Μετάβαση στο περιεχόμενο

[ΑΡΘΡΟ 30 - Ν. 4495/17] Εργασίες για τις οποίες δεν απαιτείται Οικοδομική Άδεια ή Έγκριση Εργασιών Μικρής Κλίμακας


Recommended Posts

2 ώρες πριν, Pavlos33 said:

Δεν ρωτάει για την βεβαίωση του άρθρου 83, αλλά για την βεβαίωση του άρθρου 30 "δεν απαιτούνται εγκρίσεις από φορείς". Μας έχει απασχολήσει το θέμα αυτό, αλλά 100% σίγουρη απάντηση νομίζω ότι κανείς δεν μπορεί να δώσει.

Συνεπώς δεν δίνουμε μέχρι νεωτέρας από ότι καταλαβαίνω πράττοντας υπέρ ασφαλείας  ! 

Link to comment
Share on other sites

8 ώρες πριν, subrosaval said:

Συνεπώς δεν δίνουμε μέχρι νεωτέρας από ότι καταλαβαίνω πράττοντας υπέρ ασφαλείας  ! 

 

11 ώρες πριν, subrosaval said:

Συνάδελφοι μου ανατέθηκε η έκδοση βεβαίωσης του άρθρου 30. 
Το ακίνητο βρίσκεται σε οικισμό κάτω των 2000 κατοίκων και δεν υπάρχει οικοδομική άδεια (κατασκευή το 1970). 
Έχουμε τελικά κατασταλάξει για το αν μπορούμε να εκδώσουμε τη βεβαίωση σε κτίρια αυθαίρετα ή με αυθαιρεσίες ; 
 

Είναι ξεκάθαρο ότι η βεβαίωση του άρθρου 30 δεν επέχει θέση βεβαίωσης νομιμότητας και εύλογα δεν επέχει, διότι δεν αναφερόμαστε σε εργασίες που απαιτούν άδεια ή ΕΕΔΜΚ. Ιδανικά, θα έπρεπε να μην υπήρχε καμία βεβαίωση και κανένας περιορισμός, αφού σε αυτές τις εργασίες δεν εμπλεκόμαστε. Κατά έναν περίεργο λόγο, μας έκαναν και εδώ να εμπλακούμε.  Με προβληματίζει μόνο η πρώτη παράγραφος 1 του άρθρου 30 εκεί που αναφέρει "με την επιφύλαξη των ειδικών διατάξεων που αφορούν την περιοχή ή το κτίριο"  ...

Άρθρο 30 
Εργασίες για τις οποίες δεν απαιτείται οικοδομική άδεια ή έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας - Εξουσιοδοτική 
διάταξη 
1.   Δεν απαιτείται οικοδομική άδεια ούτε έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας για τις εξής εργασίες, με την επιφύλαξη των ειδικών διατάξεων που αφορούν την περιοχή ή το κτίριο : 

Πριν την εκτέλεση των παραπάνω εργασιών, συντάσσεται υποχρεωτικά ηλεκτρονική βεβαίωση αρμόδιου μηχανικού, που εκδίδεται από πληροφοριακό σύστημα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (Τ.Ε.Ε.), ότι στην περιοχή του ακινήτου για τις παραπάνω  εργασίες  δεν  απαιτείται  έγκριση  από  κάποιον  φορέα.  Σε  περίπτωση  που  απαιτούνται  εγκρίσεις  από  άλλους  φορείς ή συλλογικά όργανα γίνεται ενημέρωση φακέλου με τις παραπάνω εγκρίσεις. 

Link to comment
Share on other sites

Αν πχ είσαι σε αρχαιολογικό χώρο ή το κτίριο προστατεύεται από τις διατάξεις του ΥΠΠΟ πρέπει πρώτα να πάρεις έγκριση από το ΥΠΠΟ ή απάντηση ότι δεν τους ενδιαφέρει η εργασία που θα κάνεις , και μετά να εκδοθεί η βεβαίωση.
Και επιπλέον θέλεις και ΣΑ.

Και να το εξηγήσω με παράδειγμα στην περίπτωση

"γ) εξωτερικοί χρωματισμοί ή αντικατάσταση κιγκλιδωμάτων ή επισκευή επιχρισμάτων ή επισκευή όψεων χωρίς χρήση ικριωμάτων"

Εσύ μπορεί να γειτνιάζεις με μνημείο και να θες να βάψεις το κτίριο σου φούξια. Η μπορει το ίδιο το κτίριο σου να είναι διατηρητέο , "νεότερο μνημείο" κλπ.

