Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

[ΑΡΘΡΟ 42 - Ν. 4495/17] Ισχύς, αναθεώρηση και ενημέρωση οικοδομικών αδειών


Recommended Posts

Η διαμερισμάτωση όπως προβλέπεται από το Ν 4495 για μένα αφορά,  διαφορετική διάταξη  οριζοντίων ιδιοκτησιών ή οριζοντίων και κοιν/στων που βρίσκονται στον ίδιο όροφο και όχι περιπτώσεις μετατροπής μεζονέτας σε 2 κατοικίες

Επομένως κατά τη γνώμη μου μπορεί να γίνει ενημέρωση φακέλου άσχετα αν ισχύει ή δεν ισχύει η Ο.Α

Όσο για τα απαιτούμενα σχέδια και μελέτες θα πρέπει να υποβάλετε μόνο όσα σχέδια ή και μελέτες   υποβλήθηκαν  κατά το χρόνο έκδοσης της Ο.Α και στην πραγματικότητα άλλαξαν

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Καλησπέρα σας! 
Έχω την εξής περίπτωση: 

Οικοδομική άδεια του 1986 για διώροφη κατοικία με υπόγειο (***ρυθμίστηκαν κάποιες αποθήκες στον ακάλυπτο με δήλωση του Ν. 4495/2017 και το κτίριο της κατοικίας συμφωνεί με την άδεια), η οποία αναθεωρήθηκε για τον χρόνο ισχύος το 1989 για άλλα 3 χρόνια (έως 1992) ώστε να κατασκευαστεί ο β' όροφος και η στέγη. Όντως κατασκευάστηκαν αυτά τότε (ολοκληρωμένος φέρων οργανισμός, όψεις και στέγη), αλλά αφ' ενός δεν αναθεωρήθηκε επ' αορίστου η άδεια, αφ' ετέρου δε, δεν έχει αποπερατωθεί ο β' όροφος (λείπουν κουφώματα, δάπεδα, χρωματισμοί). Οι αμοιβές είχαν πληρωθεί (μελέτη και επίβλεψη) και είχε κλείσει και ο φάκελος στο ΙΚΑ.

Με βάση το ΦΕΚ Β' 1049/29-03-2019 πρέπει να εκδοθεί άδεια αναθεώρησης για παράταση του χρόνου ισχύος για αόριστο χρόνο και αλλαγή επιβλέποντα μηχανικού, καθώς ο τότε μηχανικός έχει φύγει στο εξωτερικό και δεν θέλει-μπορεί να ασχοληθεί με την όλη διαδικασία (έχουν μεσολαβήσει και 30 χρόνια). 

Προκύπτουν τα εξής ζητήματα:

1. Θα προκύψει νέος προϋπολογισμός; Για αμοιβές-κρατήσεις; Κι αν ναι, θα είναι αναλυτικός; Η δεν απαιτείται βάσει του ότι για τον τότε εμβαδομετρικό προϋπολογισμό είχαν πληρωθεί κρατήσεις;

2. Στο ΤΕΕ μέσω τηλεφώνου, η συνάδελφος διαφωνεί με την αλλαγή επιβλέποντα, με την λογική του "τι θα επιβλέψεις; εσύ δεν ήσουν καν μηχανικός τότε..." (σκέφτηκα να της απαντήσω ότι ούτε είχα γεννηθεί, αλλά τέλος πάντων), ενώ η πολεοδομία θεωρεί πως είναι απαραίτητος ο επιβλέπων (το λογικό δλδ) για όποια εργασία. Απλώς δεν μπόρεσαν να μου απαντήσουν για το κομμάτι του προϋπολογισμού-αμοιβών...

3. Το λιγότερο σημαντικό από όλα: Στο σύστημα επιλέγω αναθεώρηση παλιάς άδειας κατηγορίας 3 ΧΩΡΙΣ ΜΕΤΑΒΟΛΗ ΟΓΚΟΥ; ή ΜΕ ΜΕΤΑΒΟΛΗ ΟΓΚΟΥ...;;;  Σημειώνω ξανά πως οι διαφορές προκύπτουν από μια αποθήκη και έναν περιστερώνα που βρίσκονται στον ακάλυπτο χώρο του οικοπέδου και για τα οποία έχει γίνει υπαγωγή στον Ν. 4495/2017.

Επίσης να σημειώσω πως εφόσον έχουν αποπερατωθεί φέρων οργανισμός, όψεις και στέγη, πάμε με τις διατάξεις που ίσχυαν τότε και δεν απαιτούνται έξτρα μελέτες που δεν απαιτούνταν ούτε τότε, παρά μόνο ψηφιοποιημένα αρχεία των τότε εγκεκριμένων μελετών.

