Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

[ΑΡΘΡΟ 42 - Ν. 4495/17] Γνωστοποίηση εκτέλεσης πρόσθετων εργασιών


Recommended Posts

Στο παρόν νήμα θα συζητούνται θέματα σχετικά με τη γνωστοποίηση εκτέλεσης πρόσθετων εργασιών του Άρθρου 42 του Ν. 4495/17.

 

6. Γνωστοποίηση εκτέλεσης πρόσθετων εργασιών, της περίπτωσης δ΄ του άρθρου 28 απαιτείται κατά την εκτέλεση εργασιών οικοδομικής άδειας που βρίσκεται σε ισχύ, για την εκτέλεση πρόσθετης εργασίας ή προσθήκης, κατ’ επέκταση ή καθ’ ύψος της εκδοθείσας αδείας, η οποία δεν περιλαμβάνεται στα εγκεκριμένα σχέδια που συνοδεύουν την οικοδομική άδεια και υπάρχει η δυνατότητα να εκδοθεί άδεια αναθεώρησης για την εκτέλεση αυτής, σύμφωνα με τις διατάξεις που ισχύουν κατά το χρόνο υποβολής της άδειας αναθεώρησης. Η δήλωση γνωστοποίησης εκτέλεσης πρόσθετων εργασιών υπογράφεται από τον κύριο του έργου και συνοδεύεται από τεχνική έκθεση του εξουσιοδοτημένου επιβλέποντος μηχανικού. Η γνωστοποίηση αυτή υποβάλλεται ηλεκτρονικά και καταχωρίζεται στον ηλεκτρονικό φάκελο της άδειας πριν από την έναρξη των εργασιών αυτών. Στη γνωστοποίηση αναφέρονται όλες οι πρόσθετες εργασίες που εκτελούνται και, εντός διαστήματος τεσσάρων (4) μηνών, υποβάλλεται πλήρης συμπληρωματικήμελέτη. Σε κάθε περίπτωση, η μελέτη αυτή πρέπει να κατατίθεται πριν από την ημερομηνία αυτοψίας από τον ελεγκτή μηχανικό, που προβλέπεται από τη διαδικασία ελέγχου εφαρμογής οικοδομικών αδειών του άρθρου 45. Αν δεν υποβληθεί εγκαίρως η γνωστοποίηση εκτέλεσης πρόσθετων εργασιών, οι πρόσθετες αυτές εργασίες καταγράφονται ως αυθαίρετες ή ως πολεοδομικές παραβάσεις, ανάλογα με την κατηγορία στην οποία υπάγονται, και επιβάλλεται διακοπή οικοδομικών εργασιών.

Edited by danaikaterina
Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...
  • Απαντήσεις 82
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Σχετικά με το  άρθρο 28, παρ.δ  και το άρθρο 42, παρ. 6:

 

Μπορεί να διευκρινιστεί η όλη διαδικασία της γνωστοποίησης εργασιών;

Σύμφωνα με το Ν4495 διαβάζω: 

1)Αρχικά υποβάλλει ο ιδιοκτήτης γνωστοποποίηση ότι θα προβεί σε πρόσθετη εργασία.

2)Δεσμεύεται ότι 2 μήνες μετά την γνωστοποίηση θα υποβάλλει αίτηση για αναθεώρηση (άρθρου 28, παρ.δ)

3)Εντός 4 μηνών πρέπει να υποβληθεί πλήρης φάκελλος αναθεώρησης (άρθρου 42, παρ. 6)

4)Πρέπει να έχει κατατεθεί φάκελλος αναθεώρησης πριν  τον τελικό έλεγχο του ελεγκτή μηχανικού

 

Δηλαδή υποβάλλω τον πλήρη φάκελλο αναθεώρησης έως και 2 μήνες μετά την αίτηση για αναθεώρηση; 

Link to comment
Share on other sites

  • 8 months later...

 

On 16/11/2017 at 12:23 ΠΜ, danaikaterina said:

Στο παρόν νήμα θα συζητούνται θέματα σχετικά με τη γνωστοποίηση εκτέλεσης πρόσθετων εργασιών του Άρθρου 42 του Ν. 4495/17.

