Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

[ΑΡΘΡΟ 30 - Ν. 4495/17] Εργασίες για τις οποίες δεν απαιτείται Οικοδομική Άδεια ή Έγκριση Εργασιών Μικρής Κλίμακας


Recommended Posts

Τα ένσημα και η διαδικασία ανοίγματος έργου είναι πάντοτε απαιτητά. Το ερώτημα ήταν αν γίνεται κοινοποίηση της έγκρισης  του Α 30 στο ΙΚΑ. Προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι δεν κοινοποιείται όπως η ΕΕΔΜΚ. Επιπλέον σε βλέπω μπερδεμένη. Η βεβαίωση του Α 30 αφορά την μη απαίτηση εγκρίσεων για τις εργασίες που προβλέπονται στο άρθρο αυτό και όχι βεβαίωση νομιμότητας ή κάποιας μορφής άδεια. Η ημερομηνία που δείχνει η βεβαίωση που αναγράφει ισχύς για μια μέρα δεν παίζει κανένα απολύτως ρόλο. Βοηθητικά και για τυχόν έλεγχο μπορείς στο ελεύθερο κείμενο της βεβαίωσης να αναγράφεις τις εργασίες που σκοπεύει να κάνει ο ιδιοκτήτης οι οποίες προφανώς και εμπίπτουν στο εν λόγω άρθρο και δεν απαιτούν καμία Ο.Α ή ΕΕΔΜΚ.

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

@patty η 48ωρη δεν είχε διάρκεια 48 ώρες, αλλά επέτρεπε να ξεκινήσουν οι εργασίες αυτής, 48 ώρες μετά από την έκδοσή της!!

Η βεβαίωση του πολύ απλού άρθρου 30 του ν. 4495/17, η οποία είναι μια τεχνική έκθεση ουσιαστικά δεν μπορεί να έχει ούτε διάρκεια, ούτε λήξη, ούτε στέλεχος, αφού δεν είναι άδεια, αλλά μόνο μια απλή τεκμηρίωση του αν απαιτούνται ή όχι λοιπές εγκρίσεις στην ειδική περίπτωση εργασιών που δεν έχουμε υποχρέωση έκδοσης άλλης άδειας. "Λήγει" αυτομάτως όταν αλλάξουν οι απαιτούμενες εγκρίσεις.

Όλες οι τεχνικές εκθέσεις έχουν ένα κοινό σκοπό: Να εξηγούν όσα θα ρώταγε κάποιο ελεγκτικό όργανο έναν μηχανικό σε περίπτωση που δεν είναι παρόντας ο ίδιος ο μηχανικός. 

Μην μπλέκετε διαφορετικές νομοθεσίας περί υποχρεώσεων του εργοδότη. Η απογραφή του έργου στον ΕΦΚΑ, οι ΑΠΔ και η πληρωμή εισφορών (ένσημα) είναι υποχρέωση που δεν έχει καμία σχέση με τη υποχρέωση ή μη για οικοδομική άδεια.

Το ίδιο ισχύει και για πολλές άλλες υποχρεώσεις: για την τήρηση των μέτρων ασφαλείας, την τήρηση ωραρίου, τη διαχείριση αποβλήτων, την έκδοση τιμολογίων, τη δήλωση Ε12 της Εργάνης (επιθεώρηση εργασίας), τήρηση ημερολογίου προσωπικού κλπ. Το ότι δεν απαιτείται άδεια δεν μεταφράζεται: " Άρα δεν απαιτείται τίποτα", αντιθέτως κάθε μια υποχρέωση εξετάζεται μεμονωμένα και τηρείται αναλόγως με ευθύνη του εργοδότη.

 

 

  • Upvote 6
Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Καλησπέρα... Η έγκριση (βεβαίωση) εργασιών του άρθρου 30 για πόσο χρονικό διάστημα ισχύει??

 

Edited by orestis_evg94
Link to comment
Share on other sites

22 λεπτά πριν, orestis_evg94 said:

Καλησπέρα... Η έγκριση (βεβαίωση) εργασιών του άρθρου 30 για πόσο χρονικό διάστημα ισχύει??

