Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

[ΑΡΘΡΟ 30 - Ν. 4495/17] Εργασίες για τις οποίες δεν απαιτείται Οικοδομική Άδεια ή Έγκριση Εργασιών Μικρής Κλίμακας


Recommended Posts

Καλημέρα συνάδελφοι,

σε υφιστάμενη ξενοδοχειακή μονάδα πλησίον αρχαιολογικού χώρου και σε περιοχή όπου απαιτείται η γνωμοδότηση του Σ.Α, θα γίνουν εργασίες εσωτερικών και εξωτερικών χρωματισμών και επιχρισμάτων (χωρίς τη χρήση ικριωμάτων), τοποθέτησης πλακιδίων σε wc, αλλαγή ταπετσαρίας και χρωματισμοί ξύλινων κιγκλιδωμάτων και κουπαστών.

Για την έκδοση βεβαίωσης του άρθρου 30 - Ν.4495/17 απαιτείται η έγκριση της αρχαιολογίας και του Σ.Α εφόσον δεν θα γίνει καμία αλλαγή στις όψεις? (οι όψεις θα βαφτούν με το ίδιο ακριβώς χρώμα)

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Link to comment
Share on other sites

Θεωρώ πως απαιτούνται οι εγκρίσεις ασχέτως αν δεν κάνεις αλλαγή.

Εάν κάνεις όμως οποιαδήποτε αλλαγή σε χρώμα ισχύει το παρακάτω:

ιβ) Για τις περιπτώσεις της περ. ιβ της παρ. 2 του άρθρου 29 του ν. 4495/2017,

κατατίθενται επιπρόσθετα των γενικών δικαιολογητικών του αρ. 3 της παρούσας:

αα) Δήλωση ανάθεσης και ανάληψης της ευθύνης από μηχανικό για την επίβλεψη

του έργου.

ββ) Αντίγραφο τοπογραφικού διαγράμματος.

Σε περιοχές χαρακτηρισμένες ως παραδοσιακοί οικισμοί, παραδοσιακά τμήματα πόλεων, περιοχές φυσικού κάλλους, αρχαιολογικοί χώροι, ιστορικοί τόποι, για τις εργασίες εξωτερικών χρωματισμών ή αντικατάστασης κιγκλιδωμάτων ή επισκευής επιχρισμάτων ή επισκευής όψεων με διαφορετικό υλικό και ανεξαρτήτως χρήσης ικριωμάτων, εκδίδεται υποχρεωτικά έγκριση εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας και κατατίθενται συμπληρωματικά όψεις του κτιρίου. Στην περίπτωση που από την τεχνική έκθεση του μηχανικού προκύπτει ότι οι εργασίες θα υλοποιηθούν με το ίδιο ακριβώς υλικό κατά την τυπολογία της υπάρχουσας κατασκευής, απαιτείται η έκδοση έγκρισης εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας, μόνο εφόσον γίνεται χρήση ικριωμάτων και δεν απαιτείται η υποβολή όψεων του κτιρίου.

 

Link to comment
Share on other sites

17 ώρες πριν, body125z said:

Τελικά υπάρχει παράβολο για τη συγκεκριμένη βεβαίωση ή βγαίνει δωρεάν;

Δεν έχω κάνει ποτέ, αλλά η ΑΠΟΦ. ΥΠΕΝ/ΥΠΡΓ/48123/6983 ΤΗΣ 23/31.7.2018 (ΦΕΚ 3136Β΄)
Διαδικασίες ηλεκτρονικής υποβολής, ελέγχου και έκδοσης των διοικητικών πράξεων του άρθρου 29 τουΝ. 4495/2017 και καθορισμός ηλεκτρονικών υπηρεσιών σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 33 του Ν.4495/2017

στο άρθρο 20 παρ. 4 αναφέρει "Για την υποβολή Αιτήσεων της παρούσας Υπουργικής Απόφασης, το ποσοστό ανταπόδοσης ορίζεται σε 20€ ανά υποβαλλόμενη αίτηση",

οπότε αφού η απόφαση περιλαμβάνει και τη Βεβαίωση άρθρου 30 του Ν. 4495/2017, λογικά θα υπάρχει.