 

6. Γνωστοποίηση εκτέλεσης πρόσθετων εργασιών, της περίπτωσης δ΄ του άρθρου 28 απαιτείται κατά την εκτέλεση εργασιών οικοδομικής άδειας που βρίσκεται σε ισχύ, για την εκτέλεση πρόσθετης εργασίας ή προσθήκης, κατ’ επέκταση ή καθ’ ύψος της εκδοθείσας αδείας, η οποία δεν περιλαμβάνεται στα εγκεκριμένα σχέδια που συνοδεύουν την οικοδομική άδεια και υπάρχει η δυνατότητα να εκδοθεί άδεια αναθεώρησης για την εκτέλεση αυτής, σύμφωνα με τις διατάξεις που ισχύουν κατά το χρόνο υποβολής της άδειας αναθεώρησης. Η δήλωση γνωστοποίησης εκτέλεσης πρόσθετων εργασιών υπογράφεται από τον κύριο του έργου και συνοδεύεται από τεχνική έκθεση του εξουσιοδοτημένου επιβλέποντος μηχανικού. Η γνωστοποίηση αυτή υποβάλλεται ηλεκτρονικά και καταχωρίζεται στον ηλεκτρονικό φάκελο της άδειας πριν από την έναρξη των εργασιών αυτών. Στη γνωστοποίηση αναφέρονται όλες οι πρόσθετες εργασίες που εκτελούνται και, εντός διαστήματος τεσσάρων (4) μηνών, υποβάλλεται πλήρης συμπληρωματική μελέτη. Σε κάθε περίπτωση, η μελέτη αυτή πρέπει να κατατίθεται πριν από την ημερομηνία αυτοψίας από τον ελεγκτή μηχανικό, που προβλέπεται από τη διαδικασία ελέγχου εφαρμογής οικοδομικών αδειών του άρθρου 45. Αν δεν υποβληθεί εγκαίρως η γνωστοποίηση εκτέλεσης πρόσθετων εργασιών, οι πρόσθετες αυτές εργασίες καταγράφονται ως αυθαίρετες ή ως πολεοδομικές παραβάσεις, ανάλογα με την κατηγορία στην οποία υπάγονται, και επιβάλλεται διακοπή οικοδομικών εργασιών.

ερώτημα

Έστω ότι έχω μια άδεια σε ισχύ και το έργο βρίσκεται στο στάδιο καρά γιαπί 

Έστω επίσης ότι έχω υποβάλλει   γνωστοποίηση  και το μόνο που ζητώ είναι η καθ' έκταση προσθήκη

Τι κάνω μετά?

Προχωρώ στην θεμελίωση χωρίς να καλέσω Ε.Δ  και τον καλώ μόνο με την αποπεράτωση?

Πως ερμηνεύετε εσείς τα παραπάνω? 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Η δική μου άποψη λέει όχι. Απαιτείται ελεγκτής δόμησης για τη θεμελίωση της προσθήκης. Άρα  σκάβεις καλουπώνεις, σιδερώνεις και πριν τον ελεγκτή έχεις υποβάλει γνωστοποίηση με νέες μελέτες. Δεν το βλέπω χρήσιμο στην περίπτωση αυτή να γίνει έτσι.

Link to comment
Share on other sites

δηλαδή Παύλο -με την καλησπέρα μου

Συμφωνώντας μαζί σου βλέπω ότι τσάμπα  ανάμεσα στις πρόσθετες εργασίες προβλέπονται και οι "κατ' έκταση" και ότι εν τέλει αυτή η διάταξη ισχύει μόνο για τις καθ' ύψος 

Ένα άλλο κακό που βλέπω είναι ότι η διάταξη δεν περιλαμβάνει γνωστοποίηση τροποποιήσεων μελετών (που έτσι και αλλιώς πλέον δεν ελέγχονται από τις ΥΔΟΜ ) οπότε κατά το άρθρο 46 1,β,γγγ 

αν διαπιστωθούν εργασίες που δεν συμπεριλαμβάνονται στα εγκεκριμένα σχέδια οικοδομικής άδειας που βρίσκεται σε ισχύ, αλλά υπάρχει η δυνατότητα να εκδοθεί άδεια αναθεώρησης και δεν έχει υποβληθεί εγκαίρως από τον εξουσιοδοτημένο επιβλέποντα μηχανικό η γνωστοποίηση εκτέλεσης πρόσθετων εργασιών, οι πρόσθετες αυτές εργασίες καταγράφονται ως αυθαίρετες ή ως πολεοδομικές παραβάσεις, ανάλογα με την κατηγορία στην οποία υπάγονται, και οι εργασίες διακόπτονται μέχρι την έκδοση της άδειας αναθεώρησης,

οι εργασίες πάλι διακόπτονται -οπότε όλη αυτή η νέα διάταξη δεν προσθέτει κάτι πρακτικό 

y.g 29-10-18 

Μόλις διαπίστωσα ότι για τις τροποποιήσεις μελετών και εφόσον δεν απαιτείται έγκριση σχεδίων από άλλες Υπηρεσίες 

προβλέπεται η  "ενημέρωση φακέλου" ακόμη και μετά την λήξη της Ο.Α 

 

Edited by ΚΑΝΑ
Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Θέλω να κάνω γνωστοποίηση πρόσθετων εργασιών σε άδεια που είναι πριν το ηλεκτρονικό σύστημα. Στην ηλεκτρονική πλατφόρμα η επιλογή λέει για άδειες που υπάρχουν ηλεκτρονικα ήδη. Αν δεν υπάρχει ηλεκτρονικά τι κάνουμε? Πως εισάγουμε τα δεδομένα? 

