Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

[ΑΡΘΡΟ 30 - Ν. 4495/17] Εργασίες για τις οποίες δεν απαιτείται Οικοδομική Άδεια ή Έγκριση Εργασιών Μικρής Κλίμακας


Recommended Posts

On 30/9/2021 at 2:59 ΜΜ, OLINAPAL said:

Δεν έχω κάνει ποτέ, αλλά η ΑΠΟΦ. ΥΠΕΝ/ΥΠΡΓ/48123/6983 ΤΗΣ 23/31.7.2018 (ΦΕΚ 3136Β΄)
Διαδικασίες ηλεκτρονικής υποβολής, ελέγχου και έκδοσης των διοικητικών πράξεων του άρθρου 29 τουΝ. 4495/2017 και καθορισμός ηλεκτρονικών υπηρεσιών σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 33 του Ν.4495/2017

στο άρθρο 20 παρ. 4 αναφέρει "Για την υποβολή Αιτήσεων της παρούσας Υπουργικής Απόφασης, το ποσοστό ανταπόδοσης ορίζεται σε 20€ ανά υποβαλλόμενη αίτηση",

οπότε αφού η απόφαση περιλαμβάνει και τη Βεβαίωση άρθρου 30 του Ν. 4495/2017, λογικά θα υπάρχει.

Πρόσφατα έβγαλα βεβαίωση αρ 30 και δεν ζητήθηκε κάποιο ποσό. 

 

On 29/9/2021 at 9:19 ΜΜ, body125z said:

Τελικά υπάρχει παράβολο για τη συγκεκριμένη βεβαίωση ή βγαίνει δωρεάν;

 

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Καλησπέρα σε ολους. 

Πρόκειται να κτίσω ένα φούρνο με πέργκολα στην αυλή οικοπέδου εκτός σχεδίου,  και σε μεγάλη απόσταση από το κτήριο.. Σύμφωνα με το άρθρο 30, και συγκεκριμένα το 1β και 1γ του  4495/17, μου επιτρέπεται να κτίσω εστία / φούρνο και πέργκολα εως 50 τετραγωνικά. Ισχύει για εκτός? οποιαδήποτε βοήθεια θα ήταν δείκτη. 

 

Edited by vnaoum
Link to comment
Share on other sites

@vnaoum

Στην περίπτωση ιβ του άρθρου 30 του Ν 4495/17 δίνεται η δυνατότητα και σε γήπεδα.
Επομένως, ισχύει και για εκτός σχεδίου.
Το ίδιο και για την ιγ, καθώς δεν διατυπώνεται κάποιος περιορισμός σχετικά με εντός ή εκτός σχεδίου.

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα. Εχω περίπτωση που εχει πεσει η  περίφραξη στην πλαινη της μερια κ εχει συμπαρασύρει κ το γωνιακο κολωνάκι που τη στήριζε. Τώρα ο ιδιοκτήτης θέλει α) να επισκευάσει την περίφραξη στην Πλαΐνη πλευρά β) να αντικαταστήσει το Κολωνάκι με ενα νεο, διαστάσεων 0,30*0,30*2,20, να φτιάξει ένα δεύτερο κολωνάκι στην άλλη πλευρα της πρόσοψης, έτσι ώστε να αντικαταστήσει και τη  καγκελόπορτα μήκους 7μ και η οποια θα στηριχτεί σε αυτα τα δυο νεα κολωνάκια, τα οποια θα ενώνονται μεταξύ τους με μια κρυφοδοκο εντός εδάφους διαστάσεων 50*50. Πιστεύετε οτι μπορώ να εντάξω όλες τις παραπάνω εργασίες στο αρθ30, χρησιμοποιώντας τις παραγραφους γ) εξωτερικοί χρωματισμοί ή αντικατάσταση κιγκλιδωμάτων ή επισκευή επιχρισμάτων ή επισκευή όψεων χωρίς χρήση ικριωμάτων και ιη) κατασκευές εντός οικοπέδου γηπέδου για τη δημιουργία χώρων εισόδου στα οικόπεδα και γήπεδα, ύψους έως δυόμισι (2,50) μ., πλάτους έως δυόμισι (2,50) μ. βάθους έως ένα (1.00) μ.

Επίσης για έκδοση αρθ.30 ελέγχουμε τη νομιμότητα του κτηρίου? Δηλαδή στην περίπτωση μου που θα ασχοληθώ με την περίφραξη, θα πρέπει να ελέγξω και για τυχόν αυθαιρεσίες εντός του οικοπέδου? Επιπλέον εφόσον θα γίνουν εκσκαφές, θα πρέπει να εχει έγκριση απο αρχαιολογία?

Προσωπικά η αρχική μου εκτίμηση ήταν οτι πρέπει να βγάλει αδεια δόμησης για περίφραξη αλλά επειδή του είπαν" οτι όχι, πλέον για αυτά δεν χρειάζεται αδεια" θέλησα να το ψαξω περισσοτερο.

Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα, για να μεγαλώσω ένα WC (έναν τοίχο) ώστε να είναι κατάλληλο για την εξυπηρέτηση ΑμΕΑ με καλύπτει στο άρθρο 30 η παρ.

1 β)  διασκευές που δεν μεταβάλλουν τη φέρουσα κατασκευή του  κτιρίου,  καθώς  και  κατασκευές  που  απαιτούνται  για  τη  μετακίνηση  ή  την  κάθε  μορφής εξυπηρέτηση  των  ατόμων  με  αναπηρία  ή  εμποδιζόμενων  ατόμων. 

ή υποχρεωτικά με ΕΕΔΜΚ ως αλλαγή διαρρύθμισης; 

ευχαριστώ για την όποια απάντηση!

 

Link to comment
Share on other sites

Έχω τη γνώμη ότι αποτελεί αλλαγή εσωτερικής διαρρύθμισης η οποία απαιτεί ΕΕΔΜΚ. Από την άλλη όμως, αφού έκαναν χρήση της δημιουργικής ασάφειας αναφέροντας την λέξη "διασκευές" (*), ας έρθει κάποιος να αποδείξει ότι το γκρέμισμα  και η επανακατασκευή του τοίχου σε άλλη θέση δεν αποτελεί διασκευή. Κοινώς, τρέχα γύρευε. Η ευθύνη έτσι και αλλιώς πάνω μας είναι, οπότε ή το παίρνεις πάνω σου ή πας εκ του ασφαλούς με ΕΕΔΜΚ. 

(*) Το βικιλεξικό στην υπηρεσία του μηχανικού:

https://el.wiktionary.org/wiki/διασκευάζω

διασκευάζω....δίνω σε κάτι μια άλλη μορφή, ώστε να εξυπηρετήσει άλλες ανάγκες

...δηλαδή αν ο τοίχος από δρομική γίνει με ξηρή δόμηση μάλλον άλλαξε μορφή έτσι ;

Edited by Pavlos33
  • Like 1
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

κατανοητό και ευχαριστώ πολύ για την απάντηση, αυτό σκεφτόμουν μα αναρωτήθηκα ποιό είναι και το consensus γύρω από το τί είναι επιτρεπτό στο άρθρο αυτό //
φουλ προβληματική διατύπωση, υποθέτω ήθελαν να αποφύγουν τη χρήση του όρου 'κατασκευές' και το έριξαν στην ποίηση ;)

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα συνάδελφοι,

Θα ήθελα τα φώτα σας στο εξής: Εκδίδω άδεια μικρής κλίμακας για χρωματισμούς με χρήση ικριωμάτων, εξωτ. θερμομόνωση και αντλία θερμότητας.

Η οικοδομή δεν βρίσκεται σε περιοχή χαρακτηρισμένη ως παραδοσιακός οικισμός, παραδοσιακό τμήμα πόλης, περιοχή φυσικού κάλλους, αρχαιολογικός χώρος, ιστορικός τόπος.  Όμως σύμφωνα με το άρθρο 4 §1.ιβ’ ΥΑ ΦΕΚ Β’ 1843/2020 

''Σε περιοχές χαρακτηρισμένες ως παραδοσιακοί οικισμοί, παραδοσιακά τμήματα πόλεων, περιοχές φυσικού κάλλους, αρχαιολογικοί χώροι, ιστορικοί τόποι, για τις εργασίες εξωτερικών χρωματισμών ή αντικατάστασης κιγκλιδωμάτων ή επισκευής επιχρισμάτων ή επισκευής όψεων με διαφορετικό υλικό και ανεξαρτήτως χρήσης ικριωμάτων, εκδίδεται υποχρεωτικά έγκριση εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας και κατατίθενται συμπληρωματικά όψεις του κτιρίου. Στην περίπτωση που από την τεχνική έκθεση του μηχανικού προκύπτει ότι οι εργασίες θα υλοποιηθούν με το ίδιο ακριβώς υλικό κατά την τυπολογία της υπάρχουσας κατασκευής, απαιτείται η έκδοση έγκρισης εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας, μόνο εφόσον γίνεται χρήση ικριωμάτων και δεν απαιτείται η υποβολή όψεων του κτιρίου. Σε κτίρια χαρακτηρισμένα ως μνημεία και διατηρητέα κτίρια για τις εργασίες της παρούσας περίπτωσης κατατίθενται συμπληρωματικά και όψεις του κτιρίου.''

Με τη θερμοπρόσοψη που θα εφαρμοστεί όμως δεν μπορώ να πω ότι οι χρωματισμοί θα υλοποιηθούν με 100% τονίδιο ακριβώς υλικό κατά την τυπολογία της υπάρχουσας κατασκευής.

Σύμφωνα με τα παραπάνω πιστεύετε ότι θα χρειαστεί να κάνω και όψεις κτιρίου? 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.