Μετάβαση στο περιεχόμενο

[ΑΡΘΡΟ 46 - Ν. 4495/17] Πόρισμα Ελέγχου Ελεγκτών Δόμησης


Recommended Posts

Καλησπέρα, εκτέλεσα τελικό έλεγχο σε περατωμένη οικοδομή με άδεια του 2013 και διαπίστωσα 

1. Έναν εξώστη και μια μπαζωμένη βεράντα με μικρότερες διαστάσεις (πολύ εκτός του 2%, φαίνεται με το μάτι)

2. Στο διάγραμμα δόμησης δεν υπήρχε η δεξαμενή λυμάτων (εντοπίστηκε στο έργο)

3. Δεν υλοποιήθηκε ο τοίχος  του εγκεκριμένου λεβητοστάσιου (σωστή θέση αλλά δεν έχει κατασκευαστεί ο μεσότοιχος που το διαχωρίζει με το υπόλοιπο υπόγειο)

Σε ποια κατηγορία του πορίσματος θα το δηλώνατε? Έλεγα να το έβαζα κατηγορία β και να έκανε μια ενημέρωση ο συνάδελφος...  

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Καλησπέρα. Έχω ψάξει στην σελίδα του ΥΠΕΚΑ αλλά δεν βρήκα έντυπα πορίσματος αναθεωρημένα ώστε να ανφέρονται στον 4495/2017. Συνεχίζουμε κανονικά με τα προηγούμενα; Για παράδειγμα έχω πόρισμα που ισχύει η περίπτωση β - αα του άρθρου 46 του Ν.4495/2017. Θα χρησιμοποιήσω το λεκτικό του ως τώρα πορίσματος που αναφέρεται στον Ν.4030/2011 ή μπορώ να κάνω δική μου αλλαγή;  

Link to comment
Share on other sites

  • 11 months later...

Καλημέρα,

Μετά από πόρισμα ελεγκτή δόμησης με απόφαση της περίπτωσης β "Διαπιστώθηκαν αποκλίσεις σύμφωνα με τα αναφερόμενα στην παράγραφο 9 του άρθρου 6 του ν.4030/2011" απαιτείται ενημέρωση του φακέλου της άδειας. Στον Ν.4495/17 Άρθρο 46 παρ. β (αα) αναφέρεται προθεσμία 30 ημερών για την ολοκλήρωση της ενημέρωσης χωρίς επιβολή κυρώσεων, καθώς και ότι αν παρέλθει άπρακτη η προθεσμία αυτή επιβάλλεται διακοπή εργασιών.

Θα ήθελα να ρωτήσω το εξής: Οι 30 ημέρες υπολογίζονται από την ημέρα της αυτοψίας που αναγράφεται πάνω στο πόρισμα του ΕΔ ή από την ημέρα που ανέβηκε το πόρισμα στο σύστημα e-Άδειες? Μετά την ενημέρωση χρειάζεται να καλέσουμε εκ νέου Ελεγκτή Δόμησης? Επίσης, στην περίπτωση που πρόκειται για τελικό έλεγχο, οπότε έχουν τελειώσει οι εργασίες, αν περάσουν οι 30 μέρες και δεν έχει ολοκληρωθεί η ενημέρωση του φακέλου, επιβάλλονται κυρώσεις? Γνωρίζει κάποιος εκ πείρας να μου απαντήσει? Γιατί ο νόμος δεν είναι ξεκάθαρος.

Ευχαριστώ πολύ!

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • 9 months later...

Καλησπέρα,

 

Έχω μια πολύπλοκη κάπως περίπτωση.

Σε άδεια του 2015, στον τελικό έλεγχο από ελεγκτή δόμησης το 2019, βρέθηκαν αποκλίσεις στο περίγραμμα της κατοικίας και μη υλοποιημένη η υπόγεια δεξαμενή ομβρίων. Ο Μηχανικός δεν κίνησε άμεσα τις ενέργειες αναθεώρησης και επιβλήθηκε στον πελάτη πρόστιμο και διακοπή εργασιών.

Όσο είχε διακοπή εργασιών ο ιδιοκτήτης κατασκέυασε την υπόγεια δεξαμενή ομβρίων.

Αναλαμβάνω εγώ μετά την αναθεώρηση και νομιμοποίηση των εργασιών καθ' υπέρβαση της άδειας...έρχεται η Υπηρεσία δόμησης και κάνει αυτόψία, καταγράφει την κατασκευασμένη δεξαμενή, επιβάλει πρόστιμο κτλ κτλ...και εν τέλει ολοκληρώνεται και εκδίδεται η αναθεώρηση για τη νομιμοποίηση της άδειας. Το έργο είναι ολο κατασκευασμένο, χωρις να υπάρχουν εργασίες που να εκκρεμούν.

Καταθέτοντας εν συνεχεία για ΠΕΚ, μου ζητάει η Υπηρεσία Δόμησης (βασιζόμενη στην παράγραφο 4 του άρθρου 46 του Ν. 4495/17) πόρισμα από ελεγκτή δόμησης, για να αρθεί η διακοπή εργασιών.

Και ρωτάω εγώ "Χρειάζεται ελεγκτής δόμησης για να ελέγξει τον έλεγχο που έχεικάνει ήδη ο υπάλληλος της πολεοδομίας?".

Η παράγραφος 4 του άρθρου 46, αναφέρεται στη συνέχιση των εργασιών μετά την επιβολή διακοπής τους. Εγώ δε θέλω να κάνω άλλες εργασίες. ΠΕΚ και θεώρηση για ρεύμα θελω.

 

Link to comment
Share on other sites

Εγώ θεώρησα οτι με το που έγινε η αναθεώρηση και η αυτοψια από την ΥΔΟΜ και διακόπηκαν και όλα τα πρόστιμα που είχε επιβάλλει η ΥΔΟΜ, έχουν κλείσει  όλες οι παλιές εκκρεμότητες.

Απ οτι καταλαβα τώρα...η "διακοπή εργασιών" υπάρχει ακόμα!

 

Link to comment
Share on other sites

Στο άρθρο 46 του ν.4495/2017 αναφέρει:

4. Για τη συνέχιση των οικοδομικών εργασιών, μετά τη διακοπή τους απαιτείται νέος έλεγχος από διαφορετικούς Ελεγκτές Δόμησης και εφόσον διαπιστωθεί ότι οι παραβάσεις έχουν αρθεί (ύστερα από αναθεώρηση, ενημέρωση ή κατεδάφιση) εκδίδεται σχετική πράξη της Υ.ΔΟΜ., μέσα σε δύο (2) εργάσιμες ημέρες από την παραλαβή του νέου πορίσματος ελέγχου του Ελεγκτή Δόμησης, στο οποίο βεβαιώνεται η άρση των παραβάσεων που οδήγησαν στην διακοπή.

Η διαδικασία ελέγχου από τον ΕΔ μετά την αναθεώρηση έπρεπε να είχε γίνει δηλαδή ΠΡΙΝ την έκδοση της βεβαίωσης άρσης των παραβάσεων. Πώς έβγαλαν από την ΥΔΟΜ την βεβαίωση χωρίς να σου ζητήσουν το νέο πόρισμα;; Καλύτερα να συνεννοηθείς μαζί τους να δεις πώς θα λυθεί αυτό το κενό.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.