Προφανώς το ΥΠΠΟ και το ΣΑ θα πρέπει να εγκρίνουν  πρώτα πως και τι θα βάψεις.

Ομοίως για "αντικατάσταση εσωτερικών ή εξωτερικών κουφωμάτων και υαλοπινάκων στο ίδιο άνοιγμα"  κλπ.

Edited by avgoust
Link to comment
Share on other sites

Στο παράδειγμα που αναφέρεις είναι προφανές ότι απαιτούνται εγκρίσεις. Το ερώτημα του συναδέλφου δεν έχει να κάνει με αυτή την περίπτωση αλλά με το αν είναι νόμιμο να χορηγηθεί βεβαίωση του άρθρου 30 σε ακίνητο που έχει ανεγερθεί κτίριο χωρίς Ο.Α και συμπληρώνω και την περίπτωση, που έχει εκδοθεί Ο.Α αλλά υπάρχουν μη τακτοποιημένες αυθαιρεσίες ή αυθαιρεσίες μετά το 2011 που δεν δύνανται να τακτοποιηθούν.

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Ακριβώς ! Σε περιοχή όπου δεν χρειάζονται ειδικές εγκρίσεις αλλά το κτίριο έχει αυθαιρεσίες .

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

γκρίζα ζώνη αγαπητέ συνάδελφε. Κανείς δεν μπορεί να απαντήσει με βεβαιότητα. Πάντως, τείνω στην άποψη ότι μπορεί να εκδοθεί βεβαίωση άρθρου 30 (εφόσον φυσικά δεν απαιτούνται εγκρίσεις) καθώς αυτή δεν αφορά νομιμότητα κτιρίου. Με άλλα λόγια μπορεί κάποιος να κατασκευάσει κάτι από τις περιπτώσεις του άρθρου 30 χωρίς καμία άδεια, χωρίς ΕΕΔΜΚ και φυσικά δεν θεωρούνται αυθαίρετες. Άρα, εμείς θα πρέπει να εστιάζουμε σε αυτές τις εργασίες και ενδεχομένως, όχι στο αν το υφιστάμενο κτίσμα είναι καθόλα νόμιμο. Θα μπορούσε, αν δεν ηταν απαιτητή αυτή η βεβαίωση (τονίζω ξανά ότι δεν αποτελεί βεβαίωση νομιμότητας) ο ιδιοκτήτης να έκανε μόνος του τις εργασίες, χωρίς συνδρομή μηχανικού και προφανώς δεν θα ήξερε, ούτε θα μπορούσε να γνωρίζει, αν το ακίνητό του ήταν καθόλα νόμιμο.

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Έχω κάνει ερώτημα σε δυο ΥΔΟΜ της Πελοποννήσου , στο τμήμα αυθαιρέτων. Θα έχω σύντομα τις απαντήσεις τους και θα ενημερώσω . 


[EDIT] Απάντηση από μια από τις δυο ΥΔΟΜ. Προχωράμε χωρίς τακτοποίηση από τη στιγμή που δεν ζητάει να ανεβάσουμε στοιχεία υφιστάμενου

Edited by subrosaval
Link to comment
Share on other sites

καλησπέρα σας, 

έχει κάποιο όριο ο προϋπολογισμός αν πας με το άρθρο 30? ή μπορεί να ξεπεράσει και τις 25.000 ευρώ ? 

ολες οι εργασίες εμπίπτουν στις εργασίες που αναφέρονται στο άρθρο 30 αλλά επειδή είναι αρκετά μεγάλο το κτίριο και πολλές οι εργασίες ο προϋπολογισμός θα βγει κατα πολύ μεγαλύτερος από 25.000, 

ευχαριστώ πολύ! 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Το άρθρο 30 δεν σχετίζεται σε καμία περίπτωση με το άρθρο 29 που αφορά εργασίες μικρής κλίμακας. Ας μην λησμονούμε ότι αναφερόμαστε σε εργασίες που δεν απαιτούν καμία Ο.Α και καμία ΕΕΔΜΚ.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.