Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

[ΑΡΘΡΟ 30 - Ν. 4495/17] Εργασίες για τις οποίες δεν απαιτείται Οικοδομική Άδεια ή Έγκριση Εργασιών Μικρής Κλίμακας


Recommended Posts

ΥΠΕΝ/ΔΑΟΚΑ/49581/2075/31.5.2019

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ 2


Άρθρο 81: Ορισμοί

Σε κάθε περίπτωση, εργασίες για τις οποίες δεν απαιτείται η έκδοση οικοδομικής άδειας κατά το άρθρο 30 του ν.4495/2017, δεν συνιστούν αυθαίρετες κατασκευές ούτε και πολεοδομικές παραβάσεις.


Άρθρο 96: Κατηγορίες αυθαίρετων κατασκευών και αλλαγών χρήσεων

Εργασίες ή κατασκευές του άρθρου 30 του ν.4495/2017, για τις οποίες δεν απαιτείται οικοδομική άδεια ή έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας, δεν αποτελούν αυθαίρετες κατασκευές και δεν δηλώνονται.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Καλημερα συνάδελφοι! Σε ακίνητο εκτός σχεδίου σε νησί των Κυκλάδων θέλουν να κάνουν αποπεράτωση του εσωτερικού και ζητάει η τράπεζα Βεβαιωση ότι δεν απαιτούνται εγκρίσεις άλλων φορέων.

Εγώ από το e poleodomia δεν μπορώ να βγάλω άκρη, στο διάγρμμα της οικοδομικής ΄'αδειας δε φαίνεται κάτι, αλλά χρειάζεται να το ψάξω παραπάνω? για να αποπερατωθεί κάτι εσωτερικά που δεν επηρεαζει ουτε όψη ουτε τπτ θα χρειαζόταν εγκριση από κάποιον φορέα (αφού το ίδιο δεν είναι μνημείο κηρυγμένο κλπ).

 

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα. Επικοινώνησε με τον συνάδελφο μηχανικό της τράπεζας να σου πει τι ακριβώς χρειάζεται. Το πιθανότερο είναι να πρόκειται για εκτίμηση προς χορήγηση δανείου ανακαίνισης. Οπότε, θα δεις τον προυπολογισμό και τις εργασίες που έχει προσκομίσει ο πελάτης και βάσει αυτών θα κρίνεις αφενός αν εμπίπτουν στο άρθρο 30, αφετέρου αν απαιτούνται εγκρίσεις. Να προσέξεις και το εξής. Στους προϋπολογισμούς ανακαίνισης πολλές φορές ενσωματώνουν κατηγορία εργασίας που αφορά καθαίρεση εσωτερικού τοίχου. Η εργασία αυτή συντελεί σε αλλαγή εσωτερικής διαρρύθμισης και απαιτεί ΕΕΔΜΚ (άρθρο 29). 

Link to comment
Share on other sites

Έχω επικοινωνήσει. Θέλει αυτό που έγραψα (όπως ακριβώς το αναφέρω, που είναι και η βεβαίωση του 30). Καμία τετοια εργασία δε θα γίνει Παύλο, απλά θα μπούν τα πλακάκια, τα μπάνια και οι ντουλάπες και χρωματισμός. Τιποτα δε θα γκρεμιστεί, χτιστεί κλπ. 

Edited by sissy_arch
τονισμός
Link to comment
Share on other sites

Θα μπορούσε να το καλύψει μόνο με μια Υ.Δ δική σου ότι οι προβλεπόμενες εργασίες εμπίπτουν στο άρθρο 30  και δεν απαιτείται καμία Ο.Α. Η νομιμότητα τους ενδιαφέρει για να χορηγήσουν το δάνειο ανακαίνισης. Απλά κάποιοι συνάδελφοι είναι άπειροι και ζητάνε επιπλέον από όσα χρειάζονται. Τώρα, αν επιμένει για έκδοση βεβαίωσης του άρθρου 30 θα κάνεις αυτό που ορίζει για να πληρωθείς. Το αν απαιτούνται εγκρίσεις, από το ίντερνετ δεν μπορούμε να το ξέρουμε. Είναι δική σου έρευνα από δω και πέρα. Συνήθως, συναγερμός θα χτυπούσε για εμάς, αν είχαμε διατηρητέο κτίριο, ή κάποιο μέσα σε ζώνη αρχαιολογίας κλπ. Το πιθανότερο βεβαίως είναι να μην απαιτείται έγκριση από φορέα.

