Μετάβαση στο περιεχόμενο

[ΑΡΘΡΟ 29 - Ν. 4495/17] Εργασίες με Έγκριση Εκτέλεσης Εργασιών


Recommended Posts

16 ώρες πριν, Dimitrios1991 said:

Καλησπέρα, 

έχω να πραγματοποιήσω μικρές επισκευές σε αυθαίρετη αποθήκη κατηγορίας 5(στατικά ανεπαρκής σύμφωνα με την ΜΣΕ της τακτοποίησης χωρίς Μελέτη επισκευών) σε εκτός σχεδίου αγροτεμάχιο-ελαιώνα, ώστε να μπορέσει να βάλει ρεύμα ο ιδιοκτήτης και να την χρησιμοποιήσει για την αποθήκευση του λαδιού. 

image.png.b40c840836797fa1c89c244bbbcba4f7.png 

Έχω σχεδόν συμπληρώσει τον φάκελο. Αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι η "Έκδοση Πράξης" --> Με ευθύνη μηχανικού. 

Τι σημαίνει αυτο; Με το που θα πατήσω "Υποβολή προς έκδοση πράξης" θα εκδοθεί αυτόματα το έντυπο; 

Επίσης, όταν βγάλω το έντυπο πρέπει να πατήσω και "Υποβολή νέας αίτησης για ελεγκτή δόμησης"; Ή θα επιβλέψω ανενόχλητος τις εργασίες μου και θα αναμένω μήπως κάποια στιγμή πραγματοποιηθεί δειγματοληπτικός έλεγχος; 

ναι αλλά κατά το άρθ 107 Ν 4495 προβλέπεται άλλα 

δδ) ενίσχυσης, όπως αυτή προκύπτει από τη μελέτη στατικής επάρκειας, χωρίς να επέρχεται αντικατάσταση του φέροντος οργανισμού.

οπότε δεν πληροίς τις προϋποθέσεις

Αυτό σημαίνει ότι κακώς (και με προσωπική ευθύνη σου) προχωράς  στην έκδοσή της χωρίς την Μ.Σ.Ε

Όσο για τα "με ευθύνη του μηχανικού" που βλέπεις παντού παραπάνω 

αυτά αναφέρονται γιατί έχεις και για όλα αυτά προσωπική  ευθύνη και για τα ίδια και για την τυχόν παράλειψή τους ή την τυχόν από μέρους επισύναψη  "ενημερωτικού σημειώματος" "ότι τάχα δεν απαιτείται για την περίπτωσή σου"

 

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 572
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

18 λεπτά πριν, ΚΑΝΑ said:

Αυτό σημαίνει ότι κακώς (και με προσωπική ευθύνη σου) προχωράς  στην έκδοσή της χωρίς την Μ.Σ.Ε

Τι εννοείτε; ΜΣΕ υπάρχει. Εννοείτε πως πρέπει να συνταχθεί μελέτη επεμβάσεων πριν προχωρήσω στην έκδοση της άδειας; 

Edited by Dimitrios1991
Link to comment
Share on other sites

On 6/5/2020 at 10:51 ΠΜ, danaikaterina said:

Δεν προβλέπεται αλλαγή χρήσης με μικρή κλίμακα. Ο νόμος λέει είτε οικοδομική άδεια είτε ενημέρωση εφόσον πληρούνται κάποιες προϋποθέσεις.

Ευχαριστώ πολύ

Link to comment
Share on other sites

(το ερώτημα μεταφέρθηκε στο παρόν θέμα. Pavlos33)

Καλησπέρα.

Τελικά για περίφραξη με πασσάλους και πλέγμα σε εκτός σχεδίου περιοχή άρτιο και οικοδομήσιμο βγάζουμε ΕΕΔΜΚ;

Ποια η διαφορά  λέγοντας, "περίφραξη από ελαφρύ υλικό" με  "περίφραξη από πρόχειρη κατασκευή";