Link to comment
Share on other sites

  • 10 months later...
On 28/10/2018 at 8:50 ΜΜ, Pavlos33 said:

Η δική μου άποψη λέει όχι. Απαιτείται ελεγκτής δόμησης για τη θεμελίωση της προσθήκης. Άρα  σκάβεις καλουπώνεις, σιδερώνεις και πριν τον ελεγκτή έχεις υποβάλει γνωστοποίηση με νέες μελέτες. Δεν το βλέπω χρήσιμο στην περίπτωση αυτή να γίνει έτσι.

Τελικά ισχύει αυτό; 

Αν ναι, τι σημαίνει αυτό γγ) αν διαπιστωθούν εργασίες που δεν συμπεριλαμβά- νονται στα εγκεκριμένα σχέδια οικοδομικής άδειας που βρίσκεται σε ισχύ, αλλά υπάρχει η δυνατότητα να εκδοθεί άδεια αναθεώρησης και δεν έχει υποβληθεί εγκαίρως από τον εξουσιοδοτημένο επιβλέποντα μηχανικό η γνωστοποίηση εκτέλεσης πρόσθετων εργασιών, οι πρόσθετες αυτές εργασίες καταγράφονται ως αυθαίρετες ή ως πολεοδομικές παραβάσεις, ανάλογα με την κατηγορία στην οποία υπάγονται, και οι εργασίες διακόπτονται μέχρι την έκδοση της άδειας αναθεώρησης,

Εξυπηρετώ ένα συνάδελφο που έχει μεταναστεύσει στο εξωτερικό και έχει αφήσει ανοικτή μια άδεια δόμησης (χοιροστάσιο). Στην υλοποίηση είναι όλα εντάξει εκτός από 1 σιλό. 

Υπήρχε ένα στην άδεια και κατασκευάστηκαν 2. 

Τα σιλό εδράζονται με μια λαπάτσα (με κοχλίες) επί εδαφόπλακας 30 cm. Οπότε αυτή η πλάκα έγινε διπλάσια και τοποθετήθηκε επί αυτής ένα δεύτερο σιλό. 

Καθώς είχε πάρει παρέκκλιση για την κάλυψη, ο συνάδελφος πριν φύγει κίνησε την διαδικασία και έχει πάρει παρέκκλιση όρων δόμησης (κάλυψης) και για το δεύτερο σιλό. 

1.) Να πάμε για νομιμοποίηση-ανατίναξη; 

2.) Να πάμε για αποσυναρμολόγηση του σιλό και νομιμοποίηση της εδαφόπλακας (μπορεί να είναι και δυσμενέστερο σενάριο οικονομικά). 

3.) Να κάνουμε πως δεν είδαμε και να κάνουμε γνωστοποίηση, γίνεται; Αν φυσικά δεν απαιτείται έλεγχος δόμησης αναφορικά με θεμελίωση (αν θεωρείται θεμελίωση η εδαφόπλακα) και θέση). 

 

Link to comment
Share on other sites

φίλε nzerman

θα ακολουθήσεις την λύση 2)

σε συνδυασμό

1. με  μια ωραία συζήτηση εδώ  με το ΠΑΥΛΟ

και

2.  με  το παρακάτω του άρθρου 30 του 4495/17

ιστ) διάστρωση δαπέδου ακάλυπτου χώρου, με την προϋπόθεση ότι αυτή δεν υπερβαίνει το 1/3 του ακάλυπτου χώρου,

Link to comment
Share on other sites

Εδώ όμως τίθεται το εξής: 

Η πλάκα των 30 cm, επί της οποίας εδράζεται το σιλό, είναι διαμόρφωση/διάστρωση ή θεμελίωση; 

Σχετικά με το 3 τι άποψη έχεις; 

Αν φύγει το σιλό, βγάλω φωτογραφίες, κάνω την γνωστοποίηση και το ξανατοποθετήσω άμεσα, μπορώ να καλέσω μόνο τελικό έλεγχο;  

Link to comment
Share on other sites

Η Ο.Α εκδόθηκε ηλεκτρονικά ή όχι?

Γιατί αν δεν εκδόθηκε ηλεκτρονικά, νομίζω ότι το e-Αδειες δεν δέχεται γνωστοποιήσεις έντυπων Ο.Α

edit

αν δεν κάνεις καθόλου γνωστοποίηση ή δεν την υποβάλεις εγκαίρως το πρόστιμο στην περίπτωσή σου το εκτιμώ στα 1000+200€

Edited by ΚΑΝΑ
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.