Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

[ΑΡΘΡΟ 41 - Ν. 4495/17] Δικαιολογητικά χορήγησης έγκρισης εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας


Recommended Posts

Άρθρο 41 Ν. 4495/17 παρ. 2: "Επιτρέπεται η εκτέλεση εργασιών μικρής κλίμακας σε κτίρια νομίμως υφιστάμενα, καθώς και σε κτίρια ή τμήματα κτιρίων τα οποία έχουν εξαιρεθεί της κατεδάφισης ή έχουν υπαχθεί σε οποιονδήποτε νόμο εξαίρεσης από την κατεδάφιση ή τακτοποίησης ή ρύθμισης αυθαίρετων κατασκευών εφόσον: α) δεν παραβιάζονται οι πολεοδομικές διατάξεις"

ΦΕΚ 4520/Β/18: " Επιτρέπεται η εκτέλεση εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας: α. σε κτίρια νομίμως υφιστάμενα, όπως ορίζονται στην παρ. 1 του άρθρου 23 του ν. 4067/2012 (ΦΕΚ 79 Α’), β. σε κτίρια ή τμήματα κτιρίων που έχουν υπαχθεί σε οποιονδήποτε νόμο εξαίρεσης από την κατεδάφιση ή τακτοποίησης ή ρύθμισης αυθαιρέτων κατασκευών (όπως ν. 3775/2009, ν. 3843/2010, ν. 4014/2011, ν. 4178/2013 και ν. 4495/2017) και έχουν εξαιρεθεί οριστικά της κατεδάφισης, ή έχουν υποβάλλει οριστική δήλωση τακτοποίησης, ή έχουν περαιώσει τη σχετική διαδικασία και έχουν εξοφλήσει το τριάντα τις εκατό (30%) του ενιαίου ειδικού προστίμου αυθαιρέτου και..."

Από εγκύκλιο 2 Ν.4495/17  στα σχόλια για το άρθρο 107: "Οι εργασίες της περίπτωσης β της παρ. 5 επιτρέπονται σε αυθαίρετες κατασκευές για τις οποίες δεν έχει περαιωθεί η διαδικασία της υπαγωγής ή δεν έχουν εξαιρεθεί οριστικά της κατεδάφισης. Αυθαίρετες κατασκευές που έχουν εξαιρεθεί οριστικά της κατεδάφισης θεωρούνται νομίμως υφιστάμενες και ως εκ τούτου για τυχόν εκτέλεση εργασιών ακολουθούνται οι γενικές πολεοδομικές διατάξεις

1. Συνδυάζοντας τα παραπάνω προκύπτει ότι  αρκεί να έχει γίνει οριστική υπαγωγή και να έχει πληρωθεί το 30% του προστίμου για να είναι δυνατή η ΕΕΜΚ, δηλαδή δεν είναι αναγκαίο να έχει υποβληθεί η μελέτη στατικής επάρκειας παρά το γεγονός ότι  χωρίς μελέτη στατικής επάρκειας δεν είναι περαιωμένη η διαδικασία υπαγωγής υπό την έννοια ότι δεν έχουν υποβληθεί όλα τα δικαιολογητικά.

Ωστόσο τι ακριβώς σημαίνει "δεν παραβιάζονται οι πολεοδομικές διατάξεις"; 

2. εάν έχω τακτοποιήσει αυθαίρετο  κατηγορίας 4-5 με υπέρβαση  δόμησης  ή παραβίαση Δ παραβιάζονται οι πολεοδομικές διατάξεις;

3. εάν η έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας αφορά σε κτίριο κατηγορίας 3 το οποίο παραβιάζει και δόμηση και Δ αλλά είναι νομίμως υφιστάμενο προφανώς δεν ελέγχεται αν αυτό παραβιάζει πολεοδομικές διατάξεις;

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 80
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Καταρχάς δεν χρειάζεται καν η δήλωση να είναι οριστική. Η υπαγωγή αρκεί.

Άρθρο 41 Ν. 4495/17 παρ. 2: "Επιτρέπεται η εκτέλεση εργασιών μικρής κλίμακας σε κτίρια νομίμως υφιστάμενα, καθώς και σε κτίρια ή τμήματα κτιρίων τα οποία έχουν εξαιρεθεί της κατεδάφισης ή έχουν υπαχθεί σε οποιονδήποτε νόμο εξαίρεσης..."