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα, 

Θέλω να βγάλω μια βεβαίωση του άρθρου 30 για εργασίες εσωτερικές που θα κάνει γυψοσανιδάς με OSB (δεν θα χρησιμοποιήσω κάποιο άλλο συνεργείο). Το ερώτημα μου είναι αν πρέπει να ανοίξω καρτέλα στο ΙΚΑ; 

Έχει κάποιος ιδέα;

Ευχαριστώ πολύ. 

 

Αναφορικα με τις εγκρίσεις απο φορείς, δεν είμαι σίγουρος ότι αν κάνεις πχ εσωτερικές διαρυθμίσεις πρέπει να περάσεις αρχαιολογία, η ΣΑ...προσωπικά (αλλά δεν ξέρω αν είναι σωστό) θα έγραφα στη ΤΕ ότι δεν επηρεάζεται σε κάτι το κέλυφος και ετσι δεν χρειάζεται κάποια απο τις εγκρίσεις. 

Edited by gi_arch
Link to comment
Share on other sites

 

Σχετικά με το ΙΚΑ αν το συνεργείο γυψοσανίδων κάνει και τον χρωματισμό τους τότε εσύ δεν βάζεις ΙΚΑ αλλά ο εργολάβος γυψοσανίδων βάζει στο συνεργείο του. Αν πάρεις και μπογιατζή, θα πρέπει να μπουν οι χρωματισμοί.

Σχετικά με το ΣΑ δες τα παρακάτω.

N.4495

Άρθρο 7

Συμβούλια Αρχιτεκτονικής (Σ.Α.) - Συγκρότηση και αρμοδιότητες

α)        Για κάθε οικοδομική εργασία (ανέγερση, επισκευή, προσθήκη, κατεδάφιση) σε κτίρια, οικόπεδα ή γήπεδα, που βρίσκονται σε παραδοσιακά τμήματα πόλεων, σε παραδοσιακούς οικισμούς, σε ιστορικούς τόπους, αρχαιολογικούς χώρους, σε περιοχές ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους. Η ανωτέρω γνώμη δεν απαιτείται για οικοδομικές εργασίες ή τεχνικά ή άλλα έργα στο εσωτερικό υφισταμένου κτιρίου, οι οποίες δεν επιφέρουν τροποποιήσεις των όψεων αυτού, όπως επίσης δεν απαιτείται και στις περιπτώσεις κτιρίων ή έργων που είναι αποτέλεσμα πανελλήνιου ή διεθνούς αρχιτεκτονικού διαγωνισμού,

 

Ν. 3028 ΤΗΣ 28.6.2002 (ΦΕΚ 153Α΄)

Για την προστασία των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Άρθρο 10

Ενέργειες σε ακίνητα μνημεία και στο περιβάλλον τους

3. Η εγκατάσταση ή η λειτουργία βιομηχανικής, βιοτεχνικής ή εμπορικής επιχείρησης, η τοποθέτηση τηλεπικοινωνιακών ή άλλων εγκαταστάσεων, η επιχείρηση οποιουδήποτε τεχνικού ή άλλου έργου ή εργασίας, καθώς και η οικοδομική δραστηριότητα πλησίον αρχαίου επιτρέπεται μόνο μετά από έγκριση του Υπουργού Πολιτισμού, η οποία εκδίδεται ύστερα από γνώμη του Συμβουλίου. Η έγκριση χορηγείται εάν η απόσταση από ακίνητο μνημείο ή η σχέση με αυτό είναι τέτοια ώστε να μην κινδυνεύει να επέλθει άμεση ή έμμεση βλάβη αυτού λόγω του χαρακτήρα του έργου ή της επιχείρησης ή της εργασίας.

«Η έγκριση δεν απαιτείται προκειμένου περί οικοδομικών εργασιών ή τεχνικού ή άλλου έργου στο εσωτερικό Υφιστάμενου κτιρίου οι οποίες δεν επιφέρουν τροποποιήσεις των όψεων αυτού και δεν περιλαμβάνουν εκσκαφές.»

  • Thanks 1
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Kαλησπέρα συνάδελφοι.

Θέλω να εκδόσω βεβαίωση άρθρου 30 αλλα δεν ξέρω αν είναι σωστό.

