέδου και ο πελάτης θα πληρώσει ένα σεβαστό ποσό και το τελευταίο που θέλω είναι να του δημιουργήσω προβλήματα μελλοντικά με αυθαίρετες κατασκευές κλπ...τώρα τί σόι αυθαίρετη κατασκευή είναι ένα τετοιο δάπεδο, τέτοιας χρήσης δεν μπορώ να καταλάβω...ευχαριστώ.

Edited by pirsogiannis
Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα

μήπως έχει κάποιος άποψη για την περίπτωση

κα) Κατασκευές υπόγειων βάσεων από οπλισμένο σκυρόδεμα για την έδραση ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού κάθε είδους, η εγκατάσταση επ’ αυτών του αντίστοιχου ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού, καθώς και οι κατασκευές των συνοδών έργων εντός κάθε τύπου και κατηγορίας υπαίθριων Υποσταθμών του Συστήματος Μεταφοράς και του Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας, υφισταμένων ή νέων, που σε κανένα σημείο δεν υπερβαίνουν τα 0,50 μ. από την τελικά διαμορφωμένη στάθμη εδάφους και για τις οποίες διατίθεται στατική μελέτη εγκεκριμένη από τον φορέα υλοποίησης.

Έχω πελάτη με βιομηχανική εγκατάσταση ο οποίος θέλει να τοποθετήσει ένα νέο μηχάνημα. Μπορώ να τον εντάξω εδώ; 

Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

Έτσι που τα έχουν κολλήσει χωρίς τελεία, δεν μπορώ να καταλάβω αν η τελευταία φράση αναφέρεται μόνο στη ΔΕΗ, ή και στις δύο περιπτώσεις.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.