Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

[ΑΡΘΡΟ 36 - Ν. 4495/17] Έκδοση οικοδομικών αδειών - Κατηγορία 1


Recommended Posts

Καλημέρα,

συνέταξα τοπογραφικό διάγραμμα το φθινόπωρο του 2022 για τη σύνταξη συμβολαίου πώλησης για αγροτεμάχιο εκτός ορίων οικισμού, εμβαδού 5 στρεμ, εντός ΣΧΟΟΑΠ και στη δήλωση μου αναγράφεται ως άρτιο κατά παρέκκλιση ως τυφλό προ του 2003.

Τώρα ο αγοραστής θέλει να ξεκινήσουμε τις διαδικασίες για οικοδομική άδεια. Βάση του άρθρου 36 και του άρθρου 38 Ν.4495/17 βρισκόμαστε στην κατηγορία 1 και μπορούμε να επιλέξουμε να πάμε με προέγκριση ή βεβαίωση όρων δόμησης. Σωστά?

Ήρθε όμως η παρακάτω απόφαση του ΣΤΕ που μου έκοψε τα πόδια και ότι και να πω είναι λίγο...

Ποια διαδικασία πιστεύετε ότι είναι η κατάλληλη για να προχωρήσουμε σε αυτήν τη φάση, με προέγκριση ή με βεβαίωση όρων δόμησης?  Δε ξέρω τι να πω στον πελάτη μου, πως να τον ενημερώσω.

Η πολεοδομία μπορεί να επικαλεστεί την απόφαση αυτή και να μας μπλοκάρει?

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 26
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

To θέμα συζητείται ήδη εδώ. Στο παρόν είμαστε εκτός θέματος αναφορικά με την απόφαση του ΣτΕ.  Δεν γνωρίζουμε πως θα εξελιχθεί. Σε κάθε περίπτωση και προ αυτής της απόφασης, θα χρειαστεί να γίνει και συμβολαιογραφική δουλεία διόδου για την προσπέλαση στο γήπεδο. Για ασφάλεια πήγαινε με προέγκριση (αν και επί της ουσίας ο μελετητής πάλι παίρνει την ευθύνη). Ο πελάτης σου δεν ζει στη ζούγκλα. Παρακολουθεί και ακούει τα νέα και τα γεγονότα. Θα του εξηγήσεις και θα καταλάβει. 

Link to comment
Share on other sites

ευχαριστώ! Συγνώμη άλλα έβαλα εδώ την ερώτηση γιατί ήταν ένας συνδυασμός. Με προέγκριση λέω να πάω για περισσότερη ασφάλεια, αλλά έτσι θα αργήσουμε περισσότερο και απ ότι καταλαβαίνω πρέπει να προχωρήσουμε άμεσα σε συνεννόηση με την ΥΔΟΜ για να προλάβουμε τις εξελίξεις. Τέλος υπάρχει εδώ και καμιά εικοσαριά χρόνια ήδη αγροτικός δρόμος ανοιγμένος για την προσπέλαση στα αγροτεμάχια.

Link to comment
Share on other sites

  • 8 months later...

Συνάδελφοι καλησπέρα, 

πελάτης μου αγόρασε αγροτεμάχιο με βεβαίωση όρων δόμησης σε ισχύ για οικοδομική άδεια κατηγορία 1. Στο τοπογραφικό της Βεβαίωσης όρων δόμησης ο συνάδελφος έχει βάλει και περίγραμμα του προς ανέγερση κτιρίου. Ο πελάτης μου τώρα θέλει να βγάλει την οικοδομική άδεια και να αλλάξει το περίγραμμα κτιρίου. 

Ξέρω πως δεν μπορώ στην οικοδομική άδεια κατηγορία 1 με βεβαίωση ορων δόμησης να ανεβάσω εκ νέου τοπογραφικό. Υπάρχει κάποιο κόλλημα να βγάλει ένας ιδιοκτήτης την βεβαίωση όρων δόμησης και άλλος ιδιοκτήτης την Οικοδομική Άδεια; Επίσης, όσων αφορά το τοπογραφικό, είναι δεσμευτική προδιαγραφή σε αυτό να μπει το περίγραμμα του προς ανέγερση κτιρίου; Αυτό δεν είναι προδιαγραφή του διαγράμματος δόμησης;

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...
1 hour ago, SIRADRAB said:

Καλημέρα,

Για έκδοση αδείας κατ.1, με βεβαίωση όρων δόμησης του άρθρου 38, 2β σε ισχύ, χωρίς προέγκριση, που σύμφωνα με την παράγραφο αυτή, οι άδειες εκδίδονται αυτόματα ύστερα από την ηλεκτρονική υποβολή του φακέλου με τα δικαιολογητικά-μελέτες που προβλέπονται (του άρθρου 40).

Το ερώτημα μου είναι πως υποβάλουμε αυτά τα δικαιολογητικά ? Δεν υπάρχει αυτή η επιλογή στο σύστημα, ούτε στην περίπτωση της συνέχειας με προγενέστερης ηλεκτρονικής αλλά ούτε και ως νέα πράξη. Οπότε...??

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Συνάδελφοι καλημέρα.

Σε διατηρητέο κτήριο θέλω να εκδώσω ΟΑ για την ανακαίνιση των όψεων του. Μου υποδείχθηκε από την πολεοδομία κατηγορία 1 με Β.Ο.Δ.. Το σύστημα μου ζητά τοπογραφικό σε ΕΓΣΑ παρόλο που το κτήριο ειναι εντός σχεδίου πόλης άρα με σαφείς όρους δόμησης. Υπάρχει τρόπος παράκαμψης της απαίτησης πχ δηλώνοντας ότι δεν απαιτείται η επισυνάπτοντας το τοπογραφικό της αδείας?

Ευχαριστώ.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.