Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

[ΑΡΘΡΟ 36 - Ν. 4495/17] Έκδοση οικοδομικών αδειών - Κατηγορία 1


Recommended Posts

Καλημέρα Συνάδελφοι

Θα ήθελα την γνώμη σας . 

Σε εκτός σχεδίου εντός ζώνης οικισμού , άρτιο και οικοδομίσιμο κατα παρέκκλιση , απο ότι συμπεραίνω το πάμε σε κατηγορία άδειας 1 . (μιλάμε για κτοικία όχι για ειδικό κτίριο) , ποια είναι η πιο σωστή διαδικασία ? 

Προέγκριση και μετα αίτηση για άδεια δόμησης ?

Κατευθείαν αίτηση για άδεια δόμησης ?

Επίσης τα σχέδια που υποβάλλουμε και στις δύο περιπτώσεις τα θέλουν και σε pdf και dwg ? 

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...
  • Απαντήσεις 31
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Καλησπέρα σε όλους,

έχω μια περίπτωση με δύο κτίρια στο ίδιο εκτός σχεδίου γήπεδο, τα οποία έχουν ανεγερθεί με ξεχωριστές άδειες (η μια έχει λήξει και η άλλη είναι σε ισχύ).
Προκειμένου να γίνει Αλλαγή Χρήσης και στα δύο κτίρια απο Καταστήματα σε Ειδικό κτίριο - Βιομηχανικό. (και στα δύο θα γίνει και προσθήκη δόμησης), κάνω ταυτόχρονα δύο αιτήσεις, η μια για Νέα ΟΑ (ΚΤΙΡΙΟ Ι) και η άλλη για Αναθεώρηση (ΚΤΙΡΙΟ ΙΙ). 

1) ο πιο απλώς τρόπος για όλους (μηχανικό&ελεγκτή) θα ήταν να υποβάλω και στις δύο αιτήσεις ένα διάγραμμα κάλυψης που θα αποτυπωνει όλους τους υπολογισμούς και για τα δύο κτίρια (ξεχωριστούς για το κάθε κτίριο και έναν τελικό έλεγχο σε σχέση με τα επιτρεπόμενα). Έτσι θα μπορεί να γίνει ευκολότερα και έλεγχος μεταξύ συνόλου πραγματοποιούμενων και επιτρεπόμενων της νές χρήσης/Βιομηχανικό.*

2) Τι θα συμπληρώνατε στη καρτέλα Δόμηση/Χρήσεις στα στοιχεία 'Διάγραμμα κάλυψης' και 'Χρήσεις ανα όροφο' ,  της κάθε αίτησης; Συγκεκριμένα, στα πεδία Νομίμως υφιστάμενα και Νέοι χώροι, θα συμπληρώνατε
-το άθροισμα των επιφανειών των δύο υφιστ. κτιρίων  και το άθροισμα των όλων των Νέων χώρων;
-ή μόνο την επιφάνεια του υφιστάμενου κτιρίου και των νέων χώρων που αφορά η κάθε αίτηση;

*η άλλη οδός, να κάνω δηλ. 2 ξεχωριστά ΔΚ δημιουργεί άσκοπους ενδιάμεσους υπολογισμούς και ελέγχους. Στο ΔΚ της 1ης αίτησης θα πρέπει να ελεγθεί το ΚΤΙΡΙΟ Ι συν την επιφάνεια προθήκης του, σε σχέση με τα επιτρεπόμενα για Βιομηχανικά (;) Το ΚΤΙΡΙΟ ΙΙ (που θα φάινεται Κατάστημα) θα συνυπολογιστεί στη 1η αίτηση, στα Νομίμως υφιστάμενα χωρίς την επιφάνεια της προσθήκης του. Και για να μη θεωρηθεί μεικτή χρήση (και να γίνει έλεγχος σε σχέση με τα επιτρεπόμενα βιομηχανικών) τι κάνουμε; Αρκεί μια επισήμανση ότι πρόκειται να αλλάξει κι αυτό χρήση με την αναθεώρηση της ΟΑ του; 
Ύστερα στο 2ο ΔΚ της 2η αίτησης θα συνυπολογιστεί και η επιφάνεια προθήκης του ΚΤΙΡΙΟΥ ΙΙ και θα γίνει ο τελικός έλεγχος.
 

Link to comment
Share on other sites

5 ώρες πριν, Chr1st0s said:

Καλησπέρα σε όλους,

 

Συνάδελφε καλημέρα,κάπου έχεις μπερδευτεί ή κάπου έχω μπερδευτεί εγώ...Έχεις ένα ενιαίο γήπεδο με ένα κτίριο αποπερατωμένο και ένα ημιτελές και βάζεις 2 αιτήσεις?μήπως έχεις 2 γήπεδα?