Ευχαριστώ

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

Λογικά αναφέρεσαι στις παραγράφους κα (*) και κβ(**) του άρθρου 29. Η προσωπική μου άποψη είναι ότι δεν υπάρχει διαφορά. Θα μπορούσε να έχει ενιαία διατύπωση και στις δυο παραγράφους. Δεν υπάρχει περίπτωση αν τυχόν πας να εφαρμόσεις τον ορισμό του άρθρου 2 παρ 75 του ΝΟΚ για το τι είναι πρόχειρη κατασκευή (***) να περάσει σε άδεια ΕΕΔΜΚ. Άσε που στον ορισμό της παρ 75 του άρθρου 2 του ΝΟΚ γράφουν κάτι που δεν ισχύει αφού οι τσιμεντόλιθοι ως περιτοίχιση δεν θα μπορούσαν να αποτελούν πρόχειρη κατασκευή.  Άσε που στην παρ. κβ γράφει μεν "πρόχειρη κατασκευή", αλλά φέρνει πάλι ως παράδειγμα το συρματόπλεγμα. Γενικώς αυτό που πρέπει να θυμάσαι είναι η μη χρήση σενάζ στη βάση όταν κατασκευάζεις συρματοπερίφραξη. 

(*) κα)   απλή περιτοίχιση από λιθοδομή μέχρι ύψους ενός (1,00) μέτρου ή περίφραξη από ελαφρύ υλικό γηπέδων σε εκτός σχεδίου περιοχές και σε οικισμούς που στερούνται σχέδιο πόλης. Για γήπεδα όπου  προβλέπεται  η  λειτουργία  κέντρων  κράτησης  παράτυπων  μεταναστών  δεν  απαιτείται  η  έγκριση εργασιών, έστω και αν η περίφραξη γίνεται με χρήση οποιουδήποτε υλικού και σενάζ, 
(**) κβ)   περίφραξη  με  πρόχειρη  κατασκευή,  όπως  συρματόπλεγμα,  σε  οικόπεδα  μη  ρυμοτομούμενα  σε εντός σχεδίου περιοχές, 

(***) 75. Πρόχειρη κατασκευή είναι η κατασκευή που υλοποιείται με πρόχειρο τρόπο, από ασύνδετα ευτελή υλικά, όπως τσιμεντόλιθοι, λαμαρίνες, σανίδες

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Τελικά έχουμε καταλήξει στο συμπέρασμα  ότι 'απλή περιτοίχιση από λιθοδομή έως 1 μ.'  με ΕΕΔΜΚ σημαίνει ότι απαγορεύεται κονίαμα (όχι μόνο τσιμεντοκονίαμα αλλά ούτε καν λάσπη) μεταξύ των λίθων και οι τσιμεντόλιθοι δεν θεωρούνται λίθοι ώστε να χρησιμοποιηθούν ?

 

Edited by dadabook
Link to comment
Share on other sites

Παιδιά καλησπέρα,

να ρωτήσω και γω με την σειρά μου μιας που θέλω να εκδώσω ΕΕΔΜΚ για περίφραξη οικοπέδου σε εκτός σχεδίου περιοχή (αρθ 29, κα), και μου ζητήθηκε να γίνει η κατασκευή απο τσιμεντόλιθους με κονίαμα εννοείται, περίπου 60εκατοστα απο το έδαφος, και με κολώνες ενός μέτρου υψους ανα 3,5 μετρα παλι απο τσιμεντόλιθους, δλδ η τελική στάθμη κολώνας θα είναι στο 1.60 απο το έδαφος. Επιτρέπεται??

σαν εναλλακτική σκεφτόμουν κοιλοδοκούς. αναφέρει κάπου κάποιος νόμος σχετικά με τις κολώνες? θέλω να πώ οτι αν δεν επιρέπεται το χτίστιμο με τσιμεντόλιθους ουτε για τις κολώνες τότε το 99% των οικοπέδων σε περιοχές εκτός σχεδίου είναι παράνομα...και εννοείται πως όλα γυρω στην περιοχή είναι φτιαγμένα με αυτόν τον τρόπο, ασχετα αν είναι νόμιμα η όχι.

επίσης ζητάει σαν δικαιολογητικο Δηλώσεις ανάθεσης - ανάληψης διαχείρισης έργου ή/και μελέτης, και επειδή δεν θα ασχοληθώ με την κατασκευή, δεν χρειάζεται να υπογράψω ανάθεση επίβλεψης?

έχει τύχει σε κανέναν σας κατι τέτοιο? σας ευχαριστώ πολύ!

Link to comment
Share on other sites

Αφού η απόφαση λέει για λιθοδομή. Η μάντρα με τσιμεντόλιθους που κολλάει?