 

Καλησπέρα, δεν έχει συγκεκριμένη διάρκεια.

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Καλησπέρα,

ήθελα να ρωτήσω αν η κατασκευή ενός φεγγίτη στη στέγη μπορεί να γίνει με βεβαίωση βάση άρθρου 30 παρ1 ι).

Επίσης μπαίνω στο eadies, αλλά δε βρισκω πουθενά στις επιλογές της εισαγωγής πράξης τη βεβαίωση άρθρου 30.  Μήπως τη γράφει κάπως αλλιώς ή τη βρίσκετε κάπου αλλού;

Ευχαριστώ

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

Καταρχάς, μπορείς να μας πεις που διάβασες στο άρθρο 30 ότι προβλέπεται η διάνοιξη ανοίγματος, διότι η μόνη εργασία που περιλαμβάνεται είναι αυτή της παραγράφου "ε"

ε)   αντικατάσταση εσωτερικών ή εξωτερικών κουφωμάτων και υαλοπινάκων στο ίδιο άνοιγμα, 

Edited by Pavlos33
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Αναρωτιόμουν όπως γράφω και πάνω είναι αν μπορώ να το πάω με τη ι).... καθώς και εργασίες τοποθέτησης παθητικών ηλιακών συστημάτων ή αντικατάστασης εξωτερικών κουφωμάτων ή τοποθέτησης ή αντικατάστασης καμινάδων στις εξωτερικές όψεις υφιστάμενων κτιρίων χωρίς χρήση ικριωμάτων. Γι αυτό έκανα αυτήν την ερώτηση.

Ουτοσιάλλως χρειάζεται να βγάλω τη βεβαίωση  για εργασίες του άρθρου 30 εσωτερικούς χρωματισμούς, πλακάκια, κλιματιστικα κλπ άλλα και ΕΕΔΜΚ για εσωτερικές διαρρυθμίσεις και διάνοιξη νέων ανοιγμάτων και αναρωτιόμουν αν μπορώ να την εντάξω κάπου την εργασία αυτή. Επισυνάπτω φωτογραφία.

Επίσης οπότε παραμένει και το πρόβλημα που έγραψα και στο αρχικό ότι "μπαίνω στο eadies, αλλά δε βρισκω πουθενά στις επιλογές της εισαγωγής πράξης τη βεβαίωση άρθρου 30.  Μήπως τη γράφει κάπως αλλιώς ή τη βρίσκετε κάπου αλλού;"

0-02-05-2cb5e71c443c5e48e19d3cd623e212d4aae85bd7ce7e1073367a42b1c8951e23_50c8183679f20cac.jpg

Edited by Pavlos33
διαγραφή παράθεσης του αμέσως προηγούμενου μηνύματος (βλ. κανόνες συμμετοχής)
Link to comment
Share on other sites

Δεν καταλαβαίνω τι σχέση έχει το νέο άνοιγμα με τα παθητικά ηλιακά συστήματα που επισημαίνεις.

Αν μάλιστα θίγεται ο φέρων οργανισμός, ούτε καν με μικρής κλίμακας δεν μπορείς να πας. Θέλει κανονική αδεια

Link to comment
Share on other sites

@anpap Θα πας "εισαγωγή νέας αίτησης"--> "Εισαγωγή νέας πράξης"--> 193 Βεβαίωση άρθρου 30.

 

10 ώρες πριν, anpap said:

Ουτοσιάλλως χρειάζεται να βγάλω τη βεβαίωση  για εργασίες του άρθρου 30 εσωτερικούς χρωματισμούς, πλακάκια, κλιματιστικα κλπ άλλα και ΕΕΔΜΚ για εσωτερικές διαρρυθμίσεις και διάνοιξη νέων ανοιγμάτων και αναρωτιόμουν αν μπορώ να την εντάξω κάπου την εργασία αυτή.

 

Δεν επιτρέπεται η διάνοιξη νέων ανοιγμάτων με βεβαίωση άρθρου 30. Ισχύει μόνο η παρ.  ε)   αντικατάσταση εσωτερικών ή εξωτερικών κουφωμάτων και υαλοπινάκων στο ίδιο άνοιγμα, 

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.