Link to comment
Share on other sites

1 ώρα πριν, Pavlos33 said:

Στους προϋπολογισμούς ανακαίνισης πολλές φορές ενσωματώνουν κατηγορία εργασίας που αφορά καθαίρεση εσωτερικού τοίχου.

Καλημέρα.
καθαίρεση εσωτερικού τοίχου και επανακατασκευή του σε μεγαλύτερο πλάτος, θεωρείς πως θα μπορούσε να πάει με το άρθρο 30; Υπάρχει κάποιος επίσημος ορισμός του τι θεωρούν διασκευή; 

Στην ουσία θέλουν να μεγαλώσουν ένα δωμάτιο περίπου 1 μέτρο.

Τους είπα πως κανονικά θέλουν τακοποίηση (υπάρχουν κάποιες μικροπαραβάσεις) και μετά ΕΕΔΜΚ και δεν θέλουν να προχωρήσουν. Θα τον ρίξουν χωρίς άδεια (και έμεινα και απλήρωτος τρομάρα μου)

Link to comment
Share on other sites

αρθρο 30

β) μικρής έκτασης εσωτερικές επισκευές ή διασκευές που δεν μεταβάλλουν τη φέρουσα κατασκευή του κτιρίου, καθώς και κατασκευές που απαιτούνται για τη μετακίνηση ή την κάθε μορφής εξυπηρέτηση των ατόμων με αναπηρία ή εμποδιζόμενων ατόμων. Δεν συμπεριλαμβάνεται η κατασκευή ανελκυστήρα της παρ. 2 του άρθρου 27 του ν. 4067/2012 (Α΄ 79),

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

31 λεπτά πριν, mikegad said:

Καλημέρα.
 

Στην ουσία θέλουν να μεγαλώσουν ένα δωμάτιο περίπου 1 μέτρο.

Τους είπα πως κανονικά θέλουν τακοποίηση (υπάρχουν κάποιες μικροπαραβάσεις) και μετά ΕΕΔΜΚ και δεν θέλουν να προχωρήσουν. Θα τον ρίξουν χωρίς άδεια (και έμεινα και απλήρωτος τρομάρα μου)

Ας κάνουν ότι θέλουν. Εσύ τα είπες. Δεν θα κάνεις και το χωροφύλακα.  Μετά θα έχουν εσωτερικές μεταβολές-διαρρυθμίσεις και θα χρειαστούν νομιμοποίηση (και περισσότερα έξοδα ). Άσε που αν πάνε για δάνειο θα τους μπλοκάρουν διότι δεν θα υπάρχει ταύτιση.

Edited by Pavlos33
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

21 λεπτά πριν, dimitris GM said:

διασκευές που δεν μεταβάλλουν τη φέρουσα κατασκευή του κτιρίου

κτήριο με φέρον οργανισμό από Ο.Σ. είναι, οπότε (θεωρητικά) δεν μεταβάλλεται. Οι διαστάσεις του εσωτερικού τοίχου που θα καθαιρεθεί με αυτόν που θα κατασκευαστεί 1 μέτρο πιο πέρα, είναι ίδιες. Πρακτικά βέβαια παίζει ρόλο η θέση της τοιχοπλήρωσης, ειδικά στις παλιές κατασκευές, αλλά άμα μπαίνουμε κάθε φορά σε τέτοια ανάλυση θα πρέπει να αλλάξουμε επάγγελμα.

Το θέμα είναι τι ακριβώς θεωρούν ως διασκευές οι φωστήρες και αν αυτή η εργασία θα μπορούσε να θεωρηθεί ως τέτοια. Δεν γίνεται ενοποίηση, αλλά ο ένας χώρος μεγαλώνει εις βάρος του άλλου. Γιαυτό ρώτησα πριν αν έχουν δώσει κάποια επίσημη ερμηνεία, για το τι ακριβώς θεωρούν διασκευή.    
Λογικά δεν γίνεται και συμφωνώ με τον Παύλο. Από την άλλη αν λόγω της ασάφειας του νόμου, μπορώ να εκδώσω την βεβαίωση χωρίς να βρω το μπελά μου (με δεδομένο ότι δεν απαιτείται και έλεγχος νομιμότητας) πιθανόν θα το έκανα.

Αν όχι, ας πάνε στο καλό....για μια ακόμα φορά έχασα άδικα τον χρόνο μου

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.