Αν θέλεις τέτοια περιτοίχιση θα πας με κανονική άδεια. Για το συνολικό ύψος είσαι εκτός. Μέχρι 3 μ επιτρέπεται όπως φαίνεται στην παρ. 9.γ άρθρου 16 ΝΟΚ (*), αλλά λόγω ειδικής διάταξης στα εκτός σχεδίου τελικά επιτρέπονται 2,50 μ (**)

 

παρ. 9.γ άρθρου 16 ΝΟΚ

(*) Τα περιφράγματα του οικοπέδου ή γηπέδου σε κανένα σημείο δεν μπορεί να έχουν ύψος μεγαλύτερο από 3,00 μ. και το συμπαγές τμήμα τους μεγαλύτερο από 1,50 μ.. Τα αυλόθυρα - πορτασιές για την είσοδο πεζών και οχημάτων που κατασκευάζονται σε συνέχεια της περίφραξης έχουν μέγιστο ύψος 2,50 μ. και μπορεί να αποτελούνται από συμπαγή στοιχεία. Αφετηρία μέτρησης των υψών είναι η υψηλότερη από τις οριστικές στάθμες του εδάφους εκατέρωθεν του περιφράγματος. Για τα περιφράγματα που βρίσκονται στο πρόσωπο του οικοπέδου, τα παραπάνω ύψη μετρούνται από τη στάθμη του πεζοδρομίου

 

(**) παρ 13 άρθ. 1 ΦΕΚ 270/Δ/85

13. Επιτρέπεται η περίφραξη των αρτίων γηπέδων με μόνιμη κατασκευή. 
Το ύψος του περιγράμματος δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει τα δύο και μισό (2,50) μ. μετρούμενο από το έδαφος. 
Κατ' εξαίρεση το ύψος του περιφράγματος μπορεί να υπερβαίνει το ανωτέρω καθοριζόμενο ύψος όταν λόγοι ασφαλείας το επιβάλλουν σε περιπτώσεις ειδικών κτιρίων. Οι λόγοι αυτοί πιστοποιούνται από τον αρμόδιο εκάστοτε φορέα απαιτείται δε και η γνώμη της Επιτροπής Ενασκήσεως Αρχιτεκτονικού Ελέγχου. 
α) 'Οταν από τις κείμενες διατάξεις προβλέπεται η τήρηση προκηπίου το ύψος του συμπαγούς περιφράγματος δεν μπορεί να υπερβαίνει το ένα (1) μ. μετρούμενο από το έδαφος. 
β) Επιτρέπεται η περίφραξη μη αρτίων γηπέδων με πρόχειρο κατασκευή (συρματόπλεγμα κλπ.). 

 

Edited by Pavlos33
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

https://www.b2green.gr/el/runmyproject/blog_post/63233/chrisimes-odigies-gia-perifraxi-kai-peritoichisi-tis-idioktisias-sas

  • Για λιθοδομή και ελαφρά περίφραξη με άδεια μικρής κλίμακας. Τι ακριβώς επιτρέπεται;

α) Η λιθοδομή περιλαμβάνει το κτίσιμο με πέτρες ή τσιμεντόλιθους, ενώ επιτρέπεται και η σύνδεση με κονίαμα και επίχρισμα.

β) Η ελαφρά περίφραξη και η πρόχειρη περίφραξη δεν περιλαμβάνουν σενάζ κατά μήκος της οριογραμμής του γηπέδου.

 

δεν ισχύουν δηλαδή? διαβάζοντας αυτό το άρθρο σκέφτηκα οτι γίνεται. ξέρω δεν είναι ΦΕΚ, ααλα  η αρθρογράφος για να θεωρεί οτι η λιθοδομή περιλαμβάνει τσιμεντόλιθους, κάπου πρέπει να το βρήκε. γιαυτο ρωτάω αν κάπου επίσημα αναφέρεται ο τσιμεντόλιθος και αν έχει τύχει αυτή η περίπτωση σε κάποιον συνάδελφο.

Link to comment
Share on other sites

Δημοσίευμα είναι όχι νόμος. Όμως, μπορεί κάποια στιγμή να εκδόθηκε έγγραφο "φαντασμα" και να το εξαφάνισαν μετά από λίγο. Έχουν γίνει αυτά τα προηγούμενα χρόνια. Πάντως στη νομοθεσία δεν υπάρχει τέτοια διάταξη να επιτρέπει τσιμεντόλιθους για ΕΕΔΜΚ. Αναφέρεται μόνο λιθοδομή ύψους 1 μ.

Το σενάζ στην συρματοπερίφραξη δεν επιτρέπεται. 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.