Αν έχετε κάποια άποψη για τα 1,2,3 ζητήματα, καλοδεχούμενη! ευχαριστώ 

Link to comment
Share on other sites

καλημέρα συνάδελφοι,

βγάζω άδεια μικρής κλίμακας στο e adeies και μου ζητάει υπεύθυνη δήλωση ότι θα ενημερώσω τον φάκελο οικ. αδείας σύμφωνα με το άρθρο 42 παρ. 10 του 4495/2017. 

Η οικ. άδεια είναι του 1969. Οι εργασίες που θα κάνω είναι εσωτερικές διαρρυθμίσεις χωρίς να θίγω φέροντα οργανισμό, ούτε μηχανολογικά κτλ. Ουσιαστικά μόνο γυψοσανίδες θα τοποθετηθούν . Πρέπει να  ενημερώσω την άδεια πηγαίνοντας στην ΥΠ Δόμησης ή ισχύει κάτι διαφορετικό για τόσο παλιές άδειες;

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Καλησπέρα,

Υπάρχει μια Οικοδομική Άδεια του 1985,κατά το χρόνο ισχύος της οποίας υλοποιήθηκε ο φέρων οργανισμός.Τώρα, εν έτει 2019 υπάρχει επιθυμία του ιδιοκτήτη για συνέχιση εργασιών.

Γνωρίζετε τι διαδικασίες απαιτούνται για παράταση της ισχύος?

 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Καλησπέρα σας,

Εχω την εξής περίπτωση: 

Ισόγειο κατάστημα σε ένα διώροφο κτίριο το οποίο ο ιδιοκτήτης θέλει να μετατρέψει σε κατοικία.

Η αυτοτελής ιδιοκτησία του ισογείου δεν έχει κάποια αυθαιρεσία αλλά υπάρχουν κάποιες παραβάσεις στους κοινόχρηστους χώρους όπως και στο διαμέρισμα του Α ορόφου (Υπέβαση Δόμησης). Το άρθρο 5 του ΝΟΚ αναφέρει ότι "Σε κτίρια νομίμως υφιστάμενα εντός εγκεκριμένου σχεδίου ή οικισμού, είναι δυνατή η αλλαγή χρήσης σύμφωνα με το ισχύον ρυμοτομικό σχέδιο, τις ισχύουσες χρήσεις γης της περιοχής και ανεξάρτητα από τυχόν μεταβολή λοιπών όρων δόμησης."

Θα πρέπει να γίνει τακτοποίηση όλου του κτιρίου για να προχωρήσω σε αλλαγή χρήσης ή αρκεί να είναι νομίμως υφιστάμενη μόνο η αυτοτελής ιδιοκτησία του ισογείου?

Link to comment
Share on other sites

@dimitris GM

Ναι, υπάρχει κανονικά Σύσταση Οριζοντιών Ιδιοκτησιών. Το κατάστημα του ισογείου αποτελεί  αυτοτελή ιδιοκτησία. Μπορώ να προχωρήσω κανονικά χωρίς να ελέγξω το υπόλοιπο κτίριο? 

Link to comment
Share on other sites

@dimitris GM

To θέμα μου δεν είναι η τακτοποίηση (δεν έχει γίνει αυθαίρετη αλλγή χρήσης - μέχρι στιγμής ο χώρος λειτουργεί ως κατάστημα) αλλά η αλλαγή χρήσης που θα γίνει μετά με ενημέρωση της ΟΑ και εν συνεχεία θα γίνει και μεταβίβαση από τον πατέρα στην κόρη (ως κατοικία πια και όχι ως κατάστημα). Το άρθρο 5 του ΝΟΚ αναφέρει ότι "Σε κτίρια νομίμως υφιστάμενα εντός εγκεκριμένου σχεδίου ή οικισμού, είναι δυνατή η αλλαγή χρήσης σύμφωνα με το ισχύον ρυμοτομικό σχέδιο, τις ισχύουσες χρήσεις γης της περιοχής και ανεξάρτητα από τυχόν μεταβολή λοιπών όρων δόμησης." 

Γι'αυτό ρωτάω αν με τακτοποιημένη την ιδιοκτησία του ισογείου και εφόσον πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις του ΝΟΚ για την αλλαγή χρήσης, αν μπορώ να προχωρήσω κανονικά με την  ενημέρωση του φακέλου της ΟΑ χωρίς να ελέγξω το υπόλοιπο κτίριο? 

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Καλημέρα σε όλους.  Αν μπορεί να με φωτίσει κάποιος. 

Σε έντυπη άδεια του  10/2018 αλλάζει η μελέτη Καύσιμου αερίου σε σχέση με την εγκεκριμένη, (αλλαγή της όδευσης σωληνώσεων) και μια μικρή αλλαγή στην εσωτερική διαρρύθμιση. Αυτή η αλλαγή του Κ.Α. με υποχρεώνει σε  αναθεώρηση της Οικ.Α.  η αρκεί ενημέρωση φακέλου  με την νέα μελέτη αερίου που θα πάρω και την αλλαγή αρχιτεκτονικών?

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.