Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

[ΑΡΘΡΟ 42 - Ν. 4495/17] Ισχύς, αναθεώρηση και ενημέρωση οικοδομικών αδειών


Recommended Posts

Καλή Χρονιά σε όλους (Το πρώτο μου post για το 2022)

Έχω την εξής περίπτωση:

1. Γήπεδο στο οποίο εκδόθηκε οικοδομική άδεια το 2011 με Γ.Ο.Κ

2. Λόγω NATURA σήμερα το γήπεδο είναι μη άρτιο και μη οικοδομήσιμο (<4000 τ.μ)

3. Η οικοδομική άδεια λήγει τέλος του 2022

Θέλω να κάνω ριζική αναθεώρηση, δηλαδή από δυο διώροφες κατοικίες με υπόγειο σε δυο ισόγειες κατοικίες χωρίς υπόγειο.

Μπορώ να αναθεωρήσω με ΝΟΚ βάσει του άρθρου 34 του ΝΟΚ? ή αναγκαστικά με ΓΟΚ

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Καλησπέρα συνάδελφοι 

Σε διώροφη οικοδομή με υπόγειο έχει εκδοθεί οικοδομική άδεια το 1998. Έχει κατασκευαστεί μέχρι το στάδιο του φέροντος οργανισμού(μπετά), όχι τοιχοποιίες κλπ. Θέλει να τελειώσει βάσει αρχικής αρχ. μελέτης 

- Μπορεί να κάνει κάποιες εργασίες ώστε να κατοχυρώσει οικ.αδεια επαόριστων και να προχωρήσει?

- Αν όχι τι οικ. άδεια πρέπει να βγει και ποιες μελέτες απαιτούνται(τοπογραφικό, διάγραμμα κάλυψης απαιτείται?). Σημειώνω ότι από πλευράς αρχιτεκτονικών μελετών δεν αλλάζει κάτι.Τα στατικό λογικά δεν τα θέλει εφόσον έχουν υλοποιηθεί και είναι βάσει μελέτης.

 * Επίσης είναι εντός σχ. Πόλεως άρα πάει ΚΑΤ3 οικοδομικής άδειας?

Ευχαριστώ

 

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

έτσι όπως το καταλαβαίνω μάλλον θα πρέπει να πάς σε άδεια κατηγορίας 1

Εκτός αν υπάρχουν αυθαιρεσίες, οπότε θα μπορούσες να εκδώσεις έγκριση εργασιών αποπεράτωσης αυθαίρετης κατασκευής -η οποία όμως δεν ξέρω σε τι κατηγορία είναι, υποθετω κατ. 3   

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Καλησπέρα,

Θα ήθελα την καθοδήγηση σας σχετικά με την επιλογή κατηγορίας και είδος αναθεώρησης στο σύστημα e adeies για αναθεώρηση έντυπης ΟΑ.
Πρόκειται για ακίνητο τριών επιπέδων συνολικής δόμησης 74 τμ,  που αγοράστηκε από τον πελάτη με ολοκληρωμένο το φέροντα οργανισμό και η οικοδομική άδεια είναι έντυπη του 2010. Ο πρώην ιδιοκτήτης (συνάδελφος) έχει κάνει υπαγωγή στον ν4495/17 κατηγορίας 4, για "ξεμπάζωμα" τμήματος του υπογείου και διάνοιξη φεγγίτη και μπαλκονόπορτας στο τμήμα αυτό. Ως κάτοψη που συνοδεύει την υπαγωγή έχει καταθέσει την κάτοψη της εγκεκριμένης ΟΑ και δεν είναι σημαδεμένα οι διανοίξεις και το ξεμπαζωμένο τμήμα. 
Επιθυμούμε να αναθεωρήσουμε την άδεια για αντικατάσταση ιδιοκτήτη και αλλαγή επιβλέποντος μηχανικού και να ολοκληρώσουμε την κατασκευή.
 
Θα πρέπει να υποβάλω στο σύστημα αίτηση για :
  1.  αναθεώρηση παλαιών οικοδομικών αδειών και αδειών δόμησης, χωρίς μεταβολή των πολεοδομικών μεγεθών κάλυψης, δόμησης και όγκου, καθώς και για αλλαγή επιβλέποντα (ΦΕΚ 2090/2021 άρθρο 5α )1 ), αλλά σε ποιά κατηγορία;  ή λόγω της υπαγωγής :
  2.  αναθεώρηση παλαιών οικοδομικών αδειών και αδειών δόμησης με μεταβολή των πολεοδομικών μεγεθών κάλυψης, δόμησης και όγκου ( το ξεμπάζωμα θεωρείται μεταβολή των πολεοδομικών μεγεθών,  κάλυψης, δόμησης και όγκου; ) και πάλι, τι κατηγορία δηλώνεται;
  3.  Μήπως δεν πρέπει να κάνω αναθεώρηση αλλά την Διαδικασία έγκρισης εργασιών αποπεράτωσης αυθαίρετων κατασκευών των παρ. 5 α και β του άρθρου 107 του ν. 4495/2017 ( (ΦΕΚ 2090/2021 άρθρο 7 ).
Με προβληματίζει αρχικά γιατί η άδεια είναι σε ισχύ και με τις πρόσφατες αλλαγές στις κατηγοριοποιήσεις δεν καταλαβαίνω που υπάγομαι.
Στην πολεοδομία που υπάγεται δεν είχα απάντηση καθαρή.
Επίσης συνάδελφος με ενημέρωσε πως σε αντίστοιχη περίπτωση έκανε "αναθεώρηση με αλλαγή ιδιοκτήτη και αποπεράτωση αυθαίρετης κατασκευης κατηγορία 1" και στην διαδικασία η ΥΔΟΜ του ζήτησε να προσκομίσει το έντυπο της υπαγωγής. 
 