Σε τριόροφη πολυκατοικία με δύο συνολικά συνιδιοκτήτες με άδεια του 1989, δεν κατασκευάστηκαν ποτέ 2 υπαίθριες θέσεις στάθμευσης που περιλαμβανόντουσαν στην άδεια. Ο ένας συνιδιοκτήτης είχε φτιάξει στο χώρο αυτό κάποιες αυθαίρετες κατασκευές. Μετά απο δικαστήριο το 2002 υποχρεώθηκε να ξηλώσει τις κατασκευές και είχαν συνεννοηθεί με τον άλλο συνιδιοκτήτη να υλοποιήσουν τις θέσεις στάθμευσης όμως τότε δεν το έκαναν.  Σημερα ο ένας θέλει να υλοποιήσει την δική του θέση διαστρώνοντας το έδαφος που είναι χώμα και κατασκευάζοντας μία γκαραζόπορτα. Περίφραξη στο σημείο της γκαραζόπορτας δεν υπάρχει, το οικόπεδο δηλαδή εκεί είναι ανοιχτό. Επειδή φοβάται οτι θα έχει μπλεξίματα με τον συνιδιοκτήτη θέλει να είναι σωστός και ζητάει την βεβαίωση. Πιστεύετε οτι οι εργασίες του αρ. 30 τον καλύπτουν; Ευχαριστώ πολύ.

Link to comment
Share on other sites

On 10/4/2019 at 9:27 ΜΜ, jedi.Yannis said:

Θεωρώ ότι το ιδ αναφέρεται σε κατασκευές επί εδάφους και οι σκάλες που λέει, οδηγούν από αναβαθμό σε αναβαθμό, σε κεκλιμένο οικόπεδο.
Στην κάλυψη μετράνε και άλλα πράγματα εκτός από κλειστούς χώρους. Αν η σκάλα σου δεν είναι σε αυτά που δεν μετράνε (πχ σκάλα κινδύνου σε οικόπεδο με εξαντλημένο συντελεστή) τότε μετράει.

καλησπέρα σε όλους. συνάδελφε, πολύ σωστή η παρατήρησή σου όμως μια σκάλα η οποία   "λόγω της διαμόρφωσης του εδάφους, είναι αναγκαία για την επικοινωνία με το κτίριο" (ΓΟΚ)  δε θεωρείς ότι μπορούμε την εντάξουμε στο άρθρο 30; 

Συγκεκριμένα, σε οικ<2000, θέλει ο ιδιοκτήτης να τοποθετήσει μια μεταλλική σκάλα εξωτερικά στη πισω πλευρά του οικοπέδου.  η οποία θα συνδέει το έδαφος στη χαμηλή στάθμη με το ισόγειο που βρισκεται 1,80μ ψηλότερα. (το μήκος της θα είναι <1/2της όψης και πλάτος<1,50).   Πέρα από την υψομετρική διαφορά, θα είναι ο μοναδικός τρόπος πρόσβασης στον πίσω ακάλυπτο χώρο του οικοπέδου. (υφιστάμενες σκάλα,χτιστές, υπάρχουν μια εξωτερική ανοιχτη, και μια εσωτερική για την επικοινωνια των ορόφων. επίσης η δόμηση έχει εξαντληθεί)

Edited by Chr1st0s
Link to comment
Share on other sites

θεωρώ ότι οι σκάλες του άρθρου 30 είναι επί εδάφους (πρακτικά διαστρώσεις). Είτε σε διαμορφωμένο έδαφος είτε σε φυσικό. Αυτές μετράνε μόνο στην εδαφοκάλυψη του ακαλύπτου σου. Αν μου έλεγες ότι πρόκειται για μια μικρούλα σκάλα, για να κατέβεις από ένα πεζούλι, θα σου έλεγα να το πέρναγες σαν χρηστικό αντικείμενο στο άρθρο 30.

Θα μπορούσε να πάει ως διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου ή δεν αν εξυπηρετεί στάθμη του κτιρίου, μήπως πάει εκτός ΣΔ.

Link to comment
Share on other sites

Μόλις υπέβαλα τα απαιτούμενα για έκδοση Βεβαίωσης αρ. 30.

Όλα καλά και ωραία αλλά Βεβαίωση δεν εκδίδει το σύστημα δυστυχώς. Είδα κι εγώ την σφραγίδα και χάρηκα αλλά........

Μόνο την Αίτηση μας μπορούμε να εκτυπώσουμε ουσιαστικά με τα στοιχεία που έχουμε υποβάλει. Απλά γράφει μέσα την Αίτηση μας τον αριθμό έγκρισης.

Διάρκεια ισχύος μια ήμερα 😂

Ατελείωτο ΤΕΕ!!!

20211009_151408.jpg

20211009_151836.jpg

Edited by teo2
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.