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

ενιαίο γήπεδο με ένα κτίριο αποπερατωμένο του οποίου η άδεια είναι του 2004 και έχει λήξει. Το άλλο κτίριο είναι ημιτελές, με άδεια του 15' σε ισχύ (παράταση μέχρι το 2022).
Για την άδεια που είναι σε ισχύ πρέπει να γίνει εν μέσω των άλλων, και αλλαγή επιβλέποντα *(edit  -  η υπόθεση που συζητείται εδώ).
Θεωρείς ότι θα πρέπει να γίνει αναθεώρηση μόνο για αλλαγή επιβλέποντα, ώστε να κλείσει η άδεια σε ισχύ; Και ύστερα να γίνει μια αίτηση που θα περιλαμβάνει και τα δύο κτίρια, για την αλλαγή χρήσης τους και τι υπολοιπες εργασίες ;   **(edit)
Όταν προπάθησα να περιγράψω τη παραπάνω κατάσταση σε υπαλλήλους της υδομ, δεν ήταν σίγουροι για την αριβή τρόπο χειρισμού μια τέτοιας περίπτωσης (και δεν είχαν και ιδιαίτερη διάθεση να το ψάξουν εκείνη τη μέρα..) Συμφώνησαν πάντως στο ότι μπορούν να γίνουν δύο αιτήσεις. Σκοπεύω να τους ξαναρωτήσω αυτή τη βδομάδα και θα ενημερώσω και το νήμα. 
Tο ότι με έχει μπερδέψει αυτή η υπόθεση είναι το μόνο σίγουρο.. 

 

Edited by Chr1st0s
* σύνδεσμος ** η ΥΔΟΜ ενέκρινε την αίτηση για Βεβαίωση Όρων δόμησης (για την νέα ΟΑ Κατ1 [παρ.14, αρθ.99, ν.4685/2020] - κτίριο με την ΟΑ 2004 που έχει λήξει)
Link to comment
Share on other sites

1 ώρα πριν, Chr1st0s said:

ενιαίο γήπεδο με ένα γήπεδο 

 

Πράγματι είναι πολύπλοκη υπόθεση...Διάβασα την συζήτηση και στο άλλο νήμα και ίσως τελικά η ΥΔΟΜ προσπαθεί να βρει μια λύση για το κλείσιμο της παλιάς για να βάλεις αίτηση για την νέα...Γνώμη μου είναι να ξανακάνεις μια επίσκεψη θέτοντας όλα τα ζητήματα αναλυτικά για να βρεθεί η λύση...Το σίγουρο είναι πως ένα ενιαίο ακίνητο πρέπει να έχει μία άδεια σε ισχύ και δεν επιτρέπονται παράλληλες άδειες που "τρέχουν" στο ίδιο ακίνητο.Άρα θα πρέπει να υπάρχει μια χρονική αλληλουχία:αλλαγή επιβλέποντος (με τον λιγότερο ζημιογόνο τρόπο,όπως συζητήσατε με τους συναδέλφους στο άλλο νήμα) και μετά νέες εργασίες.Καλή δύναμη από καρδιάς!🌝

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

μια αίτηση αναθεώρησης θα  πρέπει να κάνεις και αυτή πρέπει  μπορεί να περιλαμβάνει τα πάντα 

Link to comment
Share on other sites

Σας ευχαριστώ για τις απαντήσεις!  ΚΑΝΑ αυτό είχα προτείνει αρχικά κι εγώ στους υπαλλήλους (βάσει κοινής λογικής, χωρίς να μπορώ να το στηρίξω με κάποια διάταξη). 

Το πρόβλημα είναι το κτίριο με την παλιά άδεια που έχει λήξει. Αν κατάλαβα καλά, για να ενταχθεί αυτό το κτίριο σε μια, συνολική αναθεώρηση, θα πρέπει αυτή η αίτηση εκτός των άλλων να αφορά και την παράταση ισχύος της άδειας, με αυτοψία ελεγκτή δόμησης, σωστά; (Άρθρο 5 , παρ3, ΥΠΕΝ/ΥΠΡΓ/48123/6983 – 31.7.2018)

Link to comment
Share on other sites

  • 8 months later...

/Συνάδελφοι καλησπέρα, 

Είμαι νέος μηχανικός και προσπαθώ να δώ πια διαδικασία θα ακολουθήσω για μια λίγο περίπλοκη υπόθεση. 