Σας ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σας
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

(Μεταφέρθηκε στο παρόν θέμα. Pavlos 33)

Συνάδελφοι, καλημέρα!

Έχω άδεια όπου γίνεται αλλαγή επιβλέποντος, αλλαγή χρήσης, εσωτερικές διαρρυθμίσεις και τροποποίηση όψεων. Η άδεια είναι του 2013 και τώρα είναι να γίνει η αναθεώρηση. Οι όροι δόμησης που ακολουθώ είναι οι παλιοί ή οι καινούργιοι?

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα σας,

έχω την εξής περίπτωση που θα ήθελα την γνώμη σας. Οικοδομική άδεια εκδόθηκε το 2013 και δεν έγινε κάποια αίτηση από τον δικαιούχο για την παράταση της ισχύος της. Οι εργασίες δεν ξεκίνησαν και ο ιδιοκτήτης αποφάσισε τώρα να κάνει νέα μελέτη με άλλους μηχανικούς. Για την νέα οικοδομική άδεια πρέπει να προηγηθεί κάποια διαδικασία κατάργησης της παλαιάς στην ΥΔΟΜ ή θεωρείται πως δεν ισχύει και μπορεί να εκδοθεί καινούρια κατευθείαν. 

Σας ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

Λογικά η άδεια θα πρέπει να είναι σε ισχύ μέχρι 31/12/2022. Αναθεώρηση θα πρέπει να γίνει ως προς αλλαγή μελετών νέων μελετητών και επιβλέποντων.

Link to comment
Share on other sites

Μπορείς και να την καταργήσεις, αλλά πιο εύκολα ξεμπλέκεις με όσα σου πρότεινε ο Πάυλος

 

On 19/5/2022 at 10:47 ΠΜ, WARE WARE said:

(Μεταφέρθηκε στο παρόν θέμα. Pavlos 33)

Συνάδελφοι, καλημέρα!

Έχω άδεια όπου γίνεται αλλαγή επιβλέποντος, αλλαγή χρήσης, εσωτερικές διαρρυθμίσεις και τροποποίηση όψεων. Η άδεια είναι του 2013 και τώρα είναι να γίνει η αναθεώρηση. Οι όροι δόμησης που ακολουθώ είναι οι παλιοί ή οι καινούργιοι?

Άλλαξαν οι όροι δόμησης της περιοχής??

και δεν μας γράφεις αν οι εργασίες ξεκίνησαν ή όχι 

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα σας,

σε αδεια που εκδοθηκε το 2007 για ισογειο καταστημα και οροφο κατοικια, εχει πραγματοποιηθει ο φερων οργανισμος και εχει ολοκληρωθεί μονο ο οροφος που ειναι κατοικια, οπου εχει καποιες αυθαιρεσίες (λοιπες παραβάσεις).
Τωρα ο ιδιοκτητης θελει να κανει αλλαγή χρησης σε κατοικια και διαμερισματωση στο ισογειο, και να συνεχισει τις εργασιες.
Μια σκεψη θα ηταν να γινει με ΕΕΔΜΚ, αλλά το ισογειο ειναι ημιτελες (πρακτικα ειναι pilotis αυτη τη στιγμή).
Επομένως ποια πιστεύετε ότι είναι η διαδικασία;
1) αναθεώρηση της άδειας για τα εξής: Αλλαγη μηχανικού, Αλλαγη χρησης ισογείου, Νομιμοποιηση κατασκευών ορόφου με νέο τοπογραφικό και ΔΚ σύμφωνα με κειμενες προδιαγραφες
2) αναθεώρηση της αδειας για αλλαγη μηχανικού και αλλαγή χρησης αφου εχει γίνει πρώτα τακτοποίηση και οχι νομιμοποίηση.

Να σημειώσω πως η άδεια έχει σφραγιστεί για ολοκλήρωση μόνο του ορόφου, ώστε να πάρει ρεύμα το 2009 και δεν εχει πάρει κάποια παράταση ισχύος.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.