ΦΕΚ 4520/Β/18: " Επιτρέπεται η εκτέλεση εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας: α. ..............., β. σε κτίρια ή τμήματα κτιρίων που έχουν υπαχθεί σε οποιονδήποτε νόμο εξαίρεσης από την κατεδάφιση ή τακτοποίησης ή ρύθμισης αυθαιρέτων κατασκευών..." (που παρέλειψες να τονίσεις)

Από και και πέρα προφανώς και τα τακτοποιημένα εξαιρούνται από την κατεδάφιση αλλά οι εργασίες που κάνεις σήμερα με την ΕΕΜΚ είναι αυτές που δεν πρέπει να παραβιάζουν τις πολεοδομικές διατάξεις, π.χ. δεν μπορείς να κάνεις μια νέα κατασκευή με ΕΕΜΚ σε μη άρτιο μη οικοδομήσιμο.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Kαλησπέρα,

για να κάνουμε πισίνα compact σε εκτός σχεδίου με μικρής κλίμακας εργασιών, χρειάζεται απλά να ελέγξω την νομιμότητα του κτιρίου (να έχει ρυθμίσει αυθαιρεσίες) και μετά βγάζω την άδεια, σωστά?

επίσης έχω μπερδευτεί με το βάθος, πρέπει να είναι <50τμ, <1,5μ εκσκαφές ή επιχώσεις του φυσικού εδάφους και <1μ από την οριστική στάθμη εδάφους, αλλά βάθος?

Link to comment
Share on other sites

δεν γνωρίζω για να σου το απαντήσω αυτό τώρα, αυτό που ξέρω είναι ότι ο ΕΟΤ αν η πισίνα έχει βάθος πάνω από 1.40 μέτρα ζητάει να έχει ναυαγοσώστη, οπότε θα έλεγα για λόγους ασφαλείας γενικά μην το ρισκάρεις εγώ θα έλεγα σε κανένα σημείο το βάθος από τελικό δάπεδο ως στάθμη νερού να μην ξεπερνάει το 1.35μ Αν το δεις και ένα ψηλό άτομο να ξαπλώσει οριζόντια και να απλώσει κάθετα το χέρι του σαν να κολυμπάει, θα δεις ότι με βάθος 1.35 φτάνει να κολυμπήσει. 

Link to comment
Share on other sites

Αυτό που καταλαβαίνω είναι αν ορίσω την στάθμη 0,00 την διαμορφωμένη και από εκεί μπορώ να έχω εκσκαφή 1,5μ και να υπερέχω 1μ, σύνολο μπορεί το ύψος να είναι 1,5+1=2,5μ, σωστά?

1,5μ θα την κάνουμε απλά δεν μπορώ να ερμηνεύσω σωστά την εγκύκλιο, από 1,5μ και πάνω θέλει ναυαγοσώστη

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Συνάδελφοι, καλημέρα.

Όπου ζητείται "Αντίγραφο τοπογραφικού διαγράμματος", τι επιλογές έχουμε προς upload;

πχ μας κάνει το σκαρίφημα της ΟΑ ή

απόσπασμα κτηματολογικού διαγράμματος ή

εγκεκριμένο τοπογραφικό ΟΑ προ 40ετίας ή

μη εγκεκριμένο από την πολεοδομία τοπογραφικό ή

φωτογραφία χάρτη;

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα,διευκρινίζεται στο άρθρο 4 παρ.2 της ΥΠΕΝ/ΔΑΟΚΑ/43266/1174:

2. Όπου αναφέρεται "Τοπογραφικό Διάγραμμα", νοείται τοπογραφικό διάγραμμα εξαρτημένο από το ισχύον
κρατικό τριγωνομετρικό δίκτυο (ΕΓΣΑ), συντασσόμενο κατά τις ισχύουσες προδιαγραφές. Όπου αναφέρεται
"Αντίγραφο Τοπογραφικού Διαγράμματος" νοείται το τοπογραφικό διάγραμμα της οικοδομικής αδείας ή της
άδειας δόμησης εφόσον υφίσταται ή της δήλωσης υπαγωγής σε οποιονδήποτε νόμο περί αυθαιρέτων ή του
προσαρτώμενου τοπογραφικού σε δικαιοπραξία. Σε κάθε περίπτωση η υποβολή "Τοπογραφικού διαγράμματος" καλύπτει τυχόν απαίτηση υποβολής "Αντιγράφου τοπογραφικού διαγράμματος".

Συνεπώς,ανάλογα με το ζητούμενο της επί μέρους εργασίας και εάν η εργασία απαιτεί "Αντίγραφο Τοπογραφικού Διαγράμματος"  μπορεί να είναι αυτό της άδειας,ανεξαρτήτως παλαιότητας.

  • Like 1
  • Thanks 1
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Καλησπέρα σας. 

Σε εκτός σχεδίου/εκτός οικισμού οικόπεδο, με υφιστάμενη κατοικία, εκτός αρχαιολογικών ζωνών προστασίας, απαιτείται σύμφωνη γνώμη της οικείας εφορείας αρχαιοτήτων για

1. Τοποθέτηση εξωτερικής θερμομόνωσης;

2. Ανέγερση μεταλλικού στεγάστρου 15 τμ. ;

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.