Πρόκειται για έκδοση αδείας Κατηγορίας 1 σε εκτός σχεδίου περιοχή σε γήπεδο κατά παρέκκλιση άρτιο. Στην υφιστάμενη κατάσταση που βρίσκεται σήμερα το γήπεδο έχει εν ενεργεία οικοδομική άδεια του 2010 που έχει πάρει παράταση ισχύος έως το τέλος 2022.  Ακόμη το οικόπεδο συνορεύει με ρέμα και επίσης ο ιδιοκτήτης στα σύνορα με γειτονική ιδιοκτησία έχει κατασκευάσει αυθαίρετα κατασκευή γκαράζ, άλλα δεν είναι πέργκολα γιατί έχει κεραμίδι και οι 3 από τις 4 πλευρές είναι κλειστές.  

Ο πελάτης στην άδεια του 2010 θα κατασκεύαζε μια αυτοτελή κατοικία ωστόσο τώρα ενδιαφέρεται να φτιάξει 2 κατοικίες καμία σχέση με τα αρχικά σχέδια. Εγώ αυτό που σκέφτηκα είναι να προχωρήσουμε σε νέα άδεια διότι με αναθεώρηση αυτής το χρονικό περιθώριο μέχρι να γίνουν οι οριοθετήσεις, να περάσει Σ.Α. να γίνουν οι μελέτες και να κατασκευαστεί είναι πολύ μικρό. Ωστόσο από την οικία πολεοδομία μου είπαν ότι δεν μπορώ να εκδώσω νέα άδεια όταν ειναι σε ισχυ άλλη. Εντωμεταξύ το γήπεδο ειναι κατα παρέκκλιση άρτιο και άρα βάσει του Ν 4759/2020 πρέπει μέχρι το 2022 να έχει πάρει προέγκριση. 

Τα βήματα που θέλω να ακουλήθω είναι τα εξής: 

- Καταρχάς να κατεδαφίσουν το γκαράζ για να μην φάει τετραγωνικά δόμησης. 

- Μετά να γίνει τοπογραφικό για τη βεβαιώση όρων δόμησης 

- Να πάω για προέγκριση αφού είναι υποχρεωτικό, πριν περάσω Σ.Α και πριν γίνει οριοθέτηση. 

- Να γίνουν όλες οι λοιπές άδειες και να γίνει έκδοση της αδείας. 

 ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ

1) Στην ΥΔΟΜ μου είπαν να κάνω προέγκριση για αναθεώρηση της άδειας του 2010. Ωστόσο αν κάνω την προέγκριση για αυτήν την άδεια έστω πριν 2022 που λέει ο νόμος και κατόπιν αφού περάσει το 2022 λήξει η άδεια του 2010 (εφόσον δεν δωθεί άλλη παράταση) τότε εκεί τι κάνω? Το οικόπεδο παρόλο που έχω προέγκριση επειδή αφορά παλιά άδεια χάνει την αρτιότητα ή μπορώ να άλλαξω την προέγκριση για νέα άδεια (πάντα εντος της χρονικής ισχύος του 1 έτους) ?

2) Υπάρχει κάπου αυτό που μου είπαν από την ΥΔΟΜ ότι απαγορεύεται νέας άδειας σε γήπεδο ενώ υπάρχει σε ισχύς παλαιά άδεια? Δεν το βρίσκω πουθενά στη νομοθεσία. 

3) Έστω ότι ο ιδιοκτήτης κατεδαφίζει το γκαράζ και το τοπογραφικο που θα κατατεθεί για βεβαιώσω όρων δόμησης δεν το εμφανίζει πουθενά. Θα υπάρξει πρόβλημα στην άδεια ? Γίνεται έλεγχος από αεροφωτογραφίες ότι υπήρχε? Αλλά και να γίνεται εμείς σαν μηχανικοί φέρουμε ευθύνη αν ο ιδιοκτήτης έφτιαξε αυθαίρετο και το κατεδάφισε?   (Πάντα σε συνεννόηση με τον ιδιοκτήτη αυτό) Το πρόβλημα είναι ότι δε μπορώ να το τακτοποιήσω γιατί είναι κατασκευή μετά του 2011....

4) Εσείς ως πιο έμπειροι μηχανικοί τι θα κάνατε?

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων. 

 

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα,

1.Σωστά,κατά την γνώμη μου, σου απάντησαν από την Υδομ -έχεις άδεια σε ισχύ,άρα θα αναθεωρήσεις,ως προς τις αλλαγές που περιγράφεις.Από το άρθρο 40 του Ν.4759/2020,νομίζω ότι είναι σαφές,πώς έχοντας εκδώσει την προέγκριση της αναθεώρησης της αρχικής άδειας,εντός της διετίας από την έναρξη ισχύος του νόμου,δεν "κινδυνεύει" το δικαίωμα έκδοσης της άδειας,εντός του έτους ισχύος της προέγκρισης.

Άρθρο 40,παρ.1,Ν4759:"Εάν, μέχρι την έγκριση Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου ή Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου και πάντως για χρονικό διάστημα που δεν υπερβαίνει τα δύο (2) έτη από την έναρξη ισχύος του παρόντος χορηγηθεί προέγκριση οικονομικής άδειας, μπορούν να οικοδομούνται ακίνητα, τα οποία:......."

2.Το ότι όταν έχουμε μια άδεια σε ισχύ σε ένα ακίνητο,δεν πάμε να βγάλουμε κι άλλες παράλληλες,τεκμαίρεται από τις διατάξεις του ν.4495/2017 και τον τρόπο έκδοσης των οικοδομικών αδειών.Η άδεια περιγράφει όσες εργασίες γίνονται νόμιμα στο ακίνητο,για τα έτη ισχύος της,όλες δε οι αλλαγές που πιθανόν να συμβούν σε μελέτες,μηχανικούς,μεγέθη,εργασίες,αυθαίρετα κλπ. προβλέπονται σε αντίστοιχη διοικητική πράξη που εκδίδεται σε συνέχεια αυτής,ώστε κατά την διάρκεια των εργασιών να είναι όλα αδειοδοτημένα (Τμήμα Β-Κεφάλαιο Α,Άρθρα 28 έως 51,του Ν.4495) στην ισχύουσα την δεδομένη στιγμή,διοικητική πράξη.

3.Διάβασε προσεκτικά τα άρθρα που αναφέρω παραπάνω ,καθώς και το άρθρο 94 πολύ προσεκτικά.Διαδικασίες προβλέπονται στον νόμο για όλες τις περιπτώσεις.

 

  • Like 2
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

On 22/4/2021 at 2:03 ΜΜ, ChristinaK said:

Καλησπέρα,

1.Σωστά,κατά την γνώμη μου, σου απάντησαν από την Υδομ -έχεις άδεια σε ισχύ,άρα θα αναθεωρήσεις,ως προς τις αλλαγές που περιγράφεις.Από το άρθρο 40 του Ν.4759/2020,νομίζω ότι είναι σαφές,πώς έχοντας εκδώσει την προέγκριση της αναθεώρησης της αρχικής άδειας,εντός της διετίας από την έναρξη ισχύος του νόμου,δεν "κινδυνεύει" το δικαίωμα έκδοσης της άδειας,εντός του έτους ισχύος της προέγκρισης.

Άρθρο 40,παρ.1,Ν4759:"Εάν, μέχρι την έγκριση Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου ή Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου και πάντως για χρονικό διάστημα που δεν υπερβαίνει τα δύο (2) έτη από την έναρξη ισχύος του παρόντος χορηγηθεί προέγκριση οικονομικής άδειας, μπορούν να οικοδομούνται ακίνητα, τα οποία:......."

2.Το ότι όταν έχουμε μια άδεια σε ισχύ σε ένα ακίνητο,δεν πάμε να βγάλουμε κι άλλες παράλληλες,τεκμαίρεται από τις διατάξεις του ν.4495/2017 και τον τρόπο έκδοσης των οικοδομικών αδειών.Η άδεια περιγράφει όσες εργασίες γίνονται νόμιμα στο ακίνητο,για τα έτη ισχύος της,όλες δε οι αλλαγές που πιθανόν να συμβούν σε μελέτες,μηχανικούς,μεγέθη,εργασίες,αυθαίρετα κλπ. προβλέπονται σε αντίστοιχη διοικητική πράξη που εκδίδεται σε συνέχεια αυτής,ώστε κατά την διάρκεια των εργασιών να είναι όλα αδειοδοτημένα (Τμήμα Β-Κεφάλαιο Α,Άρθρα 28 έως 51,του Ν.4495) στην ισχύουσα την δεδομένη στιγμή,διοικητική πράξη.

3.Διάβασε προσεκτικά τα άρθρα που αναφέρω παραπάνω ,καθώς και το άρθρο 94 πολύ προσεκτικά.Διαδικασίες προβλέπονται στον νόμο για όλες τις περιπτώσεις